Čorbe

Poruka
20.421
Mogla sam da guglam do besvesti, mogla sam da kopiram recepte sa kulinarskih sajtova i svasta jos nesto al sve to sam preskocila i odlucila da pitam vas ....dakle ovako...ja sam apsolutni pocetnik na ovu temu. Imam naviku da pravim par corbi sto mi je mama ostavila u amanet tipa karfiol corba, corba od zelja i paradajz corba al zbog potrebe moje cerke moram da prosirim asortiman...a i volim ih ...:heart:

Ubedjena sam da cete imati 1001 predlog i da ce ova tema biti korisna jos nekoj domacici pocetnici ...pa vas molim da ne budete skrte na recima i da pisete recepte sa sve procedurama pravljenja do u sitna crevca jer kod mene se cisto da znate ( vi koje ne znate kako malo znam sa jedne druge teme na kojoj pisem na temu kuvanja) NISTA NE PODRAZUMEVA :lol: sve mora da mi se kaze dosta konkretno skoro ko detetu debilu.

Unapred se pripremite na bezbroj glupih pitanja sa moje strane :cool: i hvala vam ...

KISELA CORBA

stavim u serpu malkice ulja
na tom ulju malo proprzim sitno iseckanu glavicu crnog luka
dodam sitno iseckane 2 sargarepe i 1 veci ili 2 manja krompira (i to sitno iseckano)
dodam zacin c, biber i sipam vodu
kada je sve skuvano, stavim malo persuna
dok corba jos tiho vri, sipam vec umuceno 1 jaje i mesam
treba da se kuva samo jos malo dok se to jaje ne skuva
sipam 1 supenu kasiku sirceta
promesam
i to je to

Poslednja izmena:
Racunam da me ostali bojkotuju il im je ispod kulinarske casti da se bakcu sa tako trivijalnim stvarima kao sto je corba i kazem hvala Fibi na predlogu za corbu :)

Probacu vec sutra, za danas imam na repertoaru corbu ala Mirka ...sama sam je smislila na osnovu svog skromnog kulinarskog umeca.
U sustini postupak je isti kao kod tvoje corbe

Malo ulja u serpu (2-3 supene kasike) , pa kad se ugrejalo, dodati sitno naseckam crni luk, kada postane slatkast dodati balkansku ili neku drugu povrcnu mesavinu ( za situaciju kad nema svezeg povrca ili se zuri ) i proprziti par minuta.
Naliti sa 1 l vode i pustiti da prokljuca.
Kada je prokljucalo smanjiti vatru i kuvati nekih 20-tak minuta.
Kada je povrce skuvano dodati 2 kocke za supu ( ili vise ako je sipano vise vode).
Posle 15 minuta krckanja na laganoj vatri , dodati rezance.
Kada su rezanci skuvani , sipati jednu pavlaku i dobro promesati.
Dok se to krcka umutiti jedno jaje i lagano dodavati u corbu kako bi se od jaja stvarali rezanci.
Ostaviti jos 5 min da se jaje skuva i corba je gotova.

Ako mislite da nije dovoljno slano dodajte vegetu.
Ako volite mirodjiju i ona se lepo slaze :)

KREM SUPA OD BUNDEVE:
700-800g bundeve se kuva u vodi dok ne omeksa da viljuška lako prolazi kroz nju. Bundevu ispasirati u blenderu. dok se budeva kuva, izdinsta se manja glavica luka i 2 čena belog luka. izblendirana bundeva se pomeša sa tim i malo dinsta. doda je jedna velika kocka za supu (povrćna) i litar vode. Narenda se dve kašikice kore od pomorandže i 1 kašikica limunovog soka. Od začina ja još stavljam peršun sušeni, malo karija (ko voli može kim i korijander, ide u originalnom receptu), sušenog bosiljka i onog Kotnayi začina na mlin-piše italijanska mešavina ili tako nešto-ja to u svako jelo stavljam. po potrebi još posoliti, ako kocka nije dovoljna.
Supa je fantastična, može i sa pavlakom ko voli :D

