Да ли градски превоз треба да буде БЕСПЛАТАН?

Не бих имао ништа против да градски саобраћај своја полурасходовна возила, несигурна за превоз, она која не греју, прокишњавају, нагнута на једну страну или се једва вуку, без нормалних седишта, понуде за превоз џабе шверцерима. Тиме би се растеретила гужва, знаЋи-беспосличари, цигани и остали да имају своја возила за превоз за џ, кршине, а могу циге да организују за мале паре и превоз мотокултиваторима. Превоз свим новијим возилима мора да се плати.
Novi pezorativ za "zrtve tranzicije"?

Novi pezorativ za "zrtve tranzicije"?

Не, стари назив за издржавана лица која ни немају намеру да промене свој статус и очекују, пошто их већ неко издржава од сродника, да је то дужна и држава да чини.
Незапослени нису беспосличари. Чак је у редовима за ПБ било и пола незапослених који су уредно чекали и платили тих, ако се не варам, 1.100 дин. што мамин беспосличар потроши на цигаре, јутарњу кафу и Џус у кафићу...

Не, стари назив за издржавана лица која ни немају намеру да промене свој статус и очекују, пошто их већ неко издржава од сродника, да је то дужна и држава да чини.
Незапослени нису беспосличари. Чак је у редовима за ПБ било и пола незапослених који су уредно чекали и платили тих, ако се не варам, 1.100 дин. што мамин беспосличар потроши на цигаре, јутарњу кафу и Џус у кафићу...

Jel si probao da ih pitas odakle im tih 1.100 dinara? Jel ih bilo ko to pitao?

Jel si probao da ih pitas odakle im tih 1.100 dinara? Jel ih bilo ko to pitao?

Коме, незапосленима? Од оних послова који раде на црно или преко омладинске, са факултетима или без, уопште није важно..од чишћења снега који се плаћа, ако се, опет не варам, 1.600 дин.

Коме, незапосленима? Од оних послова који раде на црно или преко омладинске, са факултетима или без, уопште није важно..од чишћења снега који се плаћа, ако се, опет не варам, 1.600 дин.

Dodjosmo do sustine. Radim na crno,vozim se na crno.
Sto bi se vozio na belo kad radim na crno?

Dodjosmo do sustine. Radim na crno,vozim se na crno.
Sto bi se vozio na belo kad radim na crno?
А што радиш за паре, а хоћеш да се возиш за џабе? Ради за џабе, пошто хоћеш да се возиш за џабе..
Па, на жалост, и када сам био без кинте, било ме срамота да било шта користим џабе, оно што други људи плаћају.

А што радиш за паре, а хоћеш да се возиш за џабе? Ради за џабе, пошто хоћеш да се возиш за џабе..
Па, на жалост, и када сам био без кинте, било ме срамота да било шта користим џабе, оно што други људи плаћају.

Nazalost,vecina ilegalaca radi samo da bi se prehranila. Placanje prevoza je u tom slucaju rasipnistvo.
Sramota je da ljudi uopste rade na crno i za ove bedne pare za koje rade, neplacanje prevoza je nista u odnosu na to.

Мислим да не треба да буде бесплатно, осим за неке категорије (деца, старији, инвалиди). Што се тиче цене, мислим да је тренутно висока и да би могла да буде нижа. Можда је решење у наплати у зависности од дужине пута. Није фер да исто кошта пут од Карабурме до Видиковца и од Таковске до Трга...

Мислим да не треба да буде бесплатно, осим за неке категорије (деца, старији, инвалиди). Што се тиче цене, мислим да је тренутно висока и да би могла да буде нижа. Можда је решење у наплати у зависности од дужине пута. Није фер да исто кошта пут од Карабурме до Видиковца и од Таковске до Трга...

I nezaposleni. Socijalna davanja jednostavno nisu dovoljna da pokriju taj trosak nezaposlenim licima.

Autobus broj 16, šest sati popodne, špic, svi se vraćaju kući, ludnica.

Jedan od putnika koji udobno sede je crnac,
neodređenih godina.
Autobus staje na stajalištu, ulazi žena, trudna je, što se lako vidi,nosi pune torbe, jedna baba i još nekoliko ljudi.

Crnac
, videvši trudnu ženu:
- "Izvolite, sedite." ljubazno joj, na solidnom srpskom, nudi mesto i ustaje.
U tom trenutku autobus kreće, a ona baba, videvši u magnovenju slobodno mesto, jurnu na isto, odgurnu trudnu ženu i brzouskoči u stolicu. I sedi tako ona, sva srećna što je „osvojila“ prazno mesto, kad joj crnac ljubazno reče:
- "Oprostite, ali ja sam ustupio mesto ovoj gospođi jer je trudna i izgledala je umorno. Mislim da se vama ništa loše neće dogoditi ako još malo budete stajali, a nju pustite da sedne."
Na to baba odgovara:
- "Ne znam iz kojeg ste plemena mladiću, ali ovde, u ovoj civilizovanoj zemlji ustupa se mesto starim i bolesnim ženama, a ne mladim i zdravim!"

