Cudan trening - treba mi savet!

Boris SC

Ističe se
Poruka
2.557
Resio sam da vam se obratim za savet jer trening koji trenutno upraznjavam u najmanju ruku mi je cudan! Isao sam do pre par meseci u jednu teretanu, sam sam vezbao i bilo je kakvih-takvih rezultata, onda sam silom prilika prestao na par meseci. Od pre dva dana krenuo sam opet, sa drugom, u teretanu koju mi je on preporucio. On je skroz pocetnik, ja imam to nekakvo iskustvo ali obojica smo krenuli da radimo po tzv "pocetnickom programu" koji nam je dao vlasnik teretane, inace trener sa mnogo iskustva.
Vidite, prema njegovom programu - svaki dan radimo isti trening. Trening obuhvata svaku grupu misica ali iz svake grupe tek po jednu vezbu, i to svaki dan istu! Trening ide nekako ovako:
Triceps (lat masina) - Noge (prednja loza) - Rame (sipka iza i ispred glave) - Noge (zadnja loza) - Grudi (ravan benc) - Noge (leg pres) - Biceps (podizanje sipke stojeci) - Noge (listovi) - Ledja (lat masina napred i nazad) - Trbusnjaci - Bicikla. Sve ovo po tri serije, deset ponavljanja.
I drug i ja zelimo da dobijemo masu, a trener ovakav trening zove nekom vrstom zagrevanja i kaze da ce trajati dve nedelje.
E sad, meni je ovaj princip cudan i cak smesan - zamislite da za grudi radite samo ravan benc tri serije i nista vise, al zato to ponavljate svaki dan, to vazi i za sve ostalo sto sam naveo.
Ne znam na koji nacin ce se trening promeniti kada prodju te dve nedelje. Moj drug ga slusa religiozno ali ja koji znam kakve sve vezbe postoje i imam iskustva prosto ne znam da li da verujem ovakvom sistemu. Sta vi mislite?

i burazeru neshto mi josh nije najjasnije kod tog tvog treninga... radish za sve mishicne grupe po jednu vezbu ali za noge 4!?

split bre buraz, nachi ono standardno... grudi/biceps, pauza, ledja/triceps, pauza, ramena/noge, pauza, pa opet :D

inache, kada si mlad te priche o nekim velikim pripremanjima tela na napore i ostalo su mi totalno overrated.

brate radish 2-3 dana sklekove, zgibove i propadanja... i peglaj u teretanu.

Jos mu je rano za split..... Cak i mnogi posle godinu dana treniranja ne bi trebali da prelaze na split jer nista ne postizu time....Treba dooobru osnovu napraviti kruznim kvalitetnim treningom, nsiu oni pro pa sad da tako olako prelaze na split, to je skroz pogresno i tu smo svi mi gresili. Split sluzi da bi popravio individualne razliek izmedju nekih grupa misica, npr usled kruznog treninga ramena su mnogo jaka a grudi mnogo slabe, pa je onda napravljen split koji ce forsirati grudi a malo manje bacati akcenat na rame.

sto se tice istih vezbi svakog dana, moguce da je trener to namerno tako napravio da bi se misici i neuroni u mozgu navikli da obavljaju jedan te isti pokret i da bi mnogo manej dobijao upalu koaj moze biti izuzetno stetna na samom pocetku treniranja.

Kada bi svakog dana radio razlicite vezbe i razl sprave , onda bi svakog dana za tvoje misice to bio sasvim novi sok, i svakog dana bi dobijao opasne upale a nemas odmor, i misici jednostavno ne bi mogli da se adaptiraju tako brzo na sve te vezbe i samo bi narusio zdravlje.

Verovatno iz tog razloga trener vas tako tera da radite, a i mozda da bi postupno savladali uspesno sve vezbe, pa sada trenutno ucite jednu po jednu, mehanizam izvodjenja pokreta, a to se samo moze nauciti praksom, a en sve da ucis u isto vreme s' brda, z'dola.

Ja ovo kazem sve jer to meni tako lici, to mi je neko racionalno objasnjenje, npr to bi ja tako radio , ali to ne mora da znaci da tako razmislja i vas trener, mozda jednostavno ga mrzi da vam posveti dovoljno paznje i to mu je neki ultimativni pocetnicki trening ispisan na papiru za sve vezbace. Ovo kazem zato sto su danas "svi neki treneri" i svi se tako predstavljaju a nemaju pojma u zivotu i on je trener isto koliko i ti kada bi izguglao neki program vezbanja ili ga prepisao sa YT-a.

