Chelsea FC

Otjeran ili otišao?

Bajka je završena za jednu noć. "Specijalni", kako je sam sebe prozvao Žoze Murinjo, više nije trener Čelzija.
Ljubav je pukla u srijedu, u kasnim večernjim satima. U klupskom saopštenju se kaže da je došlo do "sporazumog raskida ugovora", mada je malo ko obraćao pažnju na to. Malo ko vjeruje, takođe, da je portugalski trener otišao zbog remija protiv Rozenborga. Svi znaju da je "Stemford bridž" postao premali da Murinjo i Roman Abramovič i dalje na njemu borave zajedno. Umjesto Portugalca, na klupu je sjeo dosadašnji sportski direktor, Izraelac Avram Grant, ali se ne zna da li kao trajno ili samo privremeno rješenje...
Engleski mediji, koje je jučerašnja vijest jednako šokirala kao i cijelu fudbalsku Evropu, imaju samo jednu dilemu - otišao ili otjeran? Da li je skočio ili je bio gurnut?
Ugledni "Gardijan" smatra da je odnos između Abramoviča i Murinja bio nepovratno uništen, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se dogoditi razlaz. "Bilo je previše nesuglasica, već mjesecima je saradnja bila na klimavim nogama", piše "Gardijan".
Po "Tajmsu", razlazu je kumovala posljednja svađa između ruskog tajkuna i portugalskog trenera. "Bila je to završna runda njihovih napetih odnosa. Nakon razgovora, postalo je jasno kako je Murinjova sudbina u klubu zapečaćena".
"Dejli telegraf" tvrdi da je Abramovič poludio kada je vidio poluprazan stadion na meču protiv Rozenborga, dok "San" ističe da su posljednji loši nastupi otvorili stare rane.
Naravno, to su sve nezvanične verzije.
A hronologija Murinjovog odlaska u srijedu veče dostojna je snimanja filma. Većina fudbalera i stručnog štaba ugodno je provodila noć u bioskopu na Fulam Brodveju, gdje je emitovan dokumentarni film "Plava revolucija", u kojem su prikazivane Abramovičeve godine u Čelziju, a portugalski trener predstavljen kao vođa "Čelzijeve dinastije". Murinjo i iskusniji igrači nijesu bili na prikazivanju filma.
Poslije ponoći, na drugoj strani grada, Murinjo je telefonirao Frenku Lampardu, igraču kojem je najviše vjerovao, i saopštio mu šokantnu vijest. Ostalim iskusnijim fudbalerima, Teriju, Drogbi, Karvalju, Čehu... portugalski trener poslao je SMS poruke. "San" piše da je Drogba zaplakao kada je pročitao sadržinu...
Bajka je počela 2004. godine. Murinjo je sa Portom osvojio Ligu šampiona, a potom se na prvom treningu Čelzija obratio fudbalerima riječima: "Ja sam Žoze Murinjo, prvak Evrope, ko ste vi?". U prvom intervjuu za engleske medije sebe je prozvao "specijalni" (the special one). Šou je mogao da počne.
Žoze Murinjo objedinjuje u sebi vrhunskog trenera, harizmatičnu ličnost i klasičnog šoumena. Zbog njega, Čelzi se ili volio ili mrzio. Sredine nije bilo. Neki navijači zato su juče zadovoljno trljali ruke, a neki su otišli na "Stemford bridž".
Na zidu stadiona, ostao je grafit - Mourinho: simply the best (jednostavno najbolji).

Sigurno se šališ, Skolari je jedan od boljih trenera današnjice. Ipak on ima titulu svetskog prvaka sa Brazilom, a sa Portugalom je drugi u Evropi i čevtrti na svetu.
I malo bolji trener od proseka bi bio sa tom reprezentacijom Brazila prvak sveta, sa Portugalom izgubiti kuci u finalu i to od Grcke koja je pa i ispod evropskog proseka po kvalitetu i nije uspeh. Cetvrto mesto na SP realno, ali trece mesto u grupi iza Finske i Poljske je nedopustivo za "odlicnog" trenera. Pre titule sa Brazilom niko nije ni cuo za njega. Svake godine je menjao tim sto nije bas karakteristika dobrog trenera. Nezasluzeno se nalazi tu gde je sad. Evo sta je sve trenirao i koliko je odlican:

1982-1983 Juventude
1983 Brasil de Pelotas
1984-1985 Al-Shabab
1986 Brasil de Pelotas
1986-1987 Juventude
1987 Grêmio
1988 Goiás EC
1988-1990 Al Qadisiya Kuwait
1990 Kuwait
1991 Criciúma EC
1991 Al-Ahli
1992 Al Qadisiya Kuwait
1993-1996 Grêmio
1997 Júbilo Iwata
1997-2000 Palmeiras
2000-2001 Cruzeiro
2001-2002 Brazil
2003-Present Portugal

A koliko sam video osvojio je samo jednu titulu i to sa Brazilom. Jes' da je titula prvaka sveta ali samo to, stvarno bruka za trenera.

