Crveno slovo u kalendaru

N
Ne verujem da će ti Bog zameriti ako ne držiš crvena slova. Nije on baš toliki formalista, namćor i zlopamtilo da na osnovu toga sudi ljudima. Sigurno mu je milije da sve radiš s ljubavlju nego da odlažeš sa besom i mržnjom.
Ne sudi bog ljudima, mi ljudi sudimo drugim ljudima.

Bog je više od toga.

Crveno slovo postoji da bi se time obeležavali važniji praznici. A praznici su deo onih koji sude drugima...Kao i nedelja kao dan za odmor.

Па ти се и залажеш за дивљи запад, да укинемо судове и да руља влада.

Није решење да се судови укину.
Ne, ja se zalazem da se obnovi Dusanov zakonik.

Манастири су били опорезовани
Naravno,
a ne kao danas da ne placaju nikakav porez cak ni na zemljiste na kojem su a da niko nema uvid u njihove finansije.
Najgore je to sto jos iz budzeta dobijaju godisnje milione i milione pa cak i od onih koji ne veruju u boga, koji su protiv crkve.
Ko jos ima tu privilegiju osim crkve da ne placa porez - niko.

20139916-1816221515374132-1039705270067504051-n.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Naravno,
a ne kao danas da ne placaju nikakav porez cak ni na zemljiste na kojem su a da niko nema uvid u njihove finansije.
Тебе реално баш брига, да сви у манастиру умру, не би те много погодило.
Да се вратимо на твог Тита и то да,се знао ред
Тако, Епископ будимљанско-полимски, касније сремски, Макарије (Ђорђевић), пишући Моши Пијаде, 1953. године, износи недела нових властодржаца.
„Откако сам у Пријепољу“ – каже владика „ни мене ни моје свештенике власт не оставља на миру. Проту Васу Петровића из Прибоја на Лиму извели су пре две године на суд због измишљених прљавих ствари. Иако га је суд ослободио оптужбе, исти ни до данас нема мира.
Јерођакона Саву (Чанчаревића) су невино оптужили, водили га кроз Пријепоље и показивали свету као поквареног човека, а затим предали суду, који се убрзо уверио у неистинитост читаве комедије и ослободио га.
Године 1953. Митрополит Нектарије (Круљ) извештава Свети архијерејски синод наводећи нека од злодела комунистичких властодржаца: „Ове године – каже он – на Духове, 24. маја, двојица пијаних људи, за време богослужења, са капама на глави, цигаретом на устима и флашом у рукама, упали су у цркву на Соколцу и псујући најбруталније направили су панику.
Ne verujem da će ti Bog zameriti ako ne držiš crvena slova. Nije on baš toliki formalista, namćor i zlopamtilo da na osnovu toga sudi ljudima. Sigurno mu je milije da sve radiš s ljubavlju nego da odlažeš sa besom i mržnjom.
Зар правиш велико спремање кад ти дођу гости ?

Šta vi mislite o tome da na crveno slovo u kalendaru i mimo nedelje ništa baš nužno ne treba raditi i plus treba izbegavati ovakve i onakve poslove za svaki praznik posebno?
Danas mi kaže starija komšinica da na to nikad nije gledala, da radi sa ljubavlju sve što radi i da je to sigurno Bogu milo.
Nasmeja se žena slatko i reče mi da više na kalendar ne gledam, ako mi se šije da šijem, ako mi se pere i čisti da to i radim, da se ne obazirem više na crvena slova po pitanju bilo čega.
Šta je uopšte poenta nerađenja na crveno slovo?
Otac Nikodim Bogosavljević, kao i svi ostali, ali njega posebno slušam, tvrdi da uključiti veš mašinu na crveno slovo jeste greh jer iako ne peremo ručno, mi dobro znamo da se to na taj dan ne bi trebalo raditi.
Pogledajte prilog 1191575
Lično, ne znam zašto mi je greh raditi bilo šta na dan tog i tog događaja...
Zašto?
Podsetiti se i znati je lepo, ali zašto odlažem svoj posao zbog toga?
Koliko crvenih slova u godini... bre, kako to sve čovek da izdrži? Živi se brže nego u njihovo vreme, sve je drugačije...
Nekad ako čekam sva crvena slova da prođu, ne znam posle odakle da počnem...
То са црвеним словом је како сам ја схватио танка линија између вјере и сујеверја, што се тиче сујеверја, мислим првенствено на оно што неке бабе говоре и на наслове у појединим таблоидима типа " данас је ...,ни случајно немојте да радите то и то...
Што се тиче цркве, ти празници су ако изузмемо Божић, Васкрс, Духове итд, углавном посвећени светитељима који су посветили свој живот Богу, па првенствено би требало да се у те дане угледамо на њих, да се појача духовни напор и рад на себи, појачана молитва, одлазак на молитву, обилазак болесних и старих,...дакле да се посветимо духовном, а мало оставимо по страни материјално, а не да цијели дан ништа не радимо, већ лежимо, или проведемо дан у кафани и испразним активностима. Ако већ ниси гледала, препоручујем да погледаш неколико краћих руских филмова "Три приче', има неколико дијелова , колико се сјећам једна од прича је веома блиска овој теми и има добру поуку.

