Da li će vlasnici srpskog pasoša imati veliki problem u Evropskoj Uniji i na Zapadu ukoliko se lični podaci i potpis unesu ćiriličnim pismom?

Да, они верују, нормативни акт који садржи флоскулу о веровању. Али бар признају да је редак, али не кажу да тога нема нигде другде. Ја нисам ни рекао да је Правопис игнорише, него си ти запела за појам српска латиница, па сам ти ја само објаснио како ствари стоје, и да чак и у том накарадном Правопису нису смели да наведу тај појам, који је чист фалсификат у смислу у коме га ти користиш.
Pa ti si insistirao da otvorimo Pravopis a sad ti se ne svidja.:mrgreen:

Nista ti meni nisi objasnio "kako stvari stoje":lol:, naterao si me da ti slikam Pravopis i dokazem da je i oni drze za pismo koje koristimo.....

naravno da je srpska latinica- jer je koristi srpski jezik, Hrvatu je hrvatska a Crnogorcu - crnogorska
u tom smislu sam rekla

Од кога се то штити Законом?
И где се то још у свету неко писмо штити Законом?
Јеси ти свесна у каквој је ненормалној ситуацији народ и језик на том плану?
daje joj se prednost u formalnoj upotrebi
i to je ok...nemam nista protiv da postoje mere da zastite pismo

meni nije nenormalno da imamo dva, ja jezike i pisma vidim kao bogatstvo

Pa ti si insistirao da otvorimo Pravopis a sad ti se ne svidja.:mrgreen:

Nista ti meni nisi objasnio "kako stvari stoje":lol:, naterao si me da ti slikam Pravopis i dokazem da je i oni drze za pismo koje koristimo.....

naravno da je srpska latinica- jer je koristi srpski jezik, Hrvatu je hrvatska a Crnogorcu - crnogorska
u tom smislu sam rekla
Натерао сам те да видиш да чак ни тај и такав Правопис не барата појмом српска латиница.
Не, српски језик користи латиницу из мртвог језика.
Та латиница је Гајева латиница, зна се кад је и каки настала, није то било пре 1000 година.

Натерао сам те да видиш да чак ни тај и такав Правопис не барата појмом српска латиница.
Не, српски језик користи латиницу из мртвог језика.
Та латиница је Гајева латиница, зна се кад је и каки настала, није то било пре 1000 година.
Ovo nije tacno na vise nivoa. Ali drugom prilikom. Kasno je.

Ovo nije tacno na vise nivoa. Ali drugom prilikom. Kasno je.
Тачно је, то је историјска чињеница, непобитна, тај абецедни састав је дело Људевита Гаја, хрватског културног и јавног радника.
Словенци рецимо немају проблем да свој абецедни састав назову словенска гајица

https://sl.wikipedia.org/wiki/Gajica

Autorska.

Usvojen je novi Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma i njegova obavezna primena u javnom prometu, javnim ispravama, dokumentima a javni dokument je i pasoš i lični potpis u pasošu.

Postavlja je pitanje ukoliko Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma bude dosledno provođen i lični podaci i potpis u pasošu budu upisani ćiriličnim pismom, koliko će to napraviti administrativnih i drugih problema vlasnicima srpskog pasoša ili pasoša Republike Srbije u zemljama članicama Evropske Unije i uopšte na Zapadu, gdje stotine hiljada, čak i u milionima Srba traže sebi bolji život i egzistenciju ukoliko se zna da Zapad "ne poznaje ćirilicu" i da li će to , a sigurno je da hoće napraviti dodatne administrativne probleme i troškove za vlasnike srpskog pasoša , primer troškovi prevoda i overe od strane sudskog veštaka i slično?

Pitanje je čisto praktične prirode i od velikog značaja za ljude koji svoj bolji život traže na Zapadu.
Sve neke gluposti pišeš. Pa to je međunarodni dokument i ima na sebi i zapise na engleskom a i francuskom. Jako daviš sa egoističnom željom da otvaraš teme.

Gordost rekao bih!

Pokaj se!

Back