FABIO CAPELLO:

Scudetto: x 7
1991/92, 1992/93, 1993/94, 1995/96 (A.C Milan); 2000/01 (AS Roma); 2004/05, 2005/06(Juventus)

La Liga: x 2
1996/97, 2006/2007 (Real Madrid)

UEFA Champions League:
1994 (A.C Milan)

Italian Super Cup: x 4
1992, 1993, 1994 (A.C Milan) 2001 (AS Roma)

European Super Cup:
1994 (A.C Milan)

I to poceo sa trenerskim poslom 1991, 9 godina posle Skolarija. Ali ipak po trofejima i duzini treniranja MURINJO JE NAJBOLJI!!!

I malo bolji trener od proseka bi bio sa tom reprezentacijom Brazila prvak sveta
Pa što nije učinio ovaj pre Dunge, a realno, imao je jači tim.
sa Portugalom izgubiti kuci u finalu i to od Grcke koja je pa i ispod evropskog proseka po kvalitetu i nije uspeh
Od Grka su gubile i druge repke, čak i jače po imenima od Portugala(Francuska)
ali trece mesto u grupi iza Finske i Poljske je nedopustivo za "odlicnog" trenera
Još nije sve gotovo, verujem da oni i nadam se mi idemo na EURO
Svake godine je menjao tim sto nije bas karakteristika dobrog trenera
To može da se poveže s tim da nije baš dobar čovek, možda je isteran iz nekih od tih timova, kao Murinjo sada
A koliko sam video osvojio je samo jednu titulu i to sa Brazilom. Jes' da je titula prvaka sveta ali samo to,
Samo to

Ne kažem ja da je on najbolji ali jedan od boljih jeste

sarabubasara:
ovo je katastrofa...
Jeko,sa svim se sa tobom slazem sem sa jednom stvarcicom...KAKAV CRNI SKOLARI?!Selektori i menadzeri bi trebali da budu uzor buducim menadzerima i selektorima,koliko i fudbalerima i navijacima.Skolari ima uzas od reputacije a i nije neki genije(onakva reprezentacija sa srbijom 1:1...ne kazem da je srbija losa samo...portugal je ...)!Sta bi on radio?!Udarao protivnicke igrace?Sramota za Murinja...sramota za Abramovica...sramota za Celzi!
Taman se ponadah:Maluda,Pizaro,trta-vrta...
A jeko,tvoj predivni Teri je pridodao Murinjovom nezadovoljstvu.Poceo je da s*re u svlacionici Murinju,a to je za Zozea bilo kao da mu je zabio noz u ledja!!!
Ako ostane onaj Izraelac tesko Abramovicu!Nema njegov bata da ljetuje u Budvi...njet,njet...
p.s.imali ko c4?
Kako mislis ****? U kom smislu ****? Valjda je Murinjo trebao njima da sere posle onakve "predivne" igre. Ne verujem da je to istina, u Celziju su Murinja najvise voleli Lamps i Teri.
A sto se Skolarija tice, rekla sam da je kao osoba 0, ali je dobar strucnjak.A nama treba strucnjak da nas izvadi iz ovog sranja.

I meni je mnogo zao za Murinja, ali sta da se radi kad klub vodi duduk koji se u fudbal razume kao ja u bejzbol. Ovo je tezak period za tim,ali moraju da se saberu ako misle da iole nesto urade. Prvo i osnovno treba nam trener.Ali pravi trener ne onaj iz izraela i Klark.Klark zna znanje, dobar i dugo poznaje igrace.Jedino je on ostao kad je Ranijeri otisao. Ali ipak nije za trenera.Bice dobro ako dodje Kapelo ili Skolari. Ne znam ko bi drugi mogao, Lipi za sada ne namerava da uzima neki tim, a dekica i Wenger su zauzeti. Znaci samo ovo dvoje.
Drugo, bice katastrofa ako odu Karvaljo,Drogba i Lamps. Znaci i to treba da se nekako spreci. Mada da sam na njihovom mestu i ja bi otisla.

