Crna rupa

Zaboravio sam da napomenem da je mana teorije BB u tome sto ona ne objasnjava sta je bilo pre svega toga odnosno kako je nastala ta beskonacno mala masa. Bas kao sto evolucija ne moze da objasni kako je nastao zivot na Zemlji (jedina razlika je u tome sto u ovom slucaju postoji abiogeneza dok za kosmos ne postoji takva nauka). Mozda jednog dana saznamo, mozda ne. Do tada mozemo govoriti i da je Bog to ucinio, ako vam je tako lakse.

sto se tice optickog posmatranja svemira..brzina svetlosti je limit za kretanje u ovom kontinuumu..medjutim to takodje znaci da sto se dublje u svemir gleda..gleda se u proslost..
drugim recima..i neko desavanje na nasem suncu ce biti primeceno na zemlji tek nakon 8 minuta..ili kada teleskopom posmatramo neku zvezdu npr na 100 svetlosnih godina mi je vidimo onakvu kakva je bila pre 100 godina koliko je svetlosti bilo potrebno da stigne od te zvezde do zemlje..ta zvezda moze i da explodira i postane supernova jos koliko danas ali cemo mi taj dogadjaj detektovati tek za sto godina
isto tako sto se dublje u svemir gleda tako se primecuje proredjivanje galaksija ..te je otud i nastala nebuloza o nedostajucoj masi..jel retardu koji je to zakljucio nije pala na pamet ideja da je to sto on posmatra BILO pre 10 ili vise milijardi godina kada galaksije i nisu postojale..ili bivale u svom nastanku..sta se na toj razdaljini danas desava mi cemo saznati tek za 10 ili vise milijardi godina kada informacije dodju do nas
na oko 14 milijardi godina radaljine nalazi se zid..koji se detektuje samo radioteleskopima u obliku suma..te se pretpostavlja da je to..sam pocetak ..jer je taj sum krenuo pre 14 milijardi godina sa svog polazista i dopire is svih smerova jednoobrazno

Zvezde nastaju kada velika kolicina gasa, koji je uglavnom vodonik, pocne da se urusava u sebe usled jakog gravitacionog privlacenja. Dok se sazima, atomi gasa se sve cesce sudaraju, i brze krecu-zbog cega se gas zagreva. Kada se postigne dovoljno visoka temperatura, atomi H ce poceti da se spajaju umesto da se odbiju kada se sudare i tako nastaju atomi Helijuma. Ova toplota zatim povecava pritisak gasa, dok se on ne izjednaci sa grav. silom i i gas prestaje da se skuplja. Zvezde prilicno dugo ostaju stabilne u ovom stanju, jer ce toplota koja nastaje u nuklearnim reakcijama biti u ravnotezi sa gravitacijom.
Naravno, vremenom ce sav vodonik i ostalo gorivo istrositi. Zanimljivo je da sto zvezda ima vise goriva, pre ce ga potrositi, zato sto je masivnim zvezdama potrebno mnogo toplote, moraju biti vrelije da bi se izborile sa gravitacijom-i tako potrose gorivo.
Dakle, kada goriva nestaje, zvezda se hladi i skuplja...
Prvi se ovom problematikom mislim bavio Candrasekar.
Naime, kada zvezda postane mala njene cestice se nalaze veoma blizu, a Paulijev princip iskljucenja dve cestice materije ne mogu imati isti polozaj i ubrzanje... to nalaze da cestice materije moraju imati razlicita ubrzanja, i zvezda se siri. Ovako zvezda moze odrzavati stabilnost izmedju privlacenja gravitacije i odbijanja usled p. principa.

Medjutim, opsta teorija relativiteta ogranicava odbojnost, jer ogranicava maksimalnu razliku u ubrzanjima cestica. Tako da , kada zvezda stekne odredjenu gustinu, odbijanje biva manje od privlacenja gravitacije.
Candrasekar je izracunao da hladna zvezda jedan i po put veca od Sunca ne bi mogla da se opire gravitaciji. To je tzv. Candrasekarova granica.

Beli patuljci nastaju skupljanjem zvezda koje su ispo ove granice. Belog patuljka odrzava odbijanje nastalo usled Paulijevog principa.
Postoji i mogucnost konacnog stanja za zvezde sa granicnom masom od jednog ili dva nasa sunca koje je mnogo manje od white dwarfa. A to je neutronska zvezda. Trebalo bi da je njihov precnik 15ak km i gustina nekoliko stotina miliona tona po kubnom centimetru.

Sad, zvezda iznad granice ima problem, so to speak. Moze da eksplodira i izbaci dovoljno mase da se spuste ispod granice, ali to se naravno ne desava uvek.

