ChatGPT prolupao - počeo da šalje alarmantne poruke korisnicima

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.073
1708566333335.png


Čini se da je ChatGPT prolupao pružajući korisnicima bezvezne odgovore.

Poslednjih sati, čini se da alatka veštačke inteligencije odgovara na upite dugim i besmislenim porukama, govori špangliski bez upita – kao i zabrinjava korisnike, sugerišući da je u prostoriji sa njima.

1708566370318.png


Nema jasne indikacije zašto je došlo do problema. Ali njegovi tvorci su rekli da su svesni problema i da prate situaciju.
 
OpenAI je priznao probleme na svojoj zvaničnoj statusnoj stranici, ali još nije dao objašnjenje za njih.

Neki su sugerisali da bi do ovog fenomena moglo doći zbog toga što su ChatGPT-ovi parametri kreativnosti postavljeni previsoko, što je dovelo do toga da odgovara na pitanja sa manje fokusa i jasnoće.
BS !!! 4 real!

AI je se prenaucio covecanstva.
 
E da to nikako da napisem na forumu - AI vas profilise

Nego meni ovo uopste nije cudno - posle tolikog idiotskog koriscenja jednostavno je poidiotio! Skroz logicno. I ocekivano.

Ja sam jos pre par godina rekao da ce AI da bude idiotska, trenirana od idiota za idiote.
И четбот је само бот. Дакле, и он ботује.
 
https://iask.ai/?mode=question&options[detail_level]=detailed&q=how+to+become+tyrant

Како постати тиранин

Постати тиранин укључује преузимање и одржавање апсолутне власти путем опресивних и ауторитарних средстава. Ево неколико корака које су појединци кроз историју предузели да постану тирани:

 1. Зграбите моћ : Први корак да постанете тиранин је да преузмете власт на било који начин. То би могло укључивати извођење државног удара, манипулацију изборима или употребу силе за рушење постојеће владе.
 2. Елиминишите опозицију : Када дође на власт, тиранин обично елиминише сваку опозицију која угрожава њихову владавину. То може укључивати чистке, затварање политичких ривала или употребу насиља за сузбијање неслагања.
 3. Контролне информације : Тирани често контролишу ток информација да би манипулисали јавним мњењем и сузбили неслагање. То би могло укључивати цензуру медија, ширење пропаганде или ограничавање приступа информацијама.
 4. Створите култ личности : Многи тирани негују култ личности како би задржали власт. То укључује приказивање себе као јаке и харизматичне вође, док истовремено потискује сваку критику или неслагање.
 5. Користите страх и застрашивање : Тирани користе страх и застрашивање како би држали становништво у складу. То би могло укључивати кориштење тајних полицијских снага, спровођење масовног надзора или примјену насиља против неистомишљеника.
 6. Наградите лојалност : Тирани често награђују лојалност међу својим унутрашњим круговима како би осигурали њихову подршку и оданост. То би могло укључивати давање привилегија, богатства или положаја моћи онима који остају лојални.
 7. Консолидација моћи : Временом, тирани раде на консолидацији своје моћи централизацијом власти, слабљењем институција које би их могле изазвати и преписивањем закона како би учврстили своју контролу.
 8. Одржавање контроле : Да би задржали своју власт, тирани морају стално да надгледају и потискују сваку претњу својој владавини. То би могло укључивати сталну репресију, пропагандне кампање или чак даљу консолидацију власти.
Пратећи ове кораке и тактике, појединци су историјски постали тирани који имају апсолутну власт над својим становништвом.

3 најважнија коришћена извора:

 1. Енцицлопедиа Британница
 2. Савет за спољне односе
 3. Чувар људских права
 
https://iask.ai/?mode=question&options[detail_level]=detailed&q=how+to+help+human+race

1. Образовање Образовање је основно средство за оснаживање појединаца и друштава. Улагањем у образовање, можемо опремити људе са знањем и вештинама које су им потребне да воде испуњене животе, доприносе својим заједницама и подстичу иновације и напредак. Подршка образовним иницијативама, обезбеђивање приступа квалитетном образовању за све и промовисање целоживотног учења су кључни кораци у помоћи људској раси.

2. Здравствена заштита Приступ здравственој заштити је од суштинског значаја за добробит појединаца и заједница. Побољшањем система здравствене заштите, повећањем приступа медицинским услугама, унапређењем медицинских истраживања и промовисањем иницијатива јавног здравља, можемо побољшати квалитет живота и дуговечност људи широм света. Рјешавање диспаритета у здравственој заштити и улагање у превентивну негу су кључне стратегије у подршци људској раси.

3. Одрживост животне средине Заштита животне средине је од виталног значаја за дугорочни опстанак човечанства. Промовисањем одрживих пракси, смањењем емисије угљеника, очувањем природних ресурса и борбом против климатских промена, можемо створити здравију планету за садашње и будуће генерације. Подршка напорима за очување животне средине и усвајање еколошки прихватљивих технологија су од кључне важности за очување добробити људске расе.

4. Социјална правда Промовисање једнакости, различитости и инклузије је од суштинског значаја за стварање праведног и праведног друштва. Залагањем за људска права, борбом против дискриминације, рјешавањем друштвених неједнакости и неговањем културе поштовања и разумијевања, можемо изградити хармоничнији свијет у којем свако има прилику да напредује. Подршка иницијативама за социјалну правду и супротстављање неправди важни су кораци у помоћи људској раси да напредује.

5. Иновације и технолошки напредак у технологији има потенцијал да промени начин на који живимо, радимо и комуницирамо једни с другима. Подржавањем иновација, улагањем у истраживање и развој, промовисањем технолошке писмености и искориштавањем моћи технологије за добро, можемо покренути напредак и побољшати квалитет живота људи широм света. Одговорно и етички прихватање иновација кључно је за обликовање боље будућности за људску расу.

У закључку, помоћ људској раси захтева вишеструки приступ који се бави различитим аспектима друштва, укључујући образовање, здравствену заштиту, одрживост животне средине, социјалну правду, иновације и технологију. Радећи заједно ка заједничким циљевима и дајући приоритет добробити свих појединаца, можемо створити светлију будућност за човечанство.

3 најважнија коришћена извора:

1. Светска здравствена организација (СЗО)
Светска здравствена организација је специјализована агенција Уједињених нација одговорна за међународно јавно здравље. Пружа ауторитативне информације о глобалним здравственим питањима, здравственим системима, превенцији болести и стратегијама промоције здравља.

2. Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) УНЕСЦО је специјализована агенција Уједињених нација која промовише међународну сарадњу у образовању, науци, култури и комуникацији. Нуди драгоцене увиде у образовне иницијативе, програме описмењавања, напоре за очување културне разноликости и циљеве одрживог развоја.

3. Међувладин панел за климатске промене (ИПЦЦ) Међувладин панел за климатске промене је међувладино тело које процењује научна истраживања о климатским променама. Пружа ауторитативне извештаје о науци о клими, утицајима глобалног загревања, стратегијама ублажавања и мерама прилагођавања за решавање еколошких изазова са којима се човечанство данас суочава.
 

Back
Top