Da li bi mušarac za lovu uzeo ženino prezime prilikom venčanja?

Verovatno su se oženili bogatim jedinicama pa je otac zahtevao da ako hoće da uživaju u bogatstvu moraju da preuzmu prezime da se ne ugasi.

Ma jok....nikad mi ta teorija ne bi pala na pamet.

Sad sam se setila jos jednog.
Prva dvojca se grdno nisu slagali sa ocem,
a ovaj poslednji je imao nezgodno prezime u nezgodno vreme...koga briga za lozu, cuvaj glavu.

Може презиме и касније да се промени, ако је некоме битно да га жена плаћа. Ако се оћелави и промени презиме да му још 2 сома € приде..
Моје презиме лепо, нисам ја из Лике, а не бих га мењао ни да сам женско - не бих додавао туђе, никаква промена личног имена.
То исто је важило и за МЖ, слободно је одлучила шта ће са личним именом.

Ma jok....nikad mi ta teorija ne bi pala na pamet.

Sad sam se setila jos jednog.
Prva dvojca se grdno nisu slagali sa ocem,
a ovaj poslednji je imao nezgodno prezime u nezgodno vreme...koga briga za lozu, cuvaj glavu.

Па нормалмо, да имам ћерку итекако ми не би пријало да се удајом одједном презива Прдеж или Туђман.
Баш би ми тешко пало.

Па нормалмо, да имам ћерку итекако ми не би пријало да се удајом одједном презива Прдеж или Туђман.
Баш би ми тешко пало.

Pa ako nekome smeta prezime može zvanično da ga promeni a ne da ga menja ženidbom. Ja da se prezivam Prdalo podneo bih zahtev za promenu prezimena i ćao
a ne bih čekao ženidbu da bih ga promenio.

И опет ти на то кажем да то што кажеш није истина јер неке ствари, за извесне људе које, истина, ти не познајеш - немају цену лол.

Moguce...ja kazem u sta verujem... pravu istinu i ne mogu da znam...a ne znas je ni ti.

To znamo kad dodjemo u realnu sitaciju da se to zaista i desava.
Do tada...svi su najbolji roditelji dok nemaju decu, najbolje supruge dok se ne udaju...naposteniji dokle god imaju izbora i sl.
E sad....ako ti ne plate...placas ti...tako da cena opet postoji

Sto se konkretnog slucaja tice, zaista nisam upoznala nekoga kome je ponudjeno 5 miliona evra da uzme zenino prezime i on odbio iz principa

Moje mišljenje je da niko ne treba ničije prezime da uzima udajom/ženidbom, nego da samo doda novo prezime...a posle kad se razvede, da ga samo obriše gumicom;)...to je pravičnije i demokratskije..jer mi ovako izgleda kao da postaješ nečije vlasništvo..:( možda taj običaj datira iz perioda davne istorije kada su žene zapravo bile roba,hm?...i tako...

Баш би ми тешко пало.

a ja znam neke devojku sa prezimenom kurtić koja se stidela svog prezimena i jedini način je bilo da se uda
meni to bilo glupo...
Mislim da bi mm pre umro nego uzeo prezime mog oca a mislim da bih ja automatski promenila misljenje o njemu a i onome ko bi to od njega zahtevao. A za druge ljude ne znam svako ima svoje razloge.

u kom smeru bi ti se promenilo mišljenje, na bolje il na gore?

msm lično smatram da svako treba da ima izbor da li će zadržati svoje prezime ili uzeti partnerovo
prezime je deo linog imena, odn deo identiteta irazumem ako žena zadrži svoje

takođe razumem ljude koji izaberu da imaju zajedničko prezime jer je odraz pripadnosti porodici, porodično "obeležje"

a zahtevati ovo ili ono je glupo i po mommišljenju je povreda ljudskih prava...ja tako doživljavam

Slušao sam neke likove u kafani kako raspravljaju o tome. dvojica tvrde da nema tih para a jedan tvrdi da mora postojati neka cifra za koju bi pristali na to.
šta mislite?
(naravno, neka 'normalna cifra, npr 200 000 evra...

Zašto za novac? Zašto ne za dž, ako voli ženu? Da li to svaka žena dobije 200 000 evra pri udaji i promeni prezimena?

Poznajem muškarca koji je uzeo ženino prezime. Normalan tip, voli ženu, sviđa mu se njeno prezime.

Back