CG TABLE BLOKIRAJU BEOGARD

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
robo jel ti treba lopata za ta gov.na
nebi kukali od pakosti nego zbog toga sto VI hocete da napakostite nama.
robo uopste nije pitanje placanja nadoknade. ja ocu da kupim tojotu supru koja je stara 10 godina, ima 1200ks ali ne mogu da je uvezem. zato cu ja platiti 300e i uvesti je. ma vid' qrca na biciklu.
i ne odredjuju politicari raspad drzave u ovom smislu, nego referendum koji je zakazan 2003. godine
politicari su glupi sto su uopste i stvarali takvu drzavu u kojoj je srbija nosila teret na sebi, a crna gora je samo podjebavala usput

Ljudi ne budite naivni.

Niti ce dozvoliti preregistraciju niti ce oduzimati kola sa CG tablicama bar do proleca.

Treba da prodje referendum, pa izbori, pa konstituisanje nove Vlade, pa ...

Pitanje CG tablica je sada "poslednja rupa na svirali".

Stvari bi se mogle promeniti samo ako neko (npr. udruzenje gradjana sa CG tablicama) pred izbore pocne da pravi frku oko tog pitanja.

Ja bih voleo da gradjani pred izbore nametnu i pitanje liberalizacije uvoza vozila kao nesto sto ipak ima nekakav znacaj za vecinu gradjana Srbije, ali izgleda da nema dovoljno svesnih ljudi da se to pokrene.

Ako ste priemtili o tom pitanju niko ne organizuje debate ili neke emisije da se sucele stavovi, mada to pitanje zaokuplja paznju znacajnog broja gradjana, sto se vidi i na osnovu ovog foruma.

Inace, pred izbore 2000 DOS i G17+ su obecavali liberalizaciju uvoza vozila. Kada su dosli na vlast ta liberalizacija je trajala svega par meseci.

s jedne strane je liberalizacija uvoza sasvim normalna stvar, ali onda opet i nije.
mislm malo je surovo ali zasad je mozda i bolje da nije liberalizovana jer bi to znacajno pogorsalo vozni park u srbiji. jer bi se kupovali losiji automobili. Za par godina ako nam jos poraste kupovna moc, onda i mogu da puste uvoz, jer ce se onda kupovati automobili bolji. ovako sada da dozvole, mislim da bismo sami sebi stavljali omcu oko vrata kupujuci stare automobile iz EU koji su presli po 300.000km

SIGNATURE 350:
s jedne strane je liberalizacija uvoza sasvim normalna stvar, ali onda opet i nije.
mislm malo je surovo ali zasad je mozda i bolje da nije liberalizovana jer bi to znacajno pogorsalo vozni park u srbiji. jer bi se kupovali losiji automobili. Za par godina ako nam jos poraste kupovna moc, onda i mogu da puste uvoz, jer ce se onda kupovati automobili bolji. ovako sada da dozvole, mislim da bismo sami sebi stavljali omcu oko vrata kupujuci stare automobile iz EU koji su presli po 300.000km
Ako neko jede govna ovde onda ste to ti i Dinkić.
Izjaviti kako u evropi ima lošijih auta od naših to je tolika budalaština da je neshvatljivo kako normalan čovek može tako nešto da pomisli. Ja ti tvrdim da najlošiji auto sa zapada je bolji od 80 % naših auta ovde.
Reći kako bi se kupovali lošiji automobili kad bi pustili uvoz.... strašno. Ti smatraš da su Srbi ludaci i budale koji jedva čekaju da prodaju dobar auto i kupe neku šklopociju. Ovde stvarno ima ludaka i mislim da svi vide ko je to.

