Clint Eastwood

Детуш

Domaćin
Poruka
4.352
Klint Istvud, cvrst momak, prljavi Hari, kauboj u mozda najboljem vesternu ikada( The Good, the Bad and the Ugly ), reziser Misticne reke(2003), Devojke od milion dolara(2004) , Neoprosteno(1992) i Gran Torino (2008). Covek koji je u svojoj visedeceniskoj karijeri na filmu dobio preko 100 nagrada, od toga 4 oskara.
Clint-Eastwood- good.jpg

Dirty_Harry_6418.jpg

Poslednja izmena:
Upravo pogledao Million Dollar Baby, evo moj komentar
https://forum.krstarica.com/threads/gledali-obrazlozili-ocenili.521662/page-773#post-40316407

Kad vidim Mystic River i repriziram Gran Torina dacu detaljniji sud o Clintu kao reditelju, ovo za sada su pozitivni utisci...
Gran Torina sam gledao kad je tek izasao ali sam sve zaboravio, moracu ponovo..
Remekdelo Unforgiven (1992) i njegov najbolji film, zatim Million Dollar Baby, Gran Torino, Hereafter, Dirty Harry...
Jedan od najboljih rezisera.

Moja lista najboljih vesterna:

1. The Searchers (1956)
2. The Good, the Bad and the Ugly (1966)
3. Unforgiven (1992)
4. The Wild Bunch (1969)
5. Rio Bravo (1959)
6. McCabe & Mrs. Miller (1971)
7. Stagecoach (1939)
8. The Outlaw Josey Wales (1976)

Verujem da je Klint sjajan glumac, al i kao reditelj je bas dobar..
Kao sto vec napisah, u planu je bilo da se obnovi Gran Torino a zatim i Mystic River, i onda upade American Sniper izmedju...
Nije remek delo, ali je dobar film...
Bolji je po meni reziser, nego glumac, iako volim Unforgiven i The Rookie (5,9 / 10 IMDB), gdje glumi.

Ono je sto je svojevremeno bio John Wayne u Hollywoodu, umiruca vrsta.

Mozda malo vise americkog busanja, al da ne skrecem sad u politiku, koliko je opravdano da navodno zbog 11. septembra upadaju ljudima u kuce s puskama, razruse zemlju i stotine hiljada stradalih... Pa i ti americki momci koji su poginuli ili ostali osakaceni su isto zrtve politike.. Ali za momenat patriotizma i velicanja nacije i spremnosti da se gine za nju, mi kao Srbi mozemo samo da im zavidimo, ne jer su oni hrabriji nego sto oni svoju pricu prodaju citavom svetu...

To što oni prodaju svima ne znači da svi kupuju...

Ravnodušna sam prema Klintu, od filmova koje je režirao volim samo Unforgiven, sve ostalo ima neku sentimentalnost i loženje koji su mi blago neukusni.
Kao glumac je OK, ali nisu to sad neke drame, pa da me zapanji svojim umećem, uglavnom je napravio foru od ćutanja i opakog izgleda.

Mozda malo vise americkog busanja, al da ne skrecem sad u politiku, koliko je opravdano da navodno zbog 11. septembra upadaju ljudima u kuce s puskama, razruse zemlju i stotine hiljada stradalih... Pa i ti americki momci koji su poginuli ili ostali osakaceni su isto zrtve politike.. Ali za momenat patriotizma i velicanja nacije i spremnosti da se gine za nju, mi kao Srbi mozemo samo da im zavidimo, ne jer su oni hrabriji nego sto oni svoju pricu prodaju citavom svetu...
Sinoć sam baš razmišljala u projektu nacije i nacionalne države kod Amera. Vrlo dobro odrađeno. Ono, zemlja koja je počinila najstrašniji pomor domorodaca, imala robove u vreme u koje je imala, ali konstatno ima tu žvaku da je sav otpad iz Evrope tu dobrodošao da "juri svoj san"

Sinoć sam baš razmišljala u projektu nacije i nacionalne države kod Amera. Vrlo dobro odrađeno. Ono, zemlja koja je počinila najstrašniji pomor domorodaca, imala robove u vreme u koje je imala, ali konstatno ima tu žvaku da je sav otpad iz Evrope tu dobrodošao da "juri svoj san"

Pa nije samo otpad... Ipak je Amerika vise od jednog veka steciste samog vrha nauke, pa i umetnosti...
Ja licno mislim da mi mozemo u nasem filmu da prekopiramo njihov recept, naravno da smo mi manja sredina, sa manje para, a i ljudskih resursa, ali nasa prica je po meni upecatljivija od njihove jer smo se mi uglavnom branili i oslabadjali, nismo isli u Irak jbt..

