CG bez Jevreja

pa logicno je ni u Srbiji ih nema u unutrasnojsti osim u Beogradu predpostavljam i mozda u Vojvodini. Uostalom Crna Gora je zemlja na dnu po broju stanovnika u Evropi pa prema tome je i matematicki normalno da nema uopste nekih naroda kojih i u drugim zemljama ima u manjini.

Ma nije, nego ih preduhitrili Rusi, pa svi ostali.

Pa to bas i nije istina jevreji su jako mobilni narod ciji identiet do 1948 uopste nije povezan za nekom teretroijom.

To se vidi po tome da ruski jevreji velikom delom pricaju Jiddisch neki zapadnonemacki dialekt za mnogo rusizma i reci iz hebrejskog.

Najverovatnije dosli zbog progroma u zapadnim delovima danasne Nemacke, ali da se ne loazemo kasnije su Rusi isto uradili.

CG je mala i nova drzavica. U bivsoj SFRJ, ono malo Jevreja koji su preziveli 2. sv. rat su nastojali da se koliko-toliko koncentrisu. S druge strane, Judaizam se prenosi s majcine strane a ne oceve a znamo da je u CG dominantna uloga oca, tako da je moguce da je i sredina ucinila da se neki zaostali Jevrejin/Jevrejka izjasnjava kao pripadnik drugog naroda a ne kao Jevrejin ili Jevrejka zbog vaspitanja ali i odsustva Jevrejske zajednice.
Inace do 1990-tih na prostprima bivse SFRJ je zivelo mnogo vise Jevreja nego danas. Nemojmo zaboraviti da je Jevrejska zajednica iz BiH evakuisana avionima, da je veliki broj Jevreja iz Srbije zbog ratova i sankcija zivot nastavio na nekim drugim meridijanima.
Ovde bih dodao jos nesto. Da nas rabin pokriva teritoriju Srbije, CG i BiH, a do nedavno i Makedonije. Dakle mislim da je to takodje bitan element jer bez svestenika je nemoguce i ocuvanje verskog identiteta - koji je kod Jevreja jos vise povezan s nacionalnim opredeljenjem nego kod nas Srba. Medjutim, prema popisu Stanovnistva Crne Gore iz 2003. godine na teritoriji CG je zivelo 12 osoba Judaisticke veroispovesti, sto znaci da su Jevreji ali su u pitanju etnicki Jevreji, ali su se u nacionalnom izjasnjavanju verovatno drugacije izjasnjavali. Dakle, 2003. godine u CG je zivelo 12 Jevreja :)

Poslednja izmena:
Da nas rabin pokriva teritoriju Srbije, CG i BiH, a do nedavno i Makedonije. Dakle mislim da je to takodje bitan element jer bez svestenika je nemoguce i ocuvanje verskog identiteta - koji je kod Jevreja jos vise povezan s nacionalnim opredeljenjem nego kod nas Srba. Medjutim, prema popisu Stanovnistva Crne Gore iz 2003. godine na teritoriji CG je zivelo 12 osoba Judaisticke veroispovesti, sto znaci da su Jevreji ali su u pitanju etnicki Jevreji, ali su se u nacionalnom izjasnjavanju verovatno drugacije izjasnjavali. Dakle, 2003. godine u CG je zivelo 12 Jevreja :)

Tačno.
Od toga 8 muškaraca i 4 žene i nemogu još imati svoju zajednicu, jer mora biti minimalno 10 muških.
I svi su se u zadnjih 16 godina doselili iz Srbije, Hrvatske i dva iz Bosne.

Zanimljiva tema...

Ima li Jevreja u Crnoj Gori?

Prije pet godina pokrenuta je inicijativa da se u Crnoj Gori osnuje jevrejska opstina. Bezuspjesno, posto se ispostavilo da Jevreja nema dovoljno, zapravo da nema deset muskaraca jevrejskog porijekla, koliko je neohodno za odrzavanje obreda, saznao je PCNEN tokom istrazivanja koje je bilo motivisano zeljom da se sazna da li i koliko Jevreja ima u Crnoj Gori.

