cudni problem sa srcem

marko.j.

Početnik
Poruka
3
evo ja sam marko iz novog sada ovde, 20 god., mozda neko ima iskustva s ovakvim stvarima jel ja nemam :think:

pre jedan mesec tacno pocelo je srce da lupa brze is cistog mira... nikad nisam zapalio cigaretu, ni alkohol, ni droge, nista nisam uradio ba pas nista, ode gore do 140 u minutu, i teralo me na vc bar 7 puta u roku od tog dana. doktor kaze nije nista sa srcem posle ekg, ultra zvuk i krvni test. posle nekoliko dana se smirilo na 100 u minutu i tako lupa ceo dan sada vec mesec dana, samo kad spavam eto smiri se na normalno.

ja sam iz cistog radoznala uzeo krvne rezultate da pogledam sam dali je sve u dobroj granici (jer sve granice pisu na papiru) i video sam da slobodan tiroksin (FT4) je veci nego sto treba da bude, granica mu negde oko 10-20 a on meni se popeo na 25, mozda je to?

evo ja sam marko iz novog sada ovde, 20 god., mozda neko ima iskustva s ovakvim stvarima jel ja nemam :think:

pre jedan mesec tacno pocelo je srce da lupa brze is cistog mira... nikad nisam zapalio cigaretu, ni alkohol, ni droge, nista nisam uradio ba pas nista, ode gore do 140 u minutu, i teralo me na vc bar 7 puta u roku od tog dana. doktor kaze nije nista sa srcem posle ekg, ultra zvuk i krvni test. posle nekoliko dana se smirilo na 100 u minutu i tako lupa ceo dan sada vec mesec dana, samo kad spavam eto smiri se na normalno.

ja sam iz cistog radoznala uzeo krvne rezultate da pogledam sam dali je sve u dobroj granici (jer sve granice pisu na papiru) i video sam da slobodan tiroksin (FT4) je veci nego sto treba da bude, granica mu negde oko 10-20 a on meni se popeo na 25, mozda je to?

Jeste to je....Imas hipertireozu - povisene hormone stitaste zlezde, ubrzan rad stitaste zlezde, i upravo jedan od najcescih simptoma je tahikardija, odn ubrzani srcani rad, a ako ne lecis odmah, razvice se i panika, anxioznost, umor i nedostatak snage, naglo mrsavljenje i gubljenje kilaze iako su navike u ishrani iste i sl....

Javi se kod lekara opste prakse sa tim rezultatima da bi te uputio kod endokrinologa, da ti izvade sve pokazatelje za stitastu zlezdu (Tsh, fT4, t3, i 2 antitela za stitastu zlezdu), kao i da odes na pregled stitaste zlezde na ultra zvuku...

Drzim ti palceve da nemas Hashimoto hipertireoiditis....

Nemoj da cekaj mnogo, pravac kod doktora sto pre, srce je dobro znaci, ne plasi se, ali hormoni stitaste zlezde ga teraju da tako radi, jer taj hormon (t4) ubrzava metabolizam ceo, pa samim tim i rad srca....

Jeste to je....Imas hipertireozu - povisene hormone stitaste zlezde, ubrzan rad stitaste zlezde, i upravo jedan od najcescih simptoma je tahikardija, odn ubrzani srcani rad, a ako ne lecis odmah, razvice se i panika, anxioznost, umor i nedostatak snage, naglo mrsavljenje i gubljenje kilaze iako su navike u ishrani iste i sl....

Javi se kod lekara opste prakse sa tim rezultatima da bi te uputio kod endokrinologa, da ti izvade sve pokazatelje za stitastu zlezdu (Tsh, fT4, t3, i 2 antitela za stitastu zlezdu), kao i da odes na pregled stitaste zlezde na ultra zvuku...

Drzim ti palceve da nemas Hashimoto hipertireoiditis....

Nemoj da cekaj mnogo, pravac kod doktora sto pre, srce je dobro znaci, ne plasi se, ali hormoni stitaste zlezde ga teraju da tako radi, jer taj hormon (t4) ubrzava metabolizam ceo, pa samim tim i rad srca....

Cuo sam da je hipertireoza bolest koja opterecuje ljude jako ali moram da kazem, posle svega sto sam citao drago mi je ako je samo to u pitanju. Imam jedno pitanje. Zasto tahikardija nestaje kad spavam a kad sam budan vrati se? Jel tiroid neradi nocu, ili sta je u pitanju?

Ne radi* - pise se odvojeno....Recca NE se odvaja od svih glagola, izuzeci su nisam nemoj nisam, necu. To moras nauciti.

Problemi stitaste zlezde opterecuju zapravo zene ucestalo, a muskarce dosta redje, od 8-20 puta npr rece pogadja muskarce, ali eto, mora neke, nisi ni prvi ni poslednji (ako je to).

A zasto nestaje nocu, hm, zaista ne znam, bas mi je to sumnjivo, jer ljudi sa povecanim tiroksinom imaju i nesanicu i nocno lupanej srca i tahikardiju i 300 cuda.....
Dok ovi koji imaju visok TSH a nizak t4 (ta 2 hormona su sistem povratne sprege i zavise jedan od drugog) su vecito uspavani, jedva se vuku, usporeni su, sporo pricaju, naduveni u licu, gojazni iako ne menjaju navike u jelu i picu, i po ceo dan i noc bi mogli da spavaju, a puls im je nizak..... Zbog takve simptomatologije kaze se da je to i bolest "umorne domacice", jer ono, vise pogadja zene, kao i sve ostale autoimune bolesti.

Vrlo je moguce da si otkrio svoje stanje na samom pocetku bolesti, neka subklinicka forma bolesti, a i tiroksin ti nije mnogo preko nego malo preko granice, ali to sa vremenom bice gore i gore ako se ne prati i leci....
Moras obavezno na ultrazvuk da se pogleda stitasta zlezda, da li nema nekih cvorica, cista, da li je uvecana neka strana stitaste zlezde ili ne i sl....

Samo da jos dodam, da gore sto sam napisao neko moze pomisliti da sam pogresio, da Hashimoto t. je kada je snizena funkcija stitaste zlezde i premalo se luci tiroksin, dok je komplikacija jaceg lucenja tiroksina Grejs Bazedovljeva bolest, kada ti izlete ocne jabucice i smrsas u licu i telu pa imas podbuo pogled, ali evo zasto sam napisao za Hashimotoa - prvo pocinje kao hipertireoiditis a posle nekoliko nedelja prelazi u hipo, od Hashimoto :

http://www.hashimoto.rs/sta-je-hashimoto/

Cuo sam da je hipertireoza bolest koja opterecuje ljude jako ali moram da kazem, posle svega sto sam citao drago mi je ako je samo to u pitanju. Imam jedno pitanje. Zasto tahikardija nestaje kad spavam a kad sam budan vrati se? Jel tiroid neradi nocu, ili sta je u pitanju?

Не мора да буде штитаста жлезда у питању. Мало веће вредности слободног тироксина могу да изазову нека тренутна психичка стања, узнемиреност или чак анорексија. Тахикардија се јавља у будном стању а повлачи се за време сна (мировања). Одради све потребне анализе и знаће се шта је. Нема разлога да се овде распитујеш за тако нешто...

Back