Da li hdd 2,5" sa lošim sektorima može da radi kada bi se ubacio u eksternu fioku da bih dobio externi hard

Kod SSD-a nema bad sektora,nego broj unosenja i brisanja podataka.Moguce je mnogo puta unositi i brisati podatka sa SSD-a a da ne doje do popunjavanja odredjenog prostora,koji vise ne moze da primi podatke.Inace se zove skracenicom NAND blok.kada on prestane primati podatke isto se polako siri i dolazi do neupotrebivog SSD-a.Ovo je prosto receno.Inace ima dosta dobrih objasnjenja o SSD-ovima i njihovim problemima.

Pa postoje logicki i fizicki bad sektori.Logicke je nekada i moguce popraviti,a fizicke nikako.I logicki umeju da se sire u zavisnosti od aplikacija koje se koriste.
?? Virus koji ti shebao podatke na delu diska? Low Level Format obično rešava takve stvari! Ne ugrađujem diskove koje nisam 'obradio' sa tim....

Kod SSD-a nema bad sektora,nego broj unosenja i brisanja podataka.Moguce je mnogo puta unositi i brisati podatka sa SSD-a a da ne doje do popunjavanja odredjenog prostora,koji vise ne moze da primi podatke.Inace se zove skracenicom NAND blok.kada on prestane primati podatke isto se polako siri i dolazi do neupotrebivog SSD-a.Ovo je prosto receno.Inace ima dosta dobrih objasnjenja o SSD-ovima i njihovim problemima.
Da al kako mi Gnome disks kaze da na SSD imam bad sektora?

Ili su crkli nakon određenog broja zapisivanja, ili su u startu bili crknuti radi loše čistoće materijala od kojega su pravljeni? Niko pri proizvodnji ne testira potpuno SVE primerke ovih jeftinih SSD-a! Uzima se svaki 1000-ti ili slično!

Još nešto, nezgodna stvar kod demona koji radi trimovanje određenim danom u nedelji i to u ponoć. Ako komp nije uključen u to vreme, mislim da se onda čeka sledeći termin a ne sledećeg dana.

Moj predlog je da ti tu automatiku iskljuciš i radiš ručno

fstrim -av

Kad ti je zgodno i ne radiš ništa. Tako ćeš bar znati da je odrađeno i produžiti interval do pojave nove realokacija tj Bad sektora.

Još nešto, nezgodna stvar kod demona koji radi trimovanje određenim danom u nedelji i to u ponoć. Ako komp nije uključen u to vreme, mislim da se onda čeka sledeći termin a ne sledećeg dana.

Moj predlog je da ti tu automatiku iskljuciš i radiš ručno

fstrim -av

Kad ti je zgodno i ne radiš ništa. Tako ćeš bar znati da je odrađeno i produžiti interval do pojave nove realokacija tj Bad sektora.
znam to, komp nikad ne gasim.

znam to, komp nikad ne gasim.
Pa koliko ih prijavljuje gnome disks?

Edit: 2-3 nije za uzbunu.
Edit2: sa GSmartControl možeš da vidiš i koliko upisa imaš a pretpostavljam da znaš TBW za svoj SSD. Jer možda je pri kraju ako je veći broj od 3 bad sektora.

Poslednja izmena:
Pa koliko ih prijavljuje gnome disks?

Edit: 2-3 nije za uzbunu.
Edit2: sa GSmartControl možeš da vidiš i koliko upisa imaš a pretpostavljam da znaš TBW za svoj SSD. Jer možda je pri kraju ako je veći broj od 3 bad sektora.
naravno, smartctl. Bad sektori se detektuju skeniranjem, tj citanjem sektora sa diska preko SATA apija, posto imam SATA ssdove.
Dakle posto to nisam radio mislim da GnomeDisks gresi.

naravno, smartctl. Bad sektori se detektuju skeniranjem, tj citanjem sektora sa diska preko SATA apija, posto imam SATA ssdove.
Dakle posto to nisam radio mislim da GnomeDisks gresi.
Kod mene je taj jedan loš sektor odnosno realokaciju prijavljuju obe aplikacije. Isto SATA disk.

E da taj moj stari HDD Hitachi je dobio lose sektore od pretrpanih programa
Сасвим нормално. И сам кажеш, стари. Раније сам знао да их бришем у потпуности, на нулу. Дуг процес и давао је неке бољитке. Данас, са ценом HDD-a, мени се то не исплати. Радије ћу купити нов. И онако ми већ неколико година HDD служи за чување података док је оперативни SSD.

Loši sektori se u principu šire, baci ga.
Sve zavisi iz kog razloga su nastali loši sektori i gde se fizički nalaze na pločama.

Ako su posledica mehaničkog šoka (pad i sl, udarac glave o površinu diska) i ako možeš da particionišeš disk tako da isključiš oštećene sektore, onda može da radi za neke manje bitne stvari.

Ako su nastali iz drugih razloga onda će da se šire, i to je loše.

Ja se svakako ne bih zajebavao. Kod mene jedan bad sector, pravac kanta. Podaci vrede više nego disk.

Back