Čorbe

Corba od tikvica
Uzeti dve vece tikvice (ili 3-4 manje). Polovinu naseckati na kockice a polovinu izrendati.
Izdinstati malu glavicu crnog luka, kad postane staklast ubaciti rendane tikvice, prodinstati par minuta.
Zatim dodati kockice, dinstati jos pola minuta. Po potrebi dodavati po malo vode.
Dodati vodu, so/vegetu, doliti vode da ogrezne. Kuvati na tihoj vatri 15ak minuta. Iskljuciti ringlu, ubaciti 1 seckani cen belog luka i mirodjije po ukusu. Dodati kiselu pavlaku ili malo mleka - ko sta voli

CORBA OD KROMPIRA

Iseckagti 1\2 kg krompira na sitne kockice i prprziti na jednoj kasiki ulja. Kada je proprzen dodati 2 kasicice aleve paprike i malo soli, naliti vode da ogrezne i kuvati dok krompir ne omeksa. Kada je krompir kuvan dodati vegetu i naliti slatkim mlekom, kuvati dok mleko ne pocne da vri, dodati mleveni biber i seckani persun.

CORBA OD BELOG LUKA

Ovo je corba koju je moja mama cesto pravila, kada je na brzinu trebalo skuvati corbicu.

Na malo ulja isprziti pola glavice seckanog belog luka. Prziti samo malo da pusti miris a ne da dobije braon boju. Naliti vode dodati vegetu i pustiti da provri. Kada voda provri sipati lagano griz (e ne znam koliko pa da me ubijete) ako preteras sa grizom dodas jos malo vode. Corba ne sme da bude pregusta jer kada griz provri umuti se jedno jaje sa soljom jogurta i doda se u corbu ( naravno to se radi kada se corba skine sa ringle, da se jaja ne zgrudvaju), na kraju corbu posuti seckanim persunom.

Racunam da me ostali bojkotuju il im je ispod

Ja tek sad videla temu:dash::dash::dash:
Ja volim da izmisljam corbice...znaci sve sto padne pod ruku...
Najvise volim onu povrcnu...tu svega ima...
Volim i paradajz, tu vec spremas.
Ima ona sa mesom, opet tu improvizujem, moze biti pilece, junece ili svinjsko, onako iseceno na komadice, malo proprzim sa lukom na tek, tek masnoce...dodam zacine koje volim, lepo je sa lorberom, nalijem sa vodom i dodam saku pirindza...to se kuva dok pirinac ne bude kuvan.Ko voli moze malo pavlake, moze i limuna da se nacedi u tanjiru...lepo je svakako.
Ima ih js, samo ne mogu da se setim trenutno...kad budem pisem ti opet...
Pozdrav:heart:

LEDENA ČORBA OD PARADAJZA

Potrebni sastojci
(za šest osoba)

- 1 kg paradajza
- 2 paprike
- 1 velika glavica crnog luka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 2 čena belog luka
- 0,5 l pileće supe
- 1 dl maslinovog ulja
- 4 kašičice vinskog sirćeta
- sok od pola limujna
- 2 dl paradajz soka
- so, biber i bosiljak
- hleb, maslinovo ulje i beli luk (za krutone)

Ova čorba je jelo koje se pravi tako da odstoji u frižideru najmanje 10 (deset) sati, a najbrže i najlakše se sprema u blenderu (ili multipraktiku).

Luk se očisti i iseče na krupnije kriške; paprika opere i očisti od semenki; beli luk očisti i zgnječi. Paradajz se prvo potopi u vrelu vodu 20-ak sekundi, da bi se kožica lako skinula, a zatim se iseče na kriške i odstrane sve semenke. Tako pripremljeno povrće se ubaci u blender i secka dok se ne napravi kaša. Zatim se doda paradajz pelat, hladna pileća supa, maslinovo ulje, sok od limuna, sok od paradajza, sirće, so i biber, pa se sve zajedno meša još 15 minuta.

