Crno-belo razmišljanje

Urwald

Domaćin
Moderator
Poruka
3.122
1. Kako biste svojim rečima objasnili pojam crno-belog razmišljanja?
2. Zašto ljudi često pribegavaju ovakvom načinu razmišljanja, kako do njega dolazi?
3. Da li imate neki lični primer da ste neku situaciju ovako sagledali, ali da ste posle došli do nekog drugog zaključka?

kao sto su neki psiholozi uocili postoji odredjena mapa kako se ljudi razvijaju, prema toj mapi manje od 10 % ljudi prevazidju crno-belo razmisljanje (i to u razvijeni zemljama), a tu govorimo o razvijenim zemljama, jer postoje odredjeni preduslovi da bi se covek razvijao, tj zavisi od drustva, uticaja kulture, okoline, medija- ali i socioloskih faktora- osoba koja je u teskim zivotnim okolnostima se ne moze razvijati jer je skoncentrisana na neke osnovne probleme.
Kad govorimo o Srbiji gde se mnogi nalaze u egzistencijalnim problemima, zatim uticaj drustva i samog obrazovanja- a pre svega izuzetno negativan uticaj medija koji na neki nacin "trenira" ljude da razmisljaju crno-belo, situacija je poprilicno tragicna,
uglavnom- crno belo razmisljanje je "normalno" razmisljanje koje se s vremenom prevazidje ako postoje okolnosti (i kapacitet osobe), samo po sebi nije problem- vec je problem kad previse ljudi razmislja crno-belo ili kad takvi ljudi vode glavnu rec- jer se onda uvek sve svodi na mi-ili-oni, sve je ili dobro ili lose,
a realno u zivotu je sve spektrum.

Tema skratkim opisom o razvojnoj teoriji ega:
https://forum.krstarica.com/threads/teorija-razvoja-ega-edt-susanne-cook-greuter.1024592/

kao sto su neki psiholozi uocili postoji odredjena mapa kako se ljudi razvijaju, prema toj mapi manje od 10 % ljudi prevazidju crno-belo razmisljanje (i to u razvijeni zemljama), a tu govorimo o razvijenim zemljama, jer postoje odredjeni preduslovi da bi se covek razvijao, tj zavisi od drustva, uticaja kulture, okoline, medija- ali i socioloskih faktora- osoba koja je u teskim zivotnim okolnostima se ne moze razvijati jer je skoncentrisana na neke osnovne probleme.
Kad govorimo o Srbiji gde se mnogi nalaze u egzistencijalnim problemima, zatim uticaj drustva i samog obrazovanja- a pre svega izuzetno negativan uticaj medija koji na neki nacin "trenira" ljude da razmisljaju crno-belo, situacija je poprilicno tragicna,
uglavnom- crno belo razmisljanje je "normalno" razmisljanje koje se s vremenom prevazidje ako postoje okolnosti (i kapacitet osobe), samo po sebi nije problem- vec je problem kad previse ljudi razmislja crno-belo ili kad takvi ljudi vode glavnu rec- jer se onda uvek sve svodi na mi-ili-oni, sve je ili dobro ili lose,
a realno u zivotu je sve spektrum.

Tema skratkim opisom o razvojnoj teoriji ega:
https://forum.krstarica.com/threads/teorija-razvoja-ega-edt-susanne-cook-greuter.1024592/
Ili spektrum u spektrumu. Prožima se, komplementarno je, nisu samo nijanse, nego nijansa kroz nijansu. Kao torus, osnova postojanja, inverzija, frekvencija.

Pa ti si rekla da razmišljaš binarno, a to je to. Crno - belo.
Ne pamtim da sam tako nešto rekla. Mada možda u nekom kontekstu, na nekoj temi, a ti se onda dobro sećaš :D .
Moguće da sam bila u nekom crno belom raspoloženju kad sam to napisala, a ti dodao da su nijanse neophodne...
Ovde sam te nijanse povezala sa emocijama - tako sam razumela temu.

Ne pamtim da sam tako nešto rekla. Mada možda u nekom kontekstu, na nekoj temi, a ti se onda dobro sećaš :D .
Moguće da sam bila u nekom crno belom raspoloženju kad sam to napisala, a ti dodao da su nijanse neophodne...
Ovde sam te nijanse povezala sa emocijama - tako sam razumela temu.
1000388930.jpg

Razmišljanje mora da bude po principu inverzije i frekvencije. Jedini zakon prirode i svemira. Da se prožima, da bude komplementarno, kao Jin i Jang.
Tvoja pisanja mi deluju kao da govorimo o teoriji relativiteta ili kvantnoj fizici, a ne o ljudskim kognitivnim sposobnostima i razvoju istih, sto se razmisljanja tice- s moje tacke gledista- razmisljanja su kombinacije- linearnih i nelineranih razmisljanja koje daju jako velik broj kombinacija- sa kombinacijim jednostavnih stvari se dobijaju kompleksne i slozene stvari.

