ČUDA BOŽIJA SVUDA OKO NAS

MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

PETROVO ČUDO

Ovaj dogadjaj se desio sasvim nedavno – u nase neradosne dane. Neradosne, zato sto je tesko ziveti, a svako zeli da zivi dobro, kako su ziveli nasi preci jos pre revolucije. I Petko je zeleo da zivi dobro. Baka i deda su mu pricali o dobrom zivotu. Petko nije imao roditelje: otac se napio i otisao od kuce- ocito negde luta, a majka je umrla jos pre toga. Petko je ostao sa starim bakom i dedom. Njihove penzije nisu bile dovoljne za zivot, deda je stalno nesto radio kako i gde je samo mogao. A baka je uredila da za novac odvede dete kod jedne bogate trgovkinje iz decijeg vrtica, sto su i pokusali.

Ziveci tamo gladujuci, Petko je naucio da ceni kopejku i deo od svoje zarade je davao za zajednicku kasu, a deo je stedeo za fotoaparat koji je mastao da kupi. Posle nekog vremena on je zaradio potrebnu sumu novca. Zeleo je da ode i kupi svoj dugo zelejni i omiljeni poklon, ali se desilo da se baka razbolela i u porodici nije bilo za lekove. Petko nije dugo razmisljao: kako treba da bude – neka bude – izvadio je novac iz svoje kasice i umesto u prodavnicu posao u apoteku. Iduci odjednom je ugledao: to, o cemu je tako silno mastao, se nalazilo pored ulicne svetiljke. Nikome potreban, skoro novi, samo malo ostecen i cak sa potpuno novim filmom fotoaparat «Polaroid». Nikoga nije bilo pored, cinilo se da je trebalo da uzme aparat, pobegne i raduje se. Medjutim, Petko znajuci od malih nogu sta je lose, dugo dugo je stajao i cekao: mozda ce se naci vlasnik? Tudja stvar nikada nikome nije donela srecu. Medjutim ovo je po svemu sudeci bio poklon svise. Sam Gospod je resio da nagradi Petka. Koliko je samo radosti bilo u dusi ovog malisana. Nasao je blago iz svoih snova! Ostala je samo jos jedna sitnica: koristiti se bogatstvom i poceti snimati.
Petko je pre svega zeleo da slika svoje baku i dedu. Postavio ih je da sednu jedno pored drugog i pritisnuo dugme. Aparat je skljocnuo, i iz njega je u trenu izasla pomalo vlazna fotografija. Ali sta je to? Na fotografiji nije bilo ni bake ni dede. Umesto njih je bilo lice mladog coveka i mladolike lepe devojke, koje on nije mogao da zna. Petko je zeleo da zaplace, ali je deda pogledavsi preko ramena na sliku koju je snimio njegov unuk uzviknuo:»Pogledaj – to si ti! Prepoznajes? To si ti iz vremena kad smo se upoznali! Kako se to desilo Petenka?»

«Ne znam. Fotoaparat nije moj. Moze biti, da je neko napravio snimak pre mene».

«Nisi u pravu. To je upravo tvoja baka. Samo sto je veoma mlada, jos pre naseg vencanja. To je jos iz vremena kad sam ja sanjao o njoj kao o svojoj nevesti, i snebivao se pri svakom susretu, vodeci racuna o svakoj reci, i radeci sve u nevreme».

«Da, da! To si – ti, Filja, a ovo sam – ja. To je u trenutku kada sam u svojoj glavi zaokruzio svoj san o tebi».

«Znaci to ste vi kada ste mastali jedno o drugom?»

«Kako tako govoris? – rekao je deda pomalo uvredjen – da mi nismo bili mladi? Zar mi nismo ljudi? Ja sam uvek mastao o njoj. Ona je za mene i ostala tako mlada kao na toj fotografiji».

«I ti si za mene takodje i dalje mlad, Filjenka!»

«Pa dobro!» - to je sve sto je Petko mogao da pomisli. Za njega su odnosi dede prema baki i bake prema dedi oduvek bili pravo cudo usred stvarnosti naseg vremena. I cak cudesni fotoaparat, cija je cela tajna bila u tome sto je on snimajuci, projavljivao najveci covekov san, pokazavsi se kao trostepeno cudo. I to je pravilno! Prava cudesa mogu biti samo unutar ljudskih srca. Projavi mastu – i upoznaces samog coveka.

Tako je nadalje nastavilo da se desava. Petko je fotografisao ljude i saznavao njihove skrivene zelje – neke koje su se vec ostvarile ili one koje su tek trebale.

Prvo sto je uradio bilo je da je otisao u dvoriste i poceo da fotografise svoje drugove – vrsnjake. Ali to mu je uskoro dosadilo. Shvatio je da su njihovi snovi bili primitivni – kao oni koje reklamiraju na televizoru: automobile, novac, dugonoge devojke, jug, plaza, palme, pivo. O cemu su oni drugo mogli da sanjaju? Snovi malisana su odraz maste naseg vremena o zivotinjskom sitom zivotu i radostima koje se kupuju za novac. To je sve tako nezanimljivo! Mnogo je interesantnije u svetu odraslih. Neki odrasli su sacuvali vise ideale. Oni i nadalje mastaju o razvoju svoje zemlje, o ljudskim pobedama nad nevoljama, o zdravlju, mladosti, ljubavi i mnogo cemu drugom. Petar je usvojio jednu vaznu istinu o odraslom coveku. Pokazalo se da odrasli,a narocito stariji, misle mnogo vise kao deca, nego sama deca. Svet se preokrenuo! Odrasli su postali deca, a deca odrasli. Cudno!

Ali je Petku bilo najinteresantnije u manastiru, u Sveto-Trojicnoj Sergejevoj Lavri, gde su otisli na ekskurziju sa celim razredom. O cemu sve tu ljudi nisu mastali! Bivalo je i toga da su neki iskreno molili Boga za jedno, a mislili o suprotnom. Takva iskrenost je porazavala. Zamislite samo: covek moli da Gospod molitvama Prepodobnog Sergeja, koji se odrekao od sujetnog, svetskog i materijalnog, dobije sudskom presudom stan svog brata. Da li mi uopste mislimo na to? Setimo se reci Gogolja: «Rusijo! Kuda ides?Nema odgovora!» Petko nije imao odgovora, ni tad kad je uspeo da fotografise jednog monaha koji se usrdno molio. Petar je shvatio, da nije dobro ni prisluskivati ispovesti. Ali je radoznalost uzela svoga maha, i on je dobio fotografiju. Monah na fotografiji je bio odeven u belu mitropolitsku odezdu s panagijom na grudima. Petko tada nije shvatio da «onaj koji zeli episkopstvo – zeli dobro delo». I zato se veoma zbunio.

