Da li bi Jugoslavija opstala da se vece sile nisu umesale?

Veliko pitanje: ``Da li bi Jugoslavija opstala da se nisu umesale velike sile?,,
Hteo bih da cujem vase misljenje

Velika je zabluda ako se misli da u savremenom svetu male zemlje (pogotovo u Evropi) svoju sudbinu određuju bez uticaja međunarodnih okolnosti. Hoću reći nezamislivo je razmatranje nastanka , bitisanja i raspada Jugoslavije bez sagledavanja međunarodnih okolnosti.

Poslednja izmena:
Ja mislim da nijedna drzava u kojoj zivi mnogo narodnosti ne moze dugo da traje. Raspala se Jugoslavia, raspao se SSSR.......
Znaci ovako je najbolje svako ima svoju drzavu samo je problem sto smo bili glupi pa se klali zbog raspada umesto da lepo prihvatimo raspad i kraj.
Zar je moralo da pogine 100000 ljudi?

Mogla je da se stvori jedinstvena nacija Jugoslovena,tada bi zaista i znacili nesto,bili neki faktor odlucivanja,ovako-prema citavom regionu se EU ponasa kao prema maloletnim,nezrelim narodima i to sa razlogom...

To i nije tako daleko od istine . Ljudi su po prvi put imali prilike da slobodno biraju i izabrali su propast i ratove.

Cini mi se da smo na podforumu istorija i da se to sve nekako ponavljalo. Bolesne ideje najobicnijih skorojevica i vucibatina, koji u zivotu nisu vidili Hrvata a htjeli su se bratmiti sa njim, srpski narod je platio sa vise dva milona glava. Izgleda premalo, po svemu sudeci.

Cini mi se da smo na podforumu istorija i da se to sve nekako ponavljalo. Bolesne ideje najobicnijih skorojevica i vucibatina, koji u zivotu nisu vidili Hrvata a htjeli su se bratmiti sa njim, srpski narod je platio sa vise dva milona glava. Izgleda premalo, po svemu sudeci.
Ovo jeste podforum istorija i od diskutanata se očekuje hladna analiza događaja a ne uzavrelio nametanje sadašnjih političkih stavova . I ko je ovde pisao o bratimljenju ? , znam da su ti traume pomutile osnovni smisao za rasuđivanje jer niko se ovde nije zalagao za bilo kakvo bratimljenje ali između bratimljenja i rata postoji širok spektar odnosa i delovanja.
I nije samo reč o Srbima već i o Hrvatima i Bošnjacima . Prvi put kada su imali slobodu odlučivanja većina je odabrala radikalne elemente u svom narodu i time utrla put ratu . Istina, stvar je komplikovanija a i izbor nije bio veliki ali je postojao.

Jugoslavija je mogla da funkcioniše samo kao diktatura a i u diktaturi je dolazilo do ozbiljnih trzavica koje su ponekad izgledale i kao početak pobune - maspok,demonstracije Albanaca na KiM i Makedoniji...
Titova Jugoslavija je bila sve samo ne država i društvo u modernom smislu reči, neka vrsta vanrednog stanja koje je imalo svoje različite faze i u kome se dobar deo njenih stanovnika prilagodio i nije tražio ništa bolje.

Jugoslaviju jesu da kažemo pri osnivanju imale blagoslov velikih sila, međutim takođe su te velike sile imale udeo i pri raspadu, u prvom redu Nemačka.
Ne može se reći da Jugoslavija nije mogla opstati, ali naravno prošlost, sadašnjost i budućnost su nerazdvojivi. Nisu samo ekonomski faktori bili odlučujući za raspad, već i dakako nacionalni. Greška najveća za vreme SFRJ, jeste to što su nacionalne tenzije, i nacionalna pitanje ostala nerešena, ili su da kažemo tada privremeno, a posle rata, postala trajna rešenja, koja niti u jednom slučaju ne nailaze na odobravanje svih strana.
Naravno krivim i Miloševića, pošto čovek nije znao da li ona želi Jugoslaviju, ili " Veliku Srbiju ". Toliko od mene.

Vinston Cercil je u svoj dnevnik zapisao sledecu anegdotu.

Pri prvom susretu sa Titom upitao ga je sledece:verujete li vi da ce te ocuvati Jugoslaviju,zemlju sa toliko nacija ,razlicitih kultura i vera ?
Tito je odgovorio sledece :Mi u Jugoslaviji imamo 8 milona vojno sposobnih lica.Svi su spremni da uzmu oruzje i krenuu odbranu zemlje.Samo nek neko proba da nas napadne!
Tada mu je Cercil odgovorio a sta ce se desiti ako vas niko ne napadne?
Nazalost to se i desilo Niko nas nije napao!

Tako je i sa covekom lakse se odbrani od losih ljudi nego od losih navika.

Back