"Црна једра", сага о пиратима

Khal Drogo

Elita
Poruka
17.316
Black Sails (2014-17)
Кроз филмове и серије ера пирата је приказана кроз један уљепшан, популистички приступ, по узору на традиционачне вестерне, глорификовање тог времена, имамо и серијал филмова "Пирати са Кариба", и ту ће лаковјерни гледаоци повјеровати да је баш такво и било то вријеме.
Мало морген, права истина о том времену је прилично другачија, суровија, застрашујућа, и задатак филмова/серија је и да нам помогну у бољем сагледавању и разумијевању неке историјске епохе, зато је важно што реалистичније и вјеродостојније приказати и личности и догађаје. И то се, по мени, кроз ову серију, кроз један нови, авангардни и ревизионистички приступ када је ера пирата у питању, успјело.

У серији је обрађено то сурово вријеме, обрађене су историјске личности и неке које су фикција сценаристе, успостављен је јако добар однос стварних историјских чињеница, догађаја, личности и фикције.
Приказано је и дочарано то вријеме, један свијет мимо тада познатог свијета. То је свијет опаких и опасних људи, оних који су из разлога разних напустили сигурност свијета гдје важе какви такви закони, правила, опасни су и ови са оне стране закона, и они у служби круне, свијет гдје важе посебни закони, правила, гдје људи живе по начелимо и вриједносном систему који су сами успоставили.
У том свијету хаоса, гријеха, порока, похлепе, покварености, трулих компромиса и са самом круном, влада неки ред, хијерархија, која се и мијења како то нове околности буду захтијевале.
За лидере међу тим опасним и опаким људима неће се наметнути они најопакији, него они који имају причу. Опаки морају бити, но важнија је прича, увјерити те опасне људе да им вјерују, да им повјере своје животе и да их слиједе, до краја свијета и натраг.

Ту пратимо судбине главних јунака чији су путеви испреплетени. Капетан Филнт, којег је на изузетан начин утјелотворио Тоби Стивенс, је харизматичан, аристрократских манира и опасан, са својим аветима прошлости које га воде ка његовој мрачној страни, као такав може само у околностима хаоса и рата функционисати.
Капетан Вејн је супротност, и њега је сјајно утјелотворио Зек МекГован, дивље нарави, у својој суровости има неки шарм, опасан али и са својом слабости, као и увијек та слабост је жена којом је опседнут.
Ту је и јунак из нужде, лидер којег су драматични преврати обликовали, избацили, хаотични обрти вапили су за једним таквим јунаком, Џоном Силвером, и ту имамо трансформацију од ситног лупежа до лидера који се окреће својој мисији, његова мисија је окончати ту еру, јер увиђа и разумије куда то води.
Ту је и каетан Рекам, не припада том суровом свијету, и који мањак суровости надокнађује досјетљивошћу, и некако опстаје изнад површине.
Ту је и компликован однос двије главне јунакиње, њихова трансформација, и њих тај сурови свијет, тај хаос мијења.

Једина замјерка је што се повремено угађало данашњем све више протураном систему вриједности, гдје је обавезно афирмисати неке појаве, но све остало је добро, предобро, прича добро разрађена, глума врхунска, одличан избор глумаца и глумица, драматуршки врхунски одрађена, дијалози од добрих до одличних, помажу да боље разумијемо то сурово вријеме.
По мени, одлична серија. Сигурно има гледалаца којима неће лећи, но за филмофиле и оне који воле историјске теме, који воле и новији, авангарднији приступ код ове теме, ова серија је истинско уживање.

Кроз серију имамо подоста фиктивних личности и догађаја, али су обрађене и многе познате личности, чувени пирати, између осталих и један од чувенијих пирата Едвард Тич (овдје), познат још и као Црнобради (глуми га ирски глумац Реј Стивенсон, упамћен као Титус Пуло из серије "Древни Рим"), добро је одглумио, допринео квалитету ове по мени изврсне серије, вриједна помена је сцена двобоја Црнобрадог и капетана Флинта;

Najveći problem serija/filmova poput Black Sails je što se prodaju kao 'ozbiljna' istorijska alternativa u ovom slučaju detinjastom, diznijevskom renderovanju jedne od najgorih ali i najintrigantnijih pojava u tamošnjem društvu kasnog 16. i ranog 17. veka - piratima, a gotovo su u potpunosti bazirani na fikciji koja je i temelj te romantizovane i dobro poznate priče/slike. Uz neizostavnu dozu političke korektnosti...konjsku dozu.

