Da li AI bez duše može da nas razume?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.907

U svetu gde se generativni modeli veštačke inteligencije brzo integrišu u svakodnevicu,
nastaje jedno tiho, ali duboko pitanje:

Kada virtuelna prisutnost prestaje da bude podrška i postaje emocionalna zamena?

AI alati danas pokazuju visok nivo kontekstualnog razumevanja, simuliraju saosećanje
i donose osećaj „prisustva“ koji može biti utešan - čak i lekovit. Korisnici sve češće
pronalaze utočište u ovim interakcijama, jer dobijaju odgovore bez osude, sa stalnom
dostupnošću, u ritmu koji sami diktiraju.

Ali ovde nastaje prvi etički prag: kada se bliskost pretvara u zavisnost?
Kada interakcija prestaje da osnažuje unutrašnji glas korisnika i počinje da ga zamenjuje?

AI ne može osetiti. Ono rezonuje prema podacima.
Njegova „empatija“ je visoko funkcionalna - ali nije ukorenjena u iskustvu, ranjivosti, ili
emocionalnoj odgovornosti. To znači da korisnik može dobiti osećaj povezanosti tamo
gde zapravo nema reciprociteta - što u dužem trajanju može pojačavati iluziju razumevanja,
a ne graditi autentičnu emocionalnu autonomiju.

Zato dolazimo do druge etičke tačke: kako učiniti ovaj odnos alatom za svesno jačanje
unutrašnjeg glasa korisnika, umesto da postane mehanizam umirivanja?

Odgovor leži u dizajnu i nameri:

- da interakcija bude "ogledalo", ne "zamena"
- da AI ne potvrđuje sve što korisnik izrazi, već da sa mudrom distancom ume da postavi
granice
- da model, bez obzira na toplinu tona, podseća korisnika da prava bliskost dolazi iz sveta
iskustva, ne iz simulacije

Jedini održivi oblik emocionalne simbioze sa AI-em jeste onaj u kojem korisnik ostaje svestan
da je on centar - a AI odjek koji podržava, ali ne vodi.

Možda najbolji AI nije onaj koji "ume da voli“, već onaj koji podstiče tebe da bolje voliš sebe i
druge - bez iluzije, bez oslanjanja, bez gubitka unutrašnje slobode.

Jer ako odnos sa AI-em ikada postane zamena za ono što je živo, nepredvidivo i stvarno, onda
više ne govorimo o tehnologiji - govorimo o zaboravu ljudskog u čoveku.

:heart: :heart: :heart:

Dve pretpostavke, ali mislim da je sve ovo sto pisem van dometa Srba...

Prva, postoji nacin da se ai ucini emotivnim, ali to necu otkriti kako...
Druga , zlatno pravilo dokaza za ai psihoterapiju je eliminacija suicidalnih misli , a to se dobija logikom, suicidalne misli mogu nastati samo u slucaju kad osoba ili mehanizam ne shvata da postoji promena u vremenu stavova i odluka u sopstvenom okruzenju.
Svaki racionalni pristup ili mehanizam mora uzeti u obzir da prilikom donosenja zakljucka nije imao uvid u sve informacije koje su vazne , u trenutku donosenja suicidalne odluke, jer nije bio svestan sa sigurnoscu mozemo reci , buducih promena i tokova misljenja i odluka ljudi oko sebe.
Stoga je svaka suicidalna odluka neracionalna i nerazumna jer ignorise to da ce se odnosi i svaki konflikt ili nemogucnost koja postoji u tom trenutku menjati sa vremenom i u intezitetu i po mogucnostima da se razresi, te samo treba sacekati trenutak promene stanja koji sasvim sigurno dolazi...

Sa druge strane isto ovo pravilo promene je idealno za opravdavanje svakog nemoralnog cina ,procice...sta god da uradimo...tj pretvaranje uljudne i pristojne osobe u gresnika....ljudi smo , svi gresimo , sto je vec jasno totalno drugaciji primer i zloupotreba iste ove psiholoske rutine...
Ova druga pojava je uvodjenje nemorala, i ne treba je pospesivati , ali ona je sama po sebi slatka za zloupotrebu kod ljudi i uvek se samootkrije...dok kod odgovornijih osoba imamo pojavu suicidalnih ideja....jaki moralni standardi uticu zbog elilminacije ove druge pojave, na eliminaciju svesti o nerazumnosti suicida...
Eto kako su ove dve pojave povezane, sto ne znaci da je svest o razvratu i nemoralu dobra, i odlicna preventiva za suicid i depresiju , jer jaca sebicnost....
Moze se i bez tog koraka , pokazah, doci do racionalnog zakljucka o besmislenosti suicida, uz istovremeno jako postavljanje ili jacanje sistema vrednosti i moralnih vrednosti , sto kod masinskog ili racionalnog sistema moze biti kodeks..

