"Continental" deli otkaze

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
66.209

Continental" najavio hiljade otkaza širom sveta! Gigant ima za cilj da uštedi 400 miliona evra, a evo i kako će tačno to postići​

"Continental" najavio je juče da će otpustiti hiljade zaposlenih širom sveta i okarakterisao taj potez kao inicijalni korak u pravcu podizanja kompetetivnosti kompanije: Jedan od najvećih svetskih dobavljača u auto-industriji, prema pisanju Financial Times-a, bori se da opstane konkurentan u eri električnih vozila.

Nemačka kompaija istakla je u saopštenju u ponedeljak da će cilj da uštede oko 400 miliona evra godišnje najviše uticati na "srednji četvorocifreni opseg zaposlenih... u svim delovima kompanije i na svim nivoima", od 100.000 ljudi koji su zaposleni u njihovoj diviziji za automobile, koja čini oko polovine radne snage kompanije.

Filip von Hiršejdt, novi vođa sektora za automoto idnustriju, istakao je da su otkazi u administraciji, tj. u prodaji, R&D-u kao i u proizvodnji "inicijalna mera", i da se otvaraju vrata za dalje otkaze.

Pre 4 godine upozoravali da će 30.000 poslova u firmi nestati za 10 godina​

Kontinental je još 2019. godine upozorioda će oko 30.000 različitih poslova nestati u narednih 10 godina, sa komentarom da moraju više da ulažu u tranziciju ka električnim vozilima. Od tada je kompaniju napustilo oko 10.000 ljudi, i još 10.000 poslova je i dalje pod lupom i ianalizom da li treba ili ne treba da budu ukinuti.
Kompanija je zajedno sa drugim dobavljačima u industriji oštro pogođena nestašicama mikročipova koji su smanjili proizvodnju automobila, kao i dežurnim krivcem ovih dana inflacijom, koja je podigla troškove koje je veoma teško da prenesu na kupce.

Marže u "Continental-ovoj" automoto jedinici su drastično pale u odnosu na nekoliko rivala, čime je kompanija podstaknuta da razmišlja o prodaji investiciono intenzivnih divizija kao što je ona za autonomnu vožnju, piše FT.
Njihov najveći rival, Šafier, prošlog meseca je najavio ponudu za kupovinu kompanije Vitesco, specijalizovane za proizvodnju EV. Ova kompanija je tehnički spin-off samog Continetala koji se otcepio pre 2 godine zbog argumentacije da će dolazak kineskih brendova u Evropu razvaliti dobavljače na starom kontinentu.
Sam "Continental" je prošle nedelje podigao svoja očekivanja od globalne prodaje automobila, najviše zbog kineskog tržišta.
Automobilska industrija u Evropi se već neko vreme suočava sa velikim pritiskom i konkurencijom od strane kineskih rivala koji se specijalizuju za električna vozila, i to u momentu kada celom sektoru nad glavom visi potpuna zabrana prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjem sagorevanjem u EU od 2035. godine.
Izvor: Financial Times
 
Kriza je na zapadu teska, pljuste otkazi na sve strane. To uveliko utice i na Srbiju, jer strani klijenti nemaju vise para
za autsorsing...
Zavisi od branse do branse, u mnogim bransama je i te kako manjak radnika: zdravstvo, cuvanje dece (vaspitaci), obrazovanje, vozaci, radnici zelenila....Nemacka ima jedno 5 miliona manjka radne snage u ovim sektorima.
Nedavno su cak promenili zakone o zaposljavanju stranaca pa je mnogo lakse doci i bez diplome za neke profesije kao IT. Ranije su trazili formalnu diplomu za plavu kartu - sad traze samo 3 godine iskustva :)
 
Zavisi od branse do branse, u mnogim bransama je i te kako manjak radnika: zdravstvo, cuvanje dece (vaspitaci), obrazovanje, vozaci, radnici zelenila....Nemacka ima jedno 5 miliona manjka radne snage u ovim sektorima.
Nedavno su cak promenili zakone o zaposljavanju stranaca pa je mnogo lakse doci i bez diplome za neke profesije kao IT. Ranije su trazili formalnu diplomu za plavu kartu - sad traze samo 3 godine iskustva :)
Super, samo je kriza od avgusta 2022.
 
Super, samo je kriza od avgusta 2022.

Kriza je od 2020. Vise je uzrocnika, i svaka bransa ima svoje uzrocnike. Negde je kriza zbog manjka radne snage, drugde zbog pogresne biznis strategije (auto industrija i sve vezano za nju, sto je i primer Continentala), na trecem mestu problemi u logistici koji su opet nastali zbog loseg menadzmenta.....

Zapravo, kad malo bolje razmislim, los menadzment i jeste glavni uzrocnik ove krize sada - lose upravljanje, lose prilagodjavanje....
Pogledaj primer auto industrije - Japanci su ispali najpametniji jer nisu pohrlili kao majmuni na brzi prelazak na elektro vozila, nego rade to polako, oprezno, prateci trziste. Nemci su se tu bas zeznuli - pojurili su brze nego sto trziste moze da isprati, i sad placaju ceh.

A problem manjka zdravstvenih radnika, vaspitaca i nastavnika je ogroman u celom svetu. To su ozbiljni poslovi koji nigde nisu adekvatno placeni (osim lekara). Zato i nastaju problemi. Sad su se konacno setili da podignu plate, pa ce od sledece godine da budu bas ozbiljna povecanja u child care i prosveti (pricam za Nemacku). I opet, zakljucak, i za tu krizu je kriv menadzment jer nije predvideo da niko nece da im radi za te pare.
Na primer, isto se namucis da zavrsis skolu za vaspitaca i za poreskog savetnika, a kao poreski savetnik (ako si vredan i dobar) mozes i 3-4 puta vise da zaradjujes nego kao vaspitac.
 
Polako se ulazi u generalnu krizu kapitalizma. On se zasnivao na tome da neki imaju prenaduvane plate i šefuju (zapad) i sirotinju koja rmbači (istok). I kako sad dolazi do geopolitičkih promena, istok se razvija, više nije voljan da rmbači, takav model "globalizacije" nije održiv. Zato nas u budućnosti očekuju promene, sad je samo pitanje koliko će biti turbulentne.
 

Back
Top