Čistač na Rajskoj plaži

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.550
Neobična grdosija koja „bljuje” pesak u visinu od nekoliko metara već nedeljama, još od 22. marta, kvari pogled, ali i uživanje u okeanu kupača i surfera na čuvenoj Rajskoj plaži na australijskoj Zlatnoj obali. Ali to kao da ne ometa previše posetioce, svesni da će more biti samo čistije, a pogled na brod-bager koji izbacuje pesak sam po sebi je impresivan. Reč je o savremenoj opremi koja zapravo sakuplja pesak s okeanskog dna, presejava i čisti ga, a zatim ga usmerava prema obali i plažama.

688z387_-----.jpg

Svuda duž obale, na plažama su postavljene table s upozorenjima da se surferi ne približavaju bageru. Akcija traje ukupno osam nedelja. Brod-bager,
dugačak 75 metara, pumpa pesak prema plažama u pokušaju da zameni četiri miliona kubnih metara peska koji je spran tokom nedavnog tropskog ciklona „Alfred”.Neke plaže bile su posebno pogođene visokim talasima od čak 12 metara i to je najveća zabeležena visina talasa u istoriji grada Zlatna obala.

Zlatna obala je zapravo priobalni grad i region u državi Kvinslend, koja se nalazi oko 66 kilometara od Brizbejna. Inače se teške mašine već duže koriste i da bar malo ublaže visoke i strme litice na susednim područjima uz obalu.

Šta se sve radi zarad turizma..Kod nas ne mogu ni Adu Ciganliju ljudski da ociste od trave a kamoli nešto drugo
Ali i pored toga volim Adu Ciganliju.Bar znam da nema ajkula :lol: a meni je to nocna mora uvcek kada sam na moru
Ovako je napravljena plaža na Dunavu u Kladovu.
Samo nije ovaj usisani pesak leteo u vazduh, već je širokim, dugačkim i na dnu Dunava položenim cevima, stizao do keja.
Sav pesak koji vidiš na slici dospeo je sa dna na površinu.
Akcija je trajala nekoliko meseci.
DJI_0359_1200.jpg

Zlatna obala je zapravo priobalni grad i region u državi Kvinslend, koja se nalazi oko 66 kilometara od Brizbejna.

Na toj plaži u Surfers Paradise-u sam čekao novu 1992 godinu😅
Samo tada sam bio i nikada više, i voleo bih da se neki put ponovo obrem, da vidim kako i u kom pravcu se to sve razvilo, ako jeste. Iskreno, mene je tamo taj deo sveta tada oduševio i Australija je veliki turistički doživljaj, jedan od najboljih, šteta što je toliko daleko pa je većina svetskih turista nikada i ne vidi.
Iste godine ali na leto sam se prvi put obreo i na Floridi. Miami je tada bio još uvek grad kokain cowboya i u poredjenju sa australijskim Gold Coast regionom bio je prava rupa. 1992 na čuvenom Ocean drive-u nisi mogao ljudski kafu da popiješ. Bili su oni strošni hoteli i neke kubanske kafeterije koje su kuvale onu preslatku kubansku kafu i kad ih pitaš, rodjaci bre imate li vi espresso, cappucciner ili nešto slično, ma jok bre, nije toga bilo,samo cafe con lecce. Kroz godine sam posle bio u Majamiju još mnogo puta i naravno, znamo šta je bilo i kako se to sve razvilo dolaskom Versace-a i svega što se desilo posle. Zato kažem, voleo bih da vidim "Serfis Paradajz" ponovo i uporedim. Tada, '92 je bio top svetska turistička destinacija.

Na toj plaži u Surfers Paradise-u sam čekao novu 1992 godinu😅
Samo tada sam bio i nikada više, i voleo bih da se neki put ponovo obrem, da vidim kako i u kom pravcu se to sve razvilo, ako jeste. Iskreno, mene je tamo taj deo sveta tada oduševio i Australija je veliki turistički doživljaj, jedan od najboljih, šteta što je toliko daleko pa je većina svetskih turista nikada i ne vidi.
Iste godine ali na leto sam se prvi put obreo i na Floridi. Miami je tada bio još uvek grad kokain cowboya i u poredjenju sa australijskim Gold Coast regionom bio je prava rupa. 1992 na čuvenom Ocean drive-u nisi mogao ljudski kafu da popiješ. Bili su oni strošni hoteli i neke kubanske kafeterije koje su kuvale onu preslatku kubansku kafu i kad ih pitaš, rodjaci bre imate li vi espresso, cappucciner ili nešto slično, ma jok bre, nije toga bilo,samo cafe con lecce. Kroz godine sam posle bio u Majamiju još mnogo puta i naravno, znamo šta je bilo i kako se to sve razvilo dolaskom Versace-a i svega što se desilo posle. Zato kažem, voleo bih da vidim "Serfis Paradajz" ponovo i uporedim. Tada, '92 je bio top svetska turistička destinacija.
Ti si moj idol sa tvojim putovanjima oko sveta :heart:

Ti si moj idol sa tvojim putovanjima oko sveta :heart:

😅🤗
Hvala na komentaru odnosno komplimentu! Imao sam utisak , izgleda pogrešan, da si ti negde tamo u Australiji, zato sam najviše i prokomentarisao Zlatnu Obalu,. Reko’ sigurno si bila posle mene i imaš svežije utiske.
Gledao sam kasnije mnoge videje odande i sretao i ljude koji tamo žive ali nikada nije to kao kad sam vidiš na licu mesta pogotovo što je to sve ne baš tako malo. Ima tu puno raznih gradića duž te epske plaže koja je 70 km dugačka ali recimo u Surfers Paradise-u, koji je veće mesto, ona je jedna od najboljih gradskih plaža na svetu.
Zanimljivo je da sam odatle iz Australije u povratku za Evropu odleteo na Havaje, kojima sam trebao da se oduševim, zar ne? Medjutim posle Australije Havaji su bili antiklimaks na neki način.😅
U svakoj drugoj prilici bi bili WOW ali ne posle Australije. Posle plaže u Surfers-u kada sam izašo na čuvenu Waikiki beach stvarno sam se pomislio “Ovo li je plaža?”😂

p.s. pomenula si ajkule, stvarno ih ima na tim super mestima, i na Floridi kao i Australiji i Havajima na primer, i svugde drugde. Ma kupaš se i misliš “neće valjda baš mene”😅
ono, većina nisu neka opasnost ali tamo u Australiji ima puno belih, one već jesu.
u tim kanalima kojima je Zlatna Obala ispresecana, znači to je morska voda, i tu mnogi imaju svoje vrlo lepe kuće, često zalaze ajkule i dešavaju se smrtni slučajevi pošto se ljudi tu isto kupaju. pored ajkula tu ima i krokodila i bio sam kod jednog našeg lika koji je tu imao strašno dobru kuću, i sedeli smo u njegovoj bašti koja je bila i neka vrsta mini plaže, i pili pivo ali sam se svo vreme mislio “Brate, daleko ti lepa kuća.”😱

Poslednja izmena:

Back