Čija je beba?

Kerefeka

Ističe se
Poruka
2.527
Inspirisana momentom na temi Rupa, prenosim situaciju iz RL, koja me je naterala da se zamislim...

Koleginica je imala 6 neuspešnih veštačkih oplodnji.Pri 7, joj je rečeno da je ostalo još da pokuša sa tudjom jajnom ćelijom, oplodjenom od strane njenog supruga.
Tako je i uradjeno.Dete ima godinu dana, jako liči na oca,ali se često čuju komentari kako je ista mama.

Koja mama?
Ko je tu mama?

Znam za priču od početka i za mene je to...nekako neprihvatljivo.
Jeste ona nju rodila, ali to je samo inkubator, ona nije biološka majka...ili jeste?
Kako jednog dana objasniti detetu da joj to i jeste i nije mama...?

Znam, nije majka koja rodi, već koja odgaji dete,ali ova je rodila, ali tudjom jajnom ćelijom....Meni je to previše emocionalne zbrke za sve njih...
Jasno mi je kad je dete usvojeno, ali ovo....

Šta Vi kažete, čija je beba?

Inspirisana momentom na temi Rupa, prenosim situaciju iz RL, koja me je naterala da se zamislim...

Koleginica je imala 6 neuspešnih veštačkih oplodnji.Pri 7, joj je rečeno da je ostalo još da pokuša sa tudjom jajnom ćelijom, oplodjenom od strane njenog supruga.
Tako je i uradjeno.Dete ima godinu dana, jako liči na oca,ali se često čuju komentari kako je ista mama.

Koja mama?
Ko je tu mama?

Jeste ona nju rodila, ali to je samo inkubator, ona nije biološka majka...ili jeste?

Znam, nije majka koja rodi, već koja odgaji dete,ali ova je rodila, ali tudjom jajnom ćelijom....Meni je to previše emocionalne zbrke za sve njih...

ona ju je rodila, on je napravio, odgajace je nadajmo se zajedno...genetski materijal je za tu najmanje bitan. kada dodje trenutak verovatno ce objasniti detetu kako je nastalo, ali uz sve to ljubav i posvecenost je ono sto ih oboje cini roditeljima vise nego cinjenica da je dete nastalo u epruveti i razvilo se u svojoj majci inkubatoru kako si je ti nazvala.

Beba je mamina i tatina:)

Mama nije samo jajna celija, jajna celija se oplodi ali mama je hranila bebu koja se razvijala u njenom stomaku od prvog do devetog meseca te je dobijala od nje sve sto bilo koja beba na svetu dobija od svoje mame. Vestacka oplodnja je vid savremene humanosti, nema tu mesta za zbrku, zbrku prave ljudi, odrasli ljudi koji predrasudama zbunjuju decu koja se radjaju otvorena dok ih mi veliki ne nateramo da se osete cudno:)

Koja mama?
Ko je tu mama?

nije roditelj onaj sto je izbacio jajnu celiju/svrsio nego onaj ko odgaja to dete
ja sam za usvanja, surogat majke i sve slicno.....zasto da ne ako hoce dete i sposobni su da ga gaje kakve veze ima cija je jajna celija

sirota mogu da mislim kroz sta je sve prosla, 6 puta neuspesno, uzas :( dobro je citava ostala

Koja mama?
Ko je tu mama?

Cekaj,cekaj,ja sad nista ne razumem.Kako to funkcionise?Uzmes jajca od jedne zene,gurnes ih u drugu i onda to kao radi?Nesto kao flash za kompjutere,a? :lol:

Па добро, док је у стомаку, ''мајка'' може да утиче на ембрион јер га храни.
Уосталом, што каже Метла, родитељ је онај ко одгаја то дете.
Мада није ми јасно у чему је ту фора. Једино ћале може да буде поносан. Ал добро, боље да се рађају него да се убијају абортусима.

