Čišćenje od parazita - glista, vakcinacija... (saveti i iskustva)

Ako ste hteli da ga očistite i od buva - trebali ste da mu stavite Advocate.
F-line je prilično bezbedan preparat ,međutim ne daje se isuviše mršavim životinjama. Sačekaj te da se malo oporavi i da mu se kudikamo vrati telesna masa. pa stavite Front line.
Neće se taj podgojiti dokle god ga ne sterilišemo.
Po ceo dan skita, a kad dođe na brzinu se najede i odmah zaspi. Tuče se sa starijim mačorima i dobija batine, neki dan je došao razbijenih usana i slomljenog očnjaka, pun je ranica i ogrebotina. Ima sve šanse da ugine od iscrpljenosti, infekcije, ili da prilikom tuče završi pod točkovima kola.
Imali smo taj slučaj i sa starijim mačkom Medom, bio je toliko mršav i ofucan da su mu kosti štrčale, a sada je jedan ekstra fin gospodin.
Dakle, ne vredi čekati da se Sivko malo ugoji, ali ako mislite da je bolje ne davati mu još Frontline - možemo sačekati i posle sterilizacije. Ja ga svaki dan izmazim i tako detaljno pregledam da li ima krpelja, a ne vidi se ni nikakav trag postojanja buva. Ako i ima, to su možda 1-2.
Dakle, šta preporučujete s obzirom na situaciju:
1. ekstremno mršavoj mački dati Frontline pre sterilizacije (bez obzira na rizik), ili
2. ne davati preparat dok se ne steriliše i malo podgoji?

Ako ima buve, može se tretirati nekim blažim sredstvom. Napr. neznam da li na tržištu ima još Arpalit Neo pene. Ako nije pun buva ,onda svakako sačekati sterilizaciju, pa kad se oporavi F-line. Ukoliko buve sa njega "kipe", onda mu je neophodno uraditi nešto po tom pitanju, ali to može biti i kupanje antiparazitskim šamponom ili tretman F-line spray-om koji je manje invazivan od ampule.

Buve ne "kipe", taman posla, našla sam mu jednu jedinu buvicu. Ipak je to jedan fini kućni gospodin, a buve može pokupiti jedino od crno-belog komšije koji stalno dolazi kod nas. Osim toga ja redovno i njega i Medu preventivno tretiram baš zato što spavaju sa nama a ja vrlo burno reagujem na ujed buve. Problem je nastao sada, pošto je vrlo mršav a mora na sterilizaciju.
I Meda ima buvu-dve. Jadnik, on na to nije navikao pa kad ga buva gricne a on odskoči po metar u vis! Onako debeo počne skače i trči od muke, samo što ne viče: Spašavaj - poješće me!

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi da savet u vezi sa bolesnim labradorom . Imao je parazite. Veterinar mu je tri dana davao inekcije . Danas je pas povratio nesto sto podseca na izmet. Veterinar mi je juce rekao da se stvorio cep. Danas kad sam ga pozvala da dodje on je rekao da nema vremena danas i da mu stavljam sapunicu kako bi isao napolje. On i dalje povraca i ne ide u wc. Sta da radim?

Moze li neko da mi da savet u vezi sa bolesnim labradorom . Imao je parazite. Veterinar mu je tri dana davao inekcije . Danas je pas povratio nesto sto podseca na izmet. Veterinar mi je juce rekao da se stvorio cep. Danas kad sam ga pozvala da dodje on je rekao da nema vremena danas i da mu stavljam sapunicu kako bi isao napolje. On i dalje povraca i ne ide u wc. Sta da radim?

Ja ne znam kakvi si tu paraziti zbog kojih se tri dana daju verovatno( kortizon) inekcije, ali ajde, to tvom psu nece pomoci.
Ima neki cepica u apotekama koji se stavljaju i bebama u guzu kada imaju zatvor, idi u apoteku iu pitaj.

Ja svom psu ( mada je ovo sada kod tvog labradora jako akutno) stavljam u hranu suve sljive sitno iseckane.
Daj i ti svom pregrsta oraha sa tim iseckanim sljivama , videces pomoci ce.

