Crkva

• Začetnik teme Začetnik teme DeDa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
[quote="commodore"

Ти сматраш тако, ја сматрам да Срба треба да има само Православних, као Руса, или Грка и готово.

quote]

A šta ako neko želi da pređe u neku drugu veru i da ostane Srbin?Da li bi ga ti proterao iz zemlje?
Ako ti je odgovor potvrdan , onda ti nisi normalan!

Vera bi , valjda, trebalo da bude lična stvar.Stvar ličnog izbora.

P.S. commodore, predlažem ti da od sada sve postove staviš na 7 jezika!!
P.S.S. Ozbiljan sam

Ne. Ko proda veru za veceru, taj je izdajica.
Najveca.
I nije Srbin.
...
...
...

Opet te pitam, zasto nema katolickih Rusa?
Ili Grka?

VIZANTIJA ; VERA = NACIJA

Nemoj mi uzimati katolike za primer i porediti nas sa njima. Samo Pravoslavce.

Ti sustinski ne razumes.
NISMO MI ZAPAD, pa da postujemo njihove koncepte.
To sto ste se vi prozapadni namnozili pa mislite da ste u pravu, je samo zlehuda posledica komunizma. Jer vas je antikomunizam, odveo ka mrznji prema istoku.

A postove mogu da postavljam UVEK na vise jezika.

Ma, brate boli mene **** i za Zapad i za Istok, samo neću umesto jednih ludaka da imam neke druge ludake.Znam da mi niko neće određivati koje ću i da li ću neke vere biti. I to je to.Neću da umesto globalista imam ovde domaće ludake.Ne trebaju mi ni jedni ni drugi.NE TREBA MI NI JEDAN NI DRUGI KONCEPT.A vi takvim stavom, što vam je mnogo bolje objasnio Gwydion, samo odbijate ljude i od crkve i od nacije, sve ćete im ogaditi.Počinjem da sumnjam da ste vi strani plaćenici.Vas plaćaju da proganjate ljude ovde po Srbiji , da bi onda svet mogao da nas udara po ušima.Tako da se vi i neke od nevladinih organizacija odlično nadopunjujete.I mlatite kintu neviđeno.Svaka čast, što ćete takvim stavom uništiti svoju zemlju .Svaka čast !!

A što se tiče katoličkih Rusa i Grka ne znam da li ih i zašto nema.Stvarno ne znam.A ne sviđa mi se uređenje Zapada isto koliko i Istoka.Nisam pro-zapadni niti pro-istočni.

A postove slobodno ostavljaj na 7 jezika, stvarno bi bilo cool.

00 Chief Parish:
Ma, brate boli mene **** i za Zapad i za Istok, samo neću umesto jednih ludaka da imam neke druge ludake.Znam da mi niko neće određivati koje ću i da li ću neke vere biti. I to je to.Neću da umesto globalista imam ovde domaće ludake.Ne trebaju mi ni jedni ni drugi.NE TREBA MI NI JEDAN NI DRUGI KONCEPT.A vi takvim stavom, što vam je mnogo bolje objasnio Gwydion, samo odbijate ljude i od crkve i od nacije, sve ćete im ogaditi.Počinjem da sumnjam da ste vi strani plaćenici.Vas plaćaju da proganjate ljude ovde po Srbiji , da bi onda svet mogao da nas udara po ušima.Tako da se vi i neke od nevladinih organizacija odlično nadopunjujete.I mlatite kintu neviđeno.Svaka čast, što ćete takvim stavom uništiti svoju zemlju .Svaka čast !!
A što se tiče katoličkih Rusa i Grka ne znam da li ih i zašto nema.Stvarno ne znam.A ne sviđa mi se uređenje Zapada isto koliko i Istoka.Nisam pro-zapadni niti pro-istočni.
A postove slobodno ostavljaj na 7 jezika, stvarno bi bilo cool.

Хајде да покушам, ипак, да ти објасним.
Нико од нас овде није плаћен.
Ретки су и чланови партија - њих одмах препознаш, пошто искључиво пљују неку другу партију.
Ово је, зар не капираш, екипа слободних умова, који са разних аспеката полемишу о Србији данас. (Ово мислим само за пар нас који стварно полемишемо.)

Него:

Мултиконфесионалне нације у Европи су последица реформистичког покрета Мартина Лутера. Католичка црква, као изузетно унитаристичка и империјалистичка сила у то време, наметала је локалним господарима разних народа, (а немој заборавити да причамо о феудалној Европи 16. и 17. века), велика ограничења и материјална и, пре свега, владалачка.
Зато су исти на сваки начин покушавали да оспоре њену супрематију, па су охрабривали, али и материјално помагали, различите анти-папске иступе
виђенијих теолога. Иступом и протестом Мартина Лутера, почиње серија верских и грађанских ратова по целом Западу. Хугеноти у Француској, Лутеранци у Немачкој и Фландрији, реално прете са уруше позицију католичке Цркве и коначно покушавају да оружано спрече папски уплив у њихове послове. Католичка црква, као једна од НЕЈРЕАКЦИОНАРНИЈИХ организација свих времена, од инквизиције на овамо, реагује и протестантске побуне се гуше у крви. Овде мораш да посматраш Француску као кључног играча. Јер, Француски племић НИКАДА није био задовољан Римом и његовом политиком - још од Папа из Авињона, Французи покушавају да отму супрематију Латинима, па се велики део тог народа определио за Протестантство. Последица је да у је Француској грађански рат трајао најдуже и био најкрвавији. Опсада хугенотске тврђаве Ла Рошел је готово епска прича. Исцрпљена овим ратовима Француска је "зрела" за буржоаску револуцију.
Увођењем секуларизације после Револуције, "убијене су две муве истим ударцем". Нико више није убијао Хугеноте, али и Рим је коначно склоњен са политичке сцене.
И тако до данас. Тј. ово данас су последице тих аката. Широм Западне Европе.
...
На истоку... ДРУГА ПРИЧА.
Наслоњени на Византију, Руси, Грци, Бугари, Јермени, Срби, Румуни, немају инквизицију, нема спаљивања научника, плаћања за искуп греха, непогрешивих црквених поглавара, нема ГЛУПОСТИ као на Западу - осим, истине ради, иконоборачких сукоба али је то ипак било много, много пре Реформе.
Ипак, истоку је недостајало нешто што је запад довео готово до савршенства. Мисионарки редови агресивних монаха, Јузуити и «божији пси» dommini-cannes, који су прекрштавали и у католичанство преводили читава села, не само у Хрватској, него и у западној Босни. Преводили, из Православља наравно.
Србе, наравно...
ВАЖНО ЈЕ НАПОМЕНУТИ ДА СУ ТИ, БИВШИ СРБИ, ДОБРОВОЉНО ПРЕЛАЗИЛИ У КАТОЛИЧАНСТВО И ПОСТАЈАЛИ ХРВАТИ.
Католици.
Папина војска.
Јер је «света мисија», «свете католичке цркве» била да искорени све «шизматичке» елементе са Балкана. И то кроз читав средњи век.
И сада стижемо до епохе Ренесансе, Хуманизма, колевке модерног света...
У време о којем причамо, Исток је презаузет ратом са Азијом. Цариград је заузет. Велики делови Источног Царства су окупирани од стране Турака, а потоња Царства Грка, Бугара и Срба су нестала. На власти су потомци Сулејмана Величанственог. Оног што су га једва су га зауставили код Беча. Турска је на врхунцу.
...
Е, сад долази мој најомиљенији део српске историје.
Накод пораза код Беча, турска почиње да се повлачи ка југу. Срби масовно почиеу да се припремају за устанак. Масовно, да, али не сви...
Велики број «незадовољних» Срба у Босни, које је Отоманска власт страшно угњетавала, НЕ УЧЕСТВУЈЕ У ПОБУНИ. Нити одлази у аустрисјки «фрајкор» да се бори против Азијске хорде и тако поврати стару српску славу. Не. Напортив, они прелазе у Ислам. Какав преокрет! ПОСТАЈУ ИСТИ КАО И ЊИХОВИ НЕПРИЈАТЕЉИ / ГОСПОДАРИ И УГЊЕТАВАЧИ.
Да ли неко каже Хелсиншки синдром, можда?
За разлику од Срба из Србије, који су увелико уплетени у припрема за устанак, или Црногораца који јуначки, вековима, чувају своје планинске кланце слободним, ови одлучују да се потуре турцима.
И ДА ПОСТАНУ ТУРЦИ. Чак су ишли до те мере, да се већ педесетак година касније, у време првог српског устанка, ПОТПУНО ОДРИЧУ СВОГ СРПСКОГ ПОРЕКЛА И МАСОВНО РАТУЈУ ПРОТИВ УСТАНИКА.
Колективна лоботомија на делу, ако мене питате...
И тако су И ОНИ, ОДЛУЧИЛИ ДА НЕ БУДУ ВИШЕ СРБИ.