Razlika izmedju njega i tebe je samo u tome sto on ima vise iskustava i samouveren je a to njegovo iskustvo mozes da dostignes, bar teorijski za mesec dana da svakog dana ucis 8 sati dnevno.

Pokusao sam da ti objektivno dam odgovor niti podrzavajuci napamet tvog trenera a niti ga ni pljujuci napamet jer ne znam zasto to radi sto radi, bitan je razlog a ne sta radi.

Moj ti je prijateljski savet da sve sto te zanima pitas njega i da izrazis nezadovoljstvo a onda ces cuti zasto on to tako radi. Ako se naljuti na tebe ili ne zeli da ti da odgovor, znaci da iam psihickih problema sa sobom tj da je sujetan + ostala psihopatologija, i onda ti savetujem da odes u drugu teretanu ili pak prvo da se dooobro sam teorijski obrazujes iz ove sfere pa tek onda da ides da radis polako sa minimalnim tezinama da bi savladao pravilnu formu pokreta, i da izbegavas za pocetak vezbe kose se tesko izvode a rizicne su, otpriliek sve sto iam veze sa kicmom - cucanj, mrtvo dizanje, dizanje T sipke za ledja, stojeci potisak za ramena, stojeci biceps pregib (kada neko njise i ledja pa se povredi) i sl.

Kada bih morao da savetujem nekog pocetnika sta da radi jer mora sam da radi bez ikakvog nadzora, preporucio bih mu da prvo radi masine sa sajlama gde lepo sednes, lepo se zaglavis, biras miniamlno opterecenje i vezbas samo ciljani misic, ne rade ti toliko misici stabilizatori pa tako ima i manji % povreda u pocetnickom vezbanju, a kako vreme odmice ti ces polako kapirati stvari i gledati kako ostali rade i sta rade i onda ces uhvatiti sablon, i naravno pitas vezbace da ti pokazu koaj je poenta enke sprave/vezbe, kakos e pravilno radi,KAKOS E DISE, kako se drzi kicma, ruke, pogled i sl.

I najvazniji savet - NE ZURI, OBUZDAJ SE, SMANJI OCEKIVANJA, ovo je sport dugogodisnji, nema nsita brzo i ne moze nista brzo tako da je svejedno da li ces danas ili prekosutra poceti ovu ili onu vrstu treninga da radis. Radio ovo ili ono isto ti se hvata - nov si u ovom svetu i neces nista uraditi za relativno kratko vreme, samo se dzabe tripujes.

Takvi se klinci npr oduseve kada vide kako ja izgledam i obicno me pitaju sta jedem, kako ja to treniram, kako oni da budu takvi kao ja.....A onda usledi i pitanje koliko vremenski ja treniram. E onda kada im kazem oni se razocaraju.

To je ono, ja sam super i super izgledam, ali ako moze to tako za mesec dana. E pa ne moze. To se godinama stice, a veoma brzo gubi.

U ovom sportu je najvaznija psiha, ne zuri da ne bi previse rano zavrsio kao penzioner u ovom sportu. Sport je prelep ali samo oni hladnih glava ce uzivati u njemu i diviti se sebi i svom napretku, ostali ce stvoriti pakao od svog zivota.

Sve reci treneru sto razmisljas, priupitaj , sto bi ovde nas. Ti si pocetnik i ne postoji glupo pitanje, postoji samo glup odgovor glupog, nedovoljno obrazovanog i sujetnog trenera.

ma daj :lol:

za smanjenje individualnih razlika medju mishicnim grupama sluzi fokusiranje na ono shto ti fali... zashto bi split bio losh za pochetnika?

dokazano najbolji sistem, do prvog do poslednjeg dana u teretani.

kruzni trening krshi princip da se ne radi dve ili vishe velikih mishicnih partija u jednom treningu, ali split - split je savrshen.

Da ali on i ne radi bodibilderski profesionalni trening 4 vezbi x 4 serija pa ce da prekrsi to pravilo. On radi pocetnicki full body trening jer je pocetnik i za njega ne vaze pravila koja vaze za iskusnije vezbace, amatere takmicare i profesionalne takmicare, kao sto i za njih ne vaze ova pocetnicka pravila i trening tj ne koriste im.

Na pocetku nije dobar split zato sto ce preevise opteretiti odredjeni misic, taj misic nece moci tako brzo da se oporavi od prevelikog fizickog stresa, kao sto se on oporavlja brzo kod naprednog vezbaca, pa na kraju napredni vezbac i ne moze vise da izazove jaaku upalu a i veoma brzo se odmori, i onda mora da se snalazi tako sto ce da:

-povecava tezine
- povecava broj ponavljanja
- menja vezbe

tj bilo sta da radi da bi stavio misice pred neku novu aktivnost za koju nisu adaptirani i koja ce ih nagoniti na opasnu upalu a samim tim i na rast.

