Da li će Nemačka uvesti ograničenje brzine na autobanovima?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.427
Nemačka je zemlja automobila, mnogi građani insistiraju na tome da se u svojim Mercedesima, BMW-ima, Volkswagenima, Audijima, voze maksimalnom brzinom – ako to žele.

I da, za mnoge građane nema lepšeg osećaja nego da Autobanom jure brzinom od 180 kilometara na sat, ili čak i više od toga.

To je moguće zato što na oko dve trećine nemačkih auto-puteva nema ograničenja brzine. To je jedinstven slućaj u Evropskoj uniji. I jako retko u svetu. Velika i jaka koalicija ljubitelja automobila, industrije i lobista do sada je uspešno blokirala sve pokušaje da se oko toga nešto promeni.

I sad se opet rasplamsao spor oko mogućeg ograničenja brzine. Pozadina je debata oko bezbednosti na cesti, odnosno oko zaštite klime. Božićni praznici su bili turbulentni i u redovima ‘velike koalicije’ u Berlinu. Socijaldemokrati (SPD) zahtevaju uvođenje generalnog ograničenja brzine. A Unija CDU/CSU tu ideju odbacuje.

Nova šefica SPD-a Saskia Esken i njezina stranačka kolegenica, ujedno i savezna ministarka zaštite okoline Svenja Šulce su među najglasnijim pobornicama ograničenja. Ono smanjuje broj nesreća sa smrtonosnim posledicama i godišnje štedi emisiju milion do dva miliona tona ugljen dioksida, kaže Šulce i zato ona s Unijom želi konkretno govori o opštem ograničavanju brzine na Autobanu na maksimalno 130 km/h, piše “Jutarnji“.
I time ciljano ide na kurs konfrontacije prema ministru saobraćaja, Andreasu Šojeru (CSU). On je već za Božić izrazio nerazumevanje oko ponovnog intenziviranja debate. Na Tviteru je napisao da je smislenije “inteligentno, digitalno i fleksibilno” upravljati saobraćajem – dakle ‘bez zabrana. ‘Podržali su ga i opozicioni liberali (FDP).
https://www.krstarica.com/vesti/sve...m&utm_medium=thumbs&utm_campaign=thumbs_house

Dakle šta mislite kome će se carstvu Švabe prikloniti? Veća bezbednost i manje zagađenje vazduha ili uživancija za ljubitelje ogromnih brzina?

Ако једног дана и уведу ограничење, мислим да неће да спусте тако ниско. Мислим да би ограничење на 200 било сасвим ок. Најниже могуће видим 150, али то за 30 година када већина аутомобила буде на електрику.

Iz mog iskustva, ovo bi bila losa stvar. Mislim da se to nece ni desiti. Sad su nedavno menjali sistem kaznjavanja i bodovanja (tipa pre 3-4 meseca).

Najvise udesa na autobahnu, sto sam ja licno video, su uglavnom kamiondzije, sto jednostavno ne paze kuda i kako, ili spori vozaci (da). Pored autobahna, u Nemackoj je sve toliko dobro povezano, da ako zelis da vozis sporije, imas gde, da dodjes od tacke A do tacke B, bez stresa. Trebace ti nesto vise (ne nenormalno vise, ali srazmerno brzini kretanja).

Mislim da ova inicijativa krece od nekoga ko nije siguran vozac. Njemu to usporavanje i nece pomoci, na kraju.

Iz mog iskustva, ovo bi bila losa stvar. Mislim da se to nece ni desiti. Sad su nedavno menjali sistem kaznjavanja i bodovanja (tipa pre 3-4 meseca).

Najvise udesa na autobahnu, sto sam ja licno video, su uglavnom kamiondzije, sto jednostavno ne paze kuda i kako, ili spori vozaci (da). Pored autobahna, u Nemackoj je sve toliko dobro povezano, da ako zelis da vozis sporije, imas gde, da dodjes od tacke A do tacke B, bez stresa. Trebace ti nesto vise (ne nenormalno vise, ali srazmerno brzini kretanja).

Mislim da ova inicijativa krece od nekoga ko nije siguran vozac. Njemu to usporavanje i nece pomoci, na kraju.
Pa normalno da su kamiondzije kad kamioni idu 90 a ovi 250

Inicijativa je krenula od ekologa i s te tačke gledišta itekako ima smisla.
U pravu si. Nisam bio upucen u to odakle je sve krenulo, malo sam krenuo da ceprkam o tome.

A ne znam, ne razumem se dovoljno u te karbonske emisije, da kazem sta je dovoljno, sta nije...

Ono sto vidim po sebi i ljudima sa kojima radim, jedna od najboljih stvari u Nemackoj jeste ta sloboda u voznji.
Sigurnost nema puno veze sa time.

Bez ogranicenja je i sa dve trake kada je to dozvoljeno. Mene je vise strah od ovih sto se sminkaju, pricaju telefonom i pijani voze.

Ja se nadam da ce polako svi u EU ukidati ogranicenja brzine, samo ako krene taj talas.
На крају ћемо сви да "терамо електрику", отприлике аутопилота, који ће да управља максималном практичном брзином у датом тренутку и условима, надгледа бочне траке и испред. И да аутопилот буде на преко 50-60 на сат.

На крају ћемо сви да "терамо електрику", отприлике аутопилота, који ће да управља максималном практичном брзином у датом тренутку и условима, надгледа бочне траке и испред. И да аутопилот буде на преко 50-60 на сат.
cim postanemo multi milioneri

U pravu si. Nisam bio upucen u to odakle je sve krenulo, malo sam krenuo da ceprkam o tome.

A ne znam, ne razumem se dovoljno u te karbonske emisije, da kazem sta je dovoljno, sta nije...

Ono sto vidim po sebi i ljudima sa kojima radim, jedna od najboljih stvari u Nemackoj jeste ta sloboda u voznji.
Sigurnost nema puno veze sa time.
Ne moraš mnogo da se razumeš. Kad auto troši više goriva više i zagađuje vazduh. A pri 180 definitivno troši mnogo više nego na 120.

https://www.krstarica.com/vesti/sve...m&utm_medium=thumbs&utm_campaign=thumbs_house

Dakle šta mislite kome će se carstvu Švabe prikloniti? Veća bezbednost i manje zagađenje vazduha ili uživancija za ljubitelje ogromnih brzina?
Oba razloga sasvim proizvoljno upotrebljena. Prvi da je manje nesreca sa smrtnim slucajem je apsolutno neupotrebljiv, jer covek gine i ako se oklizne na ivicnjak. Dok 200 ne moze da ide auto koji za to nije predvidjen. Drugi razlog sam sebe opovrgava i daje ministru za pravo...
“inteligentno, digitalno i fleksibilno” upravljati saobraćajem
cime se saobracajnice uvode u buduce kontrolisanje vozila preko auto pilota. Nemci jos pre 10 godina imaju automatsko kocenje vozila ako je preblizu prepreci. I oko potrosnje se gubi poenta, postepenim koriscenjem smart sistema upravljanja pre ce delovati na elektromobile koji svakako idu vise na manje brzine i veci start cime se povecava protok saobracajnica i neuporedivo manje emituje stetnih gasova.
Dakle, te dve politikantkinje iskljucivo zloupotrebljavaju strah svoje podrske. Pogotovo sto se slazem sa tvrdnjom da kada vozis auto predvidjen za 250 brzinom do 150 imas dovoljno vremena i za telefoniranje i sminkanje i posvecivanje razgovoru sto je daleko opasnije nego sama brzina, a i uspavljuje vozaca sto je glavni uzrok vecine nesreca na takvim putevima.
.

Back