Takodje se zbunio i kada je slikao jednog starog- prastarog monaha, na njegovom poslusanju za prosforu. Petku se cinilo, da su misli toga coveka trebalo da budu o necem visnjem, a po fotografiji se pokazalo da je on mislio o hlebu nasusnom. Bio je jos mlad i nije znao da se ne sme tako suditi ljudima. Starom monahu je bilo jako tesko u detinjstvu, jer je nedovoljno jeo a jos cesce je gladovao. Nasao se u Lenjingradu koji je bio okruzen neprijateljima. Zbog toga je naskriveniji san monaha bio da se sit najede. Uzevsi na sebe monaski postrig, taj covek se borio sa svojim mislima. Dok ih nije pobedio. Najevsi se do sitosti, oni se i nije najeo. Ocito da svaka misao moze odrediti covekovu licnost.

Kada je Petko napustio Lavru, ugledao je slepog coveka sa slusalicama u usima. Slepac je zatrazio milostinju. «To je mozda neki ultrasavremeni siromah. Danas se svako moze napraviti slepim» - osudio je bednika Petko, i zainteresovanosti radi napravio kadar. Kada se pojavila fotografija Petko se posramio. Na slici je bio zabelezen Nebeski Jerusalim i Sam Gospod Isus Hristos. Petko je prisao slepcu i upitao:»O cemu ti razmisljas?»

- O Bogu», - odogovrio je slepac.

- Ali zasto onda imas slusalice u usima?»

- Slusam Jevandjelje.

- Ako je moguce dajte da i ja poslusam na minut.

Petko je uzeo slusalice, i cuo propoved Gospodnju na Gori i reci koje je Hristos upucivao njemu: «Ne sudite, da ne budete osudjeni, jer kakvim sudom sudite takvim ce vam se suditi; i kakvom merom merite tako ce se i vama meriti».

Vrativsi mu slusalice, Petko je ceo put nazad sedeo u autobusu, misleci o prethodnom danu i svim desavanjima. Posramio se jer je posmatrao tudje stvari koje mu nisu pripadale. Shvatio je da ljude treba voleti bez obzira na njihove misli.

«Gospode pomiluj!» - tiho je rekao Petko, uvidevsi da se cudesna kaseta fotoaprata zavrsila, a bez nje je i sam Polaroid postao obican aparat. Cudesa su nastavila da se desavaju, jer su Bozija Blagodat i Milost bili neprekidno sa njim tokom celog zivota. Ceo decakov zivot je postalo neprekidno cudo, kakav on treba da bude i za svakog coveka.

http://orthodox.etel.ru/2003/20/petka.shtml

Чернобилски баћушка "Имамо чак и црне роде…"

Отац Дионисије се тако тихо попео шкрипавим степеницама пријемне просторије у Оптинској пустињи, да угледавши га, нисам одмах схватио: Да ли је то јава? Преда мном је стајао висок човек у тамној монашкој одежди. Бледо и продуховљено лице.

- Желите ли чај? Имам и меда.

- Како да не - са задовољством је одговорио. Схавтио сам, да се цео дан молио са братијом, па је чак заборавио и да једе.

После чаја је започео наш разговор.

- Ја сам јеромонах Дионисије, свештеник. По послушању сам у Белорусији, у Чернобилској зони. Од самог почетка, како је она постала - зона.
Служим у Цркви Светитеља Николаја, у старом граду Брагину. Људи су били веома уплашени због катастрофе. Једно су само схватали: овде не сме нико да буде. А ја сам им говорио, да треба живети са Богом, и да је тад увек могуће све победити.

То је изазвало задивљеност и збуњеност. Како? На шта се овде може рачунати?!
А јос свештенослужитељ… Сада, после много година, многи се враћају, јер је искушење бескућништва било теже од страха од радијације, нас град оживљава, и помало се мења. Али су људи још сметени, и долази много избеглица из бивших совјетских република, и њих такође треба укључивати у духовни живот.

- Одакле су избеглице?

- Из Средње Азије, Казахстана, Азербејџана. Ја сам дошао у ту Свету обитељ, да бих се духовно укрепио.

Ми имамо видљиву и невидљиву борбу: с ђаволом и 'атомску'. "Мирни атом" се показао непријатељским.
Град Брагин је 35км удаљен од реактора.

Овде служим већ 10 година. У мене нема много онога што од себе знам. И ако не би Господ Бог… Наравно, ја сам често у самој зони, на сахранама по селима. Нароцито често - на Радионицу или када возе на погреб из Минска или из других градова. Забрањена зона је од града удаљена 500м. Тамо је постављена баријера.

- Да ли има много сахрана?

- У последње време - да. Углавном - стари. Али и младих много умире. Јуче сам последњи пут испратио привредног председника. Имао је 45 година. Радио је недалеко од зоне. Имао је срчану ману. Пуно обавеза, залагања. Сада има много мана, због људских потреба.

Човек се исцрпљује. Ако их духовно не подржите, не укрепите, многи малаксавају, и стварају себи много веће тешкоће.

Овде људи опстају само вером, Тајнама, Богослужењем. Ипак, свако мора имати наду, подршку, да би се борио, супротстављао.
Ослонац је један - Господ нас Исус Христос.

Господ је то дозволио.

Знаци, то све треба победити.

Бог даје искушење према снази. И ми треба да живимо са Божијом помоћи и да не падамо духом.

Многима је после Причешћа било боље, лакше.

- А како ви, као свештеник објашњавате чернобилску катастрофу?

- То је допуштење Господње. Господ наређује али Он и милује, спасава.
Једном је Господ то допустио и то се десило, и треба се умирити у вези тога.

А около је све живо. Земља је прекрасна, плодна. Ја још такву нисам видео. И зато сам убеђивао: не одлазите, останите. Знамо, да нас нико не чека у другим градовима и селима. Мене су гледали непријатељски. О чему он говори? Људи су молили месну власт: брзо нас отпремите било где.

Једном су ме позвали на митинг: умирите их, баћушка.

Шта сам ја? Опет своје. Сада, када су протекле године, ти људи који се враћају, сећају се мојих речи. Долазе у отаџбину са сузама. Жале што су отишли.
А неки су тамо остали, заувек. Нису издржали растанак са родном кућом. А земља, као помоћница, је чак постала боља, одморила се. Они који се враћају благодаре Господа Бога и нас, зато што смо остали и сачували наш град и нашу земљу. Целивају је са сузама.

- Да ли проверавају њене плодове? Да ли су плодови који се рађају на тој земљи еколошки чисти?

- Да, углавном су чисти. И специјалисти се чуде. Како то може бити? Десила се досад невиђена катастрофа, и људи су ту несрећу победили са Богом. Такав народ треба чувати. И ту земљу.

Реците нам оче Дионисије о деци која се овде рађају.

- Долазе млади, моле: баћушка, благословите, и ја их венчавам. Жене у другом стању се причесћују. Здраву децу рађају они који иду у Цркву, живе са Богом. А за све не могу да кажем.

Да ли су код вас научници много радили?

- Било је много експедиција. Изумиру плодови, радијација је повећана - одслужим молебан, осветим те плодове Богојављенском водицом, и радијација нестаје.

Ја сам се свих година хранио од те земље. У зони сам виђао и тетребе, и дивље свиње. Јео сам рибу одатле. Већ имамо црне роде.

Природа је прекрасна. Кад сам се враћао из зоне парохијани су питали:

"Баћушка, зашто сте тако весели?"