Potrebna je bila ozbiljna serija/film o piratima, o jako opasnoj ali šarenolikoj grupi pomorskih ''bandita'' interesantnih motiva koji su ozbiljne probleme zadavali tadašnjim vlastima i trgovcima, kako u Engleskoj/Evropi tako i (ili naročito) u prekookeanskim kolonijama. Ima u poznatoj istoriji i više nego dovoljno materijala i nekih momenata pa i upečatljivih likova dostojniih najdramatičnijeg scenarija, uključujući i okolnosti koje su dovele do pojave toliko besposlenih moreplovaca sa ratnim iskustvom.

Ova serija nije to.

Ovo je još jedno u nizu adaptacija dečije verzije pirata iz romana R.L.Stivensona ''Ostrvo s blagom'', poprskana istorijskim imenima za privid istoričnosti - a koja retko ili ikada imaju još nešto zajedničko sa likom i delom tih ličnosti - polivena kofama američke politike 21.veka, političke korektnosti, feminizma, eldžibitiizma, ''anti-rasizma'' i jeftinih poena za golotinju i ono što mali Perica smatra jezikom za odrasle...U ovoj seriji je to toliko primetno da sve ima prizvuk pubertetske (erotske) fantazije sa sve ljudima pola i rase na mestima i položajima na kojima ih nikada ne bi moglo biti, gurano u facu gledaocu u vrlo pravilnim razmacima suptilnošću mavaši gerija - da ne zaboravimo ''prave vrednosti progresivnog društva''.

Na sve to, serija će nekako uspeti da vam čak i scene rasno m(j)ešovitog lezbejskog seksa učini potpuno dosadnim, a što više bude odmicala u sezonama sve ćete više čeznuti za scenama neretko odlične akcije kojima vas je, marketinški, privukla u pilot epizodi. Priču nećete ispratiti jer i sama sebe nije uspela već od neke druge treće sezone, ne sećam se više.

Sasvim sam slučajno, neposredno pred emitovanje serije pre pet šest godina, bio opsednut karipskim piratima, čitao i knjige i novinske članke Bostonskih novina iz 1720-ih, i izveštaje sa suđenja nekim od čuvenijih imena...čak sam i kupovao knjige ''mit vs istorija'' tipa nove generacije istoričara. Uzbuđeno sam prišao seriji, spreman da oprostim jahaće čizme na pomorcima i zastave iz knjiga za decu, ali sem nekih zanimljivih scena i fantastičnog enterijera/svetla u dosta epizoda, dobio jedno veliki i nesvarljivo iskomplikovani srednji prst svemu što je ikada bilo istorija ili kultura 18.veka. A i akciona avantura 20/1.-og...

Ali - dobio sam i besplatni kurs o seksualnim manjinama, o stoičkim proto-afroamerikancima i jakim i samostalnim ženama koje su bile ispred svog vremena...jedno 250+ godina. Pa ko voli...

Najveći problem serija/filmova poput Black Sails je što se prodaju kao 'ozbiljna' istorijska alternativa u ovom slučaju detinjastom, diznijevskom renderovanju jedne od najgorih ali i najintrigantnijih pojava u tamošnjem društvu kasnog 16. i ranog 17. veka - piratima, a gotovo su u potpunosti bazirani na fikciji koja je i temelj te romantizovane i dobro poznate priče/slike. Uz neizostavnu dozu političke korektnosti...konjsku dozu.

Potrebna je bila ozbiljna serija/film o piratima, o jako opasnoj ali šarenolikoj grupi pomorskih ''bandita'' interesantnih motiva koji su ozbiljne probleme zadavali tadašnjim vlastima i trgovcima, kako u Engleskoj/Evropi tako i (ili naročito) u prekookeanskim kolonijama. Ima u poznatoj istoriji i više nego dovoljno materijala i nekih momenata pa i upečatljivih likova dostojniih najdramatičnijeg scenarija, uključujući i okolnosti koje su dovele do pojave toliko besposlenih moreplovaca sa ratnim iskustvom.

Ova serija nije to.

Ovo je još jedno u nizu adaptacija dečije verzije pirata iz romana R.L.Stivensona ''Ostrvo s blagom'', poprskana istorijskim imenima za privid istoričnosti - a koja retko ili ikada imaju još nešto zajedničko sa likom i delom tih ličnosti - polivena kofama američke politike 21.veka, političke korektnosti, feminizma, eldžibitiizma, ''anti-rasizma'' i jeftinih poena za golotinju i ono što mali Perica smatra jezikom za odrasle...U ovoj seriji je to toliko primetno da sve ima prizvuk pubertetske (erotske) fantazije sa sve ljudima pola i rase na mestima i položajima na kojima ih nikada ne bi moglo biti, gurano u facu gledaocu u vrlo pravilnim razmacima suptilnošću mavaši gerija - da ne zaboravimo ''prave vrednosti progresivnog društva''.

