Čitajte deklaracije na voću!

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.134
Screenshot_9.png

Većina ljudi ne obraća pažnju na nalepnice na kori voća, već ih pre jela skida i baca.
Nalepljene deklaracije nisu zalepljene bez razloga, mada retko ko zna šta deklaracije znače.

Najvažnije je to da se na nalepnici nalazi broj koji otkriva podatke o uzgoju voća.

Screenshot_10.png

Screenshot_11.png

https://www.magazin.novosti.rs/sr/k...m_source=pushpushgo&utm_campaign=CampaignName

Evo, dragi moji, danas sam kupovala u velikom super marketu blizu moje kuće (privatan)i nisam primetila da je voće "lepo obeleženo nekim brojem" kako tekst govori. Nalepnica sa brojevima nije bilo na voću. Na stubu pored polica sa voćem su bile nalepnice sa otkucanim podacima tipa:

Artikal: banana

Zemlja porekla: Ekvador

I to je sve.. bez brojeva.

Screenshot_12.png

Screenshot_13.png

Ali zato postoje jabuke ogromne, pune hormona rasta, čija je kućica za semenke velika kao orah, deluju kao da su plastične.

Takvi plastikaneri su i paprike, paradajz, krastavci...

Za to su naleljene nalepnice na stubu srama tipa:

Artikal: paradajz

Proizvođač: Petar Petrović iz Belog potoka

Ko uzme - kajaće se, ko ne uzme - kajaće se...

:vzagrljaj:

Ja pokušavam da se setim, ali nisam nikad videla te brojeve na voću. Trenutno u kući imam samo jabuke i narandže, ali ni na jednim nema broja. Baš ću da pogledam kad odem u prodavnicu, da li ima oznaka na gajbama.

Činjenica je da je svo voće i povrće tretirano da bi izdržalo put od proizvođača do kupca, bez velikih gubitaka u kvalitetu. I tu se ne može apsolutno ništa. Ranijih godina nije bilo tako, ali tad je većina stanovništva uzgajala voće i povrće.

Uglavnom nijedno voće nema koru za jelo limun pomorandže i grejp (prskano nekim otrovčinama) ali to trgovci sakriju zalepe u ćošak gajbice.

Na društvenoj mreži fb sam pitao maksi zašto deklaracije voća i povrća nisu detaljne i vidno dostupne- samo su me blokirali.

Back