Cuda pod Ostrogom?

Dobro, nije tema, mislim i da ima.
Samo da kažem da imaš u vidu, da Dušanov zakonik nije postojao u vreme kada je Stefan Nemanja vladao i kada su oni spaljivani i proterivani. Tek je posle oko 200 godina posle toga došao zakonik.

A nisam upućen toliko o učenju Bogumila da bih mogao nešto da raspravljam. Samo onoliko koliko znam, mislim da nisu bili baš nešto agresivni..

Za vreme Stefana Nemanje bili su takodje proterivani, laz je da su bili spaljivani. Ako nista drugo, "dokaz" je koliko ih je ostalo mnogo 200 godina kasnije kad je i Car Dusan zakonom morao s njima da se obracunava.

Pa...nisu bili agresivni (jos ne), ali su bili opasni kao sekta koja se sirila protiv drzave (i crkve). ;)

Ali posto ni ja nisam najbolje istorijski potkovana, narocito o tim pitanjima (srednjeg veka) mozda ne bi bilo lose da na posebnoj temi, ako neko zeli, to cujemo od ljudi koji ovu materiju bolje poznaju.

Poslednja izmena:
Za vreme Stefana Nemanje bili su takodje proterivani, laz je da su bili spaljivani. Ako nista drugo, "dokaz" je koliko ih je ostalo mnogo 200 godina kasnije kad je i Car Dusan zakonom morao s njima da se obracunava.

Pa...nisu bili agresivni (jos ne), ali su bili opasni kao sekta koja se sirila protiv drzave (i crkve). ;)

Ali posto ni ja nisam najbolje istorijski potkovana, narocito o tim pitanjima (srednjeg veka) mozda ne bi bilo lose da na posebnoj temi, ako neko zeli, to cujemo od ljudi koji ovu materiju bolje poznaju.

Jesu. Pa Stefan Prvovenčani u "Život Stefana Nemanje" govori da su spaljivani.

Lično sam čitao to delo i evo ima internet izdanje, sada sam našao, glava 4.

"A Sveti, izvedav ovu pred sabor svoj,(25) sabran protivu te lukave jeresi,(26) izobliči krivoverje njihovo,(27) i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmožama svojim,(28) i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih,(29) govoreći:

- Revnujući porevnovah za Gospodom Bogom svedržiocem.(30)

Kao nekada prorok Ilija, koji je ustao na bestidne jereje, i on izobliči bezboštvo njihovo,(31) i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.(32)
"

http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03.html

Imam i tu knjigu, slikaću pa ću ti poslati ako ne veruješ :)

Mislim to je pisao Stefan Prvovnčani. Svetitelj. I sin njegov i naslednik.

Jesu. Pa Stefan Prvovenčani u "Život Stefana Nemanje" govori da su spaljivani.

Lično sam čitao to delo i evo ima internet izdanje, sada sam našao, glava 4.

"A Sveti, izvedav ovu pred sabor svoj,(25) sabran protivu te lukave jeresi,(26) izobliči krivoverje njihovo,(27) i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmožama svojim,(28) i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih,(29) govoreći:

- Revnujući porevnovah za Gospodom Bogom svedržiocem.(30)

Kao nekada prorok Ilija, koji je ustao na bestidne jereje, i on izobliči bezboštvo njihovo,(31) i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.(32)
"

http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03.html

Imam i tu knjigu, slikaću pa ću ti poslati ako ne veruješ :)

Mislim to je pisao Stefan Prvovnčani. Svetitelj. I sin njegov i naslednik.

Ma OK, videla sam i ja to iz drugih izvora, ali to je opet pitanje odbrane SVOJE zemlje, a ne verskih ratova u smislu pokrstavanja, ono sto je pitao Sizif.

Dobro, nije tema, mislim i da ima.
Samo da kažem da imaš u vidu, da Dušanov zakonik nije postojao u vreme kada je Stefan Nemanja vladao i kada su oni spaljivani i proterivani. Tek je posle oko 200 godina posle toga došao zakonik.

A nisam upućen toliko o učenju Bogumila da bih mogao nešto da raspravljam. Samo onoliko koliko znam, mislim da nisu bili baš nešto agresivni..

mislis da je stefanu stalo do hriscanstva kada su nemanici tada uspostavljali drzavu i radi opstanka nacije neophodno je billo bitno prihvatiti hriscansku veru, onda dodju neki bogumili za koje jos i nismo sigurni ko su i odakle poticu da remete tek uspostavljen drzavni poredak.
eto recimo ja sam cuo da su bogumili poreklom iz bugarske od nekoh svestenika bugarskog bogumila koji su proterani odatle te pokusase srpske drzave da remete a uze stefan stvar u svoje ruke.:per:

Ovoliko ruzan i neprikladan recnik koriste osobe bez domaceg i gradjanskog vaspitanja, da ne kazem neku drugu kvalifikaciju. Ovo je neprikladan recnik, apsolutno neprihvatljiv za jednu dobro odgojenu damu, koja pretenduje da je hriscanka. I kakva je to “nasa” vera, u cemu se ona razlikuje od tudjih vera, sta je to u njoj tako pozivitno da se razlikuje od ostalih hriscanskih denominacija. Koji su to “nasi” svetitelji, i u cemu se sastoji to njihovo svetiteljstvo, ko su ti nazovi svetitelji cudotvorci kojima se dizu tako skupe gradjevina i koje zajedno sa njihovim odrzavanjem i platama popova kostaju ovu drzavu grdne novce. Zasto se taj novac ne daje na podizanje zdravstvenih ustanova, za kulturno uzdizanje, za obrazovanje, za zbrinjavanje sirodadi i druge ugrozene dece, vec ide u dzepove zadriglih popova.

