crp

branislav-t

Početnik
Poruka
15
u pitanju je majka, 50 godina, radjena analiza krvi,sedimentacija 65,crp 8 ...

zanima me da li je ova uvecana sedimentacija alarmantna i crp, pise da ide od 0.1 mg/l do 5 mg/l a vidim negde na netu pise da je vec preko tri poviseno i rizicno,a na drugom mestu pise da je sve do 10 normalno....

da napomenem,zena je imala menstruaciju kad su analize radjene,doktror je rekao da moze da bude uzrok uvecane sedimentacije,pa eto da kazem i ja to

Sedimentacija se ne radi kod zena koje imaju menstruaciju i takodje kod zena koje su u drugom stanju,uvek je povisena u tim slucajevima.
A CRP je pokazatelj bakterijske infekcije,najbolje je da ponovi analize par dana po prestanku menstruacije.

CRP ће бити увећан код сваког запалења, тако да...
Свакако, понављање анализа због менструације.

pocela je u zadnje vreme da je boli glava povremeno,pa u poslednjih dve nedelje i stomak,valjda zeludac....uradjene analize opet,crp je spao na 5 ali je sedimentacija otisla CAK na 90... i sad me to jako brine,jer joj je lekar odmah rekao da SE ide toliko visoko uglavnom kad su tumori u pitanju.
sta dalje raditi?rekao joj je da ode do ginekologa na pregled,to je i uradila odmah,dole je sve ok kaze,kao jos da se uradi mamografija grudi ...a mene zanima sta jos,ultrazvuk stomaka,rtg pluca?skener glave?

pocela je u zadnje vreme da je boli glava povremeno,pa u poslednjih dve nedelje i stomak,valjda zeludac....uradjene analize opet,crp je spao na 5 ali je sedimentacija otisla CAK na 90... i sad me to jako brine,jer joj je lekar odmah rekao da SE ide toliko visoko uglavnom kad su tumori u pitanju.
sta dalje raditi?rekao joj je da ode do ginekologa na pregled,to je i uradila odmah,dole je sve ok kaze,kao jos da se uradi mamografija grudi ...a mene zanima sta jos,ultrazvuk stomaka,rtg pluca?skener glave?

:eek:
Који јој је то паметњаковић рекао?
Глупост и бесмислица!
СЕ је неспецифични показатељ запалења, а не тумора и не знам чега.

Постоје људи којима је цео живот увећана и никад се не открије зашто, а људи живе сасвим нормално.

Не секирајсе и реци мајци да се не стресира.

Какве су јој вене на ногама?

Ja sam najvise imao crp 15, a se valjda negde oko 80. I jos sam ziv. :D

Ali me interesuju ti lekari koji pacijenta kojeg boli stomak i zeludac i ima povisen crp i se, ne salju kod gastroenterologa. A mogu da se kladim da osoba za 50 godina nikada nije bila kod gastroa.

ne,nikada nije isla,posto se malo duze ceka...a i ovi sa opste prakse,moraju dobro da razmisle dal SMEJU da daju uput,ipak su doktori specijaliste GOSPODA...da se ne naljute sto im ih je poslao,umesto da prepise neki ranisan i sl i to je to.....STRASNO.jedino da se ode na VMA,platis i zavrsis...

a kakav si problem imao,sa takvim rezultatima?

Poslednja izmena:
Глупост и бесмислица!

Постоје људи којима је цео живот увећана и никад се не открије зашто, а људи живе сасвим нормално.

pa znam i ja to,od ranije jos,ali isto znam i kad je uvecana SE to nije nista preterano,ovo je vec kako kazu IZRAZITO UVECANA,a citam na netu bas (i uvek procitam sto ne treba samo) da je toliko uvecana SE vec zabrinjavajuca i da zahteva da se ozbiljno obrati paznja i nadje problem,,,pa sam se zesce isprepadao,ipak MAJKA je majka :)

pazi,ima probleme sa venama na listovima obe noge,to odavno vec,otkad smo se rodili brat i ja (blizanci) mislim da je od trudnoce,nisam siguran....zasto pitas?