u pravu si. svojim izjavama si otklonio svaku sumnju u to ko je ovde ludak.
da si bio nekada na zapadu, video bi sta se tamo prodaje. naravno da su vecina dobra kola ali neko ko nema para za njih ih nece kupiti. evo neko dovuce moneo karavan TD iz 97 ili 98 sa pola miliona kilometara. eto to je nesto sto se tamo nadje za sitne pare kakve ovde vecina moze da nabavi. taj automobil predstavlja opasnost na putu u srbiji. jer se ovde daleko vise ishaba preko srpskih 50.000 nego nemackih 500.000 a ljudi ovde uglavnom nemaju para da idu u ovlascene serivse kod dilera

SIGNATURE 350:
u pravu si. svojim izjavama si otklonio svaku sumnju u to ko je ovde ludak.
da si bio nekada na zapadu, video bi sta se tamo prodaje. naravno da su vecina dobra kola ali neko ko nema para za njih ih nece kupiti. evo neko dovuce moneo karavan TD iz 97 ili 98 sa pola miliona kilometara. eto to je nesto sto se tamo nadje za sitne pare kakve ovde vecina moze da nabavi. taj automobil predstavlja opasnost na putu u srbiji. jer se ovde daleko vise ishaba preko srpskih 50.000 nego nemackih 500.000 a ljudi ovde uglavnom nemaju para da idu u ovlascene serivse kod dilera
Ovo je neverovatno. Ljudi jel vidite vi šta ovaj priča.Katastrofa.
Jel znaš koliko košta generalna za taj auto o kom pričaš? Pa taj auto i pored toga što si rekao je bolji od 80% naših auta i ako je i prošao 500000 km. A osim toga kakvu opasnost može da predstavlja , osim da stane.

robo nemoj mi prosipati demagogiju trazenjem publike.
pa predstavlja opasnost time sto ovde nece biti u dobrom stanju jer nece biti odrzavan. a ako je toliko vec izraubovan onda mora biti odrzavan kako treba a to nije jeftino i nece biti. sta da neko produzi pravo u neciju kucu ili nedaj boze pesaka da skine ili sta vec, da proklizi zbog nejednakog trosenja guma, zbog npr pokvarenog upravljackog sistema i drugo?
neznam u kojoj zabiti ti zivis, jer kuda god sam ja prosao, uopste nisu toliko losa kola koliko ti tvrdis

SIGNATURE 350:
robo nemoj mi prosipati demagogiju trazenjem publike.
pa predstavlja opasnost time sto ovde nece biti u dobrom stanju jer nece biti odrzavan. a ako je toliko vec izraubovan onda mora biti odrzavan kako treba a to nije jeftino i nece biti. sta da neko produzi pravo u neciju kucu ili nedaj boze pesaka da skine ili sta vec, da proklizi zbog nejednakog trosenja guma, zbog npr pokvarenog upravljackog sistema i drugo?
neznam u kojoj zabiti ti zivis, jer kuda god sam ja prosao, uopste nisu toliko losa kola koliko ti tvrdis
Ovo je tužno što pišeš, i mislim da si nasmejao sve koji čitaju ove tvoje gluposti. Mislim, nejednako trošenje guma i proklizi i produži u neku kuću, jesi li to gledao u nekom filmu? Pazi na filmu je sve moguće i tamo čak i automobili eksplodiraju kad udare u nešto , to si zaboravio da kažeš. Pa znači proklizi , pa udari , pa eksplodira , pa se zapali ceo grad pa izgori cela Srbija, stvarno su opasni za nas ovi auti??????
Jel ti budan pišeš ili ne?

opet ti prizivas publiku sebi, pokusavajuci da diskreditujes mene
nabrajao sam neke od primera sta se sve dogadja sa automobilom koji je presao milion kilometara i dosao u srbiju. takav auto je ranjiv, pa kada ga drljas po ovim "putevima" onda on propada naglo.
kao sto i sam dobro znas, ali opet tvoja demagogija, nigde nisam napisao da ce automobil iz razloga nejednakog trosenja pneumatika prokliziti u kucu, vec nabrajao katastrofe. o eksploziji, filmovima i drugim produktima tvoje maste u kojoj zivis, necu da komentarisem.
ako je moguce da ne izvrces moje reci vise, pa ukoliko nemas nista da kazes na njih onda cuti

Ajde opet da ponovimo neke cinjenice (da utvrdimo gradivo).