Na sve to, serija će nekako uspeti da vam čak i scene rasno m(j)ešovitog lezbejskog seksa učini potpuno dosadnim, a što više bude odmicala u sezonama sve ćete više čeznuti za scenama neretko odlične akcije kojima vas je, marketinški, privukla u pilot epizodi. Priču nećete ispratiti jer i sama sebe nije uspela već od neke druge treće sezone, ne sećam se više.

Sasvim sam slučajno, neposredno pred emitovanje serije pre pet šest godina, bio opsednut karipskim piratima, čitao i knjige i novinske članke Bostonskih novina iz 1720-ih, i izveštaje sa suđenja nekim od čuvenijih imena...čak sam i kupovao knjige ''mit vs istorija'' tipa nove generacije istoričara. Uzbuđeno sam prišao seriji, spreman da oprostim jahaće čizme na pomorcima i zastave iz knjiga za decu, ali sem nekih zanimljivih scena i fantastičnog enterijera/svetla u dosta epizoda, dobio jedno veliki i nesvarljivo iskomplikovani srednji prst svemu što je ikada bilo istorija ili kultura 18.veka. A i akciona avantura 20/1.-og...

Ali - dobio sam i besplatni kurs o seksualnim manjinama, o stoičkim proto-afroamerikancima i jakim i samostalnim ženama koje su bile ispred svog vremena...jedno 250+ godina. Pa ko voli...
za istorijske cinjenica ti pogledaj dokumentarce, ovo je igrana serija zabavnog karaktera. ali ne mogu se sloziti sa ocenom da je potpuno losa i detinjasta. Zapravo ima snaznu antiimperijalnu poruku, upakovanu naravno u zavodljiv ambijent sunca, mora, plaza, pa i gej i lezbejskih motiva.

za istorijske cinjenica ti pogledaj dokumentarce, ovo je igrana serija zabavnog karaktera. ali ne mogu se sloziti sa ocenom da je potpuno losa i detinjasta. Zapravo ima snaznu antiimperijalnu poruku, upakovanu naravno u zavodljiv ambijent sunca, mora, plaza, pa i gej i lezbejskih motiva.
Nisu činjenice neophodne (ja sam veliki fan ''Hrabrog srca'' recimo) ali ipak postoji granica do koje možemo 'suspendovati nevericu'. Kad se nešto reklamira kao piratska avantura, i još flertuje sa istorijom, naročito sa onakvim 'otvaranjem' - ne očekuješ Seks i Grad...u kostimima.

Nije serija za koju bih rekao ''ma ne gubi vreme'', ali da ima ikakve veze sa istorijom - nema, da ima piraterije - nema, akcije - jednom u šest epizoda. Ima golotinje, političkih govora iz 2015. i nešto drame uz milion nekih podpriča koje ne idu nikuda. Ali, kao što rekoh - ko voli.

Nisu činjenice neophodne (ja sam veliki fan ''Hrabrog srca'' recimo) ali ipak postoji granica do koje možemo 'suspendovati nevericu'. Kad se nešto reklamira kao piratska avantura, i još flertuje sa istorijom, naročito sa onakvim 'otvaranjem' - ne očekuješ Seks i Grad...u kostimima.

Nije serija za koju bih rekao ''ma ne gubi vreme'', ali da ima ikakve veze sa istorijom - nema, da ima piraterije - nema, akcije - jednom u šest epizoda. Ima golotinje, političkih govora iz 2015. i nešto drame uz milion nekih podpriča koje ne idu nikuda. Ali, kao što rekoh - ko voli.
ja je gledala na preporuku jedne anglistkinje, doktorke nauka i naravno, nije sad to neka genijalna serija, daleko od toga, ali mi se dopada taj antiimperijalizam.

ali mi se dopada taj antiimperijalizam.
...koji je potpuno anahron. Pirati

- nisu bili demokrate,
- nisu bili revolucionari,
- niti anti-imperialisti (Britanci kojih je bilo ubedljivo najviše bili su zagriženi Jakobiti, mnogi su ponosno širili britansku zastavu, krst Sv.Djordja ili oba uz svoje ''lobanje''),
- nisu slavili različitosti, pa ni seksualne,
- nisu imali problem sa ropstvom i naravno
- nisu radili na emancipaciji žena.

Što bi sve bilo nevažno da je neka Pirati sa Kariba zajebancija (ili da je jednostavno manje dosadna). Ali kada već tako predano i ozbiljno gura neke političke poruke i toliko vremena posveti tome umesto akciji - onda zaslužuje i ozbiljnu kritiku. To što radi - radi loše, i ono što je najgore - zloupotrebljava istoriju pri tome.

