crni ili beli hleb

• Začetnik teme Začetnik teme danex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
carski
header-carski2.png

- - - - - - - - - -

domaci tamni
domaci-tamni1.png

- - - - - - - - - -

beli hleb
sava.png

- - - - - - - - - -

seoski
seoskihead1.png

ako volis kakao u boljem slucaju, ili farbu za kolace u gorem, udri po crnom :aha:

- - - - - - - - - -

prska se u svim fazama rasta tako da ti slaba vajda da ces se zastiti od pesticida ako skines ljusku
:eek:
Пшеница се не прска.
Кукуруз, соја, репа, сунцокрет...да, али пшеница, раж, јечам, зоб, хељда се не прскају.

Иначе има приватних млинова па нек вам самељу стотинак или мало више килограма целе пшенице и имаћете интегрално брашно за целу породицу, потом га турите у пекарицу и ето здравог, свежег и заиста мирисног лебаца.

I te kako se prska.
Не прска.
Пшеница је као и раж, јечам, зоб...биљка из рода трава, има веома густ склоп и пошто је јесења култура на пролеће стартује пре корова и ,,удави" их.
Зато се пшеница у плодореду сеје нпр иза кукуруза да би елиминисала корове иначе она је ,,социјална култура" тј једва да на њој буде зараде у просечној години.
Једино се у случају појаве житне пијавице(инсект) употребљава хемија, али не прскањем већ се уноси предсетвено и поравна сетвоспремачем.

Не прска.
Пшеница је као и раж, јечам, зоб...биљка из рода трава, има веома густ склоп и пошто је јесења култура на пролеће стартује пре корова и ,,удави" их.
Зато се пшеница у плодореду сеје нпр иза кукуруза да би елиминисала корове иначе она је ,,социјална култура" тј једва да на њој буде зараде у просечној години.
Једино се у случају појаве житне пијавице(инсект) употребљава хемија, али не прскањем већ се уноси предсетвено и поравна сетвоспремачем.

Ja video na njivama da se prska. Zasto i protiv cega, ne znam.

Ja video na njivama da se prska. Zasto i protiv cega, ne znam.
Тешко да си видео на пољима пшенице, сем ако је било фолијарно прихрањивање, што се понекад ради ако је састав земљишта мало лошији за пшеницу, мада и то док је сасвим мала тј ниска, иначе би тракторске гуме направиле масакр.

Тешко да си видео на пољима пшенице, сем ако је било фолијарно прихрањивање, што се понекад ради ако је састав земљишта мало лошији за пшеницу, мада и то док је сасвим мала тј ниска, иначе би тракторске гуме направиле масакр.

Ma velika psenica bila, imala klasje.

hteo bih da predjem na crni hleb u poptunosti,pa zanima me ako neko moze da kaze u vezi crnog kako se on uopste proizvodi ,dobija i to ...i koliko je zapravo zdraviji ..:confused:

Ja hleb sama mesim i onda znam sta sam stavila. Na deklaracijama crnog, integralnog, razenog hleba kad vidis uvek je belo psenicno brasno T-400 ili T-500 prvo na spisku, znaci da ga u najvecem proncentu ima. Zato je takav mek i vazdusast kao beli.
Nesto ovako:
http://www.coolinarika.com/recept/integralni-hleb-bez-kvasca/
http://www.zdravasrbija.com/lat/Dom/Kuhinjica/Posno/Pite-Testa/208-Itegralni-hleb-bez-kvasca.php ili slicne varijante.
Lako i brzo se sprema, zdravija varijanta, moze da stoji par dana.
Jedino me buni prica da integralne zitarice sadrze mnogo vise pesticida i da treba naci organsko brasno ako vec trazis zdraviju varijantu, ali sad citam da se one uopste ne prskaju.

Ma velika psenica bila, imala klasje.
Утолико пре се не прска јер се класови круне и под точковима и услед удара о арматуру на којој су прскалице.
То си евентуално могао да видиш на огледним пољима или парцелама на којима се добија семенска пшеница.
Искласала пшеница са додатним прскањем је економски губитак јер се пшеница код нас сеје само као плодоредна култура, уместо прскања и трошка око истог, пшеница би отишла у сточну храну с мањим губицима него кад трактор прође кроз парцелу и још томе додаш трошак за препарат који се употребљава(хербицид или инсектицид).

Back