Pošto neki kažu da sam neozbiljan i da ne doprinosim konstruktivnoj raspravi, evo da dam neki savet. Vaši psi nisu igračke i ne troše «gorivo» u vidu baterija-granula. Psi su zveri Zveri jedu meso. O ovome se NE RASPRAVLJA. Psi imaju kratka creva. Oni ne mogu da svare hranu samo sa svojim enzimima. Divlji psi prvo rastrgnu stomak neke životinje i pojedu joj creva sa sve govnima. Zašto? Zato što te enzime iz stomaka divljači koriste kao svoje i time poboljšavaju svoju probavu. Pas kojeg biste hranili čistim mesom od buta opet ne bi imao normalnu probavu. Sad vam je verovatno jasnija zašto vaš Mikica pojede kravlju balegu čim je vidi. Međutim vama iz Bg je i kravlja balega nedostupna. Uzmete psa, kupite za njega granule kao da je to električni vozić i baterije za njega. Granule su preslane, tvrde i sadrže soju i slične dodatke koje pas ni u ludilu ne bi pojeo, ali mora. On to jede, jede i ima opstipacije, odlaze mu bubrezi i skraćuje mu se život. Ako mislite da imate zdravog psa, trebate ga hraniti iznutricama životinja (zec, pile) tako da mu povremeno date celu iznutricu od zeca ili pileta sa sve govnima. Sad će mnoge gospođe povikati FUJ...pa zar moj Mikica to da jede...ne ..nikako, kupiču ja njemu najskuplju hranu. Džaba vam to, Mikica je zver koja jede iznutrice i tačka. :aha:

Odmah ga ujutro odvedi do prvog veterinara (ne želim da namećem mišljenje kod kog, ne bi bilo profesionalno).
Ako povraća ceo dan i sumnja se na zatvor, neophodno je da ga veterinar pregleda - kompletan pregled, obavezan i rektalni i palpacija stomaka da se potvrdi uopšte prisustvo opstopacije, jer možda je i nešto drugo u pitanju (često vlasnici misle da je u pitanju zatvor, a ustvari je proliv - pogotovo kod pasa koji se drže u dvorištu / boksu, ujutro kad čiste ne vide govance, a ono je zapravo upila zemlja).
Ako tako intenzzivno povraća, pretpostavljam da će biti priključen na infuziju, sada gubi tečnost i elektrolite, a to dovodi do još većeg pogoršanja stanja.
Sam problem je vrlo nejasno koncipiran u uvodnom postu i ne bih mogla više ništa reći na osnovu toga.
Koliko je star pas, kada je poslednji put čišćen od glista, šta jede, kada su počele promene, kakva mu je mokraća, apetit, opšte stanje...

Pas je star godinu i po. Ciscen pre dva meseca. Jede granuliranu hranu. Izbacuje gliste bele boje. Ali izbacio je i neka dva crna parazita. Inace nista sad ne izbacuje napolje sem sluzi. Ide u setnju. Ali ne moze da pije vodu, a kamoli da jede. Veterinar mu je davao i glukozu. Ali ga nije uopste pipao :( Inace on dodje do hrane i vode ali jednostavno ne moze da pije.

Nadam se da si ga odvela do nekog veta.
Čim pas izbacuje gliste napolje znači da je strašno infestiran, i da je neophodno uzastopno dobro čišćenje odgovarajućim dehelmintizacionim sredstvima.
Trebalo bi posle toga postepeno da se oporavi ali i sam oporavak zavisi od trenutnog stanja i dužine trajanja istog.

Pozdrav svima! Po preporuci veterinara i farmaceuta uzela sam Pratel tablete jer moji psi i macke imaju gliste. Jedna tableta ide na 10 kg, izmerim prvo sebe, pa sebe sa macom ili kucom, tako svakom odredim tezinu, a zatim podelim tabletu... To znam. Ali interesuje me da li je ubacivanje tablete direktno u grlo jedini nacin, ili im mogu rastvoriti taj deo u vodu a zatim spricem (naravno bez igle) ubrizgati u usta? Da li to nekako smanjuje dejstvo tablete? Unapred hvala.

Back