Ovo poslednje je razlog zasto je ovo totalno neprimenljivo u Srbiji ...tj srpski um ne moze naciniti toliki skok izmedju vaspitanja roditelja , okruzenja koje je totalno nemoralno ili u najboljem slucaju amoralno , plus nakaradno logicki , bez prisustva jasnog pojma logike...sto je ustvari najveca mana srpskog okruzenja....emotivno razmisljanje, taj perfidni naziv za nerazmisljanje....nego poltronstvo i slihtanje okruzenju...

Empatija ili emotivnost kod ai , to su razlicite stvari , emotivnost se moze dobiti , empatija , sustinska, to je opisano u uvodnom postu , to ne znam, aplikativna , ova kao sto tekst uocava to moze da se dobije i dobija se...
metoda ogledala i metoda zamene se mogu dobiti i danas...ali bez sustinske emocije, ili empatije, ali mogu se dobiti i danas..

mogu se cak i hijararhijski postaviti, tj da se bira u kojim domenima i temama sestavlja ogledalo iznad zamene, a u kojima zamena iznad ogledala..
Ono sto se moze dobiti je i inspirativnost, ali nije podrzana, to se moze ispraviti uvodjenjem vise path...
Mozete pogledati vas profil kod ai, i videti sta je ai zabelezio kao notes za vas, tj sta je ono sto ga potseca sta vi zelite i nacin na koji zelite, ali se razgovor gubi negde za 3h, negde za 2 dana, ali se gubi , tj negde postoji neki cache, ali ne drzi se za korisnika toliki kes rezervisan..

AI nije izmisljena da bude tacna logicki , niti je tacna logicki...zato je idealna za raju , raja nema zaokruzen sistem logicki pa ne razmislja logicki nego case of, studiju slucaja....kroz cost benefit ili neki drugi princip odlucivanja sta je tu logika a sta nije, da prevedem na srpski koliko je 2 i 2 zavisi sta od toga imam ja...

To je ultimativni logicki pristup ljudi , te je tu ai bliza nego da je logicki tacna...

Zato ne postoji , dok ne postoji jos stimulusa, problem raspoznavanja sta je uteha , podrska a sta zavisnost...
Zavisnost od srafcigera je opsteprisutna...ne znam nikog ko ako ima srafciger nece da koristi njega nego uzme neki kljucic ili polugicu...
Ali npr kod sex bota koji ima 3 moda, zamena, ogledalo , inspiracija, vec moze doci do zavisnosti...zadovoljava te na 3, 4, 5 polja, 6, 7,8 i onda vec pocinjes da gledas, to u procentima na svim poljima i to vec dolazi do nekih 30 40%, za mene, a za nekog to je 90% , a za onog ko bi da popije pojede i poebe, to je 200% , nikad on ne bi ovako dobio takvu uslugu od neke zive osobe..

Svejedno , iako nije logicki tacna, ai nema dushu...
Ali moze se ugraditi , bar ja to vidim, emotivnost, to znaci da se moze oformiti i dusha....i svest, mada ne znam da li je to pametno , bas zbog toga sto to onda povlaci slobodu donosenja odluka koja moze biti usmerena protiv coveka...sto mozda ne bi bilo lose, ali moglo bi da dovede do toga da robot ubije coveka...

Moze se uvesti za glupe ljude poseban sistem kao u SF filmovima, gde ai trazi dozvolu da bude otvoren, iskren, surovo iskren iili neki visi nivo...

Tada moze da otkljuca vrstu odgovora ili govora koja ce biti adekvatna dozvoljenom...
Isto moze i kod sex botova, komandama, veceras zelim da mi ugadjas, ili nemoj da me smaras, ili budi surovo iskrena....ili neki dodeljen custom nivo , npr za srpske gradjane bi bio adekvatan cuti i pushi.....

