Codex Alimentarius: Јавно упозорење грађанима Србије!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А шта је са овим другим емулгатором. Ја од скоро узимам "руски хлеб" па бих волео да ми неко, наравно, ко то добро познаје, каже да ли је то заиста хлеб "здрава храна" или још једна трговачка подвала потрошачима. :dontunderstand:

Мени није јасно како хлеб у пекари кошта 40 динара, а у продавници 32 динара.:lol: Исто тако, у Војводини код нас где су поља пшенице ми имамо лошији хлеб него у Београду. Све наопачке.:confused:

Из Данске (ово је скорашњи пример)наши проивођачи и прерађивачи купе месо неколико дана пред истек рока трајања и то употребе у индустрији месних прерађевина.
Лепо Данцима, јер нису морали да баце месо и још да плате његово уништавање, него су зарадили, лепо нашим ,,произвођачима" јер су јефтино дошли до сировине...
А потрошаче ко ебе.
Али чим ти установиш да је паштета лоша, више је нећеш куповати. Самим тим пропадају све те подвале, малверзације & неетички поступци произвођача.
Као што видиш, клијент је увек у пуној контроли.

Има ту нешто ВРЛО ЧУДНО од када је била објављена несташица - а сада одједном има млека а знамо да се ништа није променило
Изгледа да нисте били у праву кад сте причали да је узрок несташице "смањени сточни фонд из 1908." :hahaha:

Opet E-330 , limunska kiselina..pa jos izaziva zlocudne tumore!
Zaista me interusuje izvor i validnost ovih podataka koje si naveo, jer nije mi poznato da limunska kiselina ima tako negativno dejstvo.
Ako ima, volela bih da neko to potkrepi necim, bar zbog poverenja u sve ostale navedene aditive.

Razumem tvoje sumnje, isto se i ja pitam sta ce emulgator E-330 u pecenom slanom kikirikiju koji se moze uzeti na merenje u Maxiju???
Sta ce kikirikiju limunska kiselina??? Mozes da proveris na etiketi u Maxi - exclusive na cvetnom trgu, stoji na onoj plastici u kojoj se nalazi kikiriki.
Firma "florida bel", i od njih vise nista necu da kupim!!! To su sve fantomske firme "florida bel", "premia", "alba"...
uzasssss

Razumem tvoje sumnje, isto se i ja pitam sta ce emulgator E-330 u pecenom slanom kikirikiju koji se moze uzeti na merenje u Maxiju???
Sta ce kikirikiju limunska kiselina??? Mozes da proveris na etiketi u Maxi - exclusive na cvetnom trgu, stoji na onoj plastici u kojoj se nalazi kikiriki.
Firma "florida bel", i od njih vise nista necu da kupim!!! To su sve fantomske firme "florida bel", "premia", "alba"...
uzasssss

pretpostavljam da je tu limunska kiselina dodata kao konzervans.
zato se dodaje i drugim namirnicama

Али чим ти установиш да је паштета лоша, више је нећеш куповати. Самим тим пропадају све те подвале, малверзације & неетички поступци произвођача.
Као што видиш, клијент је увек у пуној контроли.
:hahaha:
Па све те паштете су се одлично продавале и онда(1980.+)иако су биле смеће, а још се боље продају данас иако су још горе смеће. Редак пример да су од гована направили питу.
Просечно образован и уобичајено упознат човек се не може сам по себи заштитити од малверзација које сам навео.
Зато и постоје свуда у свету инспекцијске службе.
Још само када би код нас и радиле.

uzasssss

Nisu to fantomske firme to su MISKOVICEVE firme...
a covek se sada orijentise na proizvodnju hrane..
e tek sada smo ga naebali..
mali ume pare da pravi na nas racun..

Da ali, opet mi nije jasno kako je stavljen u taj kikiriki, da li su ga prskali da bi odrzao svezinu???
jasno mi je kako stavljaju u hleb i senf, recimo, ali sta je sa kikirikijem?

valjda se prska sa limunskom kiselinom koja sprecava razvoj gljivica i produkovanje stetnih (ali dokazano) aflatoksina.
Ali nikako da mi odgovoris zasto tako bezrezervno verujes onom spisku koji si naveo ...verovatno tu ima necega, ali za limunsku kiselinu mi stvarno nije jasno, pa ona je sastojak svakog voca..

Moj izvor podataka je kolega koji radi na prijemu i kontroli kvaliteta mleka u mlekari u kojoj i sam radim.

Jel kod vas u mlekari predaju mleko neposredni proizvodjaci, tu gde radi tvoj kolega, ili se dovozi u cisternama iz otkupnih stanica ?