Случај закључен.

6. Маја, на Ђурђевдан, у моју кућу долазе Срби. Једу жито, крсте се – са три прста, ломимо колач испод 106 година старе Иконе светог Георгија. На столу гори свећа из Лазарице. Пије се вино. Једе сарма. И печено прасе. Јер тога дана ја славим Крсну Славу.
За Божић Срби кажу : «ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ»
За Ускрс, Срби кажу : «ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ – ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ»
Срби воле генерала Младића. И Рашу. Срби су за Краља. Срби сањају о Цартсву.
Још оплакују смрт Цара Лазара.
Срби сматрају Косово ЦЕНТРАЛНИМ местом своје Државе, Историје, Нације, Вере и Религије.
И зато, кад ме питаш да ли су Срби само Православни, ја ти свакако одговарам :
«ВАИСТИНУ САМО ПРАВОСЛАВНИ»

However, let me try to explain it to you.
No one here is being paid.
Some participants are indeed party members - but you can recognize them right away - they tend to be aggressive towards other parties.
This is, don't you get it, a free minded forum, where, from different aspects, we discuss Serbia's present situation. (at least, those few of us who really discuss it.)

So,

Multiconfessional nations of the West are the result of Martin Luter's reformist movement. Catholic Church, (CC in latter text) as an imperialistic and dominant organization forced local western nobles into authority and material submission - (do not forget, we are talking about feudal Europe of the 16. and 17. century.) with its rites and secular demands. Therefore, the nobles tried in every way to halt its supremacy - by encouraging, aiding and so forth the various anti-popery stands of prominent theologians. Following the Protest of Martin Luther, a series of civil and religious wars broke in Western Europe, ravaging many strong medieval states. Huguenots in France, Lutherans in Germany and Flandres, threatened to break the very fabric of CC's influence Europe-wide... They even raised an ARMED rebellion against this Roman influence in their secular affaires.
Catholic Church, as a, by my opinion, THE DARKEST ORGANISATION OF ALL TIMES, from the holy inquisition up to now, reacted. Those rebellions were crushed in blood... Innocent one, most likely. Pontifex's favorite. Here, you must see France as a key player. A French noblery was never entirely satisfied with Rome and its policies, and even since the days of Avignone Popes, has tried to subdue Latin influence in their realm. The soil was well prepared. The large portion of the Nation turned protestant. Direct consequence is that this French war was the longest and the bloodiest. The siege of the Huguenot’s fort of "La Rochelle" is rather an epic tale. Exhausted with this war, France was ready for the citizen Revolution.
After 1789, and with the implementation of a strict secular state principle, and the equality of all religious sects, they "killed two flies with a single blow". Huguenots were not killed anymore, and the Roman influence in French politics was gone...
And that brings us up to this day. Other catholic European countries have followed. This, today, is but a consequence of those acts. West wide.

Meanwhile, on the East... A DIFFERENT STORY!!!!
Grown on the Byzantine traditions, Russians, Greeks, Bulgarians, Armenians, Romanians and the Serbs, has no inquisition, no burned scientists, pay for the forgiveness of sin concept, no HE-can-make-no-mistake-for-he's-god's-representative patriarchs, no STUPIDITY, like in the west. There were, for the sake of truth, the iconoclastic wars, but that was many centuries before the Reform.
But, East lacks one more important aspect which the west have imperfect. The missionary Jesuits or those “dogs of God – Domini-cannes” orders. Aggressive monks that turned entire villages into Catholicism, not only in Croatia, but in western Bosnia as well. Turned them from Orthodoxy, off course.
ALTHOUGH, THOSE FORMER SERBS WILLINGLY ABANDON THE OLD RELIGION AND BECOME CROATS.
Catholics.
Pope’s army.
For it is a “holy mission” of the “Holy Catholic Church” to eradicate the schismatic elements from the Balkan Peninsula. Throughout the Middle Ages.
Now, we come to the era of Renaissance, Humanism, and the very “cradle of the modern world”…
In those times, East has no interest to quell with the west over “filioque” or anything else, for that matters…
In spoken times, East is too busy fighting Asia. Constantinople is long gone. Large parts of the Eastern Empire are under occupation. The latter Empires of the Greeks, Bulgarians or the Serbs are destroyed. It's time of the heirs of Suleiman the Magnificent. The one they scarcely halted at Vienna’s gates. It’s Turkey’s peak.

And now, goes my favorite part of the Serb history.
After the defeat at Vienna, Turkey is starting to withdraw south. Majority of Serbs is considering rebellion.
Majority, but NOT ALL.
A large portion of “unhappy” Bosnian Serbs, though highly oppressed by the Ottomans, do NOT rebel. Nor join the Austrian army as “freikore” to fight off the Asian horde, and regain former Serbian glory - but rather turn Muslim. What a turn! THEY BECOME THE VERY ENEMY THAT IS OPPRESSING THEM.
Let’s talk about the Helsinki syndrome for a while, shall we?
Unlike Serbs form Serbia, which are already in the preparation of the uprising, or the Montenegrins, which bravely keeps the mountain passes open for centuries, they choose to become TURKS. To the extent that they deny their former Serbian background.
A collective lobotomy, if you ask me…
So, they also, CHOOSE NOT TO BE SERBS ANYMORE.

I rest my case.

SERBS gather on St. George’s day, May 6th, in my house, over Dragon slayer’s icon, cake-bread, a candle, wheat, wine, SARMA, pork…
On Christmas, Serbs say : “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”,
On Eastern: “Hristos voskrese – vaistinu voskrese”.
Serbs likes General Mladic. And Radovan. Serbs are for the King. Serbs dream about their old Tzar.
Serbs still cry for Tzar Lazar’s death.
Serbs consider Kosovo a CENTRAL PART OF THEIR COUNTRY, RELIGION AND FAITH.
So if you ask of me: Are The Serbs ALL Orthodox, I indeed tell you:
VAISTINU ALL THE SERBS ARE ORTHODOX.