Ta nasa prica sigurno ne bi imala neku prodju na njihovom trzistu ali ako bi se to uradilo kako treba, tj. najbolje sto mozemo, mozda bi se probili i van ex yu prostora, npr. na srednju Evropu ili na istok (Bugarska, Rumunija, eventualno Rusija..).. Balkanska medja i Kralj Petar su po meni model kakve filmove treba da snimamo...

Једна необична, рекао бих и невјероватна појава у свијету филма, човјек је по много чему посебан. Као глумац глумио је жестоке момке, за ондашње схватање необичне позитивце, који су у мисији тамањења негативаца склони свакој врсти мангуплука или пак прљавштине.
Има ту осредњих филмова, неки су за заборав, али ту је и ванвременски опус Серђа Леонеа.
Давно сам прочитао да тип има екстремно висок IQ, нисам вјеровао, али ме је као режисер разувјерио, дефинитивно има. Чова умије правити одличне филмове, зна знање. Почео је режирати 1970их и 1980их, филмови у којима би он имао главну ролу, није да је вриједно помена, а онда се све промијенило филмом Unforgiven (1992), атипичан, авангардни и оно што би рекли ревизионистички вестерн, фантастичан филм гдје се тежило вјеродостојности. И успјело.

Има нешто јако занимљиво, еру традиционалног вестерна је (иако су завидне и пакосне душе то подругљиво назвале шпагети вестернима) као нико обиљежио Серђо Леоне, ту је Клинт Иствуд био "заштитни знак".
Филмови "Дивља хорда (1969)", "Плави бвојник (1970)", први које би могли назвати ревизионистичким вестернима ће подобро потрести тадашње поимање и постављени калуп, "Рајске двери (1980)" ће дати свој допринос, да би Клинт Иствуд управо филмом "Неопростиво" ударио задњи ексер у ковчег традиционалног вестерна, након тога правити традиционалне вестерне је бесмислено.

Слиједи читав низ апсолутно одличних филмова, A Perfect World (1993) The Bridges of Madison County (1995) Absolute Power (1997),
Midnight in the Garden of Good and Evil (1997), True Crime (1999) Mystic River (2003), ту је Клинт показао храброст, ти филмови су и критика америчког друштва, начина живота, система вриједности гдје владају предрасуде, увијек су ту моралне дилеме главних јунака, редом одлични филмови.
И касније прави врло добре и одличне филмове, по мени вриједан помена је Changeling (2008).

Подоста је упрскао пропагандном сплачином American Sniper (2014), и док се раније није либио да кроз филмове упути снажну критику и америчком начину живота и систему вриједности, овдје имамо један пропагандни, готово филм кроз који се режисер улизивао сустему и једном изопаченом поимању. Но добро, свако упрска понекад.
Прошле године је режирао филм Richard Jewell (2019), из теме која и није обећавала урадио је баш добар и занимљив филм, за мене пријатно изненађење, посебно што тип има 90 година пуних, чова је чудо.

За Клинта је познато да има змију у новчанику, има један видео прилог гдје је некад чувени каскадер Бата камени причао своје искуство са Клинтом, Бата је био забезекнут. Постоји прича да Клинт као режисер не тежи да се понављају сцене, напротив, како се први пута уради то остане, чак и да је нереално добар али и за глумце страховито захтјеван филм "Мистична ријека (2003)" урађен готово без понављања сцена. Толико су сцене добро одрађене да у ово не вјерујем, али и опасно добри су глумци који су глумили, ко зна.

Велики глумац и велики режисер.

