cip tuning, sve o cipovanju auta

darko darko

Ističe se
Poruka
2.561
Planiram u skorijoj buducnosti da cipnem moj auto, ima razlicitih cena, misljenja i tako dalje, zanima me sta je ovo ?
http://www.limundo.com/kupovina/Aut...ng-Chip-za-Ford-Motor-TDCi-Sve-Modele/4200265
Tema je cipovanje, ako se nekom nesvijda, neka napise obavezno zasto, necu da ima komentare tipa dve reci, "neradi to", ako neko hoce da cipuje neka cipuje.
Znam da moj auto ima da trpi plivajuci zamajac ionako vec velikog obrtnog momenta, dizne cak predlazu za komn reil bolje podmazivanje, i turbina je geret, ili tako nesto, koja je izdrzljiva, moze samo da bude cistija.
ZAnima me razlika izmedju proizvodjaca, kako ko sta cipuje i sta se dobija a sta gubi, ovo je 8000 dinara, neki naplacuju i 300 evra, ovo mozes i da skines ako ti se nesvija itd, ajmo komentari.

img20121216184626.jpg

a sta je ovo onda ??

Nemam iskustva sa cipovanjem ali imam savjet.Ako imas mogunost ,a ovi sto cipuju ako su imalo ozbiljni imaju,stavi ga na dyno da vidis krivu snage ..
AdventurePipe-DynoChart2-850.jpg

Gledaj da ti nakon cipovanja kriva snage bude kao ova sa slike sto joj je max na 40ks ..ova sto ima max na 45ks ne valja ...cak i da je razlika 60ks na prema 80ks ...ovaj od 60 bi ga pojeo za dorucak ...ako si me razumio sta sam htio da objasnin (mada ni ja nisam siguran sta sam htio reci :lol: )

Nemam iskustva sa cipovanjem ali imam savjet.Ako imas mogunost ,a ovi sto cipuju ako su imalo ozbiljni imaju,stavi ga na dyno da vidis krivu snage ..

Gledaj da ti nakon cipovanja kriva snage bude kao ova sa slike sto joj je max na 40ks ..ova sto ima max na 45ks ne valja ...cak i da je razlika 60ks na prema 80ks ...ovaj od 60 bi ga pojeo za dorucak ...ako si me razumio sta sam htio da objasnin (mada ni ja nisam siguran sta sam htio reci :lol: )
Ovo je dobar savet!
Istina je da se na krivi označenoj sa "Ne!" snaga povećava ali tek na preko 6000 obrtaja a tako se retko vozi.
Raspodela momenta po krivi "Da!" je mnogo povoljnija za vožnju a potrošnja je manja.
Momenat motora.jpg

To sto si okacio je najobicniji power box koji je naspram reprogramiranja ECU skoro pa nista.Dobije se malko obrtnog momenta i zanemarljivo bolje ide.
Pravi chip takodje ne mora da znaci i da je dobar pa zato neke poznatije firme uzimaju i 500 eura za razliku od nekih koje uzimaju 200 ali koje ne daju rezultat kao ovi skuplji.
Ima tu vise parametara koje treba podesiti a to su kolicina vazduha,pritisak u turbini,predpaljenje i ko zna sta jos.Rezultat moze biti takav da auto za koji su rekli da dobije 40 ks ide slabije nego kod ovih ozbiljnijih firmi koje dignu motor za npr 30 ks.
Sve u svemu ovaj power box je glupost a imam drugara koji ga je ugradio u svoj auto i bio je total razocaran i onda su kao reprogramirali taj box pa ide bolje ali je njegov box kostao 250 eura i nije i dalje kao jedno obicno cipovanje.

Automobili iz fabrike budu podeseni na serijske vrednosti, koje su garantovane. Ipak, mozemo da razumemo da nije svaki primerak bas isti. Neki ima vise a neki manje skrivenih potencijala - a niko ne moze to da kaze unapred.
Gledao sam na tv par puta komentar cipovanja. Snaga se dobija, ali mora da se pazi na potrosnju. Ako se vozi umereno, ona moze cak i da padne (manje gasa se daje za isti rezultat). Ali ako se vozi 'po gasu' onda je potrosnja veca.

To je neka standardna snaga za koliko se poveca snaga motora tako da mozes slobodno da ga cipujes.
Naravno sve to zavisi i od stanja motora i turbine sto ce se ustanoviti kod tih ljudi sto to rade.
Na kraj krajeva uvek mozes i neku slabiju mapu da ucitas pa ce imati 135-140 ks koja ti mozda i bolje legne jer ne mora da znaci da je vise bolje ako me razumes.
Neki su iz manje ks izvlacili bolje performanse ali to je do samog kvaliteta programiranja.

Back