ČOVEK - IZMEDJU ŽIVOTA I SMRTI

Život je igra. - Ko život shvata kao večitu borbu biće poražen kad tad. Svako svojim životom obavlja poverenu mu misiju. Ne shvataj život ozbiljno ubiće te. Život je pred nama a smrt nas vreba. Život ima samo jednu alternativu, ali to sigurno nije život. Kada umiremo, - uvek umiremo stari.(Koliko god apsurdno zvučalo) Smrt je vrhunac života. Sva živa bića bez izuzetka, na sebi svojstven način, pokušavaju sve,da odlože ono što se odložiti ne može - smrt. Život, živa bića i umiranje su izmišljene kategorije, neshvatljive univerzumu. Smrt sama po sebi nije ništa drugo, do promena oblika materije od koje smo sazdani. Prostor i vreme su odrednice koje je izmislio čovek, da bi predstavio sam sebi napredak ljudske civilizacije od postanka čoveka do danas. Neshvatajući da univerzum odredjuje i kreira sve postojanje, pa i života u njemu. Čovek i živa bića su svojevrsni katalizatori promena u deliću univerzuma. Čovek je svesno, razumno i misaono biće, o kakve intelektualne prepotencije. A nismo ni svesni da ne razumemo, da samo mislimo da mislimo.

pely;bt59674:
Ovo je komentar je par ekselans!!!
tamtam.gif
Pely, hvala ti od srca.:heart::zag:

Smrt sama po sebi nije ništa drugo, do promena oblika materije od koje smo sazdani.

Divan blog prijatelju !!!
Smrt je sastavni deo života,i ne postoji ni jedna sila koja je može od njega odvojiti.
Čovek je putnik u vremenu i prostoru, a taj put može preći s više ili manje zadovoljstva,
ako uspešno zna zaobilaziti prepreke, odnosno ako ispred svake prepreke ne gubi previše dragocenog vremena !!
:zag::heart::ok:

LJILJA MMM;bt59657:
prihvatam ga kao igru.......ali kao jako,jako ozbiljnu igru gde svaki naš potez, replika, rad ostavlja trag na nama i onima oko nas. Uloga glumice mi je dodeljena.....moje je da odigram rolu na najbolji mogući
način....kao i ti, kao i svi.
Razumela sam šta one dve sličiće predstavljaju.....samo mi nije jasno zašto vidiš toliko prepotencije, gluposti, nevažnosti, nebitnosti, nepoštenja i svih ostalih negacija u čoveku.......a lepog, dobrog, plemenitog nema........to nije realno.
Realno je po meni kada smućkaš one dve sličice.....
Opet se ova moja glimičica pravi pametna....nikako da joj to izbijem iz glave :);)
Draga moja Ljiljo, a zar svet ne obiluje svim ovim negativnostima koje si ti navela čak i mnogim drugim koje ni ti ni ja nismo spomenuli. Potpuno si u pravu sa konstatacijom da na ovom našem "dunjaluku" ima mnogo dobrih i lepih stvari. Da toga nema nebi bilo ni napretka ljudske civilizacije. Medjutim, u blogu negovorim o negacijama u čoveku, nego o njegovom negativnom odnosu prema prirodi uopšte a samim tim i prema sebi, jer i mi smo deo te prirode. A taj negativan odnos čoveka prema prirodi i sebi i jeste nastao u neumerenoj pa čak mislim i nekontrolisanoj želji i nameri čoveka, da sebe stavi iznad prirode i prirodnih zakonitosti.

Poslednja izmena:
REVELIN;bt59680:
Smrt sama po sebi nije ništa drugo, do promena oblika materije od koje smo sazdani.

Divan blog prijatelju !!!
Smrt je sastavni deo života,i ne postoji ni jedna sila koja je može od njega odvojiti.
Čovek je putnik u vremenu i prostoru, a taj put može preći s više ili manje zadovoljstva,
ako uspešno zna zaobilaziti prepreke, odnosno ako ispred svake prepreke ne gubi previše dragocenog vremena !!
:zag::heart::ok:

Draga Rev, hvala ti na predivnom komentaru. Egzistencijalno pitanje čoveka i čovečanstva uopšte jeste pitanje sposobnosti snalaženja u vremenu i prostoru. Još jednom ti zahvaljujem od srca.:heart::cmok:

"...Život, živa bića i umiranje su izmišljene kategorije, neshvatljive univerzumu. Smrt sama po sebi nije ništa drugo, do promena oblika materije od koje smo sazdani..."

Ovo je sama sustina naseg zivota, kada se ona spozna, sve stvari dolaze na svoje mesto.Zbog toga nam je tako tesko da je prihvatimo (tj.primenimo).
Hvala prijatelju moj, sto nas na nju podsecas!:heart:

spiholog;bt59705:
"...Život, živa bića i umiranje su izmišljene kategorije, neshvatljive univerzumu. Smrt sama po sebi nije ništa drugo, do promena oblika materije od koje smo sazdani..."

Ovo je sama sustina naseg zivota, kada se ona spozna, sve stvari dolaze na svoje mesto.Zbog toga nam je tako tesko da je prihvatimo (tj.primenimo).
Hvala prijatelju moj, sto nas na nju podsecas!:heart:

Jaco, hvala i tebi na lepim rećima i razumevanju.:cmok:

dusan jovic 95;bt59784:
E onda Arhimede hvala-ja necu razmisljati o tom,jer uostalom gde si i video zenu koja zna da misli....:mrgreen:

Potpuno su u pravu prijatelju dragi, o tome ne treba razmišljati, treba živeti, jer život je kratak i čista je danguba da nam život prodje u razmišljanju o životu i smrti.
Niko, bez obzira na pol, ne zna da misli dovoljno dobro, da bi nam život u biološkom smislu trajao večno.

Poslednja izmena:
Arhimed 1;bt59791:
Potpuno su u pravu prijatelju dragi, o tome ne treba razmišljati, treba živeti, jer život je kratak i čista je danguba da nam život prodje u razmišljanju o životu i smrti.
Niko, bez obzira na pol, ne zna da misli dovoljno dobro, da bi nam život u biološkom smislu trajao večno.
...prepredeni moj dobronamerni Arhimede,samo da podvucemo crticu,ja sam zensko. :cmok2: umesto razmisljanja...a i moze da boli...

Nekako me ovo potsetilo na Andrića i znakove pored puta,
gde kaže da ako nas oni i ne spasu od lutanja
ali će nam olakšati ta ista lutanja
i pomoći nam tako što će nas uveriti da
ni u čemu što nam se dešava nismo ni sami,ni prvi,ni jedini...(tako nekako,koliko se sećam)..
ne treba o smrti ni razmišljati,
dovoljno je što smo svesni da je neminovna..
a dok se ne desi,uzivajmo:)

aka973;bt59999:
Nekako me ovo potsetilo na Andrića i znakove pored puta,
gde kaže da ako nas oni i ne spasu od lutanja
ali će nam olakšati ta ista lutanja
i pomoći nam tako što će nas uveriti da
ni u čemu što nam se dešava nismo ni sami,ni prvi,ni jedini...(tako nekako,koliko se sećam)..
ne treba o smrti ni razmišljati,
dovoljno je što smo svesni da je neminovna..
a dok se ne desi,uzivajmo:)

Bravo prijateljice!:klap::zag:

Back