Da pogledamo prvo zemlje koje imaju priblizno isti standard kao mi.

Prosecan automobil u CG, BiH, Makedoniji i Bugarskoj je star nesto vise od 10 godina i presao je oko 200 000 km, nije ZASTAVA i koristi bezolovni benzin.

U ovim zemljama je liberalizovan uvoz automobila, ako i postoje neke promene one su uvedene u poslednja tri meseca, tako da nemaju uticaj na procenu starosti i kvaliteta voznog parka.

Kod nas prosecan automobil ima oko 12 godina i presao je oko 300 000 km. Imamo jako puno ZASTAVINIH automobila koji i dalje koriste olovni benzin.
Inace, nov zastavin automobil (koji smanjuje prosecnu starost voznog parka), prema svim karakteristikama, odgovara strani auto star desetak godina. Kada bismo to uzeli u obzir prosecna starost auta kod nas je oko 15 godina.

Ovakvu prosecnu starost auta nasa zemlja je imala i pre 2000 godine za vreme Milosevica, kada je platezna moc stanovnistva bila 3-4 puta manja nego sada.

Zakljucak se sam namece.
Ogranicavanje uvoza vozila indirektno dovodi do pada kvaliteta voznog parka.

Procene su da danas dobra kola (zadovoljava euro 3 standard) moze da kupi do 15% stanovnika sto je oko 800 000 ljudi. To nije mala cifra i zato se cini da na ulicama ima dosta dobrih kola, pogotovo u vecim centrima poput BG-a ili NS-a, gde je platezna moc stanovnistva veca.

Ali, ako pogledamo da 85% stanovnika ne moze da kupi dobra kola onda postaje jasno sta je interes nase drzave.

Interes je da se nekim merama snizi cena vozila. To se postize povecanjem ponude. Povecanje ponude se obezbedjuje liberalizacijom uvoza.

Problemi oko uvoza zaista opasnih vozila se resavaju ostrijom i ozbiljnijom kontrolom-tehnickim pregledom.

Uvodjenje euro 3 standarda kao obaveznog nije garancija da je kupljen auto zaista dobar.

Naime, desava se da neko povoljno uveze auto iz 2002. g. ali se kasnije ispostavi da je auto "nasminkan", jer je izvucen iz poplavljenih podrucija (2002 i 2003 g. je bilo puno poplava u Evropi) ili na neki drugi nacin potpuno havarisan.

SIGNATURE 350:
opet ti prizivas publiku sebi, pokusavajuci da diskreditujes mene
nabrajao sam neke od primera sta se sve dogadja sa automobilom koji je presao milion kilometara i dosao u srbiju. takav auto je ranjiv, pa kada ga drljas po ovim "putevima" onda on propada naglo.
kao sto i sam dobro znas, ali opet tvoja demagogija, nigde nisam napisao da ce automobil iz razloga nejednakog trosenja pneumatika prokliziti u kucu, vec nabrajao katastrofe. o eksploziji, filmovima i drugim produktima tvoje maste u kojoj zivis, necu da komentarisem.
ako je moguce da ne izvrces moje reci vise, pa ukoliko nemas nista da kazes na njih onda cuti
Ja onda ne znam kako se ovo zove kad sad već nije ni 500.000. već stiglo na milion.

jel 500.000 ili milion uopste nije bitno. govorim metaforicki i opet kazem ako nemas sta da kazes, nemoj se hvatati za reci, samo vredjas samog sebe. kao kada bi sad diskutovao koje boje bi bio.
naravno da e3 nije garancija da je dobar. to je garancija o njegovim emisionim standardima.

bez obzira na ovu temu sada, slazem se da treba poostriti tehnicki pregled i to rigorozno! ovde inace treba zavesti reda

barba1971:
Procene su da danas dobra kola (zadovoljava euro 3 standard) moze da kupi do 15% stanovnika sto je oko 800 000 ljudi. To nije mala cifra i zato se cini da na ulicama ima dosta dobrih kola, pogotovo u vecim centrima poput BG-a ili NS-a, gde je platezna moc stanovnistva veca.

