čitalački snobizam

Pravo da ti kažem, u mojoj okolini još uvek ima dovoljno drveća. Više me brinu ovi studenti podstanari sa viših spratova, što bacaju sa terasa smeće, pušači koji idu ulicom sa upaljenom cigaretom ili čekaju bus sa istom u ustima, među dva'es nas nepušača.
Da, dešava mi se da plačem nad knjigom, ali ne iz razloga koji ti navodiš. Mnogo više je drveća uzalud posečeno radi nekih novina, poput Kurira, Alo, Story, Puls i sl.

Iz iste stamparije je sve to izaslo iz koje i te Grabljivice, Kupoholicarke itd., tako da ocigledno delimo misljenje.

Reci mi da nikada nisi osetila posle neke procitane knjige da ti dodje da se isplaces zbog drveca koje je ubijeno zarad takvog djubreta?

Snob ili ne, kad prodjem pored svih silnih izdanja nasih spisateljica i spisatelja (i svetskih, da ne budem zlonameran), prosto budem zadivljen dokle su mogucnosti ljudske civilizacije stigle - da je danas od jedne sume koja proizvodi kiseonik moguce napraviti hrpu gov.ana koja zagadjuje sve odreda.

Ma vise ima hovana od nekakvih slavnih kuvara, prevaranata koji obecavaju zagroban zivot, knjige o nekakvim prorocima ( ali ne onih starovremskih iz vremena Vavilona),
ali i knjiga o Srbima. ;)

Iz iste stamparije je sve to izaslo iz koje i te Grabljivice, Kupoholicarke itd., tako da ocigledno delimo misljenje.

Moramo shvatiti da zakoni tržišta nameću da se pišu knjige poput Grabljivice.....mora se živeti od nečega, narodu su te knjige dostupne, izdavači i pisci trljaju ruke....bez da potcenjiujem nekoga...kada sam rekla za knjigu, pošto je ovde pomenuh Ringišpil, da je *ranje, moja koleginica me je pitala kako, pa na sajmu knjiga je najprodavanija....povadila sam se da ne bih mnogo tupila, da su mi se smučilo, kao fora, svi nešto umiru, i samo neke sahrane....kako nekome objasniti da je knjiga bez smisla, mislim meni......a Alimpićka je pritom završila srpski jezik i književnost, a ja sam VK-radnik...znači bolje mi je da ćutim...nemam eksluzivno pravo da poredim i pametujem, zašto nešto vredi, a nešto ne......samo sam pomislila da je ta Alimpićka valjda zvršivši tako (mada su svi fakulteti OK.) eminentan fakultet, napisala nešto smislenije od najobičnijeg ljubića...valjda je makar ona načitana i upućena, ja sam samo običan radnik....i to sa po meni sasvim normalnim afinitetom prema književnosti....jer svi ako ništa znamo da čitamo....Andrića smo imali u osnovnoj, Ćosića takođe, Crnjanskog, Kamija, Kafku...da ne nabrajam u srednjoj...o Desanki Maksimović takođe...onda neki pisci dolaze kasnije...vidiš šta ti se sviđa, a šta ne...ja sad za sve što je po meni, moram da se ogradim, bilo film, bilo muzika, bilo knjiga, ako nemam dobro mišljenje, kažem ...TRA-LA:LA....i najčešće ljudi se čude kakav mi je komentar, kada je to popularno, da ne bih ispalo da se nešto pravim...za serije, pričam kako mi antena nije u redu, a imam kablovsku, ta filmove iznađem način, kao fora nisam gledala od početka...jer je komercijala zavladala baš.baš...

Moramo shvatiti da zakoni tržišta nameću da se pišu knjige poput Grabljivice.....mora se živeti od nečega, narodu su te knjige dostupne, izdavači i pisci trljaju ruke....bez da potcenjiujem nekoga...kada sam rekla za knjigu, pošto je ovde pomenuh Ringišpil, da je *ranje, moja koleginica me je pitala kako, pa na sajmu knjiga je najprodavanija....povadila sam se da ne bih mnogo tupila, da su mi se smučilo, kao fora, svi nešto umiru, i samo neke sahrane....kako nekome objasniti da je knjiga bez smisla, mislim meni......a Alimpićka je pritom završila srpski jezik i književnost, a ja sam VK-radnik...znači bolje mi je da ćutim...nemam eksluzivno pravo da poredim i pametujem, zašto nešto vredi, a nešto ne......samo sam pomislila da je ta Alimpićka valjda zvršivši tako (mada su svi fakulteti OK.) eminentan fakultet, napisala nešto smislenije od najobičnijeg ljubića...valjda je makar ona načitana i upućena, ja sam samo običan radnik....i to sa po meni sasvim normalnim afinitetom prema književnosti....jer svi ako ništa znamo da čitamo....Andrića smo imali u osnovnoj, Ćosića takođe, Crnjanskog, Kamija, Kafku...da ne nabrajam u srednjoj...o Desanki Maksimović takođe...onda neki pisci dolaze kasnije...vidiš šta ti se sviđa, a šta ne...ja sad za sve što je po meni, moram da se ogradim, bilo film, bilo muzika, bilo knjiga, ako nemam dobro mišljenje, kažem ...TRA-LA:LA....i najčešće ljudi se čude kakav mi je komentar, kada je to popularno, da ne bih ispalo da se nešto pravim...za serije, pričam kako mi antena nije u redu, a imam kablovsku, ta filmove iznađem način, kao fora nisam gledala od početka...jer je komercijala zavladala baš.baš...