Cekaj,cekaj,ja sad nista ne razumem.Kako to funkcionise?Uzmes jajca od jedne zene,gurnes ih u drugu i onda to kao radi?Nesto kao flash za kompjutere,a? :lol:

Не баш као флеш али близу си :lol:

radi ko i svaka vestacka oplodnja
oplodi se jajna celija (u ovom slucaju tudja) i ako uspe oplodnja ubacuje se u ovu koja ce da bude mama

Aha...:think: Znaci ipak jeste kao flash!
A jesi sigurna da to stvarno tako funkcionise?Ali ozbiljan sam.Kako sad to?Pa sta ce ta druga zena bez jajca?I kako to muskarac oplodi tu jajnu celiju?
O Bogo...dokle smo dosli,za par godina kada odes kod doktora jer nemozes da imas decu on ce ti kaze "oces da ti ga narezem na disk ili da ga prebacim na flash?"

Aha...:think: Znaci ipak jeste kao flash!
A jesi sigurna da to stvarno tako funkcionise?Ali ozbiljan sam.Kako sad to?Pa sta ce ta druga zena bez jajca?I kako to muskarac oplodi tu jajnu celiju?
O Bogo...dokle smo dosli,za par godina kada odes kod doktora jer nemozes da imas decu on ce ti kaze "oces da ti ga narezem na disk ili da ga prebacim na flash?"

zato se i zove vestacka oplodnja jer niko nikoga ne krese ne brini :lol:
jajna celija je iz banke jajnih celija, mi u srbiji je nemamo najcesce uvoze iz poljske, soluna i sl....to kosta djavo i po pa je sklono malverzacijama (tipa ne uspe ti iz prve sa tvojim celijama oni odma prognoziraju katastrofu i nude uvoznu, mafija, no nebitno da ne skrecemo sa teme)
de smo stali, a da
dakle uzmu tudju jajnu celiju, uzmu spermu njenog muza, oplode jajnu celiju vestaci i cekaju da vide dal ce da se razvije, tj da se podeli, na dve, na cetri, na osam i tako dalje, to se zove embrion
ako se sve usposno deli oni uzmu taj embrion i ubrizgaju buducoj mami, njoj se zakaci za matericu i krece trudnoca

obicna vestacka isto radi samo sto bioloskoj mami prvo daju gomilu hormona da ona izbaci ne jednu (kao sto je prirodno) nego vise jajnih celija (to se radi za svaki slucaj, po principu bolje je oploditi sto vise za slucaj ako neko lipse) sve dalje je isto i opet se ubrizgava mami

obicno se ubrizgavaju dva-tri embriona...mislim da je kod nas zakonom regulisano (al nemoj da me drzis za rec) da ne sme vise od 3, da ne bude posle selektivnog abortisa zarad smanjivanja prevelikog broja embriona (tipa ubrizgaju ti 6 i svi se prime za matericu i prezive i krene karambol)

Poslednja izmena:
nikad mi ne bi palo na pamet da razmisljam o takvim stvarima.ja bih prihvatila i da mi neko ostavi bebu pred vratima,pa se ispostavi da je zmu negde zaboravio da stavi kondom...boze moj,beba je beba,a oduvek je bilo sto je moje to je i tvoje i obratno.bebe su velika radost,ne treba previse lupati glavu oko nebitnih sitnica

zato se i zove vestacka oplodnja jer niko nikoga ne krese ne brini :lol:
jajna celija je iz banke jajnih celija, mi u srbiji je nemamo najcesce uvoze iz poljske, soluna i sl....to kosta djavo i po pa je sklono malverzacijama (tipa ne uspe ti iz prve sa tvojim celijama oni odma prognoziraju katastrofu i nude uvoznu, mafija, no nebitno da ne skrecemo sa teme)
de smo stali, a da
dakle uzmu tudju jajnu celiju, uzmu spermu njenog muza, oplode jajnu celiju vestaci i cekaju da vide dal ce da se razvije, tj da se podeli, na dve, na cetri, na osam i tako dalje, to se zove embrion
ako se sve usposno deli oni uzmu taj embrion i ubrizgaju buducoj mami, njoj se zakaci za matericu i krece trudnoca

obicna vestacka isto radi samo sto bioloskoj mami prvo daju gomilu hormona da ona izbaci ne jednu (kao sto je prirodno) nego vise jajnih celija (to se radi za svaki slucaj, po principu bolje je oploditi sto vise za slucaj ako neko lipse) sve dalje je isto i opet se ubrizgava mami

obicno se ubrizgavaju dva-tri embriona...mislim da je kod nas zakonom regulisano (al nemoj da me drzis za rec) da ne sme vise od 3, da ne bude posle selektivnog abortisa zarad smanjivanja prevelikog broja embriona (tipa ubrizgaju ti 6 i svi se prime za matericu i prezive i krene karambol)