Глупост и бесмислица!

pa znam i ja to,od ranije jos,ali isto znam i kad je uvecana SE to nije nista preterano,ovo je vec kako kazu IZRAZITO UVECANA,a citam na netu bas (i uvek procitam sto ne treba samo) da je toliko uvecana SE vec zabrinjavajuca i da zahteva da se ozbiljno obrati paznja i nadje problem,,,pa sam se zesce isprepadao,ipak MAJKA je majka

pazi,ima probleme sa venama na listovima obe noge,to odavno vec,otkad smo se rodili brat i ja (blizanci) mislim da je od trudnoce,nisam siguran....zasto pitas?

ps.da li je moguce da je tehnicar recimo kad je radio analize,uradio SE za drugi sat i da je onda porasla toliko?

Poslednja izmena:
ne,nikada nije isla,posto se malo duze ceka...a i ovi sa opste prakse,moraju dobro da razmisle dal SMEJU da daju uput,ipak su doktori specijaliste GOSPODA...da se ne naljute sto im ih je poslao,umesto da prepise neki ranisan i sl i to je to.....STRASNO.jedino da se ode na VMA,platis i zavrsis...

a kakav si problem imao,sa takvim rezultatima?

Moj problem su 2 doktorke iz doma zdravlja, koje nisu videle iako sam 17 puta isao kod njih da imam cito megalo virus. I morao sam da radim bez dana bolovanja i lecenja sa tim virusom. Onda mi je pao imunitet i napalo me 10 bolesti.

pa znam i ja to,od ranije jos,ali isto znam i kad je uvecana SE to nije nista preterano,ovo je vec kako kazu IZRAZITO UVECANA,a citam na netu bas (i uvek procitam sto ne treba samo) da je toliko uvecana SE vec zabrinjavajuca i da zahteva da se ozbiljno obrati paznja i nadje problem,,,pa sam se zesce isprepadao,ipak MAJKA je majka

ps.da li je moguce da je tehnicar recimo kad je radio analize,uradio SE za drugi sat i da je onda porasla toliko?

За почетак, свака жена/мушкарац која има проблеме са венама, веома често има повишену седиментацију. И најмања упалица диже вредности седиментације. ;)
Ако јој се нагло повисила седиментација, онда је упални процес у питању.
Ако повишена седиментација перзистира, онда можемо да говоримо о некој хроничној болести типа реуме, неке аутоимунске болести...

За други сат, тешко...постоје данас машине које издвоје седимент и вредност се чита аутоматски.

kazem,bila je 65 i posle 10ak dana 90... e sad upalni proces,cega? moze biti bukvalno sve,od zuba,do neke vece organske upale,a za zub mi se cini da je ovo vec prevelika vrednost.nista,zena prima neke antibiotske injekcije (mislim da je geramicin ili tako nesto u pitanj) pa cemo videti posle terapije kakvi ce biti rezultati

a recimo da ima problema sa zelucem (cir) ili sa zucnom kesom,upala pluca,itd...da li moze SE da bude toliko visoka?

kazem,bila je 65 i posle 10ak dana 90... e sad upalni proces,cega? moze biti bukvalno sve,od zuba,do neke vece organske upale,a za zub mi se cini da je ovo vec prevelika vrednost.nista,zena prima neke antibiotske injekcije (mislim da je geramicin ili tako nesto u pitanj) pa cemo videti posle terapije kakvi ce biti rezultati

a recimo da ima problema sa zelucem (cir) ili sa zucnom kesom,upala pluca,itd...da li moze SE da bude toliko visoka?

Kad vec pomenu pluca,sjecam se prije 3-4 godine,otac se odjednom pozalio na ostre neizdrzive bolove u predjelu pluca,tako je to trajalo danima,imao je bolove neizdrzive,bukvalno nije mogao da izdrzi,sedimentacija je bila preko 150,jedva posle duzeg ispitivanja i istrazivanja i posle velike sumnje da se radi o onom najgorem,zakljucilo se da ima vodu u pluca,i tako je bio jedan period u bolnici i tamo su mu nekakvim spricevima vadili vodu :D

Back