Hakerski napad na ministarstvo i dalje pravi problem: U katastar se ne upisuju novi vlasnici, list nepokretnosti bez ažurnih podataka

Moji su imali neku hipoteku iz 80tih od ko zna kog pokojnika... Samo su otisli u banku i brzo se to skinulo.
Ko zna koliko kuca ima te neke stare hipoteke koje su i istekle.
Е па мени нису. Исто су ми рекли у Секретаријату за правна и економска питања Града да су то радили до пре неку годину, али више не раде. И крај. Могао сам да се вучем по неким ванпарничним поступцима, али сам проценио да немам довољно живота за то. А адвокати када виде да у Катастру пише "хипотека", било каква, само им порасту они вампирски зуби.

Катастар ради, сад сам му приступао.
Не ради Правосудни информациони систем, преко кога нотари шаљу катастру документа за упис у базу електронским путем. Тако да подаци који се приказују из катастра нису ажурни.
Sad radi, jutros nije radio. Proveravao sam.

Није све ни до Катастра. Годину дана сам покушавао да скинем заборављену хипотеку из хиљадудевестопедесетдевете године, добио и потврду од банке да дуг не постоји, мада чак и да постоји, што није случај, по више мишљења Апелационог суда је неважећи и на крају трајно заглавио на Управи града Београда. Мада сам писмено добио Решење Катастра да је Град надлежан за скидање те хипотеке, Град се преко више својих Управа прогласио ненадлежним. И морао сам да дигнем руке и продам стан испод цене.
Значи, то су блокадери, јер нисам хтео ни пару да дам никоме, што ме је дубоко коштало, али се не кајем. Друштвено корисније би било да запатим фарме комараца и бубашваба него да лоповима дам било шта.
Ima i do katastra.

Moj rodjak proveravao stanje i vidi da ima neku hipoteku na kuci.

Ode u katastar hipoteka od neke firme sa kojom nikada nije imao veze.

Onda se seti u nekom momentu da je njegov komsija radio u toj firmi.

Ladno mu katastar prisio komsijinu hipoteku.

Ima i do katastra.

Moj rodjak proveravao stanje i vidi da ima neku hipoteku na kuci.

Ode u katastar hipoteka od neke firme sa kojom nikada nije imao veze.

Onda se seti u nekom momentu da je njegov komsija radio u toj firmi.

Ladno mu katastar prisio komsijinu hipoteku.
Да не гушим тему личним стварима, то није мој случај. Хипотека је постојала, дуг је отплаћен још осамдесетих, али смо заборавили да скинемо хипотеку што је тада преко суда било тривијално. Сада је скоро немогуће. Крај приче.
Управо сам погледао. Ни нови власници за годину и по дана нису успели да је скину.

Poslednja izmena:
За срећом неупућене - хипотека је комплексан систем обезбеђења плаћања који не дели аутоматски судбину дуга на основу кога је настала. Прво иде такозвана "приватна" потврда повериоца да дуг више не постоји, а онда "јавна" одлука државног органа који то потврђује. Суд, Град било који надлежни орган, то се мењало. Тек онда Катастар то једноставно евидентира, он иначе нема никакву активну улогу осим констатовања да су испуњени услови да се хипотека брише из његових евиденција. Нема "јавне" одлуке, нема скидања хипотеке.

Катастар ради, сад сам му приступао.
Не ради Правосудни информациони систем, преко кога нотари шаљу катастру документа за упис у базу електронским путем. Тако да подаци који се приказују из катастра нису ажурни.

Не могу бити неажурни подаци, јер захтеви су у застоју. Док не постоји захтев не приступа се променама. То је по ЗУПу

За срећом неупућене - хипотека је комплексан систем обезбеђења плаћања који не дели аутоматски судбину дуга на основу кога је настала. Прво иде такозвана "приватна" потврда повериоца да дуг више не постоји, а онда "јавна" одлука државног органа који то потврђује. Суд, Град било који надлежни орган, то се мењало. Тек онда Катастар то једноставно евидентира, он иначе нема никакву активну улогу осим констатовања да су испуњени услови да се хипотека брише из његових евиденција. Нема "јавне" одлуке, нема скидања хипотеке.

Судови , бележници, извршитељи, секретаријати за легализацију и тд... доносе јавне исправе и оне ако су неисправне катастар не уписује. Ако испуњавају услове уписује. Катастри не доносе никакве одлуке. Или имаш исправан захтев и исправе или немаш

Katastar je jedno od ozbiljnijih legla korupcije , treba podučiti studente i poslati ih da skaču ispred katastra barem par dana nešto bi se desilo garant
Ћациленд, као и већина државних институција. Мора то од главе да се решава.

Back