Crnca je očigledno naljutila ova rasistička primedba pa je lepo i izrazito "ljubazno" odgovorio staroj gospođi:
"Ne znam iz kojeg ste sela vi gospođo, ali u mom se selu takve stare i zajedljive babe jedu za večeru!"
Kažu da je reakcija u autobusu bila neopisiva...

Autobus broj 16, šest sati popodne, špic, svi se vraćaju kući, ludnica.

Jedan od putnika koji udobno sede je crnac,
neodređenih godina.
Autobus staje na stajalištu, ulazi žena, trudna je, što se lako vidi,nosi pune torbe, jedna baba i još nekoliko ljudi.

Crnac
, videvši trudnu ženu:
- "Izvolite, sedite." ljubazno joj, na solidnom srpskom, nudi mesto i ustaje.
U tom trenutku autobus kreće, a ona baba, videvši u magnovenju slobodno mesto, jurnu na isto, odgurnu trudnu ženu i brzouskoči u stolicu. I sedi tako ona, sva srećna što je „osvojila“ prazno mesto, kad joj crnac ljubazno reče:
- "Oprostite, ali ja sam ustupio mesto ovoj gospođi jer je trudna i izgledala je umorno. Mislim da se vama ništa loše neće dogoditi ako još malo budete stajali, a nju pustite da sedne."
Na to baba odgovara:
- "Ne znam iz kojeg ste plemena mladiću, ali ovde, u ovoj civilizovanoj zemlji ustupa se mesto starim i bolesnim ženama, a ne mladim i zdravim!"

Crnca je očigledno naljutila ova rasistička primedba pa je lepo i izrazito "ljubazno" odgovorio staroj gospođi:
"Ne znam iz kojeg ste sela vi gospođo, ali u mom se selu takve stare i zajedljive babe jedu za večeru!"
Kažu da je reakcija u autobusu bila neopisiva...

hvala svima na slinim rep-kama :D

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=06&dd=10&nav_id=617245
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Grad Beograd će biti prinuđen da podigne cenu gradskog prevoza ukoliko država ne donese odluku da se za gorivo umanji akciza, kaže gradonačelnik Dragan Đilas.
Đilas je u pismu koje je uputio premijeru Srbije i ministru finansija Mirku Cvetkoviću zamolio da se sagleda da li postoji zakonska mogućnost da se takav zahtev Beograda usvoji i naveo da će grad, ukoliko on ne bude prihvaćen, biti prinuđen da cenu prevoza poveća za više od 20 odsto, što, kako je rekao, nikako ne bi želeo.
Đilas se Cvetkoviću obratio zbog problema koje u redovnom funkcionisanju ima GSP "Beograd" .
Prema rečima Đilasa, veliki pad dinara i porast cena energenata i svih ostalih inputa dovode grad u nemoguću poziciju, koja nalaže dalje povećanje cene karata, bez obzira na svest o velikoj krizi i ekonomskoj ugroženosti građana.

On je istakao da će Beograd ući u ozbiljnu reorganizaciju GSP "Beograd", da će maksimalno pojačati kontrole i insistirati na tome da samo građani koji kupe kartu mogu da se voze, ali da sve to uz postojeću cenu goriva neće biti održivo.

"Zato nam ostaju samo dve opcije. Prva da povećamo cenu prevoza i druga da država donese odluke da se za gorivo koje GSP kupuje umanji akciza. GSP na mesečnom nivou za gorivo izdvaja preko 400 miliona dinara i ovakvom merom bi uštedeli taman koliko je potrebno da preduzeće nastavi da funkcioniše", rekao je gradonačelnik Beograda.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tema je zaključana na politici, uz obrazloženje da može da se otvori samo na pdf Beograd (što nije slučaj kada se prikazuju pozitivne mere gradonačelnika Đilasa, tada je tema dobrodošla) a s obzirom da mislim da je važna (zbog toga je nisam stavio ni u temu negativa ni u gradski prevoz), i da ne bi bilo u redu da prođe nezapaženo, ja evo to i činim.
E sada, kako je red, moj komentar.

Mislim da ovo prevazilazi sve mere i granice, 20% poskupljenja..!!!
Ako je sada povlastica 2500 za zaposlene, znači da će koštati 500 dinara više (3000 rsd), za studente posle poskupljenja povlastica će koštati nešto više od 1300 dinara...

Bezobrazluk, stvarno ne znam šta da dodam, a kvalitet prevoza je katastrofalan, inače nam je odnos plata:cena prevoza najveći u Evropi, posle ovoga, još jednom ćemo biti, kako to vole ovi odozgo da kažu ''lideri''...
Ali dobro, na izborima ima preko 30%, valjda, nisam baš ispratio, znači da se ljudi slažu, i da sam samo ja namćor...

Aman ljudi, to su priče za novine! Jasno se vidi da su 2. aprila u skupštini doneli odluku o poskupljenju prevoza. Sad malo prebacuju lopte, ako ne bude ono, biće ovo, pa onda ovi drugi odgovaraju da je "ono" neće biti ispunjeno i onda kao nevini su morali da podignu cenu usluge.

Sve lepo piše u Službenom glasniku
http://www.sllistbeograd.rs/pdf/2012/15-2012.pdf

Back