Ali, ako pogledamo da 85% stanovnika ne moze da kupi dobra kola onda postaje jasno sta je interes nase drzave.

Interes je da se nekim merama snizi cena vozila. To se postize povecanjem ponude. Povecanje ponude se obezbedjuje liberalizacijom uvoza.

Problemi oko uvoza zaista opasnih vozila se resavaju ostrijom i ozbiljnijom kontrolom-tehnickim pregledom.

Uvodjenje euro 3 standarda kao obaveznog nije garancija da je kupljen auto zaista dobar.

Naime, desava se da neko povoljno uveze auto iz 2002. g. ali se kasnije ispostavi da je auto "nasminkan", jer je izvucen iz poplavljenih podrucija (2002 i 2003 g. je bilo puno poplava u Evropi) ili na neki drugi nacin potpuno havarisan.

necu sad ko robo da cepidlacim, samo da kazem da statistika ti ne stoji, jer svakako nemoze svaki stanovnik imati automobil. po toj statistici stanovnistvo cini skoro 5,5miliona, kao prvo ima nas vise, a kao drugo ni tih 5,5 ne moze i ne treba da bude vlasnik po bar jednog auta. ako i ima 800.000 euro3 automobila, onda je to znatno veci postotak od 15% ali ne stanovnistva nego automobila u drzavi.

Te normative su napisali oni kojima nije problem da kupe euro 3-4. Ja sa svojom platom koja iznosi 700-1000 eura nemogu da kupim z kes takav euro 3-4 a kredit da placam ovim jevrejskim bankama nepada mi napamet a mislim da ni ova novija kola nevrede kao moj star 20 god Audi 100. Sve je pravljano od plastike, puno je elektronike, odrzavanje i delovi skupi za nas standard......jos milion zamerki. Za mene je auto samo gomila gvozdja koja treba da te prebaci iz tacke A u tacku B. Nije mi bas jasno o kakvim to proklizavanjima i celavim gumama pricate ? Video sam celave kume na novijim Oktavijama a video sam i da proklizavaju noviji automobili. Nelupajte gluposti obojica nego pogledajte svet oko sebe. Vi ili imate mnogo para pa vas boli **** ili volite kola vise nego zenu i decu. Pozdrav !

Konacno da neko obrati paznju i na moje komentare.

Morao sam malo da preteram, jer sam shvatio da svi ignorisu (ne mogu da odgovore na njih a nece da ih prihvate vec i dalje tonu u svoju zabludu) jake argumente.

Mada moji podaci nisu najpouzdaniji sustina onoga sto sam navodio ostaje.

Naime, u Blicu od pre neki dan, sam nasao podatke da nova kola (do 5 godina starosti) ima negde oko 20% gradjana, pri cemu treba uzeti u obzir da medju tim ljudima bar polovina vozi jugo ili 101, dakle maksimalni postotak onih koji voze kola sa euro3 standardom je oko 15%.
Koliko je to tacno ljudi nije toliko ni bitno.
Nova kola vise privlace paznju, pa u gradu kao sto je BG ili NS (pogotovo u centru) covek ima utisak da veliki broj ljudi ima dobra kola.

Kod mene u Somboru, ispred zgrada je parkirano najvise 3-4 auta sa e3 standardom, a ima ih parkiranih blizu stotinu.
Kod rodjaka u bloku 23 na Novom BG, slicna situacija.

Dakle, moja konacna procena starosti vozila je prilicno tacna.