O, da, potpuno razumem i ja, verujem i vecina nas koji volimo knjigu (kvalitetnu, naravno) da je sve podredjeno trzistu. Ne treba se cuditi ni toj Alimpicki koja je diplomirala knjizevnost, jednostavno, ukapirala je gde lezi mastan novac i to je to. Medjutim, postoji i jedna druga strana trzisnog poslovanja koja kaze da ``narod kupuje ono sto mu se servira``. Ako u ponudi imas iskljucivo neku gomilu bljuvotina, propracenu agresivnim marketingom, onda je ocekivano da ce vecina podleci takvom pritisku. Oni koji se brane od takve stihije, obicno se okrecu klasicima u nepostojanju necega kvalitetnog i nemogucnosti da bilo koji talentovan pisac objavi ista sto nije komercijalno, vec vredno. Eto, primera radi, pre nekoliko dana, okrecem se po Evrodjuntiju s ciljem da nesto pazarim, i doznam da su u par dana prodata oba primerka, razlicitih izdavaca, Gogoljevih ``Mrtvih dusa``. Bilo mi je drago da jesu, makar bila i samo dva.

Dobra stvar u svemu ovome je sto se mozda polako prave vrednosti probijaju pa se tako ``kiosk knjizevnost`` posvetila objavljivanju Andrica, Nusica u poslednje vreme. Ipak, cinjenica je da nam treba mnogo vise kvalitetnih modernih, novih pisaca da bi se celokupna nasa knjizevnost izborila protiv ovolike navale sunda, a to i dalje trziste ne dozvoljava. Ako se slucajno i pobunis protiv toga, onda ce te neko nazvati snobom :lol:
I kada je o filmu rec, na snazi je velika oseka inventivnosti. Sve je manje pravih ostvarenja koja mogu dobiti predznak kultnih, te se moze primetiti da se stvaraoci u sve vecoj meri okrecu serijama (ne mislim, naravno, na turske i ostale sapunjave gluposti).

Otud, mozda je odista ispravno pitanje da li i u knjizevnosti i filmu, kao i svakoj drugoj umetnosti, postoji vise bilo sta sto bi se moglo otkriti, unaprediti, smisliti. Tj. da li je mozda vec sve ispricano i prikazano. Kao u atletskom sprintu na 100 metara. Neka granica krajnjih ljudskih mogucnosti mora postojati, da li je mozda vec dotaknuta? Pa nam sad ne ostaje nista drugo nego da se okrenemo trivijalnostima, prosecnostima, bezvrednostima i prihvatimo da je tako.

Književnost, kao i svaka umjetnost, ima veze sa čovjekovim odnosom prema stvarnosti, a stvarnost se stalno mijenja, tako da ne možemo govoriti o nekakvom dostizanju krajnjih ljudskih mogućnosti. Osim toga, taman da se zaista više ne može napisati ništa vrijedno, već je napisano više dobrih knjiga nego što bilo ko može za života pročitati. Sve u svemu, nema razloga da se svi okrećemo trivijalnostima.
Neka svako čita šta želi, samo, ne treba zaboraviti da to što je nešto knjiga, ne znači uvijek i da je ozbiljna književnost.

Kakve to veze ima sta je Alimpicka zavrsila, nikako da ukapiram. Sve i da je knjizevnost, nije skolovana za pisca.

Takodje ne razumem zasto se taj, njen (tj. Lagunin), vid bogacenja smatra manje zlikovackim od bilo kog drugog ilegalnog za koji sleduje manje od dozivotne robije. Kad su Jezda i Dafina odneli pare, digla se kuka i motika. A vrlo je dokaziva steta koju ona, Laguna, nanosi. No, sve se svede na fakultativno prenerazavanje i quasi intelektualno licemerje (tipa, kad Ninovka Cirjanicka na rtsu izjavi kako je ljuta na srpske citaoce sto za pojedine pisce saznaju tek posto ih nagrade. Pa i da bih cula za nju morali su da joj nameste nagradu!)

Najzad, od svega mi je najmanje jasno kako to da je ona toliko popularna u stvarnosti? Cini mi se da sam za poslednjih godinu dana ovde videla da je samo jedna osoba citala neku njenu knjigu (a citaju se i veca zla u vecoj meri).

Back