Openhajmer je nastavio istrazivanje i pokazao sta se desava sa zvezdama koje prelaze granicu i nisu odbacile dovoljno mase. Medjutim nije ga dovrsio zbog rata, ali zahvaljujuci njegovom radu doslo se do vitalnih saznanja.
Imamo izolovani deo prostor vremena iz koga je nemoguce pobeci, gravitacij je toliko jaka da povija svetlosnu kupu toliko ka unutrasnjosti zvezde da svetlost ne moze da dodje do posmatraca. Granica crne rupe je horizont dogadjanja. Poklapa se sa putanjom svetlosnih raka kojima samo malo nedostaje da pobegnu iz crne rupe.
U centru je singularnost beskonacne gustine u kojoj prestju da vaze naucni zakoni i mogucnost predvidjanja buducih dogadjaja.
A tu je i famozna crvotocina koja se javlja u nekim resenjima jednacine opste teorije relativnosti, a da bi dospeo u crvtocinu, morao bi da 'promasis' golu singularnost. Ali izgleda da su sva ovakva resenja nestabilna.
Mozda je moguce da se u blizini golih singularnosti moguce putovanje u proslost. itd.. itd..

Nadam se da vam je zanimljivo, otpao sam kucajuci ovo.

Sta rece? Ne razumes se bas? Svaka ti cast, uspeo si da mi koliko toliko priblizis sam pojam. Zapravo, ja sam od nedavno pocela da se interesujem oko svega toga :cistinaocare: totalno ne planirano... Sve u svemu, hvala ti...:ok:

inace nase sunce ce postati tzv crveni dzin koji ce bit veci od marsove orbite ..tj progutace i sam mars

bog nam obecao vatru:think:

mada to se nece desiti za bar 4 milijarde godina:D

inace nase sunce ce postati tzv crveni dzin koji ce bit veci od marsove orbite ..tj progutace i sam mars

bog nam obecao vatru:think:

mada to se nece desiti za bar 4 milijarde godina:D

Nece biti bas toliko, ali doci ce do Venere sigurno, ako ne i do Zemlje.

EDIT: Napisacu sutra ako me ne bude mrzelo detaljno o nastanku solarnog sistema ako budem imao volje za to :lol:

Poslednja izmena:
:) izgleda da kod ove stvari nema mnogo razlike između nauke i fikcije :)

Naravno da postoji dosta materijala koji koriste pisci naucne fantastike, u fikciju mozes staviti i teorije koje nisu sasvim proverene, fikcija je vazna za razvoj, znas, nove ideje, novi horizonti...
Sustina je da su te fikcije podlozne proveri, i ukoliko se ne dokazu, ostaju kao zanimljivosti u istoriji nauke, nece biti predmet vecnih rasprava kao kod nekih problema filozofije ili teologije.

Pretpostavljam da 'ova' stvar jeste crna rupa?

Ono sto mi ovde iznosimo je prilicno uprosceno, matematika iza ovoga je ubitacna, a i nije neophodna za razumevanje, ali je zasnovano na vec proverenim saznanjima i uglavnom je eksperimentalno potvrdjeno. Mada, ima i fikcije...:D

Osim toga, mislim da postoji sansa da se sudare nasa i galaksija Andromeda, mada to treba proveriti, davno sam to gledao na tv-u.
a crna rupa izgleda uopste nije crna:think:bar gledano spolja sa vece razdaljine
inace nama najblizi kandidat za crnu rupu je u sazvezdju labuda i nosi oznaku labud x1..sto bi po nomenklaturi bilo emitor rendgenskih zraka broj 1 po snazi u sazvezdju

Imam literaturu, to je sve. :D
al pazi zanimljivu stvar..sto dalje gledamo to vise u proslost gledamo.pa tako ako je u proslosti svemir bio manji nego danas zasto ga mi vidimo kao veceg?:think:
tj gledajuci bilo gde u svemir.na krajnjem dometu .gledamo u pocetnu tacku.tj vidimo NASU proslost .opticki paradox nastao usled zakrivljenosti kontinuuma..ciji je stepen toliki da se svemir bukvalno krivi u sebe samog..

Zaboravio sam da napomenem da je mana teorije BB u tome sto ona ne objasnjava sta je bilo pre svega toga odnosno kako je nastala ta beskonacno mala masa. Bas kao sto evolucija ne moze da objasni kako je nastao zivot na Zemlji (jedina razlika je u tome sto u ovom slucaju postoji abiogeneza dok za kosmos ne postoji takva nauka). Mozda jednog dana saznamo, mozda ne. Do tada mozemo govoriti i da je Bog to ucinio, ako vam je tako lakse.

Probaj da nadjes nesto o imaginarnom vremenu, mislim da je vezano za ovo... u svakom slucaju je zanimljivo.

Nice one :think: Koliko je najdalje sto smo pogledali? Bah, sad me je to zainteresovalo a treba da ucim za prijemni.:dash:
Probacu nesto iskopati ako neko vec ne odg...
Mora da ima neke veze sa inflatornim sirenjem.

Tacno tako. Procitao sam jednom da mozemo da vidimo razdaljine od oko 13 milijardi s.g. u svakom pravcu.
E sad neko rece da crne rupe nisu crne. To je tacno. Zapravo, crne rupe su nevidljive. Jedini nacin da ih vidimo jeste kada ogromne kolicine cestice gasa i prasine "upadaju" u istu pod njenim gravitacionim dejstvom. Upravo ovako:

Back