Taman posla da te bojkotujemo,nego i ja imam isti problem kao ti,kuvam tri corbe belu pilecu,telecu i riblju,ali riblju na moj nacin pa ako te neka zanima pisem.
Moji jedu samo da bude corba i meso,sto znaci svo povrce skuvano,izblendirano,iscepkano meso,ako je retka razmutim malo brasna sa vodom,ili sokom od paradajza,nekad tresnem klasicnu zaprsku.....samo da ne pliva nista osim mesa :mrgreen: a sinu i sargarepa iz vegete smeta......tako da od mene nema velike pomoci;)

POSNA KREM ČORBA
staviti vodu da vri (oko 2 litre), u nju dodati iseckan crni luk (1 srednji), dve iseckane šargarepe, i iseckan paštrmak, šaku zamrznutog graška (kad ima svežeg, može i tako) ili šaku kukuruza šećerca. Začiniti nekim suvim začinom tipa vegeta po ukusu.
Kuvati oko pola sata, izvaditi povrće i malo tečnosti, izblendirati pa vratiti nazad da ponovo provri. Može se ubaciti i malo rezanaca ko voli.
Važno je svo povrće ubaciti dok voda vri jer tako postane slatkasto.

I još jedan savet, kada hoćeš da zgusneš čorbu a da ne stavljaš zapršku ni brašno, najbolje je kad isključiš šporet, ubaciti u čorbu nekoliko kašika minut pirea, za par minuta će se lepo zgusnuti

PARADAJZ ČORBA SA JAJIMA
koliko vode, toliko i paradajz soka staviti da provri, začiniti suvim začinom i đumbirom, a može i bosiljak, on lepo ide u sva jela sa paradajzom. U tu čorbu koja polako vri (na slaboj vatri) dodavati jedno po jedno jaje (ja stavim po dva svakome) ali tako da se ne raspe, da ostane poširano. Kuvati još dva-tri minuta, ko voli, može da ubaci kašikicu šećera, dobije se punoća ukusa i ne bude jako kisela čorba.

Evo je moja riblja corba,sada cete reci to nije PRAVA ali mi je samo ovakvu jedemo

Oprati ribu,moze i vise vrsta(losos,pastrmka,ja volim i skarpinu,soma.....po zelji) oko 400-500g i staviti da se kuva.Kada je gotova izvaditi i ocediti od vode,i nakon toga ocistiti lepo od kostiju.
NAPOMENA:ako koristis svezu ribu ne prosipas vodu u kojoj se kuvala,a ako je zamrznuta onda vodu prosipas

U drugu serpu staviti parce celera,koren persuna,1 svezu papriku,4-5 sargarepa,glacicu crnog luka,2 krompira,2 sveza paradajza ili ako nemas svez onda na kraju 2 kasike tomatella.Posoliti,naliti vodom i staviti da se kuva.Kada je gotovo procediti,sacuvati vodu u kojoj se povrce kuvalo i ispasirati.Svo povrce pasiram osim luka.Vratiti ribu,pasirano povrce,zatim vegetu,biber,lovorov list i tada dpodas paradajz 2 kasike,mozes i vise ako zelis kiselkastije.Kada provri sledi zaprska
U serpicu staviti malo ulja da se zagreje i dodati 1-2 kasicie aleve paprike,malo proprziti,vratiti u corbu i kuvati jos 5 min.

Ove corbe bude bas puno,pa mozes da prepolovis.Ako se resis da je pravis trudila sam se da budem opsirna:zag:

Poslednja izmena:
:worth: TO mi recite ...recepti za razne corbe to se trazi !

Pisite i to sto mislite da svi znaju jer i to sto svi znaju ja ne znam :lol:
Mislila sam da mi to nece nikad trebati dok imam mamu al mama se ulenjila a potreba za svakodnevnim jedenjem corbe se iznenada pojavila.

U znak zahvalnosti prilozicu svoje recepte za cele tri corbe koje znam da napravim :rumenko: kad dodjem do sveske sa receptima popodne :rumenko:

Evo jedan recept za čorbu koja nikada nije ista, a uvek ukusna (naravno za onog ko voli čorbice). Čorba se pravi od povrća i to od onoga šta se trenutno nadje u frižideru a osnova je: crni luk, šargarepa,krompir i kisela pavlaka. Količine zavise od broja osoba za koje se pravi i od ukusa a ja ću dati neku srednju meru.

