"Da komsiji crkne krava"...

Kakav smo mi Srbi narod?

• Ukupno glasova
    44
  • Anketa je zatvorena .
Било ми је задовољство то чути ,него где ти то чула си ил прочитала
пошто ми некако на урбану легенду личи?

Ja sam to čula čini mi se u špici Kažiprsta ili na B92 iz patrijarhovih usta, a našla sam i Božićnu poslanicu iz 1998. gde je to navodno napisano u uvodu no to tamo nisam pročitala

Ja sam to čula čini mi se u špici Kažiprsta ili na B92 iz patrijarhovih usta

Na B92???:think:... :dash::dash::dash:
Pa i da si cula to sigurno nije rekao za narod, vec je izvuceno iz kontexta

a našla sam i Božićnu poslanicu iz 1998. gde je to navodno napisano u uvodu no to tamo nisam pročitala

Aj prevedi ovo malo... "nasla sam ali nisam nasla"?... pa sta onda to uopste spominjes?:dontunderstand:

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
SVOJOJ DUHOVNOJ DECI
O BOZICU 1998. GODINE
PAVLE
PO MILOSTI BOZJOJ
PRAVOSLAVNI ARHIEPISKOP PECKI, MITROPOLIT BEOGRADSKO-KARLOVACKI I PATRIJARH SRPSKI, SA SVIMA ARHIJEREJIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE - SVEMU CASNOM SVESTENSTVU, PREPODOBNOM MONASTVU I SVIMA VERNIM SINOVIMA I KCERIMA NASE SVETE CRKVE, SALJE SVOJ BOZICNI BLAGOSLOV I POZDRAV:
MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!

Hristos se radja, slavite;
Hristos s neba dolazi, sretnite Ga.

Tako crkvene pesme pozdravljaju pravoslavne hriscane svakog - pa i ovog Bozica, podsecajuci sve ljude dobre volje da je Bogomladenac Hristos dosao da unese mladost u ostareli organizam covecanstva, snagu u iznemocalu dusu ljudsku, radost u srce ljudsko; da otvori oci ljudi za nebeske horizonte, i da nas - skoro po dvehiljaditi put - uveri da postoji beskrajni i nevidljivi svet duhovni, koji je nasa prava i vecna otadzbina.

Osim toga, On - Koji je Istina i Ljubav - dosao je da istinom obasja svet, i ljubavlju da ogreje srca ljudska. To je mogao samo On uciniti, jer kao sto ni fizicka svetlost i toplota ne dolaze iz zemlje nego od sunca iz daleke vasione, tako isto i ljubav i istina ne nicu iz zemlje, nego dolaze iz nebeske visine, iz nebeskog Carstva Bozjega.

Sto je veca i tamnija moc nepravde, tiranije, straha od smrti i stradanja od lazi i nasilja, to se radosnije ocekuje radjanje Sunca sa istoka. To je radjanje Hrista, Koji je nazvan u svetim knjigama Suncem Pravde, Slobode, Zivota, Istine i Ljubavi. Eto zasto Crkva o Bozicu peva s radoscu: Hristos se radja, slavite...

Nasu ovogodisnju bozicnu radost, braco i sestre, pomucuju tamni oblaci i teskoce koje su zahvatile sav svet - pa i nas. Izgleda da se Bog ponovo na nas "razljuti zbog premnogih nasih sagresenja".

Vidi Bog koliko se savremeni svet - i mi u njemu - udaljismo od NJega, i kako malo licimo na svoje svete i slavne pretke. Dok su se oni opredelili za Carstvo nebesko, mi se danas otimamo o zemaljsko, a zaboravljamo na svoje duse. Zaboravljamo, kao ljudi i kao narod, Bozji zavet i one vecne ideale kojima su svi istinski ljudi ziveli i za njih umirali.