Ја сам одговарао: "Ишао сам у риболов."

Верујте, не причам глупости. Професори из Минска су узели моју крв на анализу. А затим питали: "Баћушка, зашто су сви ваши резултати нормални?" Ја сам одговарао: Господ је са мном."

Био сам болестан, али болести нису биле због радијације. Било је великих невоља. И лукави се све време старао да ме сломи, јер сам му 'помрсио рачуне'.

- Оче Дионисије, да ли сте могли да откажете одлазак у ту парохију?

- Могао сам. Могао сам и да одем. Али ја никада нисам отишао. И до данасшњег дана нисам чак ни размишљао о томе. Тренутно у Брагину има много промена на боље. Ако и одем одатле, то ће бити зато, што сам ја монах, и време ми је за манастир. Истина, наш Николајевски храм још увек није добро уређен.
Неколико пута сам се обраћао: помозите… Црква у том граду треба да буде за све нас велика помоћница, али је она у веома лошем стању.
Чак до данашњег дана. Те године смо могли само да уведемо водовод. Изградимо подно грејање. Направимо чврста врата. Зими је унутра хладно.

- Оче Дионисије, како ви све то савладјујете?

Господ и Мајка Божија дају снагу. Плаче за нас Царица Небеска. Имамо и много избеглица. Колико они тек имају невоља?! Они иду у први ред у храму, ка баћушки. Човеку треба помоћи да пронађе себе.

Неки парохијани имају веома тешке проблеме, да је тешко и присећати се. Брагин са својом околином је - епицентар чернобилске катастрофе. И људи одлазе у ту зону, јер морају да иду негде.

26. априла сваке године је помен.

Гледајући на мештане и придошлице, мислим: Цркву треба чувати она је јединствена за све нас. Црква је - наша мати. Њена врата су увек отворена. Сви несрећни људи су били у њој. И свакакве невоље смо с Божијом помоћи решавали.

- Ви, истина, више сахрањујете него што крстите?

- У последње време су сахране учестале. Било је таквих периода да је у свакој кући била сахрана. Често ме питају: "Баћушка, пођимо у забрањену зону, поведимо оца…" Пролазе поред своје кућице, а она разрушена…Како је тешко преживљавати све то. И долазе им мисли: боље да останемо кући - лакше је преживети невољу у отаџбини, него у туђини.

- Какво је здравље мештана?

- Били су болесни. И не знамо, чиме ћемо још бити застрашени, али су се многи по вери исцељивали.

Имали смо молебане, Акатисте.

Људи су се исповедали, причешћивали Христовим Телом и Крвљу… И када су их други лекари прегледали, просто нису веровали својим очима.

На пример, једном дечаку Волођи, који тренутно живи у Минску, су ноге отказивале и имао је и других немоћи. И мајка је почела да га доводи често у Цркву. Исповедао сам га, причешћивао. И оздравио је. Повратила му се коса. … Почео је да хода нормално. Сви парохијани су то видели. А лекари су се дивили.

Сада смо некако смирени. А колико смо претрпели све ове године. Наш народ је узео на себе подвиг да остане у невидљивој невољи, тињајућој невидљивој опасности. Подносили смо сваку тугу. И сад се не бојимо никаквих последица. Победили смо - радујемо се, благодаримо Господа Бога.

Данас сам с таквим узбудјењем дошао у ту Свету обитељ да укрепим свој дух. Непријатељ је јак. И у то време, одмах после катастрофе, он је дубоко рањавао. Нападало је и униније, и очајање, стремио је да нас уништи изнутра, да расточи нашу веру, нашу паству, нашу отаџбину, нашу земљу.

- Оче Дионисије, а како су се зли духови понашали?

- Страсно , али не желим ни да причам о томе. Допуштење Господње…Али Господ зна, види, и још ће више да нам помаже. И Мајка Божија.
Да, тад су зли духови веома страсни, када се верујући људи труде да се супротставе спољашњој зарази и страху, они јако нападају. Онда се води борба не на живот, него на смрт…Није једноставно причати о томе. И не треба причати.

- Да ли има Црква која је ближе епицентру катастрофе?

- Признаћу вам, ту сам се молио. 4 км од реактора се налази храм Архистратига Михаила. Тамо постоје сви услови за тиховање. Наравно, паства не би пошла, али сам ја хтео да сачувам Цркву.
Дошао сам до ње заједно са војском.
Они су почели да мере радијацију, а затим да говоре: "Баћушка иза ограде тог храма, уређај региструје радијацију, а у порти и у самом храму нема ничега - све је чисто".

О томе су писале и новине.

http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/cernobil.html

ma jes ...lete svaki dan nad argentinom, mesksikom, iznad usa, kanade, britanije, skandinavskih zemalja ... pticurine proklete....

pa to... sve oko najrazvijenijih zemalja, sa najboljom tehnologijom i sa najvecim centrima moci... lete nad amerikom, izraelom, pa malo njemacka... tako to ide... a nesto niko da snimi nad sudanom, kongom ili madagaskarom,..ili iranom ili kazahstanom...
i taj nlo, dje bas da ti vanzemaljci ubodu u ameriku i to bas gdje nasa ima najvise postrojenja... ko da su ciljali... :rotf:

Manastir Ostrog predstavlja mnogostruko čudo. On je, prije svega, čudo prirodne ljepote. Ispod u dubini je rijeka Zeta sa Bjelopavlićkom ravnicom; iznad je čudesni kameni vijenac sa ostroškom pećinom, savijenom poput ptičjeg gnijezda. To kameno gnijezdo kao da je vjekovima čekalo da postane obitalište nesmjestive Svetinje i poprište sudbinskih zbivanja. Tako je ovo čudo prirode postalo i čudo istorije.

Kroz žižu manastira Ostroga se više od trista godina prelama istorija, ne samo ostroškog kraja, nego i mnogo šire. Čudo je utoliko veće što ta istorijska zbivanja i događanja ne spadaju samo u zemnu ravan, ravan horizontale. Manastir Ostrog je bio i ostao pozornica nebozemne istorije. U njemu i oko njega su se zagrlili nebo i zemlja; zemlja se uzvisila i spojila sa nebesima, a nebesa su sišla na zemlju, otkrivajući ljudima svoju milu Tajnu.

Time su Ostroške grede postale naša gora Sinaj na kojoj nam Bog, kao nekada Moisiju na Sinaju, otkriva svoje Ime i svoje lice. I zaista, u bogočovječanskoj ličnosti Sv. Vasilija Ostroškog potvrđuje se drevna istina: "Pokaži nam tvoga čovjeka da ti pokažem moga Boga". Ko vidi i doživi Sveca Ostroškog, u njemu i preko njega mu se otkriva i javlja sam Bog.

Ostrog i istorija Ostroga nam svjedoči da je živ Gospod Bog naš! O tome najbolje i najopipljivije govori tristagodišnja povorka nebočežnjivih i bogočežnjivih duša koje neprekidno hrle Ostroškom Vidaru. Potresna priča o tim stotinama i hiljadama duša koje kao rijeka neprestano protiču pored moštiju Svetog Vasilija teško da može biti opisana rukom zemnog hroničara i opisivača. Ako je svaki čovjek čudo, koliko li je tek čudo čovjek koji sebe i Boga traži, koji se s Bogom susretne!

