Citati i misli poznatih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Zato što oni koji koriste taj izraz ( φύσις) nameću da je priroda prva kreativna sila, ali ako se ispostavi da je duša iskonski element, a ne vatra ili vazduh, onda se u pravom smislu, i izvan drugih stvari, može reći da je duša (ono što) postoji po prirodi, a to bi bilo istinito ako biste dokazali da je duša starija od tela, ali ne drugačije. " - - Platonovi Zakoni, Knjiga 10 (892c) - KĐK

"A to bi bilo istinito ako biste dokazali da je duša starija od tela.."

Čemu ovako nesiguran stav vrloga Platona? :D

Čitah davno Zakone i utisak je da Platon tu generalno zvučaše nesigurno uprkos tome što je Plećat. :cool:

Pod stare dane počeo da zapada u sumnju , da li je moguće ... :think:

"Da, bio sam u bogosloviji, đak generacije, i ponosim se time, ali nisam dozvolio da mi stave okove, masku i zaslepe oči - obrazovao sam se i kroz obrazovanje razotkrio mnoge laži koje neko nameće kao jedinu istinu ... Ako Bog nije Misao, onda ni jedna vera nema smisao ... Misao, a ne molitva, nas približavaju Bogu - Dušinoj Duši i Misli Mišljenja ... Sokrat, Platon, Aristotel ... - to su moji proroci ..." - KĐK

"A to bi bilo istinito ako biste dokazali da je duša starija od tela.."

Čemu ovako nesiguran stav vrloga Platona? :D

Čitah davno Zakone i utisak je da Platon tu generalno zvučaše nesigurno uprkos tome što je Plećat. :cool:

Pod stare dane počeo da zapada u sumnju , da li je moguće ... :think:
Svi mi, priznali to ili ne - meni svejedno je, baš me uvce zabole, postajemo sumnjičavi pod stare dane iz razloga što smo malo vremena posvetili sebi i onome u sebi što će nam razotkriti šta nas tamo-gore čeka i gde ćemo da živimo "do vijeka" ... Kod Platona je to najizrazitije, ono što je napisao pod stare dane mu je najzrelije, no njegova misaona greška je što je svoje aporije pokušavao da rasvetli logikom, umesto da još dublje zaroni u intuitivni deo duše i tu, nigde drudge se ne mogu ni (pro)naći, pronađe odgovore za sve - čak i na ono šta ga čeka tamo-gore ... Naravno da mu to, kao nikome do sada, nije uspelo i zbog toga mu je to jačalo sumnju, nesigurnost, a i razočarenje ... Bolela ga je činjenica da su ga draži filozofije celog upile u sebe i da osnuje svoju porodicu sputale, a posle je shvatio da je to bila velika greška ... Nepoštovanje prirodnih zakona se razočaranjem plaća ...

Svi mi, priznali to ili ne - meni svejedno je, baš me uvce zabole, postajemo sumnjičavi pod stare dane iz razloga što smo malo vremena posvetili sebi i onome u sebi što će nam razotkriti šta nas tamo-gore čeka i gde ćemo da živimo "do vijeka" ... Kod Platona je to najizrazitije, ono što je napisao pod stare dane mu je najzrelije, no njegova misaona greška je što je svoje aporije pokušavao da rasvetli logikom, umesto da još dublje zaroni u intuitivni deo duše i tu, nigde drudge se ne mogu ni (pro)naći, pronađe odgovore za sve - čak i na ono šta ga čeka tamo-gore ... Naravno da mu to, kao nikome do sada, nije uspelo i zbog toga mu je to jačalo sumnju, nesigurnost, a i razočarenje ... Bolela ga je činjenica da su ga draži filozofije celog upile u sebe i da osnuje svoju porodicu sputale, a posle je shvatio da je to bila velika greška ... Nepoštovanje prirodnih zakona se razočaranjem plaća ...

Zbilja, nikada ne bih pomislio da je Aristonov Sin imao plebejsku žal zbog propuštanja rasplodnjavanja - umnožavanja senki..

Rani hrišćani bejahu onda na dobrom Putu. Na temelju uvida Božanskoga Platona prevališe aporijski rascep verom a ostadaše jednako neplodni u svetu za razliku od skeptika ljutih koji upadoše pravo u rascep - adove žvale.

"I dodješ mi tako odnekud, biće da iz bunara sećanja, nenajavljena, snena, milena i gizdava, kao boginja, na krilima povetarca, u san blagougodiš mi i ulepšaš dolazeći dan ... Pokloniš mi svoje vrele uzdahe, anđeoske šapate, drhtave titraje i srca grčevite trzaje … Prođemo zajedno ispod svoda duge i u raj mi pretvoriš noćke duge … Poklonim ti neki uzdah..neki stih..pomislim na nas..preslušam vlastitu tišinu.. i krenem dalje.. u neki novi dan… dan bez nas.... vreme u kojem bez tebe neću nikada da nađem za dušu moju spas …" - ✍️❤️✍️❤️ KĐK

77fca6c71d889cfaeac908ff17ba3fd9.jpg

Треба избегавати све оне људске пороке као што су, ратни ужаси и зверства, нереди у свету, неморал, једном речју сваку злу мисао која потпуно изобличује. Напајајући се том негативном енергијом ми и не осећамо да и сами постајемо нека врста ,, негативног хероја ,, , кога смо до малочас и сами осуђивали. Отац Тадеј

"Dragi Bože, hvala Ti što si mi dao oči koje vide samo dobro u ljudima, srce koje zna da voli i sve da oprašta, bistar um kojizna da zaboravlja sva loša dešavanja, intuiciju, to pravo znanje i istinu, u kojoj uvek tinja nada i dušu koja ne zaboravlja da je Dušina Duša i da je njena prava domovina Nebesa. Amin !" - ✍❤🤫KĐK

MOLITVA.jpg

https://www.facebook.com/photo.php?...fvAU1Pg31xvJpOF5Qr-l22LtLyPNJkNf0S8F5DgCsJdPy

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back