Cveće na prozoru,balkonu,terasi...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lep ti je geranium. U pravu si, to je bastenska biljka ali skoro sve sto raste u basti moze i na terasi, osim ako nije preglomazno.
I muskatla je iz porodice geraniuma. Moje krenule da cvetaju pa evo slika.
scaled.php

scaled.php

scaled.php

Soledad ove godine slabo nesto.Kupila sam pre dve nedelje, a mozda i tri, one sitne ljubicice dan i noc, koje prave loptasti oblik, medjutim pre par dana jedna mi se nesto oklembesila :( ja je presadih , medjutim ode ona u nepovrat, kad danas vidim i druga .:(:evil:
A danima vec planiram da kupim surfinije ali kod nas nikako cena da padne,a meni bi trebale vise komada, pa mi dodje mnogo novca,a vidim da nam se na pijaci pojavili vise preprodavaca cveca nego sami uzgajivaci, pa sam razocarana skroz.A jos pri tom surfinije izgledaju sve jadnije onako u visecim saksijama da za njih ne bi dala ni cvonjka, sto bi reko onaj iz crtaca, tako da cekam subotu, tada bi trebalo biti veca ponuda pa videcu, jer vec kasnim.
Inace od onog povrca-voca nemam ni mesta , ako jos nesto dodam neplanirano bukvalno necu imati gde da krocim na terasi :lol:

Nalence, kad kupujes surfinije dobro obrati paznju na ono sto ti nude jer u tim visecim korpama ima i petunija
i vrlo ih je tesko razlikovati a cene su iste. I ja sam htela ove godine kupiti surfinije ali ispostavilo se da na terasi
vise nemam mesta. Pitanje je da li ce i ona dva struka paradajsa moci da se razviju jer su zaklonjeni drugim biljkama.
Preterala sam sa cvecem.;)
Pozdrav:bye:

Ja obožavam prkos :zaljubljena:

Pre 10-ak godina sam prvi put kupila kesicu sa semenom i posejala u žardinjerice na terasi i od tad svakog leta sakupljam seme u kutijicu od filma za foto-aparat a dosta semena i pada u zemlju u žardinjeri. U jesen vadim precvetale stabljike, sa njih skidam samo sasušene vrhove u kojima ima još semena i listiće i vraćam ih u žardinjeru. Svakog proleća, skinem oko 3-4 cm gornjeg sloja zemlje, pročeprkam malo zemlju a zatim dodam po malo nove. U onaj gornji (stari) sloj sa semenom i lišćem, dodam novo i pospem po vrhu...

Nalence lepe su ti cuvarkuce.:klap:Gajis li jos neko cvece ?

Jos slika mojih muskatli. Imam ih dosta.
scaled.php
Ja ih obožavam. Pogotovo one obične crvene - nehibridne, ali ne znam iz kog razloga "me neće"
Na terasi u žardinjerama imam prkos i čuvarkuću. Jedne godine ubacila sam malo semena nevena, kadifice i petunija pa su se nakotile da Bog sačuva. Sve sam ih ostavila da malo porastu a onda povadila i posadila pred zgradom, ali tamo se nisu obnovile i sledećeg proleća iako sam barem jednom nedeljno kad prolazim skidala precvetalee cvetove i posipala seme po zemlji kao što sam to radila i ovde na terasi. Zastakljena je pa tu stoji i ostalo cveće (i leti i zimi) Pre dve godine, dunulo mi da probam dal' će da nikne seme asparagusa. Poskidala sam 10-ak bobica i zakopala u veliku okruglu žardinjeru - sve su iznikle. Sad imam gomilu asparagusa :lol:.
U suštini, terasa najviše pogoduje za sanseverie, spatifilum i afričke ljubičice.

Terasa ima raznih :) i "okrenutih" na razne strane sveta. U zavisnosti od toga na njima se mogu uspesno gajiti razne biljke.
Ako je terasa zatvorena, odnosno zastaklena na njoj mogu uspesno uspevati i sobne biljke ali... sve zavisi na kojoj je strani terasa.
Neke biljke vole svetlost, neke direktno sunce a neke su biljke hlada. Ljubicice nikako ne mogu uspevati na direktnom suncu jer ce biti sprzene
a spatifilum ne podnosi toplotu. Sanseverija moze uspevati svuda jer raste kao korov u zemljama Centralne Amerike.
Na otvorenim terasama, u zavisnosti od njihovog polozaja, mogu se gajiti sezonske biljke kao i mnoge druge ako im uslovi odgovaraju.
Sve to zavisi od uslova koje biljka zahteva za uspesan rast i razvoj ali to je jako siroka tema.

Sunchaya, muskatle uspesno uspevaju u na otvorenim terasama. Ne podnose zatvoren topao prostor. Mozda bi i mogla uspevati i kod tebe ako se terasa otvara
pa biljke imaju dovoljno vazduha. Ne znam koliko je tvoja terasa izlozena suncu pa ne mogu da sudim ali ako ti ljubicice i spatifilum uspevaju
pretpostavljam da nije izlozena celodnevnom suncu;)
Pozz.:bye:

Poslednja izmena:
Terasa ima raznih :) i "okrenutih" na razne strane sveta. U zavisnosti od toga na njima se mogu uspesno gajiti razne biljke.
Ako je terasa zatvorena, odnosno zastaklena na njoj mogu uspesno uspevati i sobne biljke ali... sve zavisi na kojoj je strani terasa.
Neke biljke vole svetlost, neke direktno sunce a neke su biljke hlada. Ljubicice nikako ne mogu uspevati na direktnom suncu jer ce biti sprzene
a spatifilum ne podnosi toplotu. Sanseverija moze uspevati svuda jer raste kao korov u zemljama Centralne Amerike.
Na otvorenim terasama, u zavisnosti od njihovog polozaja, mogu se gajiti sezonske biljke kao i mnoge druge ako im uslovi odgovaraju.
Sve to zavisi od uslova koje biljka zahteva za uspesan rast i razvoj ali to je jako siroka tema.

Sunchaya, muskatle uspesno uspevaju u na otvorenim terasama. Ne podnose zatvoren topao prostor. Mozda bi i mogla uspevati i kod tebe ako se terasa otvara
pa biljke imaju dovoljno vazduha. Ne znam koliko je tvoja terasa izlozena suncu pa ne mogu da sudim ali ako ti ljubicice i spatifilum uspevaju
pretpostavljam da nije izlozena celodnevnom suncu;)
Pozz.:bye:

Otvara se terasa. Gleda na jug. Zato pogoduje prkosu koji je u visećim žardinjerama i sunce piči u njega a spada u biljke svetlosti a ostale biljke su uvučene uz prozor. Nisu na direktnom suncu jer je leti Sunce visoko i ne može da bije pravo u njih

Back