U! :eek:

Ala je napredovala medicina!Ja to nista nisam imao pojma.Ja sam mislio da te vestacke oplodnje funkcionisu skroz drugacije.Da se mamama ubrizgavaju neki zesci hormoni a da joj se onda ubrizgava sperma sa nekim aditivima ili sta ti ja znam!U svakom slucaju i dalje mi ceo taj proces zvuci zesce komplikovano.I cekaj,na koga sad to dete treba da lici?Na tu majku cija je samo jajna celija ili na tu za koju je zakacena pupcanom vrpcom?

A sto se same teme tice,pa nema veze,neka lici na tu "originalnu" majku.Roditelji i onako znaju sta je u pitanju.Sve je dobro dok ne lici na komsiju. :mrgreen:

U! :eek:

Ala je napredovala medicina!Ja to nista nisam imao pojma.Ja sam mislio da te vestacke oplodnje funkcionisu skroz drugacije.Da se mamama ubrizgavaju neki zesci hormoni a da joj se onda ubrizgava sperma sa nekim aditivima ili sta ti ja znam!U svakom slucaju i dalje mi ceo taj proces zvuci zesce komplikovano.I cekaj,na koga sad to dete treba da lici?Na tu majku cija je samo jajna celija ili na tu za koju je zakacena pupcanom vrpcom?

A sto se same teme tice,pa nema veze,neka lici na tu "originalnu" majku.Roditelji i onako znaju sta je u pitanju.Sve je dobro dok ne lici na komsiju. :mrgreen:

s obzirom da je genetski materijal tatin i te nn zene, dete ce liciti na njih dvoje, bez obzira sto je kod ove mame iz nase teme bilo u stomaku

po istom principu funkcionisu surogat majke, ako se utvrdi da zene ne moze da iznese trudnocu zbog problema sa matericom, oplode se njena jajna celija i muzevljeva(jel se ovako izvodi, bem ti pravopis :lol:)) sperma pa se taj embrion ubrizga surogat mami, kada se porodi ide dete genetskim roditeljima, u tom slucaju surogat bukvalno receno glumi inkubator

ma ima sta oces
ima i da zamrznes embrione za kasnije ako oces....znaci oplode se opet vestacki ("u epruveti" kako se narodski kaze) pa se onda tako oplodjena i podeljena jajna celija, tj sad embrion, zamrzne, pa kad ti treba ti uzmes, ko supermarket ;)

Beba je dete zene koja ju je nosila u stomaku, jer je zeli, bori se na sve nacine da je rodi i vaspitavace je, voleti,...
I ona zena koja usvoji dete je majka, a ne bioloska koja ju je ostavila, odbacila.
Zena iz teme je veca majka od onih koje uzmu surogat majke da, Boze moj, ne bi pokvarile figuru :roll:

Beba je dete zene koja ju je nosila u stomaku, jer je zeli, bori se na sve nacine da je rodi i vaspitavace je, voleti,...
I ona zena koja usvoji dete je majka, a ne bioloska koja ju je ostavila, odbacila.
Zena iz teme je veca majka od onih koje uzmu surogat majke da, Boze moj, ne bi pokvarile figuru :roll:

znači i surogat majka je prava majka deteta?

da su ljudi normalni to bi bilo zakonom zabranjeno, al nisu :aha:
a tek ove sto se kljukaju hormonima da ne doje zbog seski sisa :bljuc:
motka

znači i surogat majka je prava majka deteta?

Ona je na to svesno i dobrovoljno pristala. Mislim, na nosenje i posle odvajanja od deteta. Jako komplikovana situacija... Ne veze se svaka zena ni za biolosko dete, izvukao si deo recenice, a kljucan je nastavak.
Ako se surogat majka veze za dte, ja ne bih mogla da je odvojim. Volela bih da ucestvuje u odgajanju deteta bar kao tetka.

bitno je da su naša
(ipak je ta žena nosila dete devet meseci u stomaku , sigurno je imala sve one nezahvalne simptome trudnoće i sa detetom je bila vezana pupčanom vrpcom od samog početka... )
a najbitnije je da se roditeljima ispunila želja

Poslednja izmena:

Back