Jednu glavicu crnog luka iseckati na sitno i stavitu u šerpu sa malo ulja da se malo proprži. Dodati 2 manje ili 1 veću šargarepu isečenu na kockice i dinstati zajedno sa lukom. Kada šargarepa pusti boju dodati vodu, malo posoliti, staviti koje zrno bibera i list lorbera. U to dodati 1 -2 krompira isečenih na kockice.
Kada je kromir skoro gotov može se dodati ono što imate u frizu ili frižideru:
- šaka graška (svež ili smrznut);
- šaka karfiola isečen na sitnije delove;
- šaka tikvica sečena na koce;
- šaka kukuruza šećerca;
- šaka šampinjona sečena na listiće.....
- bilo šta što volite od povrća.

Kod dodavanja povrća jedino treba obratiti pažnju da se dodaje prvo ono povrće koje se duže kuva pa dodavati ono koje se kuva brže kako se ne bi raskuvalo i čorbica bila i na oko i na ukus dobra. To se postiže tako što se prethodno povrće ne skuva sasvim - ovo može da izgleda komplikovano ali nije jer dok se secka sledeće povrće prethodno je već skoro skuvano...
Kada se stavi i poslednje povrće, 1-2 kašike kisele pavlake umutiti sa malo vode ili tečnosti iz čorbe i dodati. Može se u kiselu pavlaku dodati i 1 mala ravna kašičica brašna ili griza (ja ne dodajem) ali obavezno dodati začin tipo začina C i peršun.

Količina dodatog povrća će odrediti i količinu vode kako nebi bila previše gusta, mada je dobro da ne bude retka nego da ima povrća.
Čorbica može da stoji 2-3 dana a može se jesti sa nekom kiselinom - linum ili sirće, koje se dodaje u tanjir prilikom konzumiranje, a ne u šerpu da ne izazove vrenje prilikom stajanja.
Nadam se da se niste uplašile od ovolikog pisanja: tražili ste....gledajte, bolje reći kuvajte i uživajte.:heart:

Poslednja izmena:
Pitanje o RIBLJOJ corbi.
Zasta sluzi voda od kuvanja sveze ribe ako je cuvamo?
Sanjad je propustila da kaže. Voda u kojij se kuvala riba koristi se za dalje kuvanje, sipa se u lonac ili šerpu i u nju se doda očišćena riba od kostiju. Nikako ne bacaj vodu u kojoj se kuvalo i povbrće (po ovom receptu od gore) i to treba dodati u čorbu.
Za sve vas koje imate malu deci jedan savet. Riba, odnosno riblja kost je jako opasna, a koliko god da čistimo ribu postoji opasnost da ostane neka kiska pa....neću ni da kaže. U svakom slučaju kad očistite ribu od kostiju stavite u blender sa malo supe u kojoj se kuvala riba i izblendirajte. Dobićete izmirsiranu gustu čorbu kao potaž, za nas starije malo neobično ali za decu vrlo korisno i bezopasno.

Ok dakle te dve vode se sjedine u jednu corbu :)
Koliko odprilike vode stavljate za kuvanje ribe a koliko za povrce?
Kako izbeci da ne bude previse ni premalo vode.
Sta je mera ?

I odlican savet za ribu i blender.
Hvala.

Pitanje o RIBLJOJ corbi.
Zasta sluzi voda od kuvanja sveze ribe ako je cuvamo?
E,a ja mislila da sam ti sve lepo objasnila :)
Ubacis je u onu vodu u kojoj se kuvalo povrce,znaci kad procedis povrce,onu vodu koja ostane pomesas sa vodom u kojoj se kuvala riba :)
A sto se vode tice ja to sve odokativno,stavim ribu u serpu pa sipam vode da prelije lepo ribu i jos malo preko,povrce isto tako,ali kad je sve kuvano i pomesam vodu od ribe i povrca,e onda odvojim od te kolicine malo,vratim blendirano povrce u serpu i promesam,e onda dodajem vodu koju sam odvojila do zeljene gustine,pa ako mi se cini da je gusto,dodam jos malo obicne vode.....posle dva kuvanja sve ces sama shvatiti

Sad videh da ti sneki vec rekla

Poslednja izmena:
Ok dakle te dve vode se sjedine u jednu corbu :)
Koliko odprilike vode stavljate za kuvanje ribe a koliko za povrce?
Kako izbeci da ne bude previse ni premalo vode.
Sta je mera ?