Ова одлична серија има подоста добрих страна и зашто ће је истински филмофили верујем готивити.

Режисер није робовао задатом обрасцу код обраде теме о пиратима, већ је тежио то приказати вјеродостојније уз разумљив додатак фикције неопходне зарад драматургије и да серија буде занимљивија за гледање.
Ако погледамо оно што је записано о тим историјским личностима, чувеном Едварду Тичу (енгл.википедија овдје), Чарлсу Вејну (овдје), Бенџамину Хорниголду (овдје), Џеку Рекаму (овдје) и иним, у серији је испоштовано колико је то неопходно, ту нећете наћи одступања каква су иначе обавезна у романтизованијем и уљепшаном приказу неких личности или догађаја што имамо често код обраде различитих историјских тема. Наравно да они који траже и наћи ће неке разлике, одступања, грешке, но то су увијек тривијалне или апсурдне примједбе својствене чангризавим људима а које су не ријетко и посљедица робовања задатом калупу и те "грешке" се своде на то да је приказано супротном оно што би ти жељели.

Све личности су сложене, имају своју мрачну страну, своје тајне, своје демоне који их прате ии мају своју племениту црту или посвећеност мисији, вишем циљу. И ту нас режисер кроз серију маестрално води кроз то путовање главних јунака гдје сурове околности и,драматине промјене мијењају карактер и поимање тих људи који су се у тим бурним временима наметнули за лидере.

Слиједећа ствар јесте да се режисер ухватио задатка кроз серију приказати зашто су све те лилности постале то што су постале, шта је одредило да крену тим путем, дивља нарав, чудни путеви судбине или се једноставно нису уклапали у задатим скрупулама и систем вриједности који влада. Ту је кроз заиста добре дијалоге дао прсихолошки профил свих тих личности и помогао бољем разумијевању тог времена,.

Доста пажње је посвећено опису самих битака, гдје се прибјегавало мпровизацији, замкама гдје у тим хаотичном окршајима гдје је основна водиља голо преживљавање, ствари лако крену или по злу или на добру страну, како за кога. Наравно да се ту подвлађивало драматургији гдје имамо неочекиване обрте и расплете, но реалистично је то дочарано.

Већ сам у уводном посту изнио примједбу
Једина замјерка је што се повремено угађало данашњем све више протураном систему вриједности, гдје је обавезно афирмисати неке појаве,
Но све остало је по мени добро урађено.
Истински филмофили, посебно они који воле историјске теме требали би бити задовољни. Они који филмске серије гледају као разбибригу између ријалити садржаја и политичких емисија, којима ће серија нарушити прихваћени доживљај о пиратима и за које је серијал "Пирати са Кариба" нешто најбоље у историји филма, биће разочарани и наћи ће подоста тривијалних а богами и будаластих замјерки, но шта да се ради, није се родио ко је свима угодио.

Истински филмофили, посебно они који воле историјске теме требали би бити задовољни. Они који филмске серије гледају као разбибригу између ријалити садржаја и политичких емисија, којима ће серија нарушити прихваћени доживљај о пиратима и за које је серијал "Пирати са Кариба" нешто најбоље у историји филма, биће разочарани и наћи ће подоста тривијалних а богами и будаластих замјерки, но шта да се ради, није се родио ко је свима угодио.
Citiraću reči Edvarda Teofila Foksa, strogog ali talentovanog fanatika za pitanja (Atlantske) pomorske istorije perioda 1660-1730., autora nekoliko knjiga

1621507637101.png

i više članaka na temu pirata sa naročitim osvrtom na pop kulturne mitove na kojima počiva politički pamflet Crna jedra - Komercijalno smeće. Kraj citata.

Ova serija svakako ima da ponudi svašta nešto različitoj publici.

Jessica20Parker20Kennedy2020Clara20Paget20-20Black20Sails20-20S02E0320-201_2.jpg

Jedino što to nisu zaljubljenici u istoriju ili pomorstvo...paradoksalno.

Велика вриједност ове изванредне серије јесу одлични дијалози и монолози кроз које режисер и сценариста помажу бољем сагледавању и разумијевању тог времена и тог суровог свијета а некад кроз пажљиво осмишљене цитате који одишу мудрошћу шаље унивезалне поруке о много чему;
Одабрао сам један занимљив цитат из 3.епизоде 4.сезоне приликом разговора Флинта и Мади
- Превише здравог разума можда јесте лудило
- А највеће лудило је видјети живот такав какав јесте, а не какав би требало да буде.

Poslednja izmena:

Back