Preručiti u činiju za serviranje i ostaviti da se dobro ohladi. Hleb iseći na kockice i propržiti ga s belim lukom na maslinovom ulju. Pre serviranja, na čorbu posuti i sitno iseckan bosiljak.

Moja omiljena posna corbica
Na krupno rende naribati 3 sargarepe i u serpi na ulju proprziti.Dolivamo 1 l vode i kuvamo.Kad je sargarepa kuvana dodaje se 1 poveci krompir naseckan na kockice, vegeta, seckan persun, kocka za supu (od povrca, posna) i mleven biber.U manji sud mesamo 1 kasiku senfa sa 50 ml vode i sipamo u corbu. Na kraju dodajemo 1 kasiku brasna koju razbijemo sa malo vode i dodajemo u serpu.Da prokuva 2-3 minute.
Ovo je posna varijanta, a masna je na kraju umesto zaprske dodaje se 1 jaje umuceno sa kiselim mlekom.

Corbica sa spanacem
U serpi na ulju przimo 1 sargarepu (na sitne kockice) i 1 seckanu glavicu crnog luka, dodajemo 1 krompir (na sitne kockice), naseckan list celera, 400 gr. spanaca (prethodno blansiran, ocedjen i naseckan), 1,5 l vode, vegeta, so i biber.Kad prokuva dodaje se 2 kasike pirinca.Kad je skuvano izmutimo 1 kasiku brasna sa malo vode i sok od limuna i dodamo u corbicu da prokuva jos nekoliko minuta.
Naravno i ovde ima masna varijanta sa 1 jajetom i kiselim mlekom.

Bela corba
U serpu mecemo 1 glavicu crnog luka, 2 sargarepe, 1 koren paskanata, 1 koren celera, 1 soljicu graska, dolijemo oko 1,5 vode, vegetu i biber i kuvamo dok se povrce ne skuva.Sve povrce osim graska izvadimo, ispasiramo viljuskom i vratimo u vodu, dodajemo 1 krompir narendan i kuvamo dok ne dobije zeljenu gustinu.Na kraju dodajemo naseckan persun.

Jednom sam ja napravila belu pileću čorbu,ali nije bila kao mamina,nešto joj falilo,a ne znam šta :( pa je više nisam pravila.
Evo kako od prilike ide:

Pile se skuva u loncu gde su 2 oljuštena veća krompira,paškanat,šargarepa.kada je meso kuvano izvadi se ,odvoji od kostiju i isecka sitno.E da,ide obavezno i praziluk,on daje šmek poseban :)
Onda te krompire,šargarepu i praziluk sa mesom doda malo te procedjene vode i izmuti mikserom pa vrati u lonac.Doda se so,malo vegete.Kada provri zapržava se sa malo brašna,1 pavlakom i 1 žumancetom koje se izmuti.

To ide od prilike tako,ja sam to pravila,bila je ok,al nešto joj je falilo ,nije bila ista kao mamina.
Možda neko od vas zna ovde šta je falilo :)

Ja ne znam sta je falilo :) ali ja kada pravim corbu ne kuvam sve zajedno (to radim kada pravim supu) nego skuvam meso posebno, posle ga iseckam i odvojim od kostiju. Na ulju proprzim luk, onda dodajem povrce po redu iseckano i to malo proprzim zajedno pomalo dodajuci onu vodu od mesa. Dodam i meso, prodinstam sve i onda dodam onu vodu od mesa. Zaprzim na slican nacin sa jajetom. Ako pravim krem corbu onda deo propasiram, pa vratim u u lonac.

FNgFx.gif
hajde probaću i tako,mada,kada sam pisala podrazumevalo se da se prvo kuva pileće meso,možda oko 40 minuta pa dodam onda povrće.Jesto,to je kremkasta,gusta čorba.Tu čorbu najviše volim.
Ali probaću baš tako kako si napisala,baš me interesuje da li je to-to.

U svakom slučaju hvala ti puno
8mzU8.gif

Back