Charazay

Tokan

Aktivan član
Poruka
1.246
Charazay Basketball Manager ( CBM ) je browser based igra koja simulira posao kosarkaskog menadzera.
Prenos utakmica se radi u tekstualnom modu ( kao u starim football managerima u CM / FM serijalu ).
Ligaske utakmice se igraju 2 puta nedeljno ( utorkom i subotom ), a mecevi nacionalnog kupa cetvrtkom.
Sve se namesta pre pocetka meca (moze i za par meceva unapred) tako da nije neophodno pratiti meceve uzivo, ali je naravno zanimljivije.
Da bi bio uspesan potrebno je planiranje razvoja tima (rad sa omladincima, ali i biranje iskusnih starijih igraca koji ce ti pomoci u putu do rezultata),
izbor dobrog trenera, kao i takticko umece, koje cesto ume da bude i presudno.

Objasnjenja imate na nasem jeziku na Wikipediji
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Čarazej

Pored oficijelnog sajta www.charazay.com, postoji i www.ex-yu-cbm.com na kome se okupljaju igraci sa nasih prostora ( pre svega Srbije i Hrvatske, ali i Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne ). Jako je koristan i pocetnicima i iskusnijima, posto su na njemu svi nasi bolji menadzeri, a ima dosta uputstava koja su narocito bitna za pocetak razvoja tima.

Srpska liga trenutno ima preko 450 timova, a od ove sezone je prosirena zbog velikog interesovanja, tako da moze da se prijavi jos skoro 600 ekipa ( 1 ekipa = 1 igrac ). Lige zemalja su podeljene u divizije od po 16 timova. Postoji Superliga koja broji 16 najboljih timova, dve prve lige, cetri druge ... i tako do pete lige u nasoj zemlji. Broj divizija zavisi od broja korisnika.

Pored klupskih postoje i internacionalna takmicenja (kup pobednika kupova i liga sampiona), a moguce je voditi i reprezentaciju kroz kvalifikacije i svetsko prvenstvo ( postoji seniorska reprezentacija i dve omladinske za igrace do 21 i do 18 godina ). Selektor za svaku reprezentaciju se bira na pocetku svakog ciklusa od 2 sezone, a biraju ga sami igraci te zemlje.

Igra je besplatna i odrzava se preko reklama i donacija. Igraci koji doniraju igru kupovinom CBMoneya dobijaju malo opsirnije statistike, koje mozes voditi i sam, ali eto malo olaksava posao (tj ne moras sam da se cimas sa excellom). Za godinu dana tih statistika potrebno je platiti 10 evra, a postoje nacini i da se osvoje kao nagrada u kupovima. Placanje ili ne placanje nema nikakav uticaj na rezultate tima
 

Top