@sarabubasara Ma kakvi c4, to bi bila brza smrt. Ovog debila treba ubijati polako. :evil: :evil: :evil:
Ali razmisljajmo pozitivno, uvek moze da mu se srusi avion ili da mu neko podmetne bombu ispod auta...I onda ostane Kenjon koji je odlican i takooo... :D

inache...Avram Grant, je tamo jedino sto ce sve da slusa Romana Abramovica!
Stiv Mek Klark?Zasto ne on?a da...vodi repre\entaciju.
nista, nadamo se najboljem.murinjo je otisao,nema vishe tugovanja treba se preci na akciju.da ga granta protiv Manchestera pa da komentarisemo.MOramo stati na noge.Murinjo se neche vratiti.

...a sta li tek misle u Engleskoj navijaci Chelsea-a, ako smo mi ovako pogodjeni vescu...
"Na zidu stadiona, ostao je grafit - Mourinho: simply the best (jednostavno najbolji)." - ovo mi se svidja - nekako je - za sva vremena ! :) Ko zna mozda protiv MAN UTD-a osvane i neki transparent na tribinama il se bude cula pesma gde ce pominjati Murinja-ako bude znam samo da cu se ja najeziti,za vas ne znam....

Ово у Челсију постаје латиноамеричка сапуница. :lol: :-D
22. septembar 2007. | Izvor: Tanjug | MR
Novi menadžer Čelsija bez licence

Novi menadžer Čelsija Izraelac Avram Grant nema potrebnu licencu koju izdaje UEFA, tako da će u početku posao obavljati najverovatnije uz specijalnu dozvolu, kako bi mogao da vodi klub više od 12 nedelja, tvrdi Bi Bi Si, pozivajuči se na izvore u Čelsiju.

Prema pravilima UEFA i Premijer lige svi menadžeri klubova Premijer lige moraju da poseduju profesionalne licence.

Dobijanje licence, odnosno dozvole za rad, obiman je posao koji zahteva najmanje godinu dana. Ipak, Grant verovatno neće imati problema te prirode, s obzirom da u fudbalskoj prošlosti elitnog fudbalskog takmičenja u Engleskoj bilo slučajeva rada bez ove licence. BBC navodi primere kao što su Glen Roder, Geret Sautgejt i Martin O' Nil.
http://www.b92.net/sport/vesti.php?yyyy=2007&mm=09&dd=22&nav_id=264693

Може још горе! :D

Grant samo 12 nedelja u fotelji Čelsija?!
Autor: Blic online | 22.09.2007 - 11:14

Današnja izdanja Tajmsa i Gardijana tvrde da će novopostavljeni menadžer “plavaca” sa Stamford Bridža moći da vodi tim samo 12 nedelja, jer ne poseduje neophodnu profesionalnu licencu Uefe i Premijer lige. Za dobijanje ove licence je neophodno 240 časova nastave, a proces u principu traje oko godinu dana.

Premijer liga je u nedavnoj prošlosti imala slične slučajeve. Glen Reder iz Njukasla je “amnestiran” i dobio je produžemnje posle 12. nedelje zbog svog “dravstvenog stanja”, Dereku Sautgejtu iz Midlsbroa je posao odobren i pre dobijanja licence “zbog internacionalne karijere”, a Martin O’Nil je dobio produženje licence nakon petodnevnog “osvežavajućeg” kursa. Grant nije imao menadžersku poziciju u prethodnih pet godina, ali je svojevremeno osvajao titule u izraelskoj ligi.., nagađaju o budućnosti menadžerske pozicije u Čelsiju današnji ostrvski mediji.
http://www.blic.co.yu/sport.php?id=13925

Мислим да је ово привремено решење док Роман не нађе замену, али о том потом. :)

Све Јевреји у Челсију - Judžin Tenenbaum (direktor)! :-D

Грант се огласио:

Grant: Svoj sam čovek, Abramovič se neće mešati
Autor: Blic online | 21.09.2007 - 21:23

grant.jpg

Novi menadžer Čelsija Avram Grant rekao je da će biti “svoj čovek” na klupi londonskog tima, koju je preuzeo od Žozea Murinja. Izraelski stručnjak, inače prijatelj vlasnika "plavih", naglasio je da Roman Abramovič neće uticati na trenerske odluke u klubu.

