Да ли бисте се изложили ризику...

Да ли бисте се изложили опасности да некоме помогнете?

• да

• не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pomogla bih ako je u okviru mojih sposobnosti i znanja... ako nije pozvala bih nekog drugog (Hitnu pomoć, vatrogasce, policiju,...)
Sve u svemu daleko bilo!

Nije pitanje u tome da li bi pomogla, to bi svako normalan ucinio, nego da li bi pomogla tako sto ces rizikovati zivot, a to je mnogo vece zalaganje od pomoci u okviru svojih sposobnosti.

Nije pitanje u tome da li bi pomogla, to bi svako normalan ucinio, nego da li bi pomogla tako sto ces rizikovati zivot, a to je mnogo vece zalaganje od pomoci u okviru svojih sposobnosti.

Ne bi, draga, veruj mi...bila sam svedok a i osetila sam na svojoj koži, na žalost!
Diskutabilan je stepen opasnosti, ako je u pitanju npr malo dete koje je nepažljivo na ulici, ili se davi - pomogla bih, a ako je npr neka saobraćajka gde ih ne možeš i ne smeš izvući iz kola ne bih pomogla tj ne bih rizikovala...eto..
Još jednom - DALEKO BILO!

Poslednja izmena:
Mislim da je sedeti za racunarom i odgovarati na pitanje jedna stvar a naci se u nekoj konkretnoj situaciji sasvim druga...Sada razmisljamo da li bismo ili ne pomogli i ugrozili sebe,a kada bi se nasli u takvoj situaciji onda jednostavno reagujemo impulsivno....Koliko je ljudi skocilo u reku da spase nepoznato dete ili odraslu osobu,uslo u vatru da spasi nekoga,zaustavilo se na mestu saobracajke da pomogne i sl...A opet ima ih gomila koji su prosli kao da se nista nije desavalo...
Iz ove perspektive,naravno da niko od nas ne bi ugrozio sebe zarad nekog nepoznatog, a opet mozda se ne daj boze sutra dogodi situacija u kojoj i bez razmisljanja budemo glavni akter...
Ne znam da li bih pomogla,u ovom trenutku mislim da ne bih ako bi to na bilo koji nacin imalo posledice po mene,a s druge strane ne znam...mozda bi situacija bila takva da bi mi prvi impuls bio da pomognem i da ne razmisljam o posledicama...

Kao što Jeka reče, sada moj život mnogo više vredi jer imam malu decu kojoj sam potrebna i zbog toga moram jako dobro da razmislim o svakoj svojoj odluci.
A opet, nemam pojma kako bi mi instinkt dirigovao kada bih se iznenada našla u datoj situaciji...:think:
Verujem da se ne bih mogla odupreti porivu kada bi dete bilo u pitanju...ne znam...
Imala sam mišljenje o mnogo čemu, ali me je život više puta demantovao. :aha:

Kod saobracajki, pozara, poplava, shuge, kolere, malih i velikih pi*ajzli…..priskacem u pomoc, ne razmisljam, Tako smo vaspitavani, to je jace od mene. :aha:

Medjutim, imam nedoumicu (Fiamma, imas reput.za temu, cim provalim kako se to radi :lol: ).

Preksinoc, vracamo se klinac i ja sa rodjendana njegovog drugara i prolazimo pored buske stanice. Tamo 3 bizgova, visi za glavu od mene (a ja sam 1.93m) i 1 klinka. I ona bi mogla moju zenu u zubima da nosi, a svi imaju tu oko 15 godina.

Cujem ja, klinka i jedan od njih se nesto svadjaju i bas kad smo prolazili pored njih, klinac joj zavali samarcinu, da je puklo kao petarda. Druga dvojica ga kao zadrzavaju. Devojcica pocela da se dere k’o pomahnitala i da ga psuje i place, a moj klinac se izbezumio.

Na brzinu sam ga spakovao u kola i odvezao, iako je i meni, ovako matorom, proradio chir.

I danas razmisljam da li je trebalo da se vratim i da klinci iskale agresiju na meni, umesto na devojcici? Ozbiljno pitam. :think:

Kod saobracajki, pozara, poplava, shuge, kolere, malih i velikih pi*ajzli…..priskacem u pomoc, ne razmisljam, Tako smo vaspitavani, to je jace od mene. :aha:

Medjutim, imam nedoumicu (Fiamma, imas reput.za temu, cim provalim kako se to radi :lol: ).

Preksinoc, vracamo se klinac i ja sa rodjendana njegovog drugara i prolazimo pored buske stanice. Tamo 3 bizgova, visi za glavu od mene (a ja sam 1.93m) i 1 klinka. I ona bi mogla moju zenu u zubima da nosi, a svi imaju tu oko 15 godina.