Koliku premiju po mm dajete ako neko dotera mleko kako ti rece iznad proseka tj veceg sadrzaja od 3,5% mm, a koliko se umanjuje ako je manjeg sastava jer prosek je prosek ...

valjda se prska sa limunskom kiselinom koja sprecava razvoj gljivica i produkovanje stetnih (ali dokazano) aflatoksina.
Ali nikako da mi odgovoris zasto tako bezrezervno verujes onom spisku koji si naveo ...verovatno tu ima necega, ali za limunsku kiselinu mi stvarno nije jasno, pa ona je sastojak svakog voca..

prirodna da, ali nesto ne verujem da je e330 prirodan.
Taj se spisak nalazi na nekoliko sajtova, sto domacih sto stranih, provereno.

kikiriki da se prska limunskom kiselinom??? O ljudi moji:roll:

Gospođo Delta,
Imam osećaj da će vaš Mišković odigrati ključnu ulogu u promociji i širenju GM hrane na našem prostoru.
Na žalost, ta fašistička organizacija Codex Alimentarius je globalni problem.
Ta mlada budućnost Srbije koju tako olako i hrabro nazivate klošarima će biti zatrovana GM hranom i Miškovićevom imperijom.
To što ste naveli, nije nište više beskoristno od osoba koje koriste anglicizme (stupidnost) za srpsku reč (glupost) koja već postoji.
Na kraju krajeva, verovatno je bolje biti klošar nego biti rob Miškovićeve ili neke druge imperije.

Sva sreća vrli moj sagovorniče što tvoja diskusija nimalo ne oskudeva u cinizmu.
A informativnost tvog odgovora dobacuje skoro do-ništa!
:bye:

Ok, cinična sam osoba, i?

Ako Vam nisu dovoljno informativni moji postovi, dajte neko direktno pitanje (umesto uvreda, teorija zavere i srednjoškolskih iskustava sa prakse) i ja ću Vam direktno i odgovoriti. Kao što možete videti postoji još nekoliko forumaša ovde na temi koji su najnormalnije pitali neke konkretne stvari u vezi svega ovoga i ja sam se potrudio da im odgovorim najbolje što mogu.
A usput bi mogli i Vi da odgovorite na poneko postavljeno direktno pitanje, kao ono oko cena praha i svežeg mleka, ili nepotpunih deklaracija?

Bravo!
Bas se i ja pitam..odakle!??

Има ту нешто ВРЛО ЧУДНО од када је била објављена несташица - а сада одједном има млека а знамо да се ништа није променило...

Napisah neki post ranije, sama količina sirovog mleka koja dolazi od proizvođača se nije (znatno) povećala, ali se promenio raspored prerade i prodaje. Naime, svakoj mlekari je sveže mleko najmanje isplativ proizvod, tj najmanja je zarada po litri prerade i prodaje, tako da u uslovima nestašice sirovog mleka svi najradije zakidaju na tome, dok je kod potrošača ovo najosetljivija kategorija, odnosno ako u prodavnici nema voćnog jogurta to i neće izazvati neku reakciju, dok kada prodavnica osvane ujutru bez svežeg mleka to izaziva veliku buku. Po dogovoru sa ministarstvom sada je smanjena proizvodnja nekih kiselo mlečnih proizvoda nauštrb svežeg mleka, a takođe je smanjen i izvoz dugotrajnog mleka prema Crnoj Gori, opet da bi se maksimalno ispoštovale potrebe tržišta za svežim mlekom. Dugotrajnog mleka i dalje nema dovoljno, posebno onog većih masnoća, 2,8% i 3,2%mm.

рецимо, купио сам КРАТКОТРАЈНО млеко 2,8% масти и нисам га био потрошио - рок му је прошао читавих 10 дана али сам га онако без везе ПРОБАО И УСТАНОВИО ДА ЈЕ ПОТПУНО ИСПРАВНО а то казује да су у њега стављени неки конзерванси за дуготрајно млеко (које се као што знамо не кува зато што би то могло бити опасно за здравље)... а то ме даље упућује на то да је то млеко КО ЗНА ОДАКЛЕ јер ко би био луд да ставља такав конзерванс у краткотрајно млеко??? Задњих десетак дана сам намерно пустио да прође рок 7 дана И ОПЕТ ЈЕ БИЛО ИСПРАВНО... значи да нама УОПШТЕ ИМЛЕК НЕ ПРОДАЈЕ КРАТКОТРАЈНО МЛЕКО

Kao prvo, proizvodnja dugotrajnog mleka je skuplja od proizvodnje kratkotrajnog, tako da bi ovo opet značilo da proizvođač sam sebi bez potrebe izbija pare iz džepa.
Drugo, ne postoji konzervans za kratkotrajno i konzervans za dugotrajno mleko, razlikuju se procesi prerade, tj kratkotrajno mleko se pasterizuje a dugotrajno se sterilizuje, i postoji razlika u ambalaži (vrsta i broj slojeva folije, način varenja).
Inače usled osavremenjavanja procesa prerade, nema više potrebe za kuvanjem nijednog mleka kući pre upotrebe, pa ni svežeg/kratkotrajnog (barem što se tiče mleka velikih mlekara, Imleka, Subotice i Dukata)
Treće, to što se dešava da je mleko dugo posle isteka roka i dalje ispravno (napominjem da to što mu ukus deluje normalno ne mora da znači da je i bakteriološki ispravno) je posledica toga što se kao rok trajanja stavlja period u kome se taj proizvod sigurno neće pokvariti, dok uvek postoji mogućnost da on bude ispravan i posle toga. Taj eksperiment možete uraditi sa bilo kojom namirnicom koja se prodaje deklarisana nekim rokom, garantujem Vam da će sve biti ispravne i posle roka koji je naveden. Upravo zbog ovoga se na zapadu ne koristi "rok trajanja do" već na proizvodima piše recimo "best before" što bi grubo prevedeno bilo "najbolje za upotrebiti do".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back