Unutarnja drama bezbrojnih duša koja se događala i neprekidno događa u Ostrogu, samo je Bogu dostuina i znana. Mi od Ostroga i onoga što se u njemu događa vidimo samo spoljnu haljinu, opisujemo i bilježimo samo ono što je čulnom oku dostupno. Unutarnja strana Ostroga dostuina je samo svevidećem oku Božjem i čistom tajnovidnom srcu čovjekovom. Mi smrtni je samo naziremo i nazirući je, radujemo joj se.

Pokretač i uzročnik svih tih nebozemnih čudesa i javljanja koja se zovu Ostrog jeste vječnoživa ličnost Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava mu i milost! Ostrog Svetog Vasilija očevidno pokazuje da je preobražena i preporođena ličnost smisao zemlje i svakog mjesta na njoj, ona je tvorac istorije i nosilac cjelokupne zemaljske drame. Svetom i preporođenom ličnošću sve se mijenja i preobražava: kamen i voda, drvo i vazduh, istorijska događanja i zbivanja. Tako je i ličnošću Svetog Vasilija, izdanka plemenite Hercegovine, Ostrog postao i naša Gora Preobraženja na kojoj nam je lice Hristovo zasijalo svjetlije od sunca, u hristolikom i hristonosnom Ostroškom Čudotvorcu.

Istorija Ostroga se nije završila: ona se stalno događa i neprekidno teče. To potvrđuje i ova knjiga, još jedno čudo u zlatnom lancu čudotvorenja Svetog Vasilija. Svako ko njemu priđe, bio prost ili obrazovan, ponešto primi, ponese od njega ono što mu treba i koliko može ponijeti. Među takve spadaju i sastavljači ovog likovnog i slovnog mozaika o Ostrogu i Ostroškom Radosniku. Prišli su mu s poštovanjem i ljubavlju, vratili se od njega bogatiji i zadivljeniji pred nebozemnom tajnom Ostroga. Želja im je da onim što su vidjeli, čuli i doživjeli obogate i obraduju i druge oko sebe. Kao da nam kažu: Ako je tako uzvišeno ono što smo mi vidjeli i doživjeli, kako li je tek veličanstveno ono što nam je ostalo skriveno i nedostupno?! Uvjereni smo da njihov podvig i trud neće ostati besplodan. Ova knjiga će biti značajan doprinos proučavanju ostroškog Čuda, ali i dragocjen priručnik daljim istraživačima Ostroga i njegovim sve brojnijim poklonicima.

ЧУДЕСА СВЕТОГА КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ

Свети краљ кажњава насилнике

Ради заштите манастира од злих људи, царица Јелена (Душанова жена) поставила је челника Ивоја. Али уместо да брани манастир од насилника и пљачкаша, он је и сам почео да чини насиља и да пљачка манастир. Но убрзо га је стигла казна Светог краља: погинуо је на коњу на очиглед својих наоружаних људи. На место Ивоја буде постављен неки Јунац, који се још горим показао: тукао је монахе а игумана је затворио. Једне ноћи јави му се у сну Свети краљ у страшној визији, од које се насилник толико препао, да је изгубио моћ говора. Кад се пробудио, урлао је као дивља звер. После те визије у току седам недеља са њега је живо месо отпадало, док у највећим мукама није издахнуо.

Свети краљ спасао манастир и народ у њему од Турака

После Косовског боја (на Видовдан 1389.), Турци су се, као бесни вуци размилели по Србији и почели да харају, пале, чине насиља и убијају. Српски народ напуштао је своје куће и имовину и бежао у шуме и неприступачне кланце, да би спасао голи живот. Маса народа из околине Дечана сабрала се у манастир, под окриље и заштиту Светог краља. Једне суботе народ је испунио манастир, као пчеле кошницу. Настала је тамна ноћ, монаси су се повукли у своје келије и манастиром је завладала тишина. Само жижак у кандилу више кивота Светог краља својом слабом и треперавом светлошћу обасјавао је мрачни простор храма и ликове Светитеља на иконостасу. Ову тишину наруши вика и јако лупање Турака на манастирску капију. Под њиховим притиском капија попусти, и они, као бесни вуци, са урликањем упадоше у манастир, спремни на насиље и клање невиног народа. Али у том часу њихово урликање надјача страшан земљотрес, а на небу почеше да севају муње и праште громови, као да је наступио смак света. Страх обузе и Турке и Србе, и одједном настаде гробна тишина. Црква се испуни силном светлошћу, која се из ње разли по читавом манастиру и његовој околини. Светлост је била тако јака, да се игла могла видети на стотину метара око манастира. У том се отворе црквена врата и на њима се појави Свети краљ, у златном оделу, дуге и беле браде, са крстом у десној руци, те стаде код извора пред црквом. У том тренутку га окружи мноштво витезова са бојним копљима, а један витез на виловиту коњу, са исуканим мачем, стаде са десне стране Светог краља. То је био Милош Обилић. Ово чудо гледаху и Срби и Турци и од страха попадаше на земљу. Свети краљ прекрсти крстом на све четири стране и рече благо: "Идите, грешници, а мене, манастир и мој народ оставите на миру." После ових речи визија ишчезе, црквена се врата затворише и светлост угаси. У цркви се зачу дивно појање: "Да васкрсне Бог и расеју се непријатељи његови...", а Турци као бесомучни побегоше из манастира.

Свети краљ спречио претварање цркве у џамију

По заузећу Србије, Турци су многе српске цркве претворили у своје џамије, па су то хтели да учине и са дечанском манастирском црквом. За ову сврху доведена је у Дечане силна турска војска и много њихових верских великодостојника са њиховим поглаваром, да би тај чин био што свечанији. Да ово не би изазвало буну околних Срба, Турци су распоредили своју војску око манастира и донели доста муниције, коју су сместили у кулу звонару на великој капији. Главни војсковођа са доглавницима смести се у најбоље одаје конака и онда позва игумана и монахе и предложи им да се потурче; у противном да одмах напусте манастир. Пошто су одбили да се потурче, игуман и братија молили су, преклињали, плакали, обећавали злато, само да Турци оставе манастир на миру, али ништа није помогло. Турци их истераше из манастира и они се повукоше у испоснице у клисури више манастира. Чим су дошли, Турци поставише на кулу звонару над капијом свој полумесец са звездом, као знак потурчења. То су хтели да ставе и на црквено кубе, али због велике висине без скеле то нису могли одмах учинити, па су оставили за доцније. По истеривању калуђера, остао је у манастиру само још Свети краљ на кога Турци нису рачунали.