There, I wrote it for you.
As simple as I could.
Like I made you a drawing and painted it.
If you don’t understand it now, you never will and then, do me a favor – go and live in the west

Cependant, laissez-moi essayer de l'expliquer à vous.
Personne ici n'est payé.
Quelques participants sont en effet les membres de partie - mais vous
peut les identifier tout de suite - ils tendent à être agressifs
vers d'autres parties.
C'est, vous ne l'obtenez pas, un forum occupé libre, là où, de différents aspects, nous discutons la situation actuelle de la Serbie. (au moins, ces peu de nous qui le discutent vraiment.)
Ainsi,
Les nations de Multiconfessional de l'ouest sont le résultat du
mouvement réformiste de Martin Luter. Église Catholique, (cc en dernier texte) comme impérialiste et dominante nobles
occidentaux locaux forcés par organisation dans la soumission
d'autorité et de matériel - (n'oubliez pas, nous parlons de l'Europe féodale des 16. et 17. siècle.) avec ses rites et demandes séculaires. Par conséquent, les nobles ont essayé de chaque manière de stopper sa suprématie -
en encourageant, faciliter et ainsi de suite les divers stands de anti-sémitisme-popery des
théologiens en avant. Après la protestation de Martin Luther, une série de guerres civiles et religieuses a enfoncé Europe de
l'ouest, ravarger beaucoup d'états médiévaux forts. Huguenots en France, Luthériens en l'Allemagne et le Flandres, a menacé de casser le tissu même de l'influence de CC's au niveau
européen... Ils ont même soulevé une rébellion ARMÉE contre cette influence
romaine dans leurs affaires séculaires.
Église Catholique, comme a, par mon avis, L'ORGANISATION LA PLUS FONCÉE DE TOUTES LES FOIS, de la recherche sainte jusqu'ici, réagi. Ces rébellions ont été écrasées dans le sang... Innocent un, très probablement. Le favori de Pontifex. Ici, vous devez voir la France en tant que joueur principal. Un noblery français jamais a été entièrement satisfait de Rome et
de ses politiques, et même depuis les jours des papes d'Avignone, a essayé de soumettre l'influence latine dans leur royaume. Le sol a été bien préparé. La grande partie de la nation a tourné le protestant. La conséquence directe est que cette guerre française était la plus
longue et la plus sanglante. Le siège du fort du Huguenot de "La Rochelle" est plutôt un conte
épique. Épuisé avec cette guerre, La France était prête pour la révolution de citoyen.
Après 1789, et avec l'exécution d'un principe séculaire strict d'état, et l'égalité de tous les sects religieux, ils "ont tué deux mouches avec un coup simple". Huguenots n'ont été plus tués, et l'influence romaine dans la politique française a été allée...
Et cela nous apporte jusqu'à ce jour. D'autres pays européens catholiques ont suivi. Ceci, aujourd'hui, est mais une conséquence de ces actes. À l'ouest au loin.
En attendant, sur l'est... HISTOIRE DIFFÉRENTE
Développé sur les traditions bizantines, Russes, Grecs, Bulgares, Arméniens, Roumains et les Serbes, a [ b ] l'aucun [/recherche de b ], aucuns scientifiques brûlés, payez la rémission du concept de péché, aucuns patriarches
de-POUVOIR-FAIRE-AUCUN-ERREUR-POUR-$$$-DIEU-REPRÉSENTANT, aucune STUPIDITÉ, comme dans l'ouest. Il y avait, pour la vérité, les guerres iconoclastes, mais c'était beaucoup de siècles avant la réforme.
Mais, L'est manque d'un aspect plus important que l'ouest ont imparfait. Les jésuites de missionnaire ou ces "chiens de Dieu - ordres de
Domini-Cannes". Moines agressifs qui ont transformé les villages entiers en
catholicisme, non seulement en Croatie, mais en Bosnie occidentale aussi bien. Tourné leur de l'orthodoxie, outre du cours.
BIEN QUE, CES ANCIENS SERBES ABANDONNENT VOLONTAIREMENT LA VIEILLE RELIGION
ET DEVIENNENT DES CROATES.
Catholiques.
L'armée du pape.
Pour elle est "une mission sainte" "de l'église catholique sainte"
pour supprimer les éléments schismatiques de la péninsule balkanique. Tout au long des âges moyens.
Maintenant, nous venons à l'ère de la Renaissance, Humanisme, et très le "berceau du monde moderne"...
Dans ces périodes, L'est n'a aucun intérêt d'apaiser avec l'excédent "filioque" ou
toute autre chose d'ouest, pour cela importe...
Dans des périodes parlées, L'est est l'Asie de combat trop occupée. Constantinople est longue allée. Les grandes parties de l'empire oriental sont sous le métier. Les derniers empires des Grecs, Des Bulgares ou les Serbes sont détruits. Il est temps des héritiers de Suleiman le magnifique. Celui qu'ils n'ont à peine stoppé aux portes de Vienne. C'est la crête de la Turquie.
...
Et maintenant, disparaît ma partie préférée de l'histoire serbe.
Après la défaite à Vienne, La Turquie commence à retirer des sud. La majorité de Serbes considère la rébellion.
Majorité, mais PAS TOUS.
Une grande partie de Serbes bosniens "malheureux", cependant fortement opprimé par les tabourets, ne vous rebellez pas. Ni joignez l'armée autrichienne en tant que "freikore" au combat
outre de l'horde asiatique, et ancienne gloire Serbe de regain musulmans - mais plutôt de
tour. Quel tour ! ILS VONT BIEN À L'ENNEMI MÊME QUI LES OPPRIME.
Parlons du syndrome de Helsinki pendant un moment, nous ?
À la différence de la forme Serbie de Serbes, ce qui sont déjà dans la préparation du soulèvement, ou les Monténégrins, le quel maintient bravement les passages de montagne ouverts pendant
des siècles, ils choisissent de aller bien à des TURCS. Dans la mesure où ils nient leur ancien fond Serbe.
Un lobotomy collectif, si vous me demandez...
Ainsi, ils également, CHOISISSEZ DÉSORMAIS DE NE PAS ÊTRE DES SERBES.
Je repose ma caisse.
Rassemblement de SERBES sur la rue. Le jour de George, Le 6 mai, dans ma maison, l'icône du tueur fini de dragon, durcir-pain, une bougie, blé, vin, SARMA, porc...
Sur Noël, Les Serbes disent : "rodi de Se de Hristos - rodi de Se de Vaistinu",
Sur Oriental : "Hristos voskrese - vaistinu voskrese".
Le Général Mladic de goûts de Serbes. Et Radovan. Les Serbes sont pour le roi. Rêve de Serbes au sujet de leur vieux Tzar.
Les Serbes pleurent toujours pour la mort de Tzar Lazar.
Les Serbes considèrent Kosovo par PARTIE CENTRALE de LEUR PAYS, RELIGION ET FOI.
Ainsi si vous demandez de moi : Sont Les Serbes TOUT Orthodoxes, Je vous dis en effet :
VAISTINU TOUS LES SERBES SONT ORTHODOXES.
Là, Je l'ai écrit pour vous.
Aussi simple que je pourrais.
Comme je vous faisais un schéma et le peignais.
Si vous ne le comprenez pas maintenant, vous jamais volonté et puis, faites-moi une faveur - entrez et vivez dans l'ouest

