Mislim da je taj "mentalni egzodus povlačenja u svoj interni svet" prošao i da se taj proces konačno završio.. Sada se zna ko je ko i ko čemu pripada... Mogu reći da kompletna kulturna elita Beograda postoji i to sa još većom rešenošću da opstane... Naravno da deluje da ne postoje, a što bi i delovali? Kome treba da pokažu da postoje? Nisu glasni, niti im trube urlaju u ušima, niti im kuravčine sede u krilima...Ne karaju se u parovima pred kamerama, čak ni ne gledaju domaće tv programe. Druže se međusobno i uživaju u svom svetu. Sirovina je glasnija i goropadnija. Dobro je da je tako, lako se odaju i prepoznaju.
I još nešto: ta elita ima svoje potomke, ovi svoje koji sigurno nisu popustili pod pritiskom "većine"...
Spominješ "socijalnu izolaciju" i meni to deluje kao da si rekao da su u nekom zatvoru dobrovoljno...Možemo tu izolaciju da nazovemo kako god hoćemo, ali ta izolacija jeste njihova kućica spasa i njihovo neukaljano mesto. Mesto gde preživljava i kultura i umetnost. U svakom slučaju, elita nije nikada ni bila na ulicama, uvek je bila u senci i tamo joj je i mesto...
I da te pitam: Da li znaš da pozorišta Beograda imaju svoj časopis? Onaj koji nema da se kupi u javnoj prodaji i u kome nema mesta za "elitne" kuravčine javne scene i medija, niti za političare... čak se i ne spominju! Ponekad pozorišta obraduju i svoju publiku nekim izdanjem tog časopisa...
Dobro kažeš: "paralelni svetovi" ... Sva je sreća da postoje! Ja to gledam sa pozitivne strane!