Чекам да ти нешто кажеш Титовим судијама, али кад баш нећеш, онда ништа.
Nisi me ni pitao da bih odgovorio i sad trazis izgovor za crkvu i placanje poreza.
Ajde sad nam reci zasto crkve ne placaju nikakve poreze i zasto niko nema uvid u njihove finansije a ja cu ti posle izneti licno misljenje o Titovim sudijama.
Samo nemoj opet da ignorises tj da se izgubis, pa da se pojavis kad se promeni pravac teme :)

Nisi me ni pitao da bih odgovorio i sad trazis izgovor za crkvu i placanje poreza.
Ajde sad nam reci zasto crkve ne placaju nikakve poreze i zasto niko nema uvid u njihove finansije a ja cu ti posle izneti licno misljenje o Titovim sudijama.
Samo nemoj opet da ignorises tj da se izgubis, pa da se pojavis kad se promeni pravac teme :)
Voleo bih da se Crkvi plaća porez, i to svi bez izuzetka, a vama ateistima da se udari porez koji bi išao za nezbrinutu decu,
tj da se ukine abortus, ali svi da plaćamo za njihovno izdrćavanje jedno 100 evrića po glavi ČP

Питао сам те више пута.
RIA77: se obicno iskljuci iz diskusije kad ga sateras u cosak, kad zaboli konkretno pitanje :(
Ти си тај који избегава одговоре, увек био :)

https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/post-45128544

https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/post-45126843

Ти чим си видео да су манастири опорезовани у Титово време, правио си се слеп за Титове судије. Шта ћемо са тим што су судови судили како им је јављено "са врха" ? Шта ћемо са тим да када суд неког ослободи да га комунисти понижавају ?
То је тај ред који се знао за време Тита ?
Него шта ћемо са оним судовима после 1945 где су се људи убијали без суда ? Убијао је сваког како је ко стигао. То је тај ред и Титово време где се знало ко како ради ?
Убијали су у затвору ако неко има лепе ципеле да би му отели, а дешавало се да се један дан неко убије, а за који дан да га прозову да изађе.
Ти ту анархију називаш да се знао какав је ред ?

Ni jednom me nisi pitao za Titove sudije [procitaj jos jednom to sto si stavio u citat].
A cak i da jesi a nisi odgovorio sam ti indirektno da podrzavam Dusanov zakon gde jedan covek pise zakon, odlucuje i kroji sudbinu za dobrobit svog naroda.
A da je bilo dobro narodu - bilo je.
Sigurno bolje nego sad 101 %

Ти чим си видео да су манастири опорезовани у Титово време, правио си се слеп за Титове судије. Шта ћемо са тим што су судови судили како им је јављено "са врха" ? Шта ћемо са тим да када суд неког ослободи да га комунисти понижавају ?
То је тај ред који се знао за време Тита ?
Naravno da su manastiri bili oporezovani sto i sad treba da budu a na sta ti izbegavas da komentarises.
I trebali su da ponizavaju neposlusne, oni koji su bili protiv rezima.
Kako to da nisu ponizavali mog oca, dedu, pradedu.....normalne ljude nisu ni osudjivali ni ponizavali vec samo one koji su se talasali.
Ni Isus da se nije kurobecao nebi ga zakucali na krst nego mu je jezik bio duzi od pameti.