Jedoch lassen Sie mich versuchen, es Ihnen zu erklären.
Niemand hier ist zahlend.
Einige Teilnehmer sind in der Tat Parteimitglieder - aber Sie kann
sie sofort erkennen - sie neigen, in Richtung zu anderen
Parteien konkurrenzfähig zu sein.
Dieses ist, nicht erhalten Sie es, ein freies gekümmertes Forum, wo, von den unterschiedlichen Aspekten wir besprechen Serbiens derzeitige Situation. (mindestens, jene wenige von uns, die es wirklich besprechen.)
So
Multiconfessional Nationen des Westens sind das Resultat Martin Luters
der reformistischen Bewegung. Katholische Kirche, (cm im letzten Text) als imperialistische und dominierende
Organisation gezwungene lokale westliche Adlige in Berechtigung und
Materialunterordnung - (vergessen Sie nicht, wir sprechen über Feudaleuropa der 16. und 17. Jahrhundert.) mit seinen rites und weltlichen Nachfragen. Folglich die Adligen versuchten in jeder Weise, seine Vorherrschaft anzuhalten
- indem sie anregten, die verschiedenen Anti-Pfaffentum Standplätze der vorstehenden
Theologians und so weiter unterstützen. Nach dem Protest von Martin Luther, eine Reihe Zivil- und fromme Kriege lief Westeuropa ein, Ravaging viele starke mittelalterliche Zustände. Huguenots in Frankreich, Lutheraner in Deutschland und in Flandres, bedrohte, das Gewebe des CC's Einflusses zu brechen europaweit... Sie warfen sogar einen BEWAFFNETEN Aufstand gegen diesen römischen
Einfluß in ihren weltlichen affaires auf.
Katholische Kirche, als a durch meine Meinung DIE DUNKELSTE ORGANISATION ALLER MALE, von der heiligen Untersuchung bis jetzt, reagiert. Jene Aufstände wurden im Blut... zerquetscht Unschuldig eins, am wahrscheinlichsten. Liebling Pontifexs. Hier Sie müssen Frankreich als Schlüsselspieler sehen. Ein französisches noblery war nie völlig mit Rom und seinen
politischen Richtlinien erfüllt, und sogar seit den Tagen der Avignone Päpste, hat versucht, lateinischen Einfluß in ihrem Reich zu überwinden. Der Boden wurde gut vorbereitet. Der große Teil der Nation drehte Protestanten. Direkte Konsequenz ist, daß dieser französische Krieg das längste
und das blutigste war. Die Belagerung vom Fort des Huguenots von "La Rochelle" ist eher eine
epische Geschichte. Erschöpft mit diesem Krieg, Frankreich war zur Bürger Revolution bereit.
Nach 1789 und mit der Implementierung einer strengen weltlichen
Zustandgrundregel, und die Gleichheit aller frommen sects, sie "töteten zwei Fliegen mit einem einzelnen Schlag". Huguenots wurden nicht mehr getötet, und der römische Einfluß in der französischen Politik wurde...
gegangen
Und das holt uns bis zu diesem Tag. Andere katholische europäische Länder sind gefolgt. Dieses, heute ist aber eine Konsequenz jener Taten. Nach Westen weit.
Unterdessen auf dem Ost... [ b]A UNTERSCHIEDLICHE GESCHICHTE!!!![/b ]
Gewachsen auf den byzantinischen Traditionen, Russen, Grieche, Bulgaren, Armenians, Rumänen und die Serben, hat [ b ] kein [/b ] Untersuchung, keine gebrannten Wissenschaftler, zahlen Sie für das Verzeihen des Sünde Konzeptes, keine Er-können-bilden-kein-Fehler-für-er-Gott-Repräsentant
Patriarchs, kein STUPIDITY, wie im Westen. Es gab, um der Wahrheit willen die iconoclastic Kriege, aber das war viele Jahrhunderte vor der Verbesserung.
Aber, Osten ermangelt einen wichtigeren Aspekt, dem der Westen
unvollständiges hat. Die Missionarsjesuite oder jene "Hunde des Gottes -
Domini-Domini-cannes" Aufträge. Konkurrenzfähige Mönche, die gesamte Dörfer zu Katholizismus
machten, nicht nur im Kroatien, aber im westlichen Bosnien außerdem. Gedreht ihnen von der Konventionalität, weg vom Kurs.
OBGLEICH, JENE EHEMALIGEN SERBEN VERLASSEN BEREITWILLIG DIE ALTE
RELIGION UND WERDEN KROATEN.
Katholische.
Armee des Papstes.
Für sie ist eine "heilige Mission" der "heiligen katholischen
Kirche,", zum der schismatic Elemente von der Balkan Halbinsel
auszurotten. Während des mittleren Alters.
Jetzt wir kommen zur Ära der Renaissance, Humanismus, und die sehr "Aufnahmevorrichtung der modernen Welt"...
In jenen Zeiten Osten hat kein Interesse, mit dem Westenüberschuß "filioque" oder
noch etwas zu unterdrücken, für das macht... aus
In gesprochenen Zeiten Osten ist zu beschäftigtes kämpfendes Asien. Konstantinopolis ist gegangen langes. Große Teile des östlichen Reiches sind unter Besetzung. Die letzten Reiche des Griechen, Bulgaren oder die Serben werden zerstört. Es ist Zeit der Erben von Suleiman das ausgezeichnete. Das, das sie kaum an den Gattern Wiens anhielten. Es ist Spitze der Türkei.
...
Und jetzt, geht mein Lieblingsteil der Serbegeschichte.
Nach der Niederlage in Wien, Die Türkei beginnt, südwärts zurückzutreten. Majorität Serben betrachtet Aufstand.
Majorität, aber NICHT ALLE.
Ein großer Teil "unglückliche" bosnische Serben, zwar in hohem Grade unterdrückt durch die Ottomans, lehnen Sie sich NICHT auf. Noch verbinden Sie die österreichische Armee als "freikore" zum Kampf
weg von der asiatischen Horde, und ehemaliger serbischer Ruhm der Wiedergewinnung - aber eher
Umdrehung Moslems. Eine was für Umdrehung! SIE STEHEN DEM FEIND, DER SIE UNTERDRÜCKT.
Lassen Sie uns über das Helsinki Syndrom für eine Weile sprechen, sollen wir?
Anders als Serbeform Serbien, welche bereits in der Vorbereitung des Aufstiegs sind, oder das Montenegrins, welches tapfer die Gebirgsdurchläufe geöffnet für Jahrhunderte
hält, sie beschließen, TÜRKEN zu stehen. Soweit daß sie ihren ehemaligen serbischen Hintergrund verweigern.
Ein Kollektivlobotomy, wenn Sie mich... fragen
So sie auch, BESCHLIESSEN SIE, SERBEN NICHT ZU SEIN MEHR.
Ich stehe meinen Kasten still.
SERBE-Versammlung auf Str.. Tag Georges, Mai 6., in meinem Haus Ikone des Überdrache Slayers, Zusammenbackenbrot, eine Kerze, Weizen, Wein, SARMA, Schweinefleisch...
Auf Weihnachten Serben sagen: "Hristos Se rodi - Vaistinu Se rodi",
Auf Östlichem: "Hristos voskrese - vaistinu voskrese".
Serbegleiche General Mladic. Und Radovan. Serben sind für den König. Serbetraum über ihr altes Tzar.
Serben schreien noch für Tzar Lazars Tod.
Serben halten Kosovo ein für ZENTRALES TEIL IHRES LANDES, RELIGION UND GLAUBE.
So, wenn Sie von mir fragen: Sind Die Orthodoxen Serben GANZ, Ich erkläre Ihnen in der Tat:
VAISTINU ALLE SERBEN SIND ORTHODOX.
Dort Ich schrieb es für Sie.
So einfach, wie ich könnte.
Wie ich Sie eine Zeichnung bildete und sie malte.
Wenn Sie es nicht jetzt verstehen, Sie nie Wille und dann, tun Sie mich eine Bevorzugung - gehen Sie und leben Sie im Westen

