Chip tuning - za i protiv

Cipovanje , da ili ne. Iskustva i diskusija. U inostranstvu omladina to cesto radi na automobilima. Da li je na nasim prostorima to ustaljena paksa. Ja licno nisam pristalica toga.
Čipovanjem ćeš ako se ne varam moći da pronađeš svoj ukradeni auto ma gde ga kradljivci odneli da ga rasklope.
Nema svrhe čipovati stare i zarđale mašine ali automobil za koji potrošiš garsonjeru, svakako bi trebalo da ima čip.

Naknadno mi je stiglo obaveštenje od dragog forumaša o čemu se u stvari radi kada je čipovanje auta u pitanju.

ja sam imala čipovanu mačku koju su našli kad su je zgazila kola i zvali me da platim bolničke troškove.
mislila sam da čipovanje generalno tome služi
da locira nešto izgubljeno ili ukradeno.

Ipak, drago mi je što sam uspela da vas nasmejem danas

Naknadno mi je stiglo obaveštenje od dragog forumaša o čemu se u stvari radi kada je čipovanje auta u pitanju.

ja sam imala čipovanu mačku koju su našli kad su je zgazila kola i zvali me da platim bolničke troškove.

I nama je drago što si nas posetila. :D
A pomislio sam da će neko pogrešno razumeti naslov pa sam ga upravo izmenio da ne bi više bilo nesporazuma.

Opet mislim da je tvoje cipovanje auta korisnije od njihovog.

Uvijek bi se prije odlucio za tvoje.

Čipovanje je teška glupost jer je to skup i bolan način da se poboljšaju radne karakteristike motora. Što više spaljenih motora to bolja mapa. Uglavnom su to neke proizvodne mape koje je neko sklepačio i saranjuje vam motor. Dobre čip tjuning kuće su i skupe pa izvolte'

Moze cipovanje ali samo kod proverenih kuca koje se time bave i koje su na dobrom glasu sto se lako moze proveriti na forumima i internet stranicama jer znam neke slucajeve gde su cipovali ljudi kola pa im izgoreli klipovi.
Ne moze da se cipuje za pola sata i da bude dobro jer mapa se mora prilagoditi vasem automobilu i stanju motora.
Opet znam neke slucajeve gde savrseno radi auto mnogo km kao npr jedan Punto 1,9JTD koji je nasviran na 200ks i koji je pritom imao i nitro koji mu je dizao snagu i na 400ks i koji je isao i na trke na 400m a sluzio je tako 80k km i u civilnoj voznji bez problema.
Da manje trose nije bajka jer trose manje kad se voze penzionerski ali cim ih stisnes trose vise a nisi ga cipovao da ga vozis ko baba tako da uglavno trosi vise.

Ja sam isto za ali ne kod svakoga.. Samo oni koji znaju šta rade a takvi nisu bas cesti .. Neki stage 1 je ok , 2 moze da prođe 3 vec trazi dodatna ulaganja ato se tice hlađenja i evr veće turbine , intercolera dizni pumpe ali generalno 20% vise snage je sasvim ok i ne šteti puno ako vozite normalno... Nije isto dizati konje u Austriji i u Srbiji jedana od stvari koju bi trebalo uzeti u obzir je i kvalitet goriva .. ovo je za postavljaca teme ;)

Ja sam isto za ali ne kod svakoga.. Samo oni koji znaju šta rade a takvi nisu bas cesti .. Neki stage 1 je ok , 2 moze da prođe 3 vec trazi dodatna ulaganja ato se tice hlađenja i evr veće turbine , intercolera dizni pumpe ali generalno 20% vise snage je sasvim ok i ne šteti puno ako vozite normalno... Nije isto dizati konje u Austriji i u Srbiji jedana od stvari koju bi trebalo uzeti u obzir je i kvalitet goriva .. To je za ostavljala teme
Kad si spomenuo gorivo to si apsutno upravu sto se tice kvaliteta tj oktanske vrednosti. Definitivno sam se licno nebrojeno outa uverio da gorivom dipanim u Austriji predjem oko 70-80kkm vise na autoputu nego kad sipam u Srbiji.

Kad si spomenuo gorivo to si apsutno upravu sto se tice kvaliteta tj oktanske vrednosti. Definitivno sam se licno nebrojeno outa uverio da gorivom dipanim u Austriji predjem oko 70-80kkm vise na autoputu nego kad sipam u Srbiji.
Naravno kad fabrike prave mapu za motor onda uzimaju neki prosek kvalitete goriva .. ako ces da cipujes a ides preko Banja Luke onda Kukic.. Jako dobar

Pola vozača nema pojma da vozi ne koči motorom pa tu posle čipovanja treba da se stave duplo veći diskovi i kočiona klješta. To sve povlači jedno za drugim na vozilu nije to samo puknem remap. Svako odstupanje veće od 20% zahteva detaljne provere i apgrejd.

Back