“Ja sam svoj čovek. Sve svoje odluke sam donosio sam. Ako izgubimo, to je onda moja stvar”, rekao je Grant.
Novi trener “plavih” je najavio zaokret u igri ekipe, jer će za razliku od kritikovanog Murinjovog načina, Grant pokušati da dođe do titula atraktivnim fudbalom.
“Imam puno poštovanja prema stvarima koje je Murinjo radio i želim da nastavim sa uspesima. Ipak, fudbal je zabava. Moramo da pobeđujemo, da osvajamo trofeje, ali moramo i da igramo pozitivnu igru”, rekao je Grant.

Predsednik UO Čelsija Brus Bak demantovao je da je Grant angažovan zato što je lični prijatelj Romana Abramoviča.
“Roman Abramović ne postavlja ljude na važna mesta zbog hira ili zbog toga što je neko prijatelj. On je veoma uspešan biznismen i ovo je bila promišljena odluka doneta uz slaganje sa upravom. Kada smo ponudili posao Avramu on je rekao da mora da bude samostalan i da on upravlja timom. Piter Kenjon, Judžin Tenenbaum (direktor), Roman Abramovič i ja smo svi bili u sobi i 100 odsto smo se složili da će on biti glavni čovek”, rekao je Bak.
Bak je priznao da Grantovi uspesi ne mogu da se mere sa karijerom čuvenog Portugalca, ali je rekao da klub “veruje u njegovu viziju, strategiju i pristup klubu”.
“Avramova vizija je ista kao i naša i mislimo da možemo da pokrenemo tim napred.”

Izvršni direktor kluba Piter Kenjon je priznao da su poslednjih šest meseci bili teški za klub jer se odnos između vlasnika i menadžera pogoršavao, ali je negirao da je Murinjov odlazak prouzrokovalo Abramovičevo mešanje u njegov posao.

Prvi test za novog trenera biće derbi Premijer lige na Old trafordu gde će “plavi” u nedelju igrati protiv aktuelnog prvaka Mančester junajteda.

Murinju drago što je otišao, ponosan na sve što je uradio

Portugalski trener Žoze Murinjo izjavio je da mu je drago što je otišao iz Čelsija, kao i da je ponosan na sve što je uradio u engleskom fudbalskom klubu.
"Sa profesionalnog i ličnog stanovišta, osećam se sjajno. Drago mi je što sam otišao. Drago mi je što sam otišao", rekao je Murinjo za portugalsku državnu televiziju RTP.
"Ponosan sam na ono što sam uradio u Čelsiju, ne samo u smislu rezultata već i traga koji sam ostavio na zemlju, grad, navijače, svoje rivale, engleski fudbal. Moj trag je tu", rekao je Murinjo.
On je dodao da su se njegova deca danas oprostila od nastavnika i da su provela poslednji dan u školi u Engleskoj i kazao da mu je to prvi put da mu se plakalo od odlaska iz kluba.
Trener je u četvrtak smenjen posle velikog pogoršanja odnosa sa vlasnikom Čelsija, ruskim milijarderom Romanom Abramovičem. Morinjo je za tri godine u londonskom klubu osvojio dve domaće titule, dva liga kupa i jedan FA kup. (Beta)
http://www.blic.co.yu/sport.php?id=13891

@Dzmrndzavi,stalno pominjes to sa jevrejima i pokusala sam da te ignorisem.Ali posto ocajnicki pokusavas da privuces paznju,sa tim podatkom samo da dodam:
BOLI ME BRIGA STO SU JEVREJI U CELZIJU,NEMAM NISTA PROTIV NJIH,DOKLE GOD SU FUNKCIONALNI I DOBRI MENADZERI!A,DA IMAM NESTO PROTIV GRANTA IMALA BIH PROTIV NJEGA A NE PROTIV JEVREJA!!!
p.s.dobro je sto je samo 12 nedjelja.Nadam se da ce doci neko drugi,strucniji.

@Dzmrndzavi
Ako se tvoje poruke svode samo na prozivanje Jevreja, setaj malo. Pa sta ako su Jevreji? Boli me uvo, samo neka su dobri.Neka dodju crnci,Kinezi, Arapi, Aboridzini samo NEKA BUDU DOBRI !

@sarabubasara
I ja se nadam da ce da dodje neko strucniji. Bilo bi bas dobro da dodje Kapelo. Stvarno dobro,

jeko, bojim se da neche...procitah da ostaje za stalno i da su neki treneri u premijer ligi isto bili bez licence,a...znash...
sta mislite,kolike su nam sanse da pobjedimo mancester.
4/10 u mom slucaju.Ako ne pobjedimo u ogromnom smo problemu.Ako da,super!Ako bude izjednacenje...ah...jovo nanovo.

Back