Sin embargo, déjeme intentar explicarlo a usted.
Nadie aquí está siendo pagado.
Algunos participantes son de hecho miembros del partido - pero usted
puede reconocerlos enseguida - ellos tienden para ser agresivos hacia
otros partidos.
Esto es, usted no lo consigue, un foro importado libre, donde, de diversos aspectos, discutimos la situación actual de Serbia. (por lo menos, esos pocos de nosotros que realmente lo discuten.)
Así pues,
Las naciones de Multiconfessional del oeste son el resultado del
movimiento reformista de Martin Luter. Iglesia Católica, (cc en último texto) como imperialista y dominante nobles
occidentales locales forzados organización en la sumisión de la
autoridad y del material - (no se olvide, estamos hablando de Europa feudal de los 16. y 17. siglo.) con sus rites y demandas seculares. Por lo tanto, los nobles intentaron de cada manera de parar su supremacía -
animando, ayudar y así sucesivamente a los varios soportes del
contra-anti-popery de teólogos prominentes. Después de la protesta de Martin Luther, una serie de guerras civiles y religiosas adaptó Europa occidental, ravaging muchos estados medievales fuertes. Huguenots en Francia, Lutherans en Alemania y Flandres, amenazó romper la misma tela de la influencia de CC's a nivel
europeo... Incluso levantaron una rebelión ARMADA contra esta influencia romana
en sus affaires seculares.
Iglesia Católica, como a, por mi opinión, LA ORGANIZACIÓN MÁS OSCURA DE TODAS LAS VECES, de la inquisición santa hasta ahora, reaccionado. Esas rebeliones fueron machacadas en sangre... Innocent uno, muy probablemente. Favorito de Pontifex. Aquí, usted debe ver Francia como jugador dominante. Un noblery francés nunca fue satisfecho enteramente con Roma y sus
políticas, e incluso desde los días de los papas de Avignone, ha intentado someter la influencia latina en su reino. El suelo fue preparado bien. La porción grande de la nación dio vuelta al protestant. La consecuencia directa es que esta guerra francesa era la más larga
y la más sangrienta. El sitio de la fortaleza del Huguenot del "la Rochelle" es algo un
cuento épico. Agotado con esta guerra, Francia era lista para la revolución del ciudadano.
Después de 1789, y con la puesta en práctica de un principio secular terminante del
estado, y la igualdad de todos los sects religiosos, "mataron a dos moscas con un solo soplo". Huguenots no fue matado más, y la influencia romana en política francesa fue ida...
Y eso nos trae hasta este día. Otros países europeos católicos han seguido. Esto, hoy, es solamente una consecuencia de esos actos. Al oeste de par en par.
Mientras tanto, en el del este... ¡[ DIVERSA HISTORIA del b]A!!!![/b ]
Crecido en las tradiciones byzantine, Rusos, Griegos, Búlgaros, Armenios, Rumanos y los servios, tiene [ b ] ningún [/inquisición de b ], ningunos científicos quemados, pague el perdón del concepto del pecado, ningunos patriarcas del
E'l-poder-hacer-ninguno-error-para-e'l-dios-representante, ninguna ESTUPIDEZ, como en el oeste. Había, para el motivo de la verdad, las guerras iconoclastas, pero ése era muchos siglos antes de la reforma.
Pero, El este carece un aspecto más importante que el oeste tenga
imperfecto. Los jesuits del misionario o esas "perros del dios - órdenes de
Domini-domini-cannes". Monks agresivos que dieron vuelta a aldeas enteras en catholicism, no solamente en el croatia, pero en Bosnia occidental también. Dado vuelta les de ortodoxia, de curso.
AUNQUE, ESOS SERVIOS ANTERIORES ABANDONAN DISPUESTO LA VIEJA RELIGIÓN Y
HACEN CROATAS.
Católicos.
Ejército del papa.
Para ella está una "misión santa" de la "iglesia católica santa"
para suprimir los elementos schismatic de la península balcánica. A través de las edades medias.
Ahora, venimos a la era del renacimiento, Humanism, y muy la "horquilla del mundo moderno"...
En esas épocas, El este no tiene ningún interés de calmar con el excedente
"filioque" o cualquier cosa del oeste , para eso importa...
En épocas habladas, El este es Asia que lucha demasiado ocupada. Constantinople es largo ido. Las partes grandes del imperio del este están bajo ocupación. Los últimos imperios de los Griegos, Destruyen a los búlgaros o a los servios. Es época de los herederos de Suleiman el magnífico. El que pararon apenas en las puertas de Viena. Es pico de Turquía.
...
Y ahora, va mi parte preferida de la historia servia.
Después de la derrota en Viena, Turquía está comenzando a retirarse al sur. La mayoría de servios está considerando la rebelión.
Mayoría, pero NO TODOS.
Una porción grande de servios bosnios "infelices", opreso sin embargo altamente por los otomanos, no rebele. Ni ensamble a ejército austríaco como "freikore" a la lucha del
horde asiático, y gloria servia anterior del recobro musulmanes - pero algo de la
vuelta. ¡Una qué vuelta! SIENTEN BIEN AL MISMO ENEMIGO QUE LOS ESTÁ OPRIMIENDO.
Hablemos del síndrome de Helsinki por un rato, ¿?
Desemejante de la forma Serbia de los servios, cuáles están ya en la preparación de la sublevación, o el Montenegrins, qué airosamente mantiene los pasos de la montaña abiertos por
siglos, eligen sentir bien a TURCOS. Hasta el punto de nieguen su fondo servio anterior.
Una lobotomía colectiva, si usted me pregunta...
Así pues, ellos también, ELIJA NO SER SERVIOS MÁS.
Reclino mi caja.
Frunce de los SERVIOS en el St. Día de George, De mayo el 6, en mi casa, icono del asesino excesivo del dragón, apelmazar-pan, una vela, trigo, vino, SARMA, cerdo...
En Navidad, Los servios dicen: "rodi del SE de Hristos - rodi del SE de Vaistinu",
En Del este: "Hristos voskrese - vaistinu voskrese".
General Mladic de los gustos de los servios. Y Radovan. Los servios están para el rey. Sueño de los servios sobre su viejo Tzar.
Los servios todavía gritan para la muerte de Tzar Lazar.
Los servios consideran Kosovo a la PARTE CENTRAL DE SU PAÍS, RELIGIÓN Y FE.
Tan si usted pide de mí: Son Los Servios TODO Ortodoxos, Le digo de hecho:
VAISTINU TODOS LOS SERVIOS SON ORTODOXOS.
Allí, Lo escribí para usted.
Tan simple como podría.
Como le hice un dibujo y lo pinté.
Si usted ahora no lo entiende, usted nunca voluntad y entonces, hágame un favor - entre y viva en el oeste

ДАКЛЕ.
СРБИ СУ САМО ПРАВОСЛАВНИ.
ОСТАЛИ НИСУ СРБИ.

Komodore, svaka cast - ovo Ti je pravi i dolican odgovor i o Srbima a i izvestan komentar za ono "stoko jedna nepismena" - prastamo, ali ne zaboravljamo.

Ма праштам ја њему увреде, није то проблем, ја сам човек Православац.
Иако ја њега не вређам.
Али, добро...
Шта можемо...
Да га нападам истом мером не могу...
знаш како кажу Руси
К воюя корове бог не дает никакие рожочки
"Крави која боде, Бог не да рогове"

И шта сад?
Знају Руси...

Zanimljivo je to,kako su neki pre devedesetih,pominjali veru kao sporednu stvar,da bi odjednom svaka susa i mafijas okacio Krst metar sa metar,o retrovizor u kolima ili oko vrata.
Da li su to pravi vernici,ili oni koji se mole u crkvi,ili oni koji se mole a da to niko ne vidi?!

DeDa:
Zanimljivo je to,kako su neki pre devedesetih,pominjali veru kao sporednu stvar,da bi odjednom svaka susa i mafijas okacio Krst metar sa metar,o retrovizor u kolima ili oko vrata.
Da li su to pravi vernici,ili oni koji se mole u crkvi,ili oni koji se mole a da to niko ne vidi?!

"Nece se spasti oni koji vicu: Gospode! Gospode!" to su reci iz Novog zaveta
koje se po tumacenju svetih otaca odnose na one - koji se krevelje i spoljnim
efektima, krajnje malogradjanski i pritvorno tj. lukavo zele da "ubede" okolinu
da su "vernici".
Danas, medjutim, ljudi okace VELIKI KRST kao izraz protesta za sve sto nam se dogadja,
mnogi to cine iz straha od satanista kojih je sve vise (u Italiji je registrovano 250
satanistickih sekti).
MOJE UVERENJE JE DA SVAKO OD NAS, KADA OSTANE SAM SA SOBOM, ZNA DA LI JE PRAVI VERNIK -
ILI NE, TJ. SAMO BOG ZNA KO JE KO, JER VERA NIJE PARTIJA PA DA JE MORAS ISKAZIVATI
BAS ONAKO KAKO SU U PROGRAMU NAPISALI DRUGOVI I DRUGARICE.

