Cuvajte se onih kojima ste dobro cinili!

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Ja nisam u ovu frazu veroao, ali zivot mi je pokazao i dokazao da je potpuno tacna!

"Ako spašavate čovjeka, podržavate ga svom snagom u teškim vremenima, bukvalno ga izvlačite iz opasnih okolnosti, žrtvujući sebe, budite oprezni. Kada spaseni stane na noge, osloni se i zauzme čvrstu poziciju, može se riješiti vas. U najboljem slučaju, će prekinuti vezu. U najgorem slučaju - izdati. "

Ako si pomogao,onda i ne treba gledati da li je uzvraćeno adekvatno ili ne,a ako si činio uslugu,onda ti je važna uzvratna pomoć,usluga,podrška.
S druge strane,ljudi kojima se pomogne možda u nekom trenu žele,na neki način,pobjeći ili zaboraviti na trenutke kada su bili slabi,loši,potrebiti.A pomagač je svjedok tome svemu.Vjetovatno zato okrenu leđa.Mada,ima i običnog bezobrazluka,sve zavisi od čovjeka do čovjeka.

Ja nisam u ovu frazu veroao, ali zivot mi je pokazao i dokazao da je potpuno tacna!

"Ako spašavate čovjeka, podržavate ga svom snagom u teškim vremenima, bukvalno ga izvlačite iz opasnih okolnosti, žrtvujući sebe, budite oprezni. Kada spaseni stane na noge, osloni se i zauzme čvrstu poziciju, može se riješiti vas. U najboljem slučaju, će prekinuti vezu. U najgorem slučaju - izdati. "
ziva istina
najgore boli kada te napuste oni za koje bi uradio sve, bas sve
drag.gif

Nije netačno, al' opet...valjda čovek dobro čini zato što dobro misli i želi. I sebi i drugima. A ne iz koristi (ja tebi, ti meni). Meni je važno da mogu mirno da spavam, a ti ljudi kojima sam dobro učinila, nek vode računa o sopstvenoj savesti.
sve 5

al hebes mirno spavas, sta kad tebi zatreba pomoc
valjda ces prvo od prijatelja traziti pomoc zaboga

Nisam znao za tu frazu ali to donekle i ima logike.

Mislim kad se situacija postavi obrnuto onda bude malo jasnije.
Recimo da ti neko ucini ogromnu uslugu, i pri tome je obema stranama jasno da usluga nije bila nepovratna.
Sad je onaj koji treba da vrati uslugu u "podredjenom", nepovoljnom polozaju i gleda da tu uslugu nekako oduzi.
A niko ne zeli da se oseca da duguje nekom nesto.
I sta sad kad ne mozes da vratis uslugu. Podsvesno zelis da se udaljis prvenstveno od situacije, a samim tim i od osobe.
A ako udaljavanje ne ide po planu mozes i uciniti nesto da nateras tu osobu da "raskinete odnose".

Те ГЛУПАРИЈЕ другари, пријатељство, итд...су новотарије новог доба и индустријске револуције. Пре тога си имао ПОРОДИЦУ, РОД и ПЛЕМЕ, које је стајало и иза тебе и уз тебе, и оваквих кукумавки није могло да буде, јер сте сви били род рођени, иста крв.
....
Разбијењем породичних задруга, људи уместо браће и стричева, имају "пријатеље" који генетески од њих могу бити далеко и 50 000 година па и читавих 100 000. Па наравно да ћете да те изда кад си му нико и ништа.
.....
Пријатељство се може стећи једино у рату, иначе ова мирнодопска су бушан трулац!
...

У исто време је смишљено и ткз "заљубљивање" ал то је други тема већ....

Те ГЛУПАРИЈЕ другари, пријатељство, итд...су новотарије новог доба и индустријске револуције. Пре тога си имао ПОРОДИЦУ, РОД и ПЛЕМЕ, које је стајало и иза тебе и уз тебе, и оваквих кукумавки није могло да буде, јер сте сви били род рођени, иста крв.
....
Разбијењем породичних задруга, људи уместо браће и стричева, имају "пријатеље" који генетески од њих могу бити далеко и 50 000 година па и читавих 100 000. Па наравно да ћете да те изда кад си му нико и ништа.
.....
Пријатељство се може стећи једино у рату, иначе ова мирнодопска су бушан трулац!
...

У исто време је смишљено и ткз "заљубљивање" ал то је други тема већ....

Pa ta krvna veza odmah ukida onaj aspekt: ucinio sam ti uslugu sad si mi duzan.
Kad ti rod rodjeni pomogne normalno je da ne ocekuje nista zauzvrat.

Back