Crni fond

Ja tražio; bile neke teme, ali pre 5 i više godina.

Dakle, sinoć vodih stimulativan razgovor (jer mi žene od 50+ godina takve stvari radimo subotom uveče) koji se dotakao ''zlu ne trebalo'' štekova.

Pitanja su jednostavna:
imate li svoj crni fond, za koji, naravno, vaš partner ne zna?
da li je postojanje tajnog fonda nešto što u određenoj meri... hm... onečišćava brak?
da li biste ikad, nekad, jednog dana - rekli partneru za vaš štek?
sumnjate li i da on/ona ima sličnu gomilicu čvrste valute negde, i kako se osećate povodom toga?

Ne znam sta bih rekla na ovo...
Koliko je pametno imati tako nesto i cutati o tome, toliko to zajednicu cini besmislenom.
Mislim da ne bih krila jer tezim iskljucivo glatkoj, opustenoj , ususkanoj vezi. Svako ustezanje, muljanje, komplikovanje, skrivanje... me uzasno zamara i nervira. Ili cu biti sa nekim opustena isto kao kada sam sama ili cu biti sama.

Koliko je pametno imati tako nesto i cutati o tome, toliko to zajednicu cini besmislenom.
Mislim da ne bih krila jer tezim iskljucivo glatkoj, opustenoj , ususkanoj vezi. Svako ustezanje, muljanje, komplikovanje, skrivanje... me uzasno zamara i nervira. Ili cu biti sa nekim opustena isto kao kada sam sama ili cu biti sama.

a sve kao neces da se udajes, a vjencanica ti viri iz torbe!

Crni fondovi su sakrivanje od sebe, tako da ne dovode u pitanje iskrenost.

...zasto besmislenom?
...ako je to samo novac, koji trenutno nikome ne treba, nesto nevazno za odnos, nevazno za zivot, nepotrebno i visak...zasto je nuzno uopste ga pominjati kao sustinsko vazno?
...razumem da je besmislena zajednica ako je muzu potreban neki dinar a ti imas a neces da mu das...naravno da se tu radi o odnosu...
...primetila sam inace da se kod nas mnogo obraca paznja na novac...neverovatno kako sudimo o ljubavi, pristrasnosti, poverenju, sudimo o emocijama kroz novac...da tebe vole roditelji jednako dali bi ti isto, da si im dete kao drugi nasledio bi jednako, ako volis muza daces mu da ti udje i u torbicu sa sminkom...emocije nemaju veze sa parama i ne smatram da bi me on voleo vise i tretirao bolje ako bi mi polozio racun koliko na kom racunu u banci ima...ne znaci da krije od mene jer me mrzi nesto sto je mozda vaspitanjem naucio da je pristojno da zadrzi za sebe...prosto da druge ne opterecuje

- - - - - - - - - -

Crni fondovi su sakrivanje od sebe, tako da ne dovode u pitanje iskrenost.

...naravno...ko god je u zivotu naucio koliko kosta bolest ce ostaviti neke pare za ne daj boze...

Боги, то је штекање за породицу, не за себе лично.

То и јесте суштина црног фонда, склонити у страну оно што је тренутно вишак и потрошити кад треба.

Нема ту ни лоше намере, ни неискрености.

Јао, сад сам се сетила :eek:

Па, имам и ја црни фонд, али сам га толико зацрнила да сам га и заборавила :zcepanje:

Тачно не могу да верујем, стоји већ 3-4 године...

Pa pazi.

Moja baba je pod stare dane sa svojom ćerkom i svojom unukom (sa mnom ne) podelila informacije o tome gde joj se u kući nalaze štekovi. Pa toliko u uglu ispod parketa, pa toliko u šupljoj drvenoj nozi od fotelje, pa u kutiji neispravnog radija... Da se ne bi desilo danas-sutra da baci kašiku, a familija razdeli fotelje sirotinji.

Pa pazi.

Moja baba je pod stare dane sa svojom ćerkom i svojom unukom (sa mnom ne) podelila informacije o tome gde joj se u kući nalaze štekovi. Pa toliko u uglu ispod parketa, pa toliko u šupljoj drvenoj nozi od fotelje, pa u kutiji neispravnog radija... Da se ne bi desilo danas-sutra da baci kašiku, a familija razdeli fotelje sirotinji.

Она је бар знала да их има, ја сам их потпуно заборавила.