Cujem ja, klinka i jedan od njih se nesto svadjaju i bas kad smo prolazili pored njih, klinac joj zavali samarcinu, da je puklo kao petarda. Druga dvojica ga kao zadrzavaju. Devojcica pocela da se dere k’o pomahnitala i da ga psuje i place, a moj klinac se izbezumio.

Na brzinu sam ga spakovao u kola i odvezao, iako je i meni, ovako matorom, proradio chir.

I danas razmisljam da li je trebalo da se vratim i da klinci iskale agresiju na meni, umesto na devojcici? Ozbiljno pitam. :think:

Ma ne znam,bas glupa situacija.S jedne strane je dobro sto se nisi mesao jer ko zna sta je tu bilo,a s druge strane ja bi pozvala policiju nek se malo provozaju sta ih kosta pa nek vide oni sta ce...to su ipak neke privatne stvari ne volim u to da se petljam

Mislim da si u trenutku uradio ono sto bi uradio svako od nas-prvi impuls ti je bio da sklonis svoje dete da ne prisustvuje tome...

@Amonijak, znas za onu - policije nikad nema kad ti treba. :lol:

Tacno Zoyo, najvaznije mi je bilo da sklonim dete. I tako nisam bio siguran koliku mu je traumu to izazvalo.
Jos mu je samo falilo da iz auta posmatra kako mu calca mlate 3 bilmeza. Covece, cime ih hrane kad su sa 15 godina onoliki, plus tako agresivni? :eek:

Sto je najludje od svega, verujem da se danas niko od njih i ne seca sta se desilo, a ja se osecam k’o pi*ka sto nisam zastitio devojcicu. :dash:

O tome se može razmišljati i razmišljati, ali konkretna situacija je nešto sasvim peto.
Niko nikada ne zna kako će reagovati, čak ni kada je neko njemu drag u pitanju. Jednostavno, neko se u kriznim situacijama veže u čvor, ne može da se pomeri, neko reaguje munjevito, neko isto tako reaguje munjevito, ali pogrešno...
Moje reakcije su trenutne i ne hvata me panika, stigne me tak kada sve prodje. Istčala sam za bratancem pred autobus, sreća pa je tek krenuo sa okretnice i uspeo je da ukoči, inače bismo oboje možda i poginuli. Da, to je bratanac, ali nisam ni sekunde razmišljala, jednostavno sam skočila i uzela ga u naručje, da ga zaštitim. Sada razmišljati kako bih reagovala da je neko nepoznato dete bilo u pitanju je moguće, ali rekoh, reakciju nikada ne znaš.
I u takvim situacijama, kako neki rekoše da bi razmišljali, jednostavno - nemaš vremena da razmisliš da imaš dete, da si potreban tom detetu... ne, jednostavno nemaš vremena. Niti su ti reakcije voljne. Nikako, one su instinktivne. Instinkt je taj koji te navede da skočiš ili je instinkt taj koji te navede da svoj život zaštitiš. Ne umem da objasnim, valjda to podsvest reguliše, odvaga u trenu, šta li... Uglavnom sve te priče - mislim da bih, ili mislim da ne bih, ili mislim da bih pomislila na svoje dete... ne prolaze. Reaguješ u trenu ili ne reagješ uopšte.
I nije za osudu ako se ne reaguje, jer nije to voljna odluka. To je podsvest, instinkt i nagon za samoodržanjem. :)

... или било каквој врсти опасности да помогнете непознатој особи у невољи (нпр. у саобраћајки, приликом пожара и сл)

Само искрени одговори, спамери заобиђите тему... :)

:hvala:

Ne, ne bih se izlozio nikakvoj opasnosti da pomognem nekom koga ne poznajem...

(Ipak ja sebe vise volim nego nekog nepoznatog.)

Da se radi o nekoj manjoj opasnosti, izlozio bih se da pomognem poznatima i rodjacima.

Ako bi se radilo o mojoj deci, izlozio bih se najvecoj zivotnoj opasnosti.....

Trebalo je iz kola da se prodereš, zapretiš im i da pališ....jeste *ičkasto, ali makar bi za trenutak taj klinac prestao da matletira tu malu....jedna moja komšinica skoro reče...ybt ova deca su sva hibridizovana....ima istine..u moje školsko vreme biti visok 177cm je bila retkost, sada je to dobar dan...
I odgovor na temu ...instinkt je čudo...treba biti oprezan...mene fasciniraju oni koji se premišljaju i u manje opasnim situacijama....

Back