По договору међу Турцима, обред претварања цркве у џамију имао се започети пред главним улазом у цркву. Цео простор испред цркве застрт је ћилимима. У средини, на почасним местима, налазили су се заповедник војске Татарин и остали великодостојници. За главног верског старешину одређено је место пред главним вратима са јужне стране. Када су трубе и таламбаси огласили почетак свечаности, војска споља радосно јурну унутра и испуни сав простор око цркве. Тада верски старешина поче да клања на свом месту. Али у том часу земља се затресе и фигура лава стражара са јужне стране поред прозора Светог Георгија откину се, паде на главу верског старешине и размрска је. Његова крв и мозак попрскаше све великодостојнике око њега. Истовремено препукну свод паперте, поломише се мермерне плоче међу гробовима Светог краља и Свете Јелене и изби чудан пламен, који моментално обави цркву изнутра и споља и опали Турке који су стајали уза зид црквени. Овим збивањима придружи се и страшна олуја са провалом облака, муњама и громовима. Један гром удари у полумесец на кули, запали муницију у њој и кула се уз страшну експлозију сруши. Са кулом се сруши и краљева палата. Од провале облака Бистрица надође од брда до брда, и заједно са водом која се сјури низ брдо више манастира, преплави манастирску порту и однесе све што јој се нађе на путу. У тој катастрофи, према сачуваном предању, настрадало је мноштво Турака, а војсковођа Татарин се спасао чудним случајем са остатком војске, која се налазила подаље од манастира. Али и он је платио главом, када је бежећи из Дечана улазио у Пећ, где га је по предању убио капетан Лека Дукађинац, из освете због његове намере да дечанску цркву претвори у џамију. Турци су га прогласили за свога "свеца", ставили му на гроб плочу са натписом, озидали му турбе и палили кандило на његовом гробу. Споменик са натписом уништен је приликом ослобођења ових крајева 1912. године, а турбе се срушило 1926. године.

Свети краљ казнио још једног насилника

У једном старом запису на црквеној књизи Прологу из 1620. године, прича се како је неки обесни Турчин Гашли-паша опљачкао манастир, а игумана Захарију тако премлатио, да је трећег дана умро. Али га је убрзо стигла Божја казна и Светог краља: спопала га је тешка бољка, да се сав жив распадао и у највећим мукама умирао и он, и сви они који су тада били са њим.

Свети краљ неће да напусти манастир

У Првом светском рату (1914-1918), док је српска војска водила тешку борбу са аустро-угарском војском и повлачила се пред далеко надмоћнијим непријатељима ка југу, Бугари су, по договору са аустро-Угарском и Немачком, напали српску војску с леђа и продирући ка Призрену и Пећи нагнали је у беспутне албанске гудуре. Када су у своме надирању допрли до Дечана, прва брига им је била да опљачкају манастир и мошти Светог краља пренесу у Софију, и тако му се освете за његову победу над њиховим царем Михаилом Шишманом на Велбужду 28. јула 1330. године. Они су плански журили да у Дечане стигну пре аустро-угарске и немачке војске и изврше пљачку, јер по договору између бугарске и аустроугарске владе о подели територије Србије, западни део Јужне Србије (област од Косовске Митровице до Пећи и Ђаковице) имао је да припадне аустро-Угарској. По доласку у Дечане, Бугари су опљачкали манастир, затим у једна кола натоварили четири калуђера (руске народности), у друга мошти Светог краља, а у трећа војничку стражу, па кренули из манастира. Кад су стигли у село Дечане (удаљено 2 км. на путу Пећ-Ђаковица), прва кола са калуђерима продужише за Ђаковицу, а друга, са моштима Светог краља, стадоше на раскрсници и остадоше непокретна. Сва напрезања шофера и његовог помоћника да се кола покрену остала су узалудна. Мноштво народа се било сакупило посматрајући шта се догађа. Срби су плакали, а Арнаути се чудили. Док су се Бугари сатима узалуд мучили, појави се из Пећи аустро-угарска коњичка извидница и у галопу дојури до бугарских кола. Кад је командир извиднице сазнао о чему је ствар, упозорио је Бугаре на савезничку лојалност и наредио да се удаље од Светог краља. Затим је наредио да се кивот са моштима извади из кола и преда Србима да га врате у манастир. Срби са радошћу вратише Светог краља у манастир, а Бугари седоше у кола, чији мотор сад лако упали, и одоше посрамљени. Видећи шта се догодило, један стари Арнаутин, рече сакупљеним Арнаутима: "Видите ли, Свети краљ неће да напусти Дечане. Срби опет долазе. Пазите шта радите!"

Бугари су били у Дечанима 8 дана. За то време један њихов генерал са два војна свештеника посетио је Дечане и том приликом опљачкао најскупоценије предмете из ризнице, међу којима и оригинални модел дечанске цркве од сребра, и купу Краљевића Марка.

Свети краљ спречио скидање оловног крова са цркве

По заузећу Дечана у јесен 1915. године, аустријанци су све затечене калуђере интернирали у Мађарску, цркву закључали и кључ предали заповеднику војне страже у манастиру. У манастирским конацима разбашкарила се аустро-угарска војска. За сво време њиховог бављења у манастиру, од краја 1915. године до јесени 1918. године, у манастиру се није служило. То је једини случај у историји манастира када се у њему није служило.

Године 1916. Аустро-угарска влада је издала наредбу да се за ратне потребе (израду оружја и муниције) реквирирају сва црквена звона, метални предмети и оловни кровови са цркава и џамија. Према овој наредби командир војне посаде у Дечанима скинуо је са дечанске куле звонаре 9 звона и послао у Пећ. Потом је наредио војницима да скину оловни кров са цркве. Донесене су високе стубе и усправљене са јужне стране прозора Светог Георгија, на истом месту одакле се откинула фигура лава и убила турског верског старешину, који је хтео да дечанску цркву претвори у џамију. Уза стубе први се попео Фердинанд Кајзер, стао поред прозора и почео да скида оловну оплату са прозора. Један Арнаутин из Дечана, који се ту затекао, видевши шта се ради, рече: "Тешко томе кога Свети краљ удари штапом по глави!" Само што је он то рекао, а војник који је скидао оловну оплату са прозора заједно са скинутим комадом олова стрмоглави се доле и сав се разбије. Својом крвљу и просутим мозгом попрска мермерне плоче, као онај верски старешина тепихе. Сви присутни препали су се када су видели шта се догоди. А још већи страх уђе у војнике, када им је Арнаутин испричао шта се догодило приликом покушаја претварања цркве у џамију. После сахране погинулог војника, чији је гроб међу боровима више старе цркве Светог Николе, командир нареди војницима да продуже скидање олова са крова. Војници се међу собом погледаше и у мислима споразумеше, па изјавише: "За цара и домовину готови смо мрети у сваком часу, скакати у ватру и воду, али не можемо пружити наше руке против ове цркве, коју чува и брани нека виша сила." На ову изјаву официр се намршти, окрену и оде у свој стан. Тако кров оста сачуван.

Свети краљ се јавио ноћу да испита верност чувара Арнаута

Цан Садик, Арнаутин из Дечана, испричао је архимандриту Леонтију како је једне ноћи видео Светог краља. То се догодило пред празник Велике Госпојине 1897.