Gwydion:
I meni se ovde jos neko usudi da kaze da ja kao mrzim Srbe? Zbog takvih kao sto si ti mene i jeste sramota sto sam Srbin, bagro jedna prostacka! Da citate Danicu videli biste da na pocetku ide "mesecoslov za Srbe sva tri zakona". Dakle nesto sto je jos Vuk u Kovcezicu pre 150 godina koristio. Totalno anti-srpska politika je iz korpusa srpskog naroda oterala sve koji nisu bili pravoslavni. I sa takvim kretenskim idejama cete svesti Srbiju na ono sto i zasluzuje, a to je na par
njiva gde cete moci da kvazi-srbujete. Srbi katolici su postojali - Natko Nodilo je jos pisao da se u Dubrovniku i okolini prica srpski. Isto kao sto su postojali i Srbi muhamedanske vere. Ali onda su glupi Srbi, a Srbi jesu najgluplji narod na planeti, poceli da, uz blagonaklonost Crkve, svima koji nisu bili pravoslavni odricu pravo da su Srbi. I zato smo danas ovde i stigli. Da nije bilo tako neke teritorije ne bi bile izgubljene. U Madjarskoj postoje ( a i u delvedeku naravno :P ) Madjari katolici i Madjari protestanti. Niko protestantima nije odrekao da su Madjari i oni su uvek tu kad otadzbin izatrebaju. Isto je i sa Nemcima koji su takodje i katolici i protestanti i tu niko ne vidi problem. Zato su i uspeli da budu velika sila. Samo srpske gluperde rade protiv sebe. A najvece gluperde ste vi navodni nacionalisti sa ovog foruma. Gori ste od kvazi-intelektualnih srpskih salonskih fasista, oni bar ne gube vreme na netu vec bar pokusavaju da svoje foliranje bar iskoriste da povale nesto...

commodore:
DeDa:
Recimo da postoje Grcki Katolici,kao i Ruski Katolici.Zasto onda ne bi postojali Srbi Katolici.U ostalom nacionalnost nema nikakve veze sa veroispovescu.Poznajem jednog vijetnamca ovde u Pancevu...Vladimir...covek se izjasnjava kao Srbin.Rodjen je ovde,sluzio je vojsku ovde,zar mora da se iz Budizma preobrati u Pravoslavlje da bi ga smatrali Srbinom?!

Ali ne postoje!!!!!!!!!
!!!!
!!!!
!!!!
Ne postoje ni Srbi katolici. Mislim, postoje, ali se ne zovu Srbi...
Niti Srbi muslimani.
Ni Srbi harekrishnovci.
SRBI - slave Jovanjdan, Nikoljdan, Djurdjevdan, Gospojinu...
Pusti ti to sto se od Broza na ovamo sve antisrpsko gajilo i zalivalo.
Nije Brozovstina dobro nasledje.

uze mi rech iz usta 8)

eremita:
1.NISU Pravoslavni Srbi odricali pravo Srbima muslimanima da budu Srbi druge vere -
vec je to ucinio JOSIP BROZ izmislivsi naciju “MUSLIMAN”,

2.NISU Pravoslavni Srbi odricali pravo Srbima u Makedoniji (stara Srbija) da to
i dalje ostanu, vec su Bugari i komunisti po nalogu KPJ nasilno menjali imena i
prezimena srpskom narodu i izmislili drzavu i naciju
Makedonija, tj. Makedonci –
koji naravno, ne postoje, vec je u pitanju mesavina naroda koji su po nacionalnosti
tj. po svom poreklu Srbi, Bugari i Grci. Mi Makedonce sada zovemo:
SRBITI SA GOVORNATA MANATA1
Razmisli zasto jos uvek SPC nije priznala Makedonsku crkvu.

3.NISU Pravoslavni Srbi odricali pravo Srbima da budu i Srbi rimo-katolicke
veroispovesti, vec su pokatolicenim Srbima pravo da ostanu Srbi oduzeli prvo ustase
Ante Pavelica jer su ih klali i to prvo ih nasilno pokrste a zatim zakolju (imam i
originalne fotografije gde ustasa drzi tanjir ispod grkljana coveka koji ce biti
zaklan da sakupi krv – koju su pojedini patoloski tipovi pili) Oni Srbi koji
su se dobrovoljno pokrstili vise nisu smeli ni
da pomenu da su Srbi –
a to traje i do dan-danas.

4. Pa ako Boga znas, pogledaj sta se pred nasim ocima odvija u Milovoj Crnoj Gori – sve ide u pravcu da ako se izjasnis
DA SI SRBIN – ZA TEBE NEMA MESTA U CRNOJ GORI. MORAS DA BUDES PO NACIONALNOSTI
SRNOGORAC, DA SE ODREKNES PISMA(CIRILICE) JEZIKA(MATERNJI) I CRKVE I DA PRIDJES RASPOPU!

U svom postu – Ti si se sluzio lazima i uvredama. Za uvrede Ti ne zameram – smatram da je u pitanju nedostatak domaceg vaspitanja.

LOGICNA POSLEDICA SVEGA STO NAM SE DO SADA DOGADJALO JE DA MORAMO
ZAKLJUCITI DA SU SRBI - NAROD PRAVOSLAVNE VEROISPOVESTI.

apsolutno netachno
nije broz kriv nizasta nego neki prepametni patrijarh krajem 19. veka. al da, vama i nije svojstveno da govorite istinu, izvini

Crkva se mesa u drzavnu politiku a ne moze ni svoje stado da sacuva.
Bio sam sokiran kada sam cuo da je Pavle izvalio da je Papa nepozeljan u Srbiji.Pa to najpre nije hriscanski jer treba prastati i uhvatiti ispruzenu ruku svakom.

Djesi Djenis I:
Bio sam sokiran kada sam cuo da je Pavle izvalio da je Papa nepozeljan u Srbiji.Pa to najpre nije hriscanski jer treba prastati i uhvatiti ispruzenu ruku svakom.

...and the livin' is easy...

Благо теби.
Прво, Папа се намерио да своју "свету" и "непогрешиву" ногу и столицу забоде у неку Православну земљу још од ВЕЛИКОГ РАСКОЛА.
Русија је довољно велика да је могла да му каже да НЕЋЕ НИКАД ступити на тло МАЈКЕ РУСИЈЕ.
Грчка је довољно стара да је могла да каже исто.
Србија је ПРВИ ПУТ ПАМЕТНО одиграла своју карту.
"Није још време" значи ".... ти ја .... у .... католичку, ући ћеш, ал у .....", али то знамо само ми...
Ето му, пола света је његово, што не иде код њих, него `оће на Савину земљу, па то ти је...
Немој наседати на пропаганду.
Није то испружена рука.
То је испружена канџа Понтифексова.

Djesi Djenis I:

Zapamti jedno: BEZ POKAJANJA - NEMA OPROSTAJA !
Dakle, Papa treba prvo da ode u JASENOVAC, DA KLEKNE I DA MOLI ZA OPROSTAJ
ZA POKLANIH 600.000 NEVINIH SRBA A CIJE JE KLANJE U DOBROJ MERI ORGANIZOVALA I
PODRZAVALA UPRAVO NJEGOVA SVETA STOLICA

Vatikanski monstrumi to daleko bolje znaju i od Tebe
i od mene.