I odlican savet za ribu i blender.
Hvala.

Kad bariš, bilo šta, dodaj vodu samo koliko da ti pokrije sadržaj. Naši stari koriste izraz za to - da ogrezne. U toku kuvanja voda ispari i po potrebi je uvek možeš dodati, teže je kada je više vode. Ako ti je ipak previše vode ti nemoj da dodaješ svu količinu, ostavi sastrane u nekoj posudi pa ako treba ti je sipaj u čorbicu. Količinu vod ti niko ne može reći iz više razloga: koiko će da ispari zavisi i od jačine toplote na kojoj se kuva i od poklopca, a naravno i od ukusa. Neko voli ređe neku gušće......kao i sve u životu..

skroz sam zaboravila na ovu corbu, a pravila sam je jedno vreme bas cesto.

CORBA OD PECURAKA

oko 300 g sampinjona ocistiti i oprati.
1 crni luk i sampinjone sitno, sto sitnije iseckati (sto je nevidjeni smor, tako da je bolje ubaciti sve to u blender).
napraviti zaprsku.
dodati pecurke, so i biber.
sipati malo vode i mesati.
posle dodavati vodu po potrebi i kuvati.
pred kraj dodati persun.

Kisela corbica

U serpu iseckati na sitne kockice 1 vezu zeleni,staviti celu glavicu crnog luka,iseckati meso na kockice(bilo koje,moze piletina,teletina,mesano,bubci,moze i neko meso sa kostima) i naliti vode da bude skoro puna serpa....Staviti da se kuva i kada prokljuca tada dodati vegetu i iseckan persun i kuvati na laganoj vatri oko sat i po,dva.Pred kraj kuvanja dodati oko pola solje pirinca i ostaviti jos malo dok pirinac ne bude skuvan(paziti da se ne pretera sa pirincem jer on nabubri pa moze da bude pregusto).Kada je corba gotova,ostaviti da se prohladi pa u nju sipati umucena 2,3 jaja sa pavlakom(malo manje od cele) i malo mleka.Iscediti 1 limun i taj sok sipati u corbu....:)
Ja stavljam celu glavicu luka pa je posle izvadim,a moze i da se isecka

Sve sastojke dodajem odprilike u zavisnosti koju kolicinu pravim,koliko hocu da mi bude gusto,kiselo.....znaci stavi prvo sok od pola limuna,pa ako vam to nije dovoljno kiselo dodas jos,isto i za pavlaku i jaja,sipas malo,promesas,vidis pa dodajes dalje....ko kako voli.I ono sto je mene moja mama naucila,vegetu i zacine uvek stavljam kada voda prokljuca.....

Mi ovu corbu bas cesto jedemo,i meni licno je najlepsa kisela corba.....:)

PILECA BELA CORBA

1 pakovanje Frikom mesavine za belu corbu
1 batak i karabatak, ili 2-3 krilca pileca
so, biber, vegeta, zacini po ukusu
1-2 kasike kisele pavlake

U serpu staviti malo ulja i na njemu kratko prodinstati smrznuto povrce iz pakovanja. U to spustiti piletinu i dinstati jedno minut - dva. Naliti vode da ogrezne i kuvati uz dodatak zacina dok meso ne bude kuvano (nikada nisam merila vreme, tako da ne znam tacno). Kad je meso kuvano, izvaditi ga, ocistiti od kostiju i iseckati na komadice. Povrce izblendirati sa malo vode od kuvanja i vratiti u serpu, vratiti komadice mesa u serpu, pustiti da jos jednom baci kljuc. Zaciniti kiselom pavlakom.

Corba od povrca
Zamrznutu mesavinu povrca (krompir, sargarepa, paprika, grasak, boranija, kukuruz) + jedan krompir isecen na kockice + jedan crni luk baciti na ulje jedno 3-4 minuta, sipati vodu i tomatino (u zavisnosti od kolicine povrca), dodati kocku za supu govedju i so i biber. Kuvati dok se ne skuva krompir, on se onako malko raspadne pa ugusti corbu. Na kraju dodati sitno seceno lisce celera, sacekati da baci koji kljuc i gotovoo.
Moja deca jedu samo ovu corbu, karfiol i riblju ali kod babe :) (ona pravi belu riblju corbu)

Back