Мој отац Садик и стриц Реџа, прича он, чували су Високе Дечане и наизменично седели у манастиру. Садик је био старији и домаћин куће, те је Реџа више седео у манастиру. Ја сам као одрастао момчић често одлазио код Реџе и ноћивао са њим у манастиру. Понекад смо долазили и по двојица и ноћ

Ni u nase vreme Bog nije napustio ceda Svoja, nego preko cuda Svojih i nas pozdravlja i oglasava Svoje prisustvo medju nama. Dana 13. marta 1991. u stanu gospodina Save V. u Bjelovaru kopija cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske pocela je da pokazuje za ljudski um neshvatljive znake. Tu kopiju je g. Savo dobio na dar od o. Gavrila prilikom svog prvog dolaska u manastir Lepavinu. "Sa svojom porodicom sam 10. marta posetio manastir Lepavinu. Posto nisam znao gde se manastir nalazi, zamolio sam g. Boka V., koji je tamo vec bio, da me odveze i upozna sa o. Gavrilom. Imao sam problema sa zdravljem, a u porodici je vladao neki nemir koji je izazivao ceste svadje. Svi smo bili uznemireni i brzi na gnev. Ja sam imao, uz sve to, problema sa krvnim pritiskom, koji mi je stvarao probleme vec desetak godina. Bio sam na bolnickom lecenju nekoliko puta, ali nije bilo nekog znatnog poboljanja. Od Boka sam saznao da u manastiru Lepavini postoji cudotvorna ikona preko koje se ljudima spusta velika milost Bozja i gde zastupnicke molitve Presvete Bogorodice pokazuju svoje dejstvo. O. Gavrilo nam je procitao molitvu ispred cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske, dao nam jednu kopiju ikone i osvecenu vodu", opisao nam je kasnije g. Savo svoj prvi susret sa Presvetom Bogorodicom Lepavinskom.

Kada je u svom stanu tri dana kasnije, 13. marta, hteo da ukuca ekser koji bi drzao kandilo, ikona se pomakla u desnu stranu za oko pola metra. To je iznenadilo g. Savu i njegovu porodicu, suprugu i dvoje dece. Odmah je telefonom nazvao g. Boka i uzbudjeno mu rekao sta se dogadja sa kopijom ikone Presvete Bogorodice u njegovom stanu. Po savetu g. Boka, okadio je sobu u kojoj je bila ikona. Pomolivsi se Gospodu i Presvetoj Bogorodici, zakucao je ekser povise ikone, namestio kandilo i upalio ga. Tog trenutka ikona je projavila jos jedno cudo. Po zidu se, zajedno sa kandilom, kretala levo-desno oko pola sata, a na kraju se tri puta pomerila u vidu krsta i onda prestala da se mice. Ovo je g. Savu i njegovu porodicu sasvim zapanjilo, i stvorilo u njima jednu vrstu straha - ne onog kakvog covek dozivljava u nevoljama, vec straha Bozjeg, pomesanog sa radoscu, straha koji izaziva suze radosnice. Ponovo je nazvao g. Boka, ispricavsi mu sve dogadjaje i osecaje kroz koje prolaze on i njegova porodica, a ovaj mu je savetovao da procita akatist Presvetoj Bogorodici i da potom odu na spavanje. Ujutro, kad su ustali, svi su stali ispred ikone i poceli da citaju molitve iz molitvenika. Nakon nekoliko minuta ikona je ponovo pocela da se krece. Preko telefona su zamolili g. Boka da dodje k njima i sam se uveri u cudo. Stigavsi, g. Boko je procitao akatist Presvetoj Bogorodici i osvedocio se da su reci g. Save istinite. Tada su odlucili da zajedno odu u manastir Lepavinu i o svemu obaveste o. Gavrila. Dogovorili su i dan kada ce o. Gavrilo doci da se pokloni kopiji cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske, koja je - po promislu Bozjem - i sama postala cudotvorna.

Svi koji su od g. Save culi o ikoni, te sa verom dosli pred nju i molitvom joj se obratili, bili su svedoci cuda. U nekim slucajevima, kada bi se ispred ikone sakupilo vise ljudi, kretanje ikone mogli su da vide samo oni kojima je to bilo dato. Oni koji nisu verovali, a ocekivali su da vide kao i vernici, nisu bili udostojeni vidjenja. Vredno je spomenuti da se pred ikonom dogodilo nekoliko blazih oblika iscelenja, a njeno blagodatno dejstvo posebno je osecala porodica g. Save: "Moje stanje se znatno popravilo, porodica je pocela normalno da zivi, a to nam je najvaznije, udostojeni smo neizmerne milosti Bozje koja se projavila kroz kopiju cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske. Neka bi Bog poziveo o. Gavrila i podario mu snage da i dalje pomaze ljudima".

O. Gavrilo je na poklonjenje dosao 10. aprila, na Svetlu sredu, zajedno sa dve parohijanke koje su ga dovezle. Ispred ikone je procitao akatist i molebni kanon Presvetoj Bogorodici. Za vreme citanja molitava poceo je da se oseca blagouhan miris, koji ne moze da se usporedi ni sa jednim ovozemaljskim mirisom. Na staklu, u donjem desnom uglu ikone, pojavila se rosa koja je sirila taj blagouhani miris. Tu rosu sa stakla ikone jedna od vernica je sakupila na komadic vate i kao veliki dar Bozji ponela kuci. Blagouhan miris iz vate je ispunio kasnije citav automobil i nije iscezao tokom celog putovanja o. Gavrila natrag u manastir.

Kopija cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske se kretala po zidu za sve vreme boravka Savine porodice u Bjelovaru. U avgustu 1991. godine g. Savo je odlucio da se sa svojom zenom i decom preseli u Srbiju. Dosao je kod o. Gavrila da bi ga upitao sta da radi sa ikonom. O. Gavrilo mu je rekao da je ona dar Bozji za njegovu porodicu, da je njihovo vlasnistvo, i da je nose i postuju kao svoga zastitnika. Kada su spakovali sve stvari i zatim hteli ikonu i kandilo da skinu sa zida, doziveli su iznenadjenje. Niko iz porodice nije mogao ni da pomakne ikonu, a kamoli da je skine sa zida. Pokusao je i vozac, ali ni njemu to nije poslo za rukom. Uz veliki napor, to je uspeo da uradi jedino brat od supruge g. Save, gospodin Dobrivoj. On ju je, kao da nosi veliki teret, sa teskom mukom preneo i do automobila kojim su otputovali.

Brat g. Save, koji je povremeno obilazio stan posle njihovog odlaska, ispricao nam je o jos jednom cudu. Ekseri na kojima su visili ikona i kandilo nastavili su i dalje da se krecu po zidu. Deo zida na kojem je bila ikona, u promeru oko 1,5 metra, sirio se i skupljao, kao da dise.

Po dolasku u Srbiju, g. Savi je neko vreme bilo dobro. Ali, za par meseci stanje mu se naglo pogorsalo te je zavrsio na bolnickom lecenju. Krvni pritisak mu je bio krajnje nestabilan, pocela je borba za njegov zivot. Nakon nekoliko meseci borbe, njegovo je srce prestalo da kuca. Smrt g. Save je veoma pogodila clanove njegove porodice, koji su utehu potrazili u svojoj ikoni. Njena blagodatna sila im je pomogla da prevladaju tugu i bol.

