Чија је Источна Пруска ?

Чија је Источна Пруска ?

• Немачка

• Пољска

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Klag nicht.kämpft !

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
120
Дакле,мишљења су различита,па бих волео да чујем и ваша.
Чија је Источна Пруска ?

Наведите за коју сте опцију гласали,пошто сам грешком наместио да се гласови не виде и образложите.
Молим искључиво мишљења базирана на историјиским чињеницама,не Пан-Словенске заблуде.

Poslednja izmena:
Šta je po tebi danas Istočna Pruska? Ako misliš na nekadašnji dio Pruske koji je kasnije ušao u sastav njemačkog carstva i jedno vrijeme bio odvojen od najvećeg dijela države... danas nije ni poljski na njemački, nego ruski... to je tzv. Kalinjingradska oblast...

Ako ćemo se vraćati u prošlost nekada je i Zapadna Pruska i čitava Istočna Njemačka bile slovenske... to znamo i po slovenskim toponimima...

P.S.
Je li se i ti to spremaš za "baustelle" u Švabiji?

Треба гледати који је народ највише допринео њеном развитку,којем је народу она била колевка државности и уједињења,а не по томе што су то живела нека племена,која узгред НИСУ словенског већ Балтичког порекла,сродна Литванцима и Летонцима.

Источна Пруска,Померанија,Шлезија су Немачке земље које су им отете силом,као и нама Косово.
О броју избеглица после рата из Пруске,када су комунистичка говеда протерала онолико Немаца је сувишно и говорити.

Poslednja izmena:
Треба гледати који је народ највише допринео њеном развитку,којем је народу она била колевка државности и уједињења,а не по томе што су то живела нека племена,која узгред НИСУ словенског већ Балтичког порекла,сродна Литванцима и Летонцима.

Источна Пруска,Померанија,Шлезија су Немачке земље које су им отете силом,као и нама Косово.
О броју избеглица после рата из Пруске,када су комунистичка говеда протерала онолико Немаца је сувишно и говорити.

Nemci su tu dosli nezvani, kao Siptari na Kosovo, ako hoces vec da pravis paralele...

Иначе,сви индо-европски народи су били позвани да се населе у Европу....
Гив ми а брејк!

Zayebi me toga, prouci kako su se Nemci naselili u srednjem veku na Baltiku.

Inace taj predeo istorijski nije bio ni nemacki ni slovenski vec pruski.

Prusi su balticki narod, srodan Litvancima, Estoncima i Letoncima.

I ne odgovori mi - ciji je Berlin?

Zayebi me toga, prouci kako su se Nemci naselili u srednjem veku na Baltiku.

Inace taj predeo istorijski nije bio ni nemacki ni slovenski vec pruski.

Prusi su balticki narod, srodan Litvancima, Estoncima i Letoncima.

I ne odgovori mi - ciji je Berlin?

И нису сродни Естонцима.Естонци су сродни Финцима.

Словенски,и ?
Чији је Београд?
Чији је Ниш?
Сремска Митровица?

Poslednja izmena:
Словенски,и ?
Чији је Београд?
Чији је Ниш?
Сремска Митровица?

Pa sta onda hoces koj moj?

Na celoj planeti su teritorije menjale vlasnistvo nebrojeno puta, ako bi smo krenuli da vracamo ko je sta imao pre 500 godina nista ne bi postigli.

Nemci imaju isto pravo na Prusku kao sto Arapi imaju pravo na juznu Spaniju ili Turci na Srbiju...

Ustvari Stari Prusi se vecinom germanizovani i mali deo "litvanizovan", sa Poljacima nisu imali dodirnih tacaka.

Istu sudbinu su dozivela i ostala Baltska plemena osim Litvanaca i Letonaca.

To je vrlo diskutabilno... nekada se ne može razlikovati koje je pleme slovensko, koje baltsko, koje germansko...

U svakom slučaju Balti i Sloveni su veoma bliski imaju iste (ne tako daleke) pretke... Baltoslave :)

Ja mislim da je ovaj istorijski spor nastao negde u sukobu Litvansko Poljskog saveza koji je skršio i sekularizovao Germanske krstaše.
Najpre su neka istaknuta Slovenska plemena bila u savezima sa Germanima Svevi , Vandali , Baltski Sloveni (Srbi) međutim posle ovoga sloma Srbi baš nisu prošli dobro jer nisu dobro dočekali ni Poljsku okupaciju već su se borili:

