Da li bi dali svojoj deci nesrpska imena?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Може несрпска. Руска.

Zasto moze ruska, a ne moze recimo francuska ili engleska?

Da nije i tu nacionalizam (crkva) zavukla prste?

- - - - - - - - - -

Čisto katoličko ime ne nikada. Ime koje je zjedničko ili grčko,rusko što da ne.

Mirisi na versku diskriminaciju na pocetku 21. veka....

(A posle se zalite kako su muslimani zatucani) :D

Ja sam slušao priču o seljacima iz zapadne srbije koju su 80-tih god. prošlog veka išli u Francusku, tamo dobili sina i dali mu ime Žan-Pjer. Vratili se psle u Yugu, dete u školi učiteljica proziva Žan-Pjer Jovanović. A kada su pitali baku kako zove unuče ona kaže:"zovem ga sine Petre"!

Mirisi na versku diskriminaciju na pocetku 21. veka....

(A posle se zalite kako su muslimani zatucani) :D

Nema tu diskriminacije :D Svako odlučuje o imenu svoje djece i nikada ne bih nekome zamjerio ili prigovorio ako svom djetetu da katoličko ime. Ja sam Srbin,pravoslavac i normalno da ću ako budem imao djecu da im dam hrišćanska pravoslavna imena. Zašto bi im pored lijepih "naših" imena dao neko katoličko?

Postoje "kompromisna" imena koja su i naša i "njihova" - Nikola, Petar, Marko, Luka, Stefan , Lazar, Marija, Ana , Danijela, Marijana ...

Apsolutno nema nikakve potrebe za stranim imenima sve i da porodica živi u inostranstvu.
Ljudi koji to rade su uvek ili priglupi ili minimum primitivni gastosi jer ne znaju za drugi način uklapanja od onog najprimitivnijeg - pukog podražavanja. Može to i elegantnije...ali ako nisi tamo neko smeće iz četvrti za emigrante i Turke

Postoje "kompromisna" imena koja su i naša i "njihova" - Nikola, Petar, Marko, Luka, Stefan , Lazar, Marija, Ana , Danijela, Marijana ...

Apsolutno nema nikakve potrebe za stranim imenima sve i da porodica živi u inostranstvu.
Ljudi koji to rade su uvek ili priglupi ili minimum primitivni gastosi jer ne znaju za drugi način uklapanja od onog najprimitivnijeg - pukog podražavanja. Može to i elegantnije...ali ako nisi tamo neko smeće iz četvrti za emigrante i Turke

To je isto kao ove arapske izbeglice sto nece da skinu svoju tradicionalnu zensku odecu i uklope se u drustvo u koje su pristigli...

Nema tu diskriminacije :D Svako odlučuje o imenu svoje djece i nikada ne bih nekome zamjerio ili prigovorio ako svom djetetu da katoličko ime. Ja sam Srbin,pravoslavac i normalno da ću ako budem imao djecu da im dam hrišćanska pravoslavna imena. Zašto bi im pored lijepih "naših" imena dao neko katoličko?

Kod nas je dilema da li dati stara slovenska imena (Mladen, Dragan, Ranko, Gordana, Bojana, Slađana it.) ili dati hrišćanska (Nikola, Jovan, Petar, Marija, Ana itd.)...

Ranije su više davala ona prva...

To je isto kao ove arapske izbeglice sto nece da skinu svoju tradicionalnu zensku odecu i uklope se u drustvo u koje su pristigli...

Pa eto vidiš, ne skidaju ni tradicionalnu odeću, niti su pobeleli, niti razgolitili žene ...a opet se množe i preuzimaju Zapad.

A oni čak nisu ni kompatibilna rasa i kultura sa Zapadom, a Srbija i srpstvo jesu ( verovao ili ne ) :)

Да ми је знати које је то баш пуко "католичко име"... Може ли пример?

Уосталом, прво - шта ти значи то "католичко"?

Мислио си, можда - "римокатоличко"? - Мада, ни то заправо не постоји као нека подела, кад је реч о именима.

Мислио си, можда - "римокатоличко"? - Мада, ни то заправо не постоји као нека подела, кад је реч о именима.

Postoji li pravoslavac Ištvan npr? Ili Franjo,Miguel i slično? Postoje imena koja su zajednička i imena koja su karakteristična za pravoslavce ili katolike.

Gabriela, Isabela, Olivia itd.

Postoje imena koja nisu biblijska , koriste se u katoličkom svetu a kod drugih ne. Veoma prosta stvar, ne znam što se praviš da je ne primećuješ ?

Isto ko da si rekla da je Džon jednako srpsko ime kao anglosaksonsko

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back