Cudotvorna kopija cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske se i danas nalazi u Beogradu, i pomaze svima koji joj sa verom pristupe. Iz nje se i dalje siri blagouhan miris. Mogu da ga osete oni koji pristupe skrusenog srca i u strahu Bozjem...

ЧУДО БОГОРОДИЦЕ У СИРИЈИ

Децембра 2004., Саудио-арабијац, муслиман, појавио се пред неколико новинских агенција да би испричао следећи невероватан догађај који је искусио и који је променио његов живот (ова прича је пренета преко ТВ и радио станица, Интернета, и раширена у свим средствима информисања широм целе Саудијске Арабије, Сирије, Палестине, и сигурно у свим суседним државама).
Пре неколико година, овај човек се оженио веома богатом муслиманком, али нероткињом. Како су године пролазиле, и упркос свим њиховим напорима и знатним медицинским трошковима (са многим докторима), они су остали бездетни. Његови родитељи су му саветовали да се ожени другом женом (пошто локални закон дозвољава до 4 брака).
Иaко изморен од свега, забринут, и сломљен, он не прихвата родитељски савет, него, са својом женом, путује на одмор у Сирију. Тамо, они изнајмљују ауто са возачем који је уједно био и водич по местима која су планирали да посете. Како је одмор одмицао, возач је приметио да је Саудио-арабијски пар пун горчине, патње и жалости. Зближивши се са њима, он их је бојажљиво питао зашто изгледају тако утучено - да ли то није зато што су незадовољни његовом услугом? Пар се поверио возачу да је разлог њихове несреће то што они не могу да имају деце. Онда им је возач, који је исто био муслиман, рекао да у Сирији Православни хришћани, имају манастир Пресвете Богородице и многи људи који немају деце пронађу уточиште код Њене чудотворне иконе. Они оду у манастир и добију уље из кандила које гори пред чудотворном иконом. А онда "Марија" даје хришћанима према њиховој вери, шта они желе.
Видно узбуђени, Саудио-арабијац и његова жена замолили су возача да из одвезе до манастира "Владичице хришћана" у Сајднају и обећали су:“ Ако добијемо дете, онда ћу се ја вратити овде и даћу теби 20.000 долара, а манастиру 80.000.“ Они су отишли у манастир и поступили су као што им је наложено. Касније, вратили су се у своју домовину и после неког времена жена је остала трудна. Неколико месеци касније она је родила предивног дечака. То је истинито чудо Наше Владичице Богородице!
Убрзо пошто се његова супруга породила Саудио-арабијац се враћа у Сирију да испуни обећање које је дао. По његовом доласку он је позвао истог возача и замолио да се нађу на аеродрому у Дамаску. Али возач, лукав и покварен, убедио је своја два пријатеља да оду са њим на аеродром, да сачекају богатог Саудио-арабијца, узму његов новац и да га убију. Он је, док су га возили, не знајући да су планирали да га убију, обећао и пријатељима возача да ће и њима дати по 10.000 долара. Они незадовољни овим, скрећу са пута који води ка манастиру, одлазе у пусто место и убијају Саудио-арабијца, одсецајући његову главу и комадајући друге делове тела (руке и ноге).
Заслепљени страшћу и савладани ужасним чином који су управо починили, они стављају његове телесне остатке у пртљажник аута, плашећи се да их оставе ту. После узимања његовог новца, сата, и свега што је он имао, они траже друго, још пустије место да баце тело.
На главном путу, на сред пута, њихов ауто се гаси. Три човека излазе да утврде зашто је мотор стао. Један пролазник стаје да им помогне, али они, уплашени да њихов страховити чин не буде откривен, праве се да им није потребна никаква помоћ. Пролазник одлазећи примећује крв како капље са задње стране аута и зове полицију да интервенише јер му је цела сцена, са ова три човека, изгледала сумњиво.
Полиција долази и угледавши крв испод аута, и на путу, наређује да се пртљажник отвори. Када су отворили пртљажник, гле, чуда, Саудио-арабијац је изашао напоље, више него, очигледно и чудесно, жив, у пуној снази, и рекао им: Баш сада, ПРЕСВЕТА је завршила ушивање мог врата, овде десно (показује им простор своје Адамове јабуке), пошто је претходно зашила моје остале делове тела".
Видећи ово, три криминалца су одмах изгубила разум - полудевши. Полицајци су их привели, а криминалци су почели бунцати како није могуће да Саудио-арабијац кога су они убили, отсекли главу и убили опет буде жив.
Саудио-арабијац је дошао на клинику да прође испитивања лекара који су потврдили и посведочили да су шавови који су сачињени веома савршени и нови, па је то потврдило чудесност догађаја. Шавови су били, а и још су, видљиви!
Када је Саудио-арабијац изашао из пртљажника он је видео, буквално, себе поново састављеног, што он непрекидно тврди и исповеда - да је ПРЕСВЕТА вратила његово тело и васкрсла га уз помоћ Њеног Сина.
Одмах после овога, позвао је своје сроднике да дођу у Сирију и они су отишли заједно у манастир Пресвете Сајданајске и принели молитве, хвале и слављења, и уместо првобитног дара од 80.000 долара (као што је обећао), дао је 800.000 долара Пресветој Богородици.
Данас, кад овај човек прича детаље овог огромног чуда, он почиње своју причу са речима: "Када сам био муслиман десило ми се ово..." што указује да он више није муслиман, нити ико у његовом породици.
Ово чудо је запрепастило цели арапски/муслимански свет и цели Блиски Исток.
ОЖИВЉАВА ГОСПОД НАШИ БОГ, ГОСПОД ХРАНИТЕЉ!
Братство Св. Гроба, Јерусалимска патријаршија

By Father Ignatios, Abbot Holy Monastery of The Shepherds

Bt Ahur-Bethlehem

GREAT LENT, MARCH 2005

o boze
kakvo ludilo :eek:

A pogledaj part 2.

ЧУДО БОГОРОДИЦЕ У СИРИЈИ 2

Преносим текст са манастира Лепавине са новим детаљима у Богородичином чуду у Сирији.

Слава Богу!