Због великог отпора
бискупи су наговарали Немце да се насељавају међу ове пагане јер је, говорили су, њихова земља богата.
Основани су многи манастири, који су често били и расадници германизације.
Једно време → Лужица је потпадала под власт Пољске и Чешке, али то није имало никаквог значаја за живот
овог народа, јер су сви феудалци штитили само своје интересе. Тако је, на пример, пољски краљ Мјешко -{II}-Пјастовић 1030. године уништио 100 српских села за одмазду. Србима је било забрањено да се насељавају у
градове, а само изузетно су се могли населити у подграђа и предграђа, где им се дозвољавало да буду сукнари,
тесари или рибари, али без права, или су, са изузетком, могли да ступају у цехове. Први документ писан на
лужичкосрпском језику јесте текст заклетве из -{XVI}- века која се полагала при ступању у цех.
Године 1400. дошло је до побуне будишинских занатлија, које је предводио Србин, сукнар Петар Прузлица.
Побуњеници су истерали председника општине, преузели власт и заузели складиште муниције, али је буну
угушио чешки краљ Вацлав -{IV}- уз помоћ племства; вође је осудио на смрт, а породице протерао из земље.
Када су касније хусити опседали Будишин да би га заузели, Србин, пастир из оближњег села, Петар из
Пшешица хтео је да им помогне да уђу у град, али је ухваћен и као издајник исечен начетворо. Његова глава
уклесана је за опомену изнад улаза у гробље звано Миклавшк, где су сахрањени најзначајнији представници
Срба из Будишина.

Međutim ovu kratku apsolutni dominaciju Slovena srednjom centralnom Evropom je zaustavila i Moskovska kneževina koja ulazi u rat sa Litvanijom-Poljskom ovu neslogu Nemci odlično koriste probijaju se u srednju Evropu gde desetkuju Čehe na ugroženu vrstu jedva su se oporavili od toga , Nemci su napravili veliku čistku u ovom probijanju a usput su gemanizovali šta god su mogli ono što nisu čistili su pred sobom.

Poslednja izmena:
Pa sta onda hoces koj moj?

Na celoj planeti su teritorije menjale vlasnistvo nebrojeno puta, ako bi smo krenuli da vracamo ko je sta imao pre 500 godina nista ne bi postigli.

Nemci imaju isto pravo na Prusku kao sto Arapi imaju pravo na juznu Spaniju ili Turci na Srbiju...

:ok:
Ili Mađari na Slovačku i Hrvatsku... Austrijanci na Češku... Englezi na Normandiju i Bretanju...

Ja mislim da je ovaj istorijski spor nastao negde u sukobu Litvansko Poljskog saveza koji je skršio i sekularizovao Germanske krstaše.
Najpre su neka istaknuta Slovenska plemena bila u savezima sa Germanima Svevi , Vandali , Baltski Sloveni (Srbi) međutim posle ovoga sloma Srbi baš nisu prošli dobro jer nisu dobro dočekali ni Poljsku okupaciju već su se borili:

Због великог отпора
бискупи су наговарали Немце да се насељавају међу ове пагане јер је, говорили су, њихова земља богата.
Основани су многи манастири, који су често били и расадници германизације.
Једно време → Лужица је потпадала под власт Пољске и Чешке, али то није имало никаквог значаја за живот
овог народа, јер су сви феудалци штитили само своје интересе. Тако је, на пример, пољски краљ Мјешко -{II}-Пјастовић 1030. године уништио 100 српских села за одмазду. Србима је било забрањено да се насељавају у
градове, а само изузетно су се могли населити у подграђа и предграђа, где им се дозвољавало да буду сукнари,
тесари или рибари, али без права, или су, са изузетком, могли да ступају у цехове. Први документ писан на
лужичкосрпском језику јесте текст заклетве из -{XVI}- века која се полагала при ступању у цех.
Године 1400. дошло је до побуне будишинских занатлија, које је предводио Србин, сукнар Петар Прузлица.
Побуњеници су истерали председника општине, преузели власт и заузели складиште муниције, али је буну
угушио чешки краљ Вацлав -{IV}- уз помоћ племства; вође је осудио на смрт, а породице протерао из земље.
Када су касније хусити опседали Будишин да би га заузели, Србин, пастир из оближњег села, Петар из
Пшешица хтео је да им помогне да уђу у град, али је ухваћен и као издајник исечен начетворо. Његова глава
уклесана је за опомену изнад улаза у гробље звано Миклавшк, где су сахрањени најзначајнији представници
Срба из Будишина.

Međutim ovu kratku apsolutni dominaciju Slovena srednjom centralnom Evropom je zaustavila i Moskovska kneževina koja ulazi u rat sa Litvanijom-Poljskom ovu neslogu Nemci odlično koriste probijaju se u srednju Evropu gde desetkuju Čehe na ugroženu vrstu jedva su se oporavili od toga , Nemci su napravili veliku čistku u ovom probijanju a usput su gemaniyovali šta god su mogli ono što nisu čistili su pred sobom.

Sloveni su na tom području nahebali u svim ratovima i sukobima još od početaka pokrštavanja... čak i u vjerskim ratovima između katolika i protestanata (Tridesetogodišnjem ratu)... a u Prvom i Drugom svjetskom ratu neću ni da pričam...

Mrš !

Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz
Ni dzieci nam germanił,
Orężny wstanie hufiec nasz,
Duch będzie nam hetmanił.
Rota - Maria Konopnicka

I sve do Labe !

Од Лабе до Пољске, сва српска племена
изгубише jезик - Ниjемцима их зову,
само Лужичани кроз тешка времена
опстадоше, даjућ' свима наду нову.

Када се пробуде опет: Полабљани,