Једна необична, рекао бих и невјероватна појава у свијету филма, човјек је по много чему посебан. Као глумац глумио је жестоке момке, за ондашње схватање необичне позитивце, који су у мисији тамањења негативаца склони свакој врсти мангуплука или пак прљавштине.
Има ту осредњих филмова, неки су за заборав, али ту је и ванвременски опус Серђа Леонеа.
Давно сам прочитао да тип има екстремно висок IQ, нисам вјеровао, али ме је као режисер разувјерио, дефинитивно има. Чова умије правити одличне филмове, зна знање. Почео је режирати 1970их и 1980их, филмови у којима би он имао главну ролу, није да је вриједно помена, а онда се све промијенило филмом
Unforgiven (1992), атипичан, авангардни и оно што би рекли ревизионистички вестерн, фантастичан филм гдје се тежило вјеродостојности. И успјело.
Има нешто јако занимљиво, еру традиционалног вестерна је (иако су завидне и пакосне душе то подругљиво назвале шпагети вестернима) као нико обиљежио Серђо Леоне, ту је Клинт Иствуд био "заштитни знак".
Филмови "Дивља хорда (1969)", "Плави бвојник (1970)", први које би могли назвати ревизионистичким вестернима ће подобро потрести тадашње поимање и постављени калуп, "Рајске двери (1980)" ће дати свој допринос, да би Клинт Иствуд управо филмом "Неопростиво" ударио задњи ексер у ковчег традиционалног вестерна, након тога правити традиционалне вестерне је бесмислено.
Слиједи читав низ апсолутно одличних филмова,
A Perfect World (1993)
The Bridges of Madison County (1995)
Absolute Power (1997),
Midnight in the Garden of Good and Evil (1997),
True Crime (1999)
Mystic River (2003), ту је Клинт показао храброст, ти филмови су и критика америчког друштва, начина живота, система вриједности гдје владају предрасуде, увијек су ту моралне дилеме главних јунака, редом одлични филмови.
И касније прави врло добре и одличне филмове, по мени вриједан помена је
Changeling (2008).
Подоста је упрскао пропагандном сплачином
American Sniper (2014), и док се раније није либио да кроз филмове упути снажну критику и америчком начину живота и систему вриједности, овдје имамо један пропагандни, готово филм кроз који се режисер улизивао сустему и једном изопаченом поимању. Но добро, свако упрска понекад.
Прошле године је режирао филм
Richard Jewell (2019), из теме која и није обећавала урадио је баш добар и занимљив филм, за мене пријатно изненађење, посебно што тип има 90 година пуних, чова је чудо.
За Клинта је познато да има змију у новчанику, има један видео прилог гдје је некад чувени каскадер Бата камени причао своје искуство са Клинтом, Бата је био забезекнут. Постоји прича да Клинт као режисер не тежи да се понављају сцене, напротив, како се први пута уради то остане, чак и да је нереално добар али и за глумце страховито захтјеван филм "Мистична ријека (2003)" урађен готово без понављања сцена. Толико су сцене добро одрађене да у ово не вјерујем, али и опасно добри су глумци који су глумили, ко зна.
Велики глумац и велики режисер.