Primer linearnog razmisljanja je logicko razmisljanje, nelinearno bi bilo intuicija i kreativno razmisljanje).
Tj linearno sledi neki niz, dok nelinearno nema.

Poslednja izmena:
Tvoja pisanja mi deluju kao da govorimo o teoriji relativiteta ili kvantnoj fizici, a ne o ljudskim kognitivnim sposobnostima i razvoju istih, sto se razmisljanja tice- s moje tacke gledista- razmisljanja su kombinacije- linearnih i nelineranih razmisljanja koje daju jako velik broj kombinacija- sa kombinacijim jednostavnih stvari se dobijaju kompleksne i slozene stvari.
Moja pisanja ti samo tako deluju, ali zašto, zato što jeste tako, jer sve je fizika, i mi smo i fizika i matematika, i naše razmišljanje, ako je logično, a logika je matematika. Sve je to imanentno. Kako se ponaša svemir i priroda, tako i mi razmišljamo, na isti način. To je činjenica. Ako želiš da veruješ u to.

Moja pisanja ti samo tako deluju, ali zašto, zato što jeste tako, jer sve je fizika, i mi smo i fizika i matematika, i naše razmišljanje, ako je logično, a logika je matematika. Sve je to imanentno. Kako se ponaša svemir i priroda, tako i mi razmišljamo, na isti način. To je činjenica. Ako želiš da veruješ u to.
Poenta je da cesto ne razumem sta hoces da kazes, kako covek razmislja po jing i jang principu i principu torusa?
OK sto se jing i janga tice to i mogu shvatiti kaonpoetsko vidjenjevlinearnog i nelinearnog razmisljanja,
ali pojma nemam sta je torus.

Poslednja izmena:
Poenta je da cesto ne razumem sta hoces da kazes, kako covek razmislja jing i jang i principu torusa?
Razumem da zvuči apstraktno, ali poenta nije komplikovana. Kad govorim o Jin i Jang ili torusu, mislim na način kako ljudski mozak obrađuje informacije: sve je u međusobnoj povezanosti i komplementarnosti. Nije samo crno-belo, svaki naš izbor, misao ili osećanje ima spektar mogućnosti, nijansu unutar nijanse.

Torus i princip inverzije su metafore za to da misli i ideje kruže, da se menjaju, prepliću i dopunjuju, isto kao što u prirodi sve funkcioniše u ciklusima i frekvencijama. Naš um prati iste obrasce kao priroda i svemir, i kad shvatimo te obrasce, naše razmišljanje postaje fleksibilnije, kreativnije i kompletnije, umesto ograničeno binarnim crno-belim kategoričnim mišljenjem.

Kad kažem inverzija, mislim na princip suprotnosti i povratka: svaka misao, osećanje ili akcija ima svoj odraz, suprotnost ili komplement, i kad ih sagledamo zajedno, dobijamo potpuniju sliku. To je poput mentalnog ogledala, razumemo stvari bolje kada vidimo i njihovu negativnu stranu.

A torus je simbol ciklusa i povezanosti: energija misli i informacija kruži, vraća se i prožima sebe same, nikad nije linearna. Naš um ne ide pravo od tačke A do B, on kruži, prepliće se, povezuje kontraste i pravi uzorak u kojem su sve nijanse povezane. To je praktična primena tog principa u razmišljanju, da sagledamo celinu kroz ciklus i komplementarnost, umesto da mislimo samo crno-belo.

Jin i Jang su simboli komplementarnih suprotnosti koje se međusobno prožimaju i dopunjuju, svetlo i tama, aktivno i pasivno, misao i osećanje. Nije stvar u tome da je nešto dobro ili loše, nego da svaka strana nosi deo cele slike. U razmišljanju to znači da svaka ideja, osećaj ili perspektiva ima svoj kontrast koji je podjednako važan i zajedno čine potpunu celinu. Kao torus i princip inverzije, Jin i Jang nam pomažu da sagledamo svet i svoje misli kao dinamičan, povezan i neprekidno kružeći sistem, umesto da ih razdvajamo na crno-belo.

Razumem da zvuči apstraktno, ali poenta nije komplikovana.
Ironija je da se iza tvojih sofisticiranih i apstraktnih poruka zapravo nalazi binarno, tj crno-belo razmisljanje.
Kod tebe uvek postoji pogresan put i pravi put- ili-ili, a to jeste sustina binarnog razmisljanja…
Ili zivis zdravo ili… Ili si ker koji laje ili si ker koji ujeda….
Definitivno si inteligentna osoba i s razvijenim apstraktnim razmisljanjem, no jos uvek nisi prevazisao crno-belo razmisljanje- sto je apsolutno normalno.

