Naravno da nije posteno a sigurno si za primer uzeo "ja i ti" jer svako za sebe misli da je dobar.
Ali pitanje za tebe je bilo zasto svi stradaju, zasto taj svemocni bog ne napravi selekciju pa da stradaju samo zli ?
Znaci da nije svemocan
Svaki vernik se vadi na neki od gore navedenih razloga kad mu dodje nezgodno pitanje ali niko se jos nije vadio na rucak
Ima ovde više slojeva koje treba razumeti.
Prvo
Nisi dobro pročitao ko koga kakvim smatra.
Drugo
Stradanje posmatrano našim očima nije isto (nema istu ulogu i značaj), kao stradanje posmatrano Božjim očima.
Mi,
stradanje smatramo strašnim, najstrašnijim, užasnim… (Bar mi zemljani, ‘’koji mesom misle’’) I, prema ovom zemaljskom iskustvu, onoga koji nam priređuje stradanje tretiramo kao našeg najgoreg neprijatelja, krvoloka, dušmanina…
A Bog,
Naše stradanje smatra iskušavanjem, školovanjem, obukom, lekcijom, poučavanjem, prilikom, šansom… za…ubeljivanje naše duše.
(Ne znam da li imaš običaj da čitaš Sv.Pismo, ali u sz ima čuvena ''Knjiga o Jovu''. Tamo ćeš naći objašnjeno upravo ovo.)
Treće
To koji su zli, kako mi možemo sagledati tako objektivno kao što može Bog? Niko ne zna šta je u ljudskoj duši, zašto se ponaša tako i tako, šta ga vodi… i koja mu je krajnja namera. Ja sada, npr., ne znam, celokupnu realnost koja je van ova 4 zida sa jednim prozorom. Ništa to ne znam šta se događa. A pogotovo ne znam šta je u srcu ljudi. A Bog… SVE TO ZNA. Do u najdublje detalje.
Četvrto
Čuo si, piše u nz, da na svetu treba da postoje sablazni. Sablazni imaju svoju svrhu, svoje naznačenje, svoj zadatak, svoje opravdanje. Treba da postoje. (I stoji: teško onom kroz koga dolaze sablazni.) Vršioci sablazni, a to su redovno zlonamerni ljudi, potrebni su, dakle. Zato Bog neće da ih ukloni. Potrebni su Njemu. Da vrše svoj sablažnjavajući posao.
Peto
Opet Te pitam: zašto stradanje smatraš neprijateljstvom i odmazdom Božjom? Jer, već smo navodili, da stradaju i bezazleni: deca i svetitelji. Kako to da oni čije su duše već bele, ili su na najboljem putu da se još više ubele… stradaju? Jer, da ne smatraš tako, da je stradanje Božji gnev, ne bi pitao zašto Bog ne vrši selekciju pa udari po jednima a pomiluje i zaštiti od stradanja druge.
*
Nikakvo nezgodno pitanje mi ‘’nije došlo’’ već sam bio zauzet neko vreme ručanjem. Oprosti.