Njegova Svetost Patrijarh Srbski Gospodin Pavle NIJE "IZVALIO" kako Ti podmeces
"da je Papa nepozeljan u Srbiji" - on tako nesto, naravno, nikada nije rekao.
Uzmi pa procitaj saopstenje Svetog Sinoda SPC-a.
A znas li zasto je takvo saopstenje
dao Sinod: zato sto bi hiljade pravoslavnih Srba izaslo da protestvuje a medju
njima i moja malenkost.

[/b]Orthodox Church, one of the three major branches of Christianity, which stands in historical continuity with the communities created by the apostles of Jesus in the region of the eastern Mediterranean, and which spread by missionary activity throughout Eastern Europe. The word orthodox (from Greek “right-believing”) implies the claim of doctrinal consistency with apostolic truth. The Orthodox Church has also established communities in Western Europe, the Western Hemisphere, and more recently, Africa and Asia. By the year 2000 the Orthodox Church had about 215 million adherents throughout the world. Other designations, such as Orthodox Catholic, Greek Orthodox, and Eastern Orthodox, are also used in reference to the Orthodox Church.

Microsoft Corporation. All rights reserved.

DeDa:
[/b]Orthodox Church, one of the three major branches of Christianity, which stands in historical continuity with the communities created by the apostles of Jesus in the region of the eastern Mediterranean, and which spread by missionary activity throughout Eastern Europe. The word orthodox (from Greek “right-believing”) implies the claim of doctrinal consistency with apostolic truth. The Orthodox Church has also established communities in Western Europe, the Western Hemisphere, and more recently, Africa and Asia. By the year 2000 the Orthodox Church had about 215 million adherents throughout the world. Other designations, such as Orthodox Catholic, Greek Orthodox, and Eastern Orthodox, are also used in reference to the Orthodox Church.

Microsoft Corporation. All rights reserved.

NAPISI SRPSKI - DA TE CEO SVET RAZUME!(mozes i latinicom)

Ma nije razumeo, nasao je Orthodox Catholics, pa je pomislio da su to neki pravoslavni katolici - da bi potkrepio svoju tezu da nisu svi Srbi pravoslavni.
Ne kapira da je termin pravoslavan grcka rec orthodoxis koja je ISTA kao i latinska rec katolik... Onaj koji ispravno veruje.
Mada je to dosta komplikovano, priznajem.

Mi sebe zovemo istocni pravoslavci...
ovi su zapadni katolici.

NEGO DEDA,

jel ti znas uopste sta je problem sa Crkvom istoka i zapada. Sta je razlog raskola - shizme?
Ono "filioque", nepogresivost, placanje za oprost greha, a?

Naravno...
Tu i jeste spor od pocetka, ovo sad su samo posledice.
Mene stvarno cudi kako ljudi ne vide kontekst, nego se uhvate za pojedinacnu stvar i udri...

"Ne vide sumu od drveca"
:!:

commodore:
Naravno...
Tu i jeste spor od pocetka, ovo sad su samo posledice.
Mene stvarno cudi kako ljudi ne vide kontekst, nego se uhvate za pojedinacnu stvar i udri...

"Ne vide sumu od drveca"
:!:

MA, VIDE ONI VRLO DOBROI ZNAJU ONI SVE VRLO DOBRO - ALI NE ZELE DA VIDE I DA ZNAJU
JER U SVOJOJ KRATKOVIDOSTI MISLE SAMO O SOPSTVENOM BLAGOUTROBIJU !

Hrišćanska crkva je zajednica ljudi koju je osnovao naš
Gospod Isus Hristos.zajednicu spaja zajednička vera u Njega
Kao u Boga-Iskupitelja,u bogootkriveno učenje,bogosluženje i Tajne.
Reč crkva potiče od grčkog Eklesija i znači sabranje,i od
jevrejskog kagal-zbir.Ruska reč Cerkov znači dom Gospodnji.

Crkva pre svega znači-zajednicu ljudi koja Veruje u Boga i Hrista.
U tom smislu se razlikuje:1.crkva starozavetna i crkva novozavetna.
2.crkva pomesna i crkva sveopšta. U prvu spadaju hrišćani ODREĐENE ZEMLJE,
ili oblasti,u DRUGU - svi koji veruju u Hrista.
3.crkvu zemaljsku i nebesku; 4.crkvu vidljivu i nevidljivu

Naziv Pravoslavlje pojavio se kod hrišćanskih pisaca sa pojavom
prvih formula učenja hrišćanske crkve i označava veru CELE CRKVE,
nasuprot heterodoksiji-raznoglasju jeretika.Docnije ORTODOKSIJA
označava sveukupnost crkvenih dogmata i za njegov kriterijum prihvata se
stalno čuvanje učenja Hrista i apostola u onom obliku u kome je ono izloženo
u Svetom pismu.Sv.predanju i u drevnim simvolima vaseljenske crkve.
Od vremena odvajanja (1054.g.) Istočne od Zapadne,naziv "pravoslavna"
ostao je za Istočnu,dok je Zapadna usvojila naziv "katolička".
U opštem,zajedničkom smislu,naziv "ortodoksija",usvojile su i druge
hrišćanske veroispovesti,npr.ortodoksni luteranizam.

Katolička crkva (doslovan prevod je vaseljenska,svetska) - pod ovim nazivom
podrazumeva se:Vaseljenska crkva SVIH HRIŠĆANA (na svetu).
Posle raskola u crkvi,ovaj naziv se počinje upotrebljavati samo za zapadnu crkvu,
i zato je daleko precizniji naziv Rimokatolička.

Po Božanskom-Hristovom ustrojstvu crkve,postoje 5 patrijaršijskih
( patrijarh i papa znače isto - OTAC) prestola:1.Rim, 2.Carigrad,
3.Aleksandrija,4.Antiohija,5.Jerusalim.Ostalih 9 pravoslavnih,autokefalnih
su nastale po ljudskom ustrojstvu,i čine ih:Srpska,Ruska,Rumunska,Bugarska,
Gruzijska,Kiparska,Poljska,Albanska i naravno Grčka pravoslavna crkva.

Sporovi,pojave novih jeresi,postavili su pred crkvene oce zahtev za
preciznom formulacijom dogmi.to je učinjeno na 7 VASELJENSKIH (ZAJEDNIČKIH) SABORA.
( interesantno je da su se prvi 325.g.i poslednji 787.g. održali u Nikeji.)
Pre 9 VEKA sav hrišćanski svet činio je jednu VASELJENSKU CRKVU,a neznatne
obredne i kanonske razlike nisu odvajale Zapadnu crkvu od Istočne.

Kasnije su učenja Zapadne crkve - dogmatska,poput učenja o filioque
(da Sveti Duh ishodi od Oca i sina),
Liturgijsko,poput učenja o opresnocima (beskvasnom hlebu koji se upotrebljava
prilikom pričešćivanja),i, na kraju,učenje o dimenzijama i karakteru vlasti
rimskog episkopa-izazvali konačni razlaz obeju crkava.

Ukoliko neko želi da nešto dopišem o razlazu,raskolu,rado ću to učiniti,ovo je
pre svega kratak opis istorije hrišćanske crkve,pre raskola,i objašnjenje
nekih pojmova,jer se iz prethodnih diskusija,može zaključiti,da
mnogima najopštiji pojmovi,a da ne kažem dogme,nisu jasni.

Zt - HVALA TI! MOLIM TE NASTAVI SA OBJASNJENJIMA
OKO RASKOLAI LEPO
NAVEDI (A UOCAVAM DA SI DOBRO UPOZNAT ZASTO SU SE RAZISLI?)I TAKODJE TE MOLIM
DA LEPO OBJASNIS STA TO ZNACI UNIJATA I UNIJACENJE

Smatram ovo veoma korisnim zbog manipulacija sa narodom koje je omoguceno neznanjem.