Sto se tice naseg naroda, Gospod Isus Hristos, Koji je pre pola veka prognan iz nasih skola, kasarni i drzavnih ustanova, jos nema zvanicnu dozvolu da se vrati u njih - bas kao i hiljade Srba prognanih sa svojih vekovnih ognjista.

Kakvo dobro onda mozemo ocekivati od Boga? Zbog toga nas i opominje Gospod, da nas rasute kosti i krvlju natopljena zemlja predaka dozovu sebi, i shvatimo ko smo i sta smo i sta treba da budemo.

Danas nam je kao narodu sve ugrozeno, a narocito nase vekovno ognjiste - Kosovo i Metohija. Svi smo svesni sta Kosovo i Metohija znace za srpski narod: da je to kolevka i duhovnosti i drzavnosti srpske; dusa i zila kucavica dece svetosavske. Jednom recju: oni su deo nas. Zbog toga su ih nasi preci i ukrasili djerdanima brojnih i velelepnih zaduzbina i svetinja. Nekada su sjajni krstovi sa njihovih kupola osvetljavali Srbima put - sve do Sent Andreje i Jadranskog mora; a danas, osvetljavaju svuda gde Srbi zive. Izgubiti ovaj temelj Svetosavlja, znaci dovesti i duse svoje u pitanje - pa i sebe same.

Stoga, draga nasa deco duhovna, i u Otadzbini i u rasejanju, pokajmo se i Bogu vratimo. Uperimo oci i srca svoja zivim nebesima, moleci cestitoga Kneza i sve postradale sa njim na Kosovu i za Kosovo, da podrze nase molitve pred Svepravednim Sudijom da nam grehe oprosti i sacuva Kosovo. NJihove molitve su mocnije od nasih, jer je receno u vecnoj Knjizi da molitva pravednika moze mnogo da pomogne (Jak 5,16).

Jos apelujemo na vas, u ime Svetoga Save, Svetog Kneza Lazara, da postujete zapovest Bozju: Radjajte se i mnozite se. Jer ako Gospod i ostavi Kosovo u nasim rukama, Srbi ce vrlo brzo tamo isceznuti ako natalitet bude kao sto je sada. A receno je: "cije ovce, toga i planina".

Ove godine, sa blagodarnoscu Bogu, proslavljamo i 800 godina postojanja naseg Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj. Osam stoleca, manastir Hilandar je rasadnik srpske duhovnosti i kulture; odgajivac velikih karaktera i duhovnih vodja srpskog naroda. Osam vekova on plovi kroz vreme i brizno bdi nad dusama dece svetosavske. On je nasa zvezda-danica i kompas po kome se Srbi vekovima duhovno orijentisu. Duh Svetog Simeona i Svetog Save iz njega su, kao magnet, privlacili i privlace jedinstvu, slozi i bratskoj ljubavi malaksale i ozeble srpske duse da se ogreju na ovom najsvetijem ognjistu nase vere.

Zato vam, braco i sestre, stavljamo na srce i dusu potrebu da cuvamo jedinstvo Crkve Hristove, jedinstvo Duha svezom mira, jedno telo, jedan Duh, jedan Gospod, jedna vera, jedno krstenje (v. Ef 4,3-5). Tom jedinstvu Crkve uvek se suprotstavljao, i sada suprotstavlja, greh u coveku - osobito gordost i samoljublje. Gordost izvrce veru, stvara jeresi i raskole. U gordome nema ni vere, ni ljubavi. Cuvajmo se da nas zbog kakvih bilo interesa prolaznog sveta, zli ljudi ne uvuku u jeres, greh protiv istine, i raskol; greh protiv ljubavi i jedinstva Crkve i naroda. Shvatimo da je ne samo od jeretika, nego i od raskolnika, odstupio Duh Sveti, te ne samo jeretici, nego i raskolnici ne mogu imati spasenje. Tu istinu izrazio je u trecem veku Sveti mucenik Kiprijan kartaginski recima: "Kome Crkva nije mati, Bog mu ne moze biti Otac"; a blazeni Avgustin: "raskolnici mogu imati veru u Svetu Trojicu, imati Sveto pismo, i tajne, ali ne spasenje." Spasenja van jedne, svete, saborne i apostolske Crkve nema, jer je Hristos rekao da ce osnovati Crkvu Svoju, i vrata pakla nece je nadvladati (v. Mt 16,18); a Sveti apostol Pavle, da je Crkva stub i tvrdjava istine (v. Tim 3,15). Da nas novorodjeni Spasitelj sacuva od gordosti, od jeresi i raskola, i svih greha, da bi svagda bili jedno u NJemu, i spasavali se u jedinstvu sa svima pravoslavnim u svetu. Imajmo u vidu da ne prosto sloga, nego jedino sveta sloga Srbina spasava.