Комисија се према речима тог лекара бавила истраживањем јединственог случаја – у буквалном смислу васкрсења човека из мртвих. После тога како су га убили и одсекли руке, ноге и главу, тај човек је био поново зашивен на основу неких, човеку још непознатих технологија. Првобитну обдукцију пострадалог су у Дамаску спроводили локални лекари, а затим су им се прикључили и војни лекари из САД-а. Америчка страна је на крају извела закључак да је то што се десило последица “мешања НЛО-а”, и заташкала је слуцај. “А наши су се прекрстили и рекли:”И слава Богу!” – рекао је Александар…

Прича је следећа. Тај човек, о коме се говори, - неки Ш.Д., је био богати арапски шеик из Саудијске Арабије. И његова супруга је била правоверна муслиманка из имућне, познате породице. Та арапска породица се могла назвати срећном, али … нису имали деце. Ш.Д. је веома желео наследника. Обраћао се за помоћ лекарима, више пута је одлазио у Меку са женом, издвајао је велики новац за изградњу и обнављање дзамија, али ништа није помагало …

Његов клан и традиција су све више захтевали развод, али тај шеик је своју жену волео више од свега на свету. Перспектива скорог и неповратног развода са њом га је ужасавала. Напослетку су супрузи одлучили да оду на своје заједничко путовање у Сирију, како би се поклонили локалним муслиманским светињама. По доласку у Дамаск узели су такси, и таксиста им је предложио да неколико дана обилазе земљу. Сазнавши о свему, водич их је посаветовао да бораве неко време у старом женском манастиру код Дамаска, који се зове Панагхиа Саиднаyа. Нека их не смућује то што је манастир православни, јер се тамо налази чудотворна икона Пресвете Богородице, испред које долазе да се помоле људи најразличитијих конфесија и уверења. А Мајка Божија посебно често помаже бездетним породицама, рекао је водич. Ш.Д. га је замолио да га одвезе у Сиднајски манастир, обећавши да ће у случају испуњења његове молитве даровати манастиру 80 хиљада долара, а водичу – још 20 хиљада.

Кроз девет месеци је у арапској породици родјен наследник. Срећни шеик се одмах упутио у Дамаск да испуни обећано, повезао се са оним истим водичем и замолио га да га сачека на аеродрому. Водич је дошао са двојицом “телохранитеља”. На путу у манастир аутомобил је неочекивано скренуо ка пустом месту, после чега су се ова тројица сурово окомила на шеика, одсекавши му ноге, руке и главу. Новац и драгоцености су узели за себе, а остатке несрећника су ставили у пртљажник, како би их одвезли на безопасније место. Прешавши неколико километара, аутомобил је одједном стао. Човек који је у том тренутку пролазио поред је понудио своју помоћ, али је био грубо одбијен. Медјутим тај Сиријац је осетио да нешто није у реду и позвао је полицију. Снаге реда су зауставиле тројицу сарадника. Али сви су били још више шокирани, када су после отварања аутомобилског пртљажника угледали да се непокретно и крвљу заливено тело одједном покренуло, оживело, и стало на ноге. Прве речи које је тај човек рекао су биле: “Само што је Сама Богородица завршила ушивање мога врата, ево овде…”. Водич и његови “телохранитељи” су после тога изгубили разум.

Арапин је после тога причао да је видео све што се са њим дешавало, али некако као посматрач са стране. Он се све то време сад већ по навици молио Пресветој Богородици. И према речима шеика, Мајка Божија је поново “сјединила” његово тело и оживела га уз помоћ Њеног Сина. Лекари у Дамаску су потврдили да су шавови урадјени заиста сасвим недавно. При чему је најчудније било то како је све било сједињено перфектно до самих нервних завршетака и најмањих крвних судова! Сазнавши о томе шта се десило, потрешени родјаци и ближњи тога човека су се из ислама обратили у православну веру.

…Поред приче већ поменутог лекара који је био у манастиру Филотеј, вест о чуду Мајке Божије у Сирији је пре неколико месеци пронео по светогорским манастирима старац схиархимандрит Јефрем из грчког манастира Св.Антонија Великог у Аризони (САД), ученик и саподвижник старца Јосифа Исихаста, раније бивши игуман манастира Филотеј. Схиархимандрит Јефрем, који је оформио и руководио 21-им православним манастиром у Северној Америци, пише да је први пут сазнао о томе од игумана Игњатија, намесника православног грчког манастира у Витлејему.

Поред тога из званичних (хришћанских или муслиманских) извора нема документарне потврде о истинитости сиријског чуда. У саопштењима, која су стављена на арапским интернет-форумима, позивају се на емисију која је приказивана на првом сиријском ТВ каналу.

Српски новинар Стефан Бранисављевић, који је живео у главном граду Јордана Аману ми је написао да је “такодје чуо за чудо у Сирији из српских извора. У православним земљама – Србији, Бугарској, Грчкој, на грчком Кипру се већ пронела вест о том догадјају. А ево арапска средства масовног информисања ништа не говоре о томе, што уосталом није ништа чудно, јер тај догадјај не доприноси укрепљењу ислама. Ја никада нисам чуо да се то спомиње на арапским ТВ каналима, како саудијским тако и сиријским…”

И још нешто. О овом чудесном случају је причао познати српски богослов, владика Атанасије (Јефтић), када је на јесен прошле године наступао пред житељима Сретењског манастира и на конференцији “Црква и есхатологија” у Москви. На лето 2005 године владика Атанасије је био у Сирији и чуо ту причу од тамошњег епископа.

…Додајмо још само да се у Сиднајском женском манастиру под Дамаском заиста чува древна чудотворна икона Пресвете Богородице, коју је насликао још апостол-јеванђелист Лука у I веку н.е. И најразличитији људи по својим молитвама добијају испред ње исцељење – то је такође документно потврђено.

П.С.

Према речима послушника, Александра Логинова, грчки лекар који је ту информацију саопштио у поверљивом разговору у манастиру, замолио је да се не спомиње његово име јер се боји компликација. За Арапинову даљу судбину се ништа не зна. Старац отац Херувим, који је имао разговор са тим православним лекарем, недавно је постао отшелник – отишао је из манастира Филотеј “на “келију”. Сада је отац Херувим у Солуну. Александар Логинов га је молио да му достави пакет са материјалима закључака медицинске комисије при ООН. У случају да се појаве нова сведочанства, Александар је обећао да ће позвати редакцију… Поздрав

Svaka religija ima svoja čuda. Mislio sam najpre da postavim temu o čudima u pravoslavlju, ali neka bude o čudima uopšte. Da li verujete u njih? Kako ih objašnjavate? Sveto miro, ikone koje plaču, Sveti Oganj, netruležne moštii, isceljenja....

I tako se redjaju cuda, sve jedno beskorisnije od drugog. Zasto se recimo ne dogodi da u Africi nekim cudom tlo postane plodno i deca vise ne umiru od gladi? To bi bilo cudo koje bi vredelo postovati. Ovako,zamucene vodice i slike na jajima,cipsevima,u kori drveta.......(spisak je predugacak) nikome nisu od koristi, osim sto neko na tome zgrce debele pare.

Pravo chudo bi bilo da osobi kojoj je amputiran ud - taj ud ponovo izraste. Ili Bog nije svemoguc? Ili ne voli sve podjednako? Ah da, Bog ima specijalan plan za njih...

Хехехе... Божијим промислом и допуштењем да научници истражују и то ће (ако
већ није до сада) врло брзо бити могуће. :per:

Jel znash ti shta je chudo uopshte?
Inache, ako ce nauchnici da obavljaju chuda, shta ce nam Bog?

Ја знам - али ти не знаш јер ти си написао "право чудо би било да човеку
израсте рука или нога"...

Иначе прочитај житије Св.Јована Дамаскина - КОМЕ ЈЕ ОТСЕЧЕНА РУКА
ЗАРАСЛА НА ИКОНИ БОГОРОДИЦЕ...

Back