Crtež i grafika

Joel Daniel Phillips

je američki umetnik čiji se rad usredsređuje na načela klasičnog crtanja u monumentalnim formatima.
Inspirisan dubinom i širinom ljudskog iskustva, on nastoji da ispriča lične i društvene istorije urezane u lica onih koji ga okružuju.

"Većinu vremena radim na zidu u svom studiju, a sam sam sebi napravio kolica za kotrljanje sa velikim ekranom pričvršćenim na vrhu tako da mogu da vidim svoje reference iz bilo kog ugla. Jednom kada se uverim da su sveobuhvatne proporcije i položaji tačni u odnosu na moj crtež,počinjem da radim na početnim grafitnim linijama olovkom HB. "

contemporary-realism-Joel-Daniel-Phillips-drawing-3-1920x3038.jpg

graphite-drawings-Joel-Daniel-Phillips-TowardstheEnd-1616x2048.jpg

Towards The End All Things (2018)
Graphite And Ink On Paper

Vitruvian Man, 1492 by Leonardo
IEiBD7B.jpg

Šta je Vitruvijski čovek ?

Leonardo je nacrtao Vitruvijskog čoveka , poznatog i pod nazivom " Omjer ljudskog tijela prema Vitruvijem ", 1492.
Izveden olovkom, mastilom i metalnim točkom na papiru, komad prikazuje idealizovanog golog muškarca koji stoji unutar kvadrata i kruga. Leonardo je genijalno odlučio prikazati čovjeka s četiri noge i četiri ruke, što mu je omogućilo da istodobno pogodi 16 poza.
Vitruvijski čovek temelji se na De Architectura , građevinski vodič koji je napisao rimski arhitekt i inženjer Vitruvius između 30 i 15 godine pre Hrista. Iako je usredotočen na arhitekturu, traktat takođe istražuje ljudsko telo - naime, geometriju "savršenih" proporcija - što je privlačilo
Leonardovo zanimanje za anatomiju i nadahnulo njegov crtež.

Koje su „savršene“ proporcije?

Dva bloka napisana unazad teksta prati crtež. U prvom Leonardo primećuje da su, prema Vitruviju, ovo mere idealnog tela:

-četiri prsta jednaka su dlan
-četiri dlana jednaka jednoj nozi
-šest dlanova čini jedan lakat
-četiri lakta jednaka su čovekovoj visini
-24 dlana jednaka su jednom čovjeku
Uz to, u prvom nizu napomena takođe je navedeno: "Ako toliko otvorite noge da smanjite svoju visinu 1/14 i raširite i podignete ruke sve dok srednji prsti ne dodirnu razinu vrha glave, morate
znati da središte raširenih udova će biti u pupku, a razmak između nogu će biti istostrani trougao. Dužina raširenih ruku muškarca jednaka je njegovoj visini. "

Back