Да не беше ове теме :zcepanje:

Што би моја ћера рекла: Ти, мама, кад ставиш нешто на сигурно место, то више нико никад не може да нађе, па чак ни ти :lol:

Јао, сад сам се сетила :eek:

Па, имам и ја црни фонд, али сам га толико зацрнила да сам га и заборавила :zcepanje:

Тачно не могу да верујем, стоји већ 3-4 године...

tako sma i ja otkrila svoj :lol:
otisla u banku da zatvorim neki racun, zvali me, kad ono 'dobar dan gospodjo, imate toliko i toliko"
iju, falavi

tako sma i ja otkrila svoj :lol:
otisla u banku da zatvorim neki racun, zvali me, kad ono 'dobar dan gospodjo, imate toliko i toliko"
iju, falavi

Ма, мени је драго и кад у неком сакоу нађем 100 динара, обрадујем им се као да је богатство у питању :lol:

Боги, то је штекање за породицу, не за себе лично.

То и јесте суштина црног фонда, склонити у страну оно што је тренутно вишак и потрошити кад треба.

Нема ту ни лоше намере, ни неискрености.

Aha. Zanimljivo. :think:
Kada nema neiskrenosti ni lose namere - zasto se to onda radi tajno, da partner ne zna???

Valjda je normalnije da oboje zajedno stede, ostavljaju redovno neku sumu X sa strane...ne vidim razlog zasto bi se to krilo od partnera (osim ako se pribojavas da ce on da uzme te pare i potrosi na kocku, alkohol, k*rve....ali to je onda vec malo dublji problem). ;)

Kada nema neiskrenosti ni lose namere - zasto se to onda radi tajno, da partner ne zna???

Valjda je normalnije da oboje zajedno stede, ostavljaju redovno neku sumu X sa strane...ne vidim razlog zasto bi se to krilo od partnera (osim ako se pribojavas da ce on da uzme te pare i potrosi na kocku, alkohol, k*rve....ali to je onda vec malo dublji problem). ;)

Мој муж зна за ове паре, али сам их ја заборавила.

И то је тако и остављено, као црни фонд, договор је био да се не пипа, сем у случају крајње нужде.

Изненадни трошкови су увек могући, а ми сада нисмо у ситуацији да их покривамо из дневног буџета.

Ово није штедња, кад штедиш - штедиш за нешто одређено и циљано.

Мој муж зна за ове паре, али сам их ја заборавила.

И то је тако и остављено, као црни фонд, договор је био да се не пипа, сем у случају крајње нужде.

Изненадни трошкови су увек могући, а ми сада нисмо у ситуацији да их покривамо из дневног буџета.

Ово није штедња, кад штедиш - штедиш за нешто одређено и циљано.

U tvom slucaju je mozda tako, ali koliko sam ja shvatio u vecini slucajeva se prica o lovi za koju partner ne zna. E, o toj varijanti ja pricam i ta varijanta mi nije jasna. Ustvari jasna mi je: ili stekas lovu iskljucivo za sebe ili stekas lovu jer ti je partner kockar, alkos itd. i jednostavno razbacuje pare pa moras da krijes od njega/nje.

Stednja nije po difoltu povezana sa necim odredjenim. Veoma cesto je motiv stednje isti/slican kao motiv za osnivanje "crnog fonda"....fazon za teska vremena, za nedaj Boze i sl.

U tvom slucaju je mozda tako, ali koliko sam ja shvatio u vecini slucajeva se prica o lovi za koju partner ne zna. E, o toj varijanti ja pricam i ta varijanta mi nije jasna. Ustvari jasna mi je: ili stekas lovu iskljucivo za sebe ili stekas lovu jer ti je partner kockar, alkos itd. i jednostavno razbacuje pare pa moras da krijes od njega/nje.

Stednja nije po difoltu povezana sa necim odredjenim. Veoma cesto je motiv stednje isti/slican kao motiv za osnivanje "crnog fonda"....fazon za teska vremena, za nedaj Boze i sl.

Ми штекамо за летовање и зимовање, а црни фонд је заиста за црне дане.

Увек можеш да рачунаш на њега, а све се надаш да нећеш морати да га искористиш.

Ми штекамо за летовање и зимовање, а црни фонд је заиста за црне дане.

Увек можеш да рачунаш на њега, а све се надаш да нећеш морати да га искористиш.

Uglavnom je pametno imati tako nesto....mada je to u danasnje doba za mnoge luksuz, jer jednostavno sa svojim prihodom ne pokrivaju ono sto bi trebali da pokriju, a kamoli da mogu ostaviti nesto sa strane. Kako u zemljama koje vaze za siromasne, tako bogme i u zemljama koje vaze za bogate.

Bas na to sam mislila.
Znam sta znaci kriti iz tog razloga. Ali, vise necu dozvoliti sebi da budem uopste sa nekim od koga treba da krijem.

Tako je :ok:

slazem se
a posebno mi je gadno kad se to cini u porodicama sa decom koje imaju skromne mogucnosti (kakva je vecina ovde)

Back