Енио Мориконе, Серђо Леоне, Клинт Иствуд, Ли Ван Клиф, Ели Валах, за сва времена;

Jedna od pet najboljih scena svih vremena. Volim tu praksu italijanskih i italoameričkih filmadžija da pričaju priču bez reči, samo kroz sliku i muziku. Ima toga i u Bilo jednom u Americi i Kumu, kao i par puta u SOA, iako to nisu pravili Italijani :)

Poslednja izmena:
A sto se tice Americkog Snajpera prvo, ne mozes da generalizujes splacina, a taj film je dobro reziran i ne znam sta mu fali s te strane.... Drugo, ima i antiratnih momenata sto je za pohvalu, nije klasicna promocija invazije, niko u filmu ne tvrdi da je Kuperov lik moralna gromada i ljudska velicina, on je prosecni Amer koji na tv-u vidi srusene kule i dobije poriv da se bori ili kad kaze hoces da nam teroristi dodju u Texas...

Nije ti palo na pamet da je on zrtva mozda bas te propagande sa tog istog tv-a, gde tebe tacno reditelj i scenarista ovde navode da ce muslimani zaista paradirati Hjustonom.. Po meni jedino gde je Klint ovde pogresio nije gradjenje glavnog junaka nego prikaz stanovnistva Iraka gde je gotovo svaki bio na neki nacin terorista i pretnja.. Kad bi gledo samo iz tog ugla jeste glupost i smece, mada covek kad malo bolje razmisli, ti imas porodicu onog cinkarosa koja je normalna...

Mislim ne gadjaju zoljama i minobacacima kao ona zena i dete u par scena, s tim da ima jos jedna scena u kojoj klinac koliko se secam uzima zolju, ovaj se premislja i na kraju je klinac ostavi... Znaci eto, sad kad premotam film, nisu bas ni svi Iracani prikazani kao teroristi...

Naginje film na tu stranu, ne kazem ja, ima velicanja Amerike i njihove nacije, al sta sad, i Otpisani su glorifikovali komuniste pa ih je gledala i cetnicka publika, i cetnicka deca su se igrala Prleta i Tihog, a gledaju se i dan danas... Ahahahaha.. Mislim glupo poredjenje, al eto.. S tim da je to smejurija od filma i serije, bukv naucna fantastika, a ovo je ipak istinita prica i biografski film o stvarnom liku... Eto, izvinjavam se na malo duzem postu, to je to..

A sto se tice Americkog Snajpera prvo, ne mozes da generalizujes splacina, a taj film je dobro reziran i ne znam sta mu fali s te strane.... Drugo, ima i antiratnih momenata sto je za pohvalu, nije klasicna promocija invazije, niko u filmu ne tvrdi da je Kuperov lik moralna gromada i ljudska velicina, on je prosecni Amer koji na tv-u vidi srusene kule i dobije poriv da se bori ili kad kaze hoces da nam teroristi dodju u Texas...

Nije ti palo na pamet da je on zrtva mozda bas te propagande sa tog istog tv-a, gde tebe tacno reditelj i scenarista ovde navode da ce muslimani zaista paradirati Hjustonom.. Po meni jedino gde je Klint ovde pogresio nije gradjenje glavnog junaka nego prikaz stanovnistva Iraka gde je gotovo svaki bio na neki nacin terorista i pretnja.. Kad bi gledo samo iz tog ugla jeste glupost i smece, mada covek kad malo bolje razmisli, ti imas porodicu onog cinkarosa koja je normalna

Ono kad milenijalac u par rečenica sam sebe pobija i demantuje. Film nije klasična promocija invazije ali ipak su pogrešili tamo gde kažu da je gotovo svaki stanovnik Iraka na neki način terorista i pretnja i kao takav opravdana meta svakog građanina Teksasa.

Priceless.

Ono kad milenijalac u par rečenica sam sebe pobija i demantuje. Film nije klasična promocija invazije ali ipak su pogrešili tamo gde kažu da je gotovo svaki stanovnik Iraka na neki način terorista i pretnja i kao takav opravdana meta svakog građanina Teksasa.

Priceless.

Zasto si maliciozan, procitaj komentar do kraja, vidis da sam ispod napisao da nije svaki Iracanin terorista.. Imas primer porodice od cinkarosa i onog decaka koji je na kraju ostavio minobacac na zemlji

Back