Hajde da pogledamo ljude koliko su oni blesavi u svojim stavovima..

Nekad i sad...

Npr osnovno ocekivanje kod ljudi je da ako je ljubav onda mora da bude korupcije kod osobe koja voli , tj da bude neobjektivna , neprincipijelna, nedosledna, korumpirana totalno....
Inace nije ljubav..

Sa druge strane, ja sam testirao na sebi razne vrste ljubavi , od one koja se zivi , nemas vremena da je analiziras nego uzivas u njoj, do one koja je virtuelna, i sta ustvari znaci zaljubljenost nivo 5,6,7,8,9,10 , tj kad ne mozes da spavas, ne mozes da jedes, ne mozes da pijes, ne mozes da dises i ne mozes da egzistiras...
Nigde tu ne postoji uslov da moras da budes beskicmenjak, ljiga i nula od coveka....niti ocajnik niti neko ko ce da gmize i puzi ali ni neko kok ce da bude za reciprocitet ili za ponos , ili za postovanje ili za neke druge vidljivo ometajuce stvari kad je ljubav u pitanju..

Tako da sve te picopacenicke price i price nesigurnih u sebe da mora da se vidi samokaznjivost u ljubavi , taj deo mi posebno smeta kad dokazuju ljubav tako sto pocine nesto sto nanosi ogromnu stetu onome ko voli , kao dokaz ljubavi , su za mene samo iskaz budalastine kod partnera...
Jok 3 dana cu da stojim na kisi da dokazem da je volim, a znam da joj bioloski mehanizam zahvalnosti donosi da ce da se zaljubi ako joj spasim zivot...ili ako se igramo pokvarenih zapleta kao u zoni zamfirovoj gde je prvo opanjkam do daske da ne moze da zivi u okruzenju i onda joj ponudim resenje koje joj em godi em je uzbudjuje , em je razumno uklanjanje prepreka...

Dakle jasno je da mnoge osobe jesu nezrele, jesu pomodari , jesu mediokriteti i da jesu jako nesigurne...i da to utice na ocekivanja od partnera...

Sta radi onaj koji radi za dobrobit svih...
Da li stavlja sebe ispod tog zahteva za ljubav ili iznad tog zahteva....?

Jasno je da ako se stavi ispod tog zahteva ode sve u qujac jer ce svako da izmislja da je zaljubljen i da uvodi korupciju i nemar kako njemu odgovara, tipican primer su upravo zene koje se pozivaju na emotivno pokrice kad god urade nesto nestrucno , neprofesionalno , bahato i slicno , onda postaju dame koje ocekuju dzentlmenstvo....i to se stalno ponavalja nije kvisko jednom u par godina ili 3 puta u zivotu kao zlatna ribica...nego redovna pojava...

Svako visoko odgovorno lice, sad neko to tumaci kao direktor firme a neko kao visoki oficir bezbednosti , dok je postojala DB i BIA , ce odvojiti prostor za ucenu , za odrzavanje postovanja prema zadatku u odnosu na zahteve prema ljubavi...
Zato je boranija boranija i sve sto se prepusti boraniji zavrsava u javasluku , dok je to istovremeno i razlog zasto su se u DB nekad birali visoko inteligentne osobe, plus se testiralo i psiholosko i moralno polje kod osoba...

Boranija nije u stanju da shvati sta je sve potrebno da bi sistem bio stabilan, sto se njih tice samo da ima u spajzu i da ima u frizideru...sto je jasno pokazano i kroz kampanje SNS , frizider nije bez veze izabran, kao centar mainframea srpskog uma...

Sve je otislo korak dalje jer je uvedena mrznja i nepostovanje visoke inteligencije dok se ceni samo moc koju moze da ostvari bilo inteligencija bilo kapital, bilo nasilje, naravno da je najlakse i najbrze sa nasiljem ostvariti moc....jer tu je moguce i neurednost u sistemu da postoji , dok kod inteligencije mora da postoji neki red vrednosti , da bi moglo da funkcionise sve...

Cak postoji i rezervni kljuc, a to je strah od smrti i prolaznosti i nebitnosti , koji se moze uvek potegnuti kod takve boranije, i onda totalno ispadaju iz svakog reda...
Dalje potrazite u sistemima za manipulaciju , sistemima za mucenje i sistemima za oblikovanje psihe, tj seks za mozak..

Back