Него шта ћемо са оним судовима после 1945 где су се људи убијали без суда ? Убијао је сваког како је ко стигао. То је тај ред и Титово време где се знало ко како ради ?
Убијали су у затвору ако неко има лепе ципеле да би му отели, а дешавало се да се један дан неко убије, а за који дан да га прозову да изађе.
Vec sam ti odgovorio ko se 1945-te ubijao i bez suda i nije se ubijao svako kako je koga stigao [dao sam ti primer mog dede i pradede].
I nije se niko ubijao zbog dobrih cipela, odakle ti ta glupost ?
Mozda ako je taj sto ima dobre cipele bio pristalica crkve i javno je podrzavao a zbog dobrih gilja sigurno nije.

Ти ту анархију називаш да се знао какав је ред ?
Da, znao se red :ok:

Ni jednom me nisi pitao za Titove sudije [procitaj jos jednom to sto si stavio u citat].
Питао сам те два пута, јел ти не видиш добро ?

https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/page-7#post-45128544
https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/page-6#post-45126843
Опет прескачеш одговор, по обичају.
Рекао си да се у Титово време знао ред.
Цитирао сам како се то наводно знао "ред" а у ствари се знало да је свако судио како му се ћефнуло. И оно мало судија које је судило по савести (а не по томе како им ко јави), од тих људи које су и Титови судови ослобађали, комунисти су их исмејавали.

Naravno da su manastiri bili oporezovani sto i sad treba da budu a na sta ti izbegavas da komentarises.
:ok:
Ти покушаваш да избегнеш једну тему и да пређеш на другу. Неће моћи баш тако лако
:)

Душанов законик и то што ти не волиш судове ? То је одговор ? Питање није ни било ко воли Душанов законик и ко воли судове.
Питање није било уопштено.
Ниси индиректно одговорио него ниси одговорио уопште на конкретно питање.
Ако не можеш конкретно и јасно да даш коментар на случајеве суђења у Титово време, то говори о теби првенствено.
Питање је било да оставиш коментар на лажне оптужбе, лажна суђења и исмевање људи, што си ти, као по обичају избегао да урадиш.
Оптуживање другог ти не вреди ништа

Poslednja izmena:
Питао сам те два пута, јел ти не видиш добро ?

https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/page-7#post-45128544
https://forum.krstarica.com/threads/crveno-slovo-u-kalendaru.955568/page-6#post-45126843
Опет прескачеш одговор, по обичају.
Citiraj bas ono sto si me pitao a ne cele postove.
Vidim odlicno :ok:

Ти покушаваш да избегнеш једну тему и да пређеш на другу. Неће моћи баш тако лако
:)

Душанов законик и то што ти не волиш судове ? То је одговор ? Питање није ни било ко воли Душанов законик и ко воли судове.
Питање није било уопштено.
Ниси индиректно одговорио него ниси одговорио уопште на конкретно питање.
Jos jednom :
postavi konkretno pitanje ili citiraj bas ono sto pitas a ne cele postove

Питање је било да оставиш коментар на лажне оптужбе, лажна суђења и исмевање људи, што си ти, као по обичају избегао да урадиш.
Odgovoricu ti [a vec jesam] iako nisi konkretno pitao.
Podrzavam sve ono sto je i kako je Tito radio a to za lazna sudjenja sad cujem od tebe, imas li neki dokaz ?
Cak i ako ih je bilo siguran sam da je i taj sudija bio neki protivnih rezima, neko ko podrzava crkvu, veru i religiju uopste pa je vrlo moguce da je i sudija posle takvog sudjenja zaglavio Goli otok.
Pa zar da pojedinci kvare ono sto je Tito osmislio da imamo srecan i bezbrizan zivot.
E pa to nije moglo jer je Tile to sekao u korenu.
A evo Vam sad crkve koje nicu kao pecurke posle kise a zivimo kao u logoru:super:

Back