Zasto sekte, zar pravoslavlje nije sekta proizisla iz judaizma?

I sve izgubi smisao bas kao i religijske dogme koje sluze za sludjivanje naroda. Sta bi, po tebi, jedan skeptik trebalo da izjavi ili pita? Da li si ti sposobna da das pravi odgovor na bilo kakva pitanja koja bi mogla da interesuje jednog skeptika?

Kako ti moras da poradis na svom obrazovanju, sto takodje spada u jednu vrstu ''odgoja'', ja kazem vaspitanja, mene su moji ucili da citam knjige, a religiji pristupam srcem, taj deo vaspitanja sam ispunila,osim sto nekad ljudi svojim malogradjanskim ponasanjem izazovu u meni neku vrstu vulgarnosti, jer pak ne moze covek uvek da bude pristojan kad je osetljiv na ljudsku glupost. Kao argumente za te tvoje napade koristis izjave tipa, a sta bi bilo kad bi bilo, ne poznajes ni jednu religiju koliko vidim, pa nisi kompentan da ti bilo ko ovde bude sagovornik, a kao skeptik ne postavljas pitanja sa postovanjem i radoznaloscu, jer te i ne zanima nista. Ti nisi provirio ni u jedan udzbenik iz teologije ni hriscanske, a kamoli pravoslavne, cim izjavljujes da je hriscanstvo judejska sekta:dash:
Dalje, posto si ocigledno gnevan sto se grade manastiri i crkve vise nego bolnice (ko da si ti dao pare, pa da imas pravo da se bunis), zaboravljas cinjenicu da su nasi manastiri nase najvece kulturno nasledje, neki su cak pod zastitom UNESCa, freske jedne od najvecih umetnickih dela na svetu, ali za nas verujuce one su vise od toga. Zaboravljas da je najveci broj manastira sagradjen kad bolnice nisu ni postojale, zaboravljas da je coveku nekad poslednja nada za zivot da ode bas manastir da se pomoli Bogu, zaboravljas da ima hiljade i hiljade isceljenja ljudi zahvaljujuci nasim svetiteljima koji nas zastupaju pred Bogom. Ne, ti ne zaboravljas posto ne znas, ti ne znas ali se usudjujes da kritikujes, da osporavas, da mudrujes, a nemas ni malo mudrosti u sebi.
Ti smatras da religija sludjuje narod, a sam ne vidis da to nije od religije, ne od nauke, nego od tog tvog pristupa ljudima, istoriji, filozofiji, emocijama, razumu, i to te izjeda, jer znas da ne mozes da shvatis pa se boris nekom logikom.

Poslednja izmena od moderatora:
Ma OK, videla sam i ja to iz drugih izvora, ali to je opet pitanje odbrane SVOJE zemlje, a ne verskih ratova u smislu pokrstavanja, ono sto je pitao Sizif.

Ma ok, kažeš, samo da je to ono što Tebi odgovara, pa da je i crni đavo, biće ok, ako Tebi tako odgovara.

P.S. Srećna Nova godina svima, grešnicima i svecima, da budete dobri i pametni svi i da mirno spavate.

Dalje, posto si ocigledno gnevan sto se grade manastiri i crkve vise nego bolnice (ko da si ti dao pare, pa da imas pravo da se bunis), zaboravljas cinjenicu da su nasi manastiri nase najvece kulturno nasledje, neki su cak pod zastitom UNESCa, freske jedne od najvecih umetnickih dela na svetu, ali za nas verujuce one su vise od toga. Zaboravljas da je najveci broj manastira sagradjen kad bolnice nisu ni postojale.

I zato su ljudi umirali od tripera.
Ti sad kad se razboliš nemoj u bolnicu nego u manastir.

Moderatori, nemate razloga da me na ovaj nacin diskriminisete. Zasto ste(ili si) obrisali moj poslednji post. U cemu se sastoje uvredljivost mog posta. Moze li forumas da zna zasto mu se brisu postovi? Ili je u pitanju cist cef, sto je ocigledno.

Dali je neko od vas doziveo ili video Bozije cudo pod Ostrogom? Ja kao vernik sam verovao u to ali kad sam doziveo to 2003 god. tek tada sam shvatio istinu u punom smislu.

Bog nikada ne čini takva čuda kao što su uplakane ikone, pojave device Marije, blagodetni oganj, pojave raznoraznih ikona na drvetu kamenu itd. To je bez sumnje delo palih andjela, demona. Božja čuda su uvek smislena i sa svrhom i sa jakim razlogom, Čitajte Sveto pismo pa ćete videti da uvek nakon Božjeg čuda postoji povezanost, smisao.

Back