Crno-belo razmisljanje samo po sebi nije lose, niti to znaci da je neko glup niti neinteligentan, ili neznalica, niti ga cini boljom ili losijom osobom- ali u odredjenim situacijama moze biti problem, i cesto jeste problem narocito u danasnjem svetu gde su odjednom gotovo svi postali strucnjaci za sve- pa se razumeju i u fudbal i ekonomiju i politiku i energetiku i sociologiju itd…itd…

Ironija je da se iza tvojih sofisticiranih i apstraktnih poruka zapravo nalazi binarno, tj crno-belo razmisljanje.
Kod tebe uvek postoji pogresan put i pravi put- ili-ili, a to jeste sustina binarnog razmisljanja…
Definitivno si inteligentna osoba i s razvijenim apstraktnim razmisljanjem, no jos uvek nisi prevazisao crno-belo razmisljanje- sto je apsolutno normalno.

Crno-belo razmisljanje samo po sebi nije lose, niti to znaci da je neko glup niti neinteligentan, ili neznalica, niti ga cini boljom ili losijom osobom- ali u odredjenim situacijama moze biti problem, i cesto jeste problem narocito u danasnjem svetu gde su odjednom gotovo svi postali strucnjaci za sve- pa se razumeju i u fudbal i ekonomiju i politiku i energetiku i sociologiju itd…itd…
Ja sam stručnjak samo za inverziju u frekvenciji, a ona se nalazi u svemu što postoji, hehe.

Razumem šta kažeš i slažem se da crno-belo razmišljanje postoji i može ograničiti, ali ono što ja opisujem nije binarno ili-ili. Naprotiv, govorim o principu inverzije, torusa i Jin i Jang, što znači da misli i ideje nisu linearne i podeljene na dve strane, nego kruže, prožimaju se i nadopunjuju. Svaka pogrešna i prava opcija je deo šire slike, nijanse kroz nijanse.

Zato što sve funkcioniše u ciklusima i frekvencijama, naše razmišljanje može biti istovremeno višeslojno i komplementarno. Crno-belo bi bilo da tvrdimo samo ovo ili ono, a ja pokušavam da pokažem kako svaka misao ima kontrast, da se nadopunjuje i menja kroz kontekst, baš kao priroda i svemir. Dakle, nije ograničeno, već prožeto i dinamično.

I razumem kako to može tako da zvuči, ali nije stvar u tome da mislim, da, ja sam u pravu, a vi niste. Kad govorim o inverziji, torusu i Jin i Jang - u, ja opisujem prirodni način razmišljanja i cikluse ideja, a ne da neko greši ili ne zna. Radi se o tome da svaka ideja ima kontrast i komplement, ne o pravom i pogrešnom u običnom smislu.

Moguće je sagledati više perspektiva istovremeno, i to je upravo suprotnost binarnog razmišljanja: niko nije apsolutno u pravu ili u krivu, već svi učestvujemo u razmeni i nadopunjavanju pogleda.

Kad govorim o pravom putu, ne mislim na rigidno, ovo je tačno, ono je pogrešno. Mislim na ono što nam priroda nalaže i kako svemir diše – cikluse, frekvencije, inverzije. Taj put nije pogrešan, jer se zasniva na zakonima postojanja i prirode, a ne na ljudskim pravilima ili mišljenju.

Svaka ideja, misao i akcija koja je u skladu sa tim principima doprinosi balansu i celini, baš kao što sve u prirodi funkcioniše u skladu sa svojim ciklusima.

Kao što nije pogrešno disati ako želiš da živiš. Ali nije pogrešno ni da ne želiš da dišeš ako želiš da umreš. Ali nije prirodan tok ubiti se ili prerano na silu umreti ili ako radiš "samoubilačke" radnje poput lenjosti, poroka...itd.

Ali nije prirodan tok ubiti se ili prerano na silu umreti ili ako radiš "samoubilačke" radnje poput lenjosti, poroka...itd.
Prirodan ili neprirodan tok.
Ovo mi zvuci nekako…. binarno?

Ne postoji “prirodan” i “neprirodan” tok,
Cak i stvari- kada je nesto lenjost i kada je porok lenjost nisu binarne tj crno-bele.
Imas u prirodi zivotinje koje se bukvalno zovu “Lenjivci” (meni su super-simpaticni),
da je lenjost neprirodna onda po nekoj logici ne bi postojala u prirodi.

ali ono što ja opisujem nije binarno ili-ili. Naprotiv
Tvoje poruke nisu crno-beli, niti bih rekao da je tvoje razmisljanje crno-belo- ali u pozadini tvojih poruka se cesto vidi crno-bela slika, ideja poruka…
Cak i kad covek prevazilazi crno-belo razmisljanje- proces nije crno-beli,
niti je uopste potrebno prevazilaziti ga.
Niti je uopste bitno koliko je covek pametan ili nije ili koje je covek religije ili verovanja- jer sustina je svuda ista, a put je uvek dug i niko ne stigne do cilja- jer cilj nije ni bitan,
vec je samo putovanje bitno,
tj nije bitno sta je ko postigao- vec kakav je covek bio i postao na putovanju.

Back