Na pocetku se radi full body, a mnogi takav sistem treninga zadrzavaju i duze, pogotovo oni koji jure snagu ili su u isto vreme i u drugim sportovima, i onda se njemu zna trening - cucanj, mrtvo, bench, zgibovi i jos nesto po malo....

I ni oni ne izgledaju nista losije od bodibildera.

Ovim treningom ce razviti dobru osnovu, a splitom se ne pravi osnova, split je za naprednije vezbace, kada vise telo i ne reaguje na takav sistem all in one, e onda pocnes da gadjas max 2 misicne grupe na treningu ali ih zesce opteretis dok ostale odmaraju.

Njemu ce za pocetak biti preveliko opterecenje i all in one, a kamoli split. Tako da , ne treba da preskace faze u treningu, trenirace split ceo zivot, neka sada iskoristi sto vise toga iz kruznog treninga, pa kada dovoljno ojaca telo i vidi da od toga vise ne moze da raste, neka predje na split.

A desava se da tokom splita se klinci toootalno iskrive i ispovredjuju jer im ne napreduju misici isto, npr za trening ponedeljkom imaju najvise snage a u petak su vec iscrpljeni pa su im ti treninzi i gori nekoliko puta i slabiji a samim tim te misicne grupe se slabije razvijaju i odmah imas nesimetricnost izmedju misicnih grupa sto sae ogleda u drzanju tela i u mogucim povredama.

Zasto bi neko ko je usao u teretanu prvi put tog dana radio npr Grudi triceps??? I to ceo trening.... Pa on ce dobiti takvu upalu da nece 2 nedelje moci da mrda a kamoli da trenira bilo koji drugi misic. Te upale na pocetku su mnogo opasne jer telo nije pripremljeno na takav rad izolacije pojedinih misica, jer te pokrete nikada nije radio u zivotu i upotrebljavao van teretane.

Zato se radi sve odjednom, ali sa laaaganim tezinama, i ne previse vezbi i serija...Onda su upale na celom telu ali podjednako rasporedjene i nisu opasne za tetive i ligamente koji se polako adaptiraju i jacaju na opterecenje.

Ako novajlija uzme pa samo radi jedan misic ceo trening, misic i izdrzi ali tetiva moze da dozivi rupturu, ili istegnuce, ili zapaljenje - tendinitis. Isto tako i Ligamenti mogu da se zeznu, jer je previse koristio odredjeni pokret i rad jednog te istog misica, pa moze npr da dobije sindrom "plivackog ramena" ili "teniski lakat" zbog preopterecenog rada tricepsa.

istina, mada brate ako si tolko vrljav da ti upala traje dve nedelje... mislim da nisam nikoga nikad video da mu traje upala vishe od nedelju dana u zivotu.

a nekako shta znam... pozersko mi je to neopterecivanje do maksimuma... u smislu radish na treningu prvo chuchanj, pa mrtvo... bench vec nema shanse da odradish lepo ako si pochetnik.

sve to radish na nekih, lupam, 40%-60% int...

valjda bolje da odradi grudi/triceps, al' da ih odradi kako treba. tipa na 90% intenziteta i potpuno pravilnom formom.

tetive i ligamenti bi u tom sluchaju trebalo da budu u redu, shta mislish?

pa dobro za pocetak radis celo telo, dok se telo navikne na trening. ono sto mi nije jasno je sto vezbas svaki dan, a drugo zasto uvek radite iste vezbe tjah. zar nema nekih kombinacija, promena?

ne bavim se bodybildingom, ali sam isla u teretanu sa prekidima (idem i sada, ali radim sa trenerom). pre sam radila sama i sve je bilo ok, dok sebe nisam isforsirala, jer sam ukapirala da mogu, i na leg presu radila 110 kg (impozantno za zensko :lol:) i to koliko se secam 12 ponavljanja. posle toga mi je naprso medijalni meniskus i prednji ukrsteni ligament. zato polako, nece rezultati stici preko noci.

Nije split najbolji trening za sve nivoe, push/pull/legs je najbolji trening. Split je najbolji trening za nekog na AAS-u posto mozes lagano svaku grupu da odradis jednom nedeljno, a push/pull/legs je bolji za naturalce posto pogadjas sve po dva puta nedeljno. Vecina ljudi ima bolje rezultate kao natural u slucaju kada pogadja svaku misicnu grupu 2-3 puta nedeljno (ok, 3 puta je skoro nemoguce ako ti ovo nije zanimanje :lol:).

Back