Da li da kupim šporet na plin ili struju?

Kakav sporet preporucujete Miti da kupi?

• Ukupno glasova
    19
  • Anketa je zatvorena .
Treba mi nov šporet za manji stan i mislim se da li da uzmem na struju, kao što sam do sad imao, ili na plin? Ovaj drugio sam vidjao kod prijatelja i svidja mi se što ne mora da se čeka da se ringla zagreje niti da se posle ohladi kad prestaneš sa kuvanjem.

Ne znam koliko se isplati na duže staze i kakvih problema mogu da imam sa plinom. Imate li neko iskustvo?
Kombinovani plin i struja je po meni pravi izbor, od kako ga imamo račun za struju se smanjio za 30% a butan bocu menjam na svaka 3 meseca. Nas je u kući petoro i svaki dan se koristi.

ovo nisam znao!
Doduše, u mojoj situaciji bi bilo sa bocom. Samo ne znam koliko može da traje jedna boca?
Meni traje boca oko dva ipo meseca,a radi svaki dan.Malo rerna vise vuce,ali se ne koristi svaki dan.Nema cega da se plasis.Kupis novo crevo i nov sigurnosni ventil.Kad nisi duze tu,zavrni ventil na boci.ja ga ne zavrcem,jer sam stalno kod kuce,a ovi novi sporeti imaju prekidace za priliv plina na ringlu ili rernu tako da na sporetu ne moze da pusta.Mnogi se plase plina zbog eksplozije,a samo je bitno da sastavi budu dobro uradjeni.nekada su i elektricni sporeti eksplodirali,kada ljudi zaborave ringlu ukljucenu,preko noci.Kada se vodi racuna nista nije opasno.Kada otvaras bocu,na sigurnosni obavezno mora da se cuje da pisne plin,jer je to znak da je ventil sigurnosni ispravan..Koristim ga vise od 20 godina,a ranije sam pored elektricnog,kada nestane struje koristio plinski reso sa dve ringle.Znaci boce imam od sredine '80-ih i jos ih koristim.

20210606_140420.jpg

20210606_140436.jpg

ja sam kuvala i na plinskom sporetu u profi kuhinji i kad god sam palila ringlu onim upaljacem svaki put kad bukne plamen ja se strecnem i pomislim - to je to, gotovo je.

ne bih ja plin u kucu ni za zivu glavu.
Kada se pali plinski sporet,uvek se prvo upali upaljac,pa posle pusti plin.I onda ne moze da bukne,nego se pali normalno.

ima ona svoj problem koji je izrazeniji nego kod novih sporeta sa ravnom plocom.
ona tempira temperaturu i gasi se i kao odrzava temperaturu.. to ume dosta da uspori sam proces kuvanja
nisam to nesto primetio u praksi
a i ne mogu sve serpe na njoj...bas zbog tog paljenja/gasenja klasicne serpe imaju problem kuvanja
ono da... to i jeste po meni jedina mana ali opet ni serpe i lonci nisu sto dukata

Ako zelis da umres mozda ubijes jos nekog uzmi plin / ako zelis da spremas hranu nemas takve ubicu se ideje kupis obican na struju.
Plinska boca mora biti atestirana sa sigurnosnim ventilom. Plinsko crijevo uzeti I klase a najbolje je ono koje koriste profesionalni varioci.
Kada se odstupi od ovih normi i propisa dešavaju se moguće nezgode. Ništa bezvze i bez nekog razloga se ne dešava..
Inače Mito ako ćete kuvati samo kafe i čajeve možeš i onu malu plinsku bocu sa gorionikom, ali to ipak nije prikladno za stanove.

Мени смета што су противници употребе гаса они који га нису користили.
Треба пробати, па дати суд.

У питању је само страх.
Наравно да су нови стаклокерамички шпорети одлични, исто штеде струју алу плин никако не треба одбацивати.

Слилно је за Рено 4,ко га није возио не може да схвати ту љубав према цокулици. 😁

moja mama je koristila butan bocu, a ja sam kuvala na plin. i kad god sam kuvala pokusavala sam da se iskljucim kao nista nece da se desi.

ima ona svoj problem koji je izrazeniji nego kod novih sporeta sa ravnom plocom.
ona tempira temperaturu i gasi se i kao odrzava temperaturu.. to ume dosta da uspori sam proces kuvanja
a i ne mogu sve serpe na njoj...bas zbog tog paljenja/gasenja klasicne serpe imaju problem kuvanja

ma daj bre kuvala sma sarmu i suljpa na indukcionom resou i to onom najjeftinijem. imas i brojeve od 1 do 10 i snagu da.podesis, a mozes i temperaturu. jedino ako iskipi pocne da skici i ugasi se. meni je to super.
ok ima egzibicij tipa prepeci crni lik za.supu ili pecenje paprila, koje nikad iz rerne nisu dobre i za to je barem u stanu potrebna klasicna ringla. ta jela koja se dugo kuvaju, podesavas po temperaturi. metro cif je isto odlican reso.
a kafu ne cekas voda provri odmah.

ako je vama peotiv indukcije samo vrsta serpe, jer zaboga ne moze svaka ne znam sta da vam.kazem.

moje sve serpe mogu na indukcionu plocu..a cak nisa. ni vodila racuna o tome, jer imam klasican alfaplamov sporet. sem teflonskog tiganja, a za njega me zabole. kupicu tavu sa granitnim efektom i onako mi je bila bolja z aorzenje od teflona.

ako je vama peotiv indukcije samo vrsta serpe, jer zaboga ne moze svaka ne znam sta da vam.kazem.

moje sve serpe mogu na indukcionu plocu..a cak nisa. ni vodila racuna o tome, jer imam klasican alfaplamov sporet. sem teflonskog tiganja, a za njega me zabole. kupicu tavu sa granitnim efektom i onako mi je bila bolja z aorzenje od teflona.
Ja sam isprobavao i otprilike treba mi vok i gril tiganj. Sve ostalo ima u dovoljnom broju da radi na indukciji.
Kao da su šerpe od zlata i svako ima kolekciju od 50+ komada.
Ja mislim da ukupno vrtim 10 sa sve gril tiganjem i velikim loncem za pasulj. Kad se ofuca ja bacim i kupim novu. Tako da mi je to malo smešno kada neko koristi kao argument.
Jedino ako neko ima neku baš kolekciju tipa zepter pa mu žao

Back