Kroz nepune dve godine navrsice se dve hiljade godina od one radosne vitlejemske noci kada je Bogomladenac i u telu posetio nasu planetu. Jedinstvena je prilika da bar u ove dve godine drugog milenijuma razmislimo i podsetimo se kako smo primali Bogomladenca u svom zivotu kada je kucao na vrata naseg srca i nase savesti.

Sa ovakvim razmisljanima molimo se novorodjenom Hristu, Koji je nase pretke prizivao, vodio i od zla zaklanjao, da i nama - i celom svetu - pomogne u ovom smutnom i teskom vremenu.

Jos jednom vas sve, i u zemlji i u rasejanju, pozdravljamo vitlejemskim i ocinskim pozdravom:

MIR BOZJI - HRISTOS SE RODI!

Dano u Patrijarsiji srpskoj u Beogradu, o Bozicu 1998. godine. Vasi molitvenici pred kolevkom Bogomladenca: (sleduju potpisi NJegove Svetosti i Visokopreosvecene i Preosvecene G. G. arhijereja)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ovo sam izguglao
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prosecan narod ,ali pritom zlonamerno izmanipulisan i instruiran da cini zlo u ime visih ciljeva......
do pre petnestak-dvadesset godina nije bilo tako.....
Ali su se neki bas potrudili da nam ugrade paranoju ,maniju gonjenja i maniju velicine.Proizvodnja drugog kao neprijatelja je dovedena do ekstrema da je svako svakom neprijatelj...Vidi se i na ulici.....

pesma: Istorijska citanka,Brane Petrovica

Poslednja izmena od moderatora:
Izvini,ja ne!

Uvek sam goverila,DACE BOG I NAMA.

U proslom postu si rekla da smo "proklet narod"... itd...
A sada kazes ti nisi takva:dontunderstand: zasto onda govoris o celoj naciji zbog mozda nekog tvog iskustva...a i da znas ti sto pricaju kao ti tako i razmisljaju(da komsiji crkne krava.:per:.). pa onda misle da svi imaju takve misli :whistling:

"Voli" svoj narod pa ce i on tebe voleti:bye:... a i ako ga ne volis, on ce tebe opet voleti:kiss:

Ja sam za to da komsiji ni u kom slucaju ne crkne krava.........nek crkne on a ja da mu prisvojim kravu:mrgreen:

krasno.....svako bi te pozeleo za komsiju....

Kakva tema ijuju, pa zar o Srbima može išta drugo da se kaže sem da smo mi jedan nadasve fin, uljuđen, kako ono kažu, nebeski narod!
Eto to je i naš Patrijarh Pavle mislio kada je rekao ono :"Budite ljudi iako ste Srbi".[/QUOTE]

Meni je to pre vezano za za 96-97 vreme protesta, a istina je da je islo u nekoj spici na B92 ,ali pre vise godina.....

srbi nisu nishta bolji ni gori od vecine normalnih naroda
problem je shto smo trenutno kolonija i mishljenje umobolne statistichke greshke na spoljni mig se potura kao "alternativa"
ludaci se u normalnim zemljama leche a ovde bi da budu avangarda lol
zakljuchak: lopata je iz raja izashla

Back