Doduse, u BiH je solidan kvalitet prosecnog auta posledica cinjenice da je tamo do pre par godina uvoz bio potpuno liberalan.
Bas da vidimo kako ce se menjati kvalitet prosecnog auta u BiH pod dejstvom novih ogranicenja i stagnacije kupovne moci gradjana.

Inace, poostravanje ekloloskih standarda u Evropi je posebna prica.

Ja sam fizicar, a uze podrucije ineteresovanja mi je ekologija.

Uticaj izduvnih gasova iz vozila na kvalitet vazduha je gotovo zanemarljiv (do 5%, a u zavisnosti od drzave do drzave).
Dakle prica o zastiti sredine je namenjena maloj deci.

Postavlja se pitanje zasto se stalno uvode novi ekoloski stanadardi.
Moje duboko uverenje da je osnovni motiv porast potrosnje vozila, jer proizvodnja i prodaja kola drasticno padaju.

I zaista (kao sto rece Jerotije), nove generacije vozila su sustinski losije od starijih.

Do pre dvadesetak godina kola su se proizvodila da traju sto duze
.
Moderan auto je napravljen da traje najvise desetak godina.
U ljude se, preko propisa, reklama i raznih casopisa, usadjuje stav da je auto star deset godina za bacanje, sto je potpuno netacno.
Moja porodica je 1986 putovala sa stojadinom iz 1973 do Kelna u Nemackoj bez ikakvih problema. Dakle, auto star 13 godina je mogao da predje oko 2 000 km u jednom dahu.

A znam ljude koji se sada ne usudjuju da sa autom starim 5-6 godina odu do Beca.

Mehanicari koje poznajem tvrde da je poslednja generacija dobrih kola bila oko 1990. g. (npr. Golf II).

Moderna kola imaju razne luksuzne dodatke (klime, ABS, muzika, servo, navigacija...), ali kvalitet materijala je, u vecini slucaja, manji nego kod starijih kola.

Ipak, protiv trendova u Evropi i svetu je besmisleno boriti se, ali bi bar mogli kod nas da vodimo racuna da se ne hvatamo u mrezu propagande koju siri auto industrija i trgovina.

da to nije samo slucaj sa automobilima vec i sa skoro svakim proizvodom koji nije namenjen vojsci ili kosmickim istrazivanjima.
nije namenjen da traje. namenjen je da ti kupis novi.
sto se tice plastike, to je isto tacno. licno sam uporedio novi bmw seriju 3 i 5 sto se tice zavrsne obrade enterijera. plastika u 5-ici vredja. 3-ca je jeftinija i ima bolju plastiku, medjutim ni ta nije super. Najbolja koju sam video je bila na tojoti koroli novoj, koja je gotovo tvrda guma, a na avensisu priblizno isto to.
da uticu sa samo 5% nisam znao, ocekivao sam vise, no ako ti tako kazes... naravno da je u tom slucaju besmisleno ogranicavati uvoz klauzulom o ekologiji, ako nam ostatak drzave i industrije lici na jedan ishaban tamic. Posto ocigledno postoje bitniji zagadjivaci. Ali to ne znaci da treba dopustiti uvoz "prljavijih" kola, nego treba poostriti kontrolu izduvnih gasova uopste, ne samo na automobilima jer oni sa navodnih 5% su prakticno nebitni

Nece biti milion posto. Ova tema o preregistraciji vise uopste nije aktuelna. Niko je nepominje, nigde se neprica. Polako pada u zaborav. Danas sam atestirao plinski uredjaj na kolima i slucajno sam se raspitao koliko ce me jednog dana kostati registracija. Rekli su mi 100 din manje nego normalno tj 100 din se manje placa neka ekoloska taksa koliko je isto manje i za kola koja poseduju normativ euro 4. Mozda i nas plinadzije pomiluju za taj euro 3 ili 4 sto je i logicno. Pozz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back