UNAPRED TI HVALA!

Počeću ovako:"mi smo nepromenjivi;isti smo kao što smo bili u 8 veku...
O,kada biste samo pristali da opet budete ono što ste jednom bili,
kada bismo zajedni bili sjedinjeni u veri i pričešću!"-Aleksej Homjakov

"jednog letnjeg popodneva godine 1054,kada je u crkvi Svete Sofije
u carigradu trebalo da počne služba,u zgradu su ušli kardinal Humberto
i dva druga papska legata,i uputili se pravo prema oltaru.Nisu došli da se mole.
Na oltaru su ostavili Bulu ekskomunikacije (odluku o izopštenju) i još jednom odmarširali.
Prolazeći kroz zapadna vrata,kardinal je otresao prašinu sa stopala,
uz reči:"Neka Bog vidi i presudi".Đakon je,vidno uzbuđen,istrčao za njim
i molio ga da uzme Buku natrag.Humberto je to odbio,i ona je pala na pločnik".

Ovaj tužni događaj obično se uzima kao početak VELIKOG RASKOLA između
pravoslavnog Istoka i latinskog Zapada.Međutim,sada istoričari smatraju da raskol nije događaj
čiji se početak može tačno odrediti.

Crkveni raskol,Nažalost,pripreman je postepeno od prvih vekova hrišćanstva,
putem na prvi pogled sitnih razlika u pogledima i ličnim sukobima
predstavnika dveju crkava.docnije.od 9 veka,podela je počela da se javno
i snažnije ispoljava,a u toku sledeća 2-3 veka došlo je do toga da su se
obe crkve počele okrivljivati i uzajamno vređati,da jedna crkva ne smatra
drugu istinitom.Rascep (ovde ću navesti samo crkvene događaje,iako SU
veoma bitani svetovni razlozi,ONO ŠTO mi danas zovemo međunarodni odnosi.
Polazna sintagma:JEDNO CARSTVO NA NEBU,GOSPODA NAŠEG ISUSA HRISTA,
JEDNO CARSTVO NA ZEMLJI,RIMSKO,ODNOSNO VIZANTIjA.800.g.dobijamo
drugo carstvo na zemlji-Franačko-Karla Velikog.),je počeo
od nesuglasica između carigradskog patrijarha Fotija i pape Nikole I.

U Vizantijije,umesto maloletnog cara Mihaila III,na vlasti bio njegov stric,Varda.
Patrijarh Ignjatije u prisustvu naroda nije dozvolio Vardi da se pričesti zbog
njegovog javnog razvratnog života.varda je bez ikakvog suđenja i istrage
poslao patrijarha u zatočeništvo,a na njegovo mesto postavio Fotija.
Papa je,stavši na stranu Ignjatija,lišio fotija svih stepena sveštenstva,
pa je tako započeo razdor između Istočne i Zapadne crkve.Mada se spor
posle Fotijeve (izuzetno veliki duhovnik,i otac crkve),smrti stišao,kontakti
Između Istoka i Zapada nisu obnovljeni.Okružna poslanica Fotija zauvek
je postalo svedočanstvo razlika između Istočne i Zapadne crkve.

Polovinom 11 veka carig.patrijarh Mihailo Kerularije je ponovo počeo spor sa papom.
(ni ovaj spor ne sme se gledati van širih ,za to vreme,međunarodnih odnosa.)
Papa je poslao u Carigrad 3-icu legata koji su,umesto da ugase,
razbuktali plamen razdora(VIDI UVOD!).
Istini za volju,niko nije verovao da je to konačni razlaz,bilo je i
kasnije pokušaja spajanja crkava,ali oni nisu bili uspešni.Krstaški ratovi,
a posebno 4,koji se završio zauzimanjem Carigrada (Konstantinopolja),
još su više ojačali neprijateljstvo Grka i Latina.

Niko nije posumljao,a kamoli verovao, da je to konačni razlaz,
bilo je nekoliko pokušaja,sa najviših mesta, da se uspostavi jedinstvo
u sledeća 4 veka,ali su svi pokušaji završeni neuspešno.

U prethodnom izlaganju (CRKVA - Hrišćanska crkva) naveo sam crkvene razloge,
koji su doveli do razlaza.Liturgijsko pitanje je nevažno,iako je najviše
pominjano,problem je bio i ostao u FILIOKVE,KOJE DO POČETKA 11 VEKA,IAKO
SU SE POJAVILE U ŠPANIJI U 6 VEKU,NI RIMSKE PAPE NISU PRIHVATALE.
Otac Dž.Majendorf kaže,(uz G.Florofskog,A.Šmemana,najistaknuitiji pravoslavni
bogoslov 20 veka),"da je Vizantijcima nedostajalo potpunije znanje
komplikovanih istorijskih prilika,koje su dovele do prihvatanja FILIOKVE
na Zapadu", (Suština: KADA ISPOVEDAMO SIMVOL VERE MI PRAVOSLAVNI GOVORIMO:
....I U DUHA SVETOG,GOSPODA ŽIVOTVORNOG,koji od Oca ishodi,koji se sa Ocem
i Sinom zajedno potuje i slavi,koji je...;KATOLICI: KOJI OD OCA I SINA ISHODI,
proizilazi....),"O interpolaciji u Simvol vere u Španiji u 6 veku"itd.itd..

Nadalje velika razlika uspostavljena je u drugoj pol.19 veka,kad je usvojena
dogma,sa čime se mi pravoslavni,nikako ne močemo složiti:O BEZGREŠNOM ZAČEĆU
DJEVE MARIJE(Mi je zovemo Bogorodica,tu stavljamo naglasak),I NEPOGREŠIVOSTI
RIMSKOG PAPE,KOJI SE SMATRA BOŽIJIM IZASLANIKOM.

Kod nas pravoslavnih,patrijarh,(to znači na latinskom papa),samo je PRVI IZMEĐU
JEDNAKIH,to je ono što smo mi pravoslavni nudili, i PRIZNAVALI RIMSKOM PAPI
(POŠTO JE TU CRKVU OSNOVAO SV.APOSOL PETAR),da bude PRVI IZMEĐU JEDNAKIH,ali
on je želeo svu vlast,ne samo duhovnu,nego i svetovnu,što je na kraju
krajeva i na zapadu rezultiralo ratom u 11 veku,između pape i cara,
privremenom pobedom pape,potom AVINJONSKIM ropstvom papa,I NA KRAJU POJAVOM,
USLED JOŠ MNOGIH NEPRAVILNOSTI,PROTESTANTIZMA U 16 VEKU.

Dragi moj brate,Eremito,nadam se da si zadovoljan odgovorom,o UNIJI I UNIJAĆENJU,
sledećom prilikom,bilo bi previše za ovu temu.I imaj na umu ono što sam već
jednom napisao,a što kažu Šiptari:""hoćemo li da govorimo kako jeste ili
kako nam sviđa?" ISTINA,mora da krasi nas SRBE,NOVO PLEMSTVO,
(NARAVNO MISLIM NA PLEMSTVO DUHA),Jer šta kaže S.Miletić
(koji i meni i tebi treba da je uzor),:"Samo jedan srbin to je narod",A
BEZ ISTINE,bez pravde(koj je uvek u ovozemaljskom životu u
rukama jačega),nas kao ljudi,to znači kao nacije neće biti.

Nije problem u religiji...nego u ljudima.bas zato,sto se razlicita misljenja i ubedjenja ne postuju.pojedniac hoce da natera ostale da misle kao on,zato sto on misli da on postupa ispravno.
Kada bi se ljudi pridrzavali zakona,ne samo Hriscanstva...nego i Budizma pa cak i Islama,svet bi bio mnogo lepse mesto za zivot.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back