Na ideju da istrazujemo ovu zanimljivu temu naveo nas je citalac iz SAD, koji se Redakciji PCNEN-a obratio kratkom porukom: Dobar dan, ja zivim u Californiji, USA. Poreklom iz Crne Gore. Dali mi mozete pomoci da stupim u kontact sa Jevrejima u Crnij Gori? Hvala. (27.12.2001) – LJ Staley”. Jedino sto smo pouzdano znali u tom momentu je da u Crnoj Gori ne postoji Jevrejska opstina. Nijesmo, medjutim, bili sigurni koliko trenutno Jevreja zivi u Crnoj Gori. To pouzdano ne znamo ni sada, uprkos relativno dugom istrazivanju, u kome su nam pomogli citaoci PCNEN-a.

Prema misljenju jednog od njih (Ostojic Radivoj), u Crnoj Gori postoji desetak osoba jevrejskog porijekla.

Prema saznanjima Bojana Sarkica, koji se i sam zanimao za ovu temu, postoje nekoliko porodica jevrejskog porijekla u u Podgorici i Niksicu. Sarkic je napomenuo da te porodice nijesu cisto jevrejske (mjesoviti brakovi), i da mnoge od njih nijesu drzale do jevrejske tradicije, vec su se potpuno “uklopile” u domacu atmosferu. Nas citalac je naveo i to da se ne radi o Jevrejima koji su starosjedioci u Crnoj Gori, nego da je rijec o porodicama koje su se doselile u posljednjih 100 godina. Zanimljiva je i njegova opaska da medju Jevrejima u Crnoj Gori ima i As*****za. Kao i Ostojic, tako je i Sarkic konstatovao da u Crnoj Gori ima svega desetak Jevreja ili osoba jevrejskog porijekla.

Dr Zoran Kljajic iz Kotora saopstio nam je da je jedna od jevrejskih familija u Crnoj Gori familija Verigo, koja zivi u Igalu. Ovaj nas citalac naveo je i zanimljiv podatak da se kod crkve Sv. Mateje u Vilusima (blizu Niksica) nalazi nadgrobni spomenik, za koji je on procijenio da je jevrejski, na kome su uklesani i krst i Davidova zvijezda. Taj spomenik je, naveo je dr Kljajic, napravljen prije 1900. godine i prilicno je propao.

Prema informaciji koju smo dobili od Gordana Stojovica iz Herceg Novog, u tom gradu postoje dvije jevrejske porodice - Goldstejn i Erenjin, da u Budvi zivi porodica Albahari, te da ih ima u Kotoru, Ulcinju i Baru.

I ostale informacije do kojih smo dosli posredstvom nasih citalaca ili od sagovornika u Jevrejskoj opstini u Beogradu upucuju na zakljucak da u Crnoj Gori sada zivi mali broj Jevreja, kao i da ih ni ranije nije bilo u vecem broju.

PCNEN ce nastaviti da istrazuje ovu zanimljivu temu, pa jos jednom poziva citaoce da mu u tome pomognu. Onima koji su to vec ucinili, najsrdacnije se zahvaljujemo.

Redakcija PCNEN-a, 2003.

Значи Црна Гора јуденфрај.:mrgreen:

Нисам то знао, чудно, ипак су Котор, Будва, Улцињ, Херцег Нови, Бар, били битни приморски градови у којима је било новца и трговине свим и свачим.

"Dodje djavo u vidu covjeka/pred svacijom kucom zaleleka/Naprijed peta, a pozadi prsti..niti klanja i niti se krsti....

Odnosi se na Mošu Pijade. Ja znam u verziji "nije Srbin, ne zna da se krsti."

Anegdota dalje kaže da je guslar koji je je ovo ispeva za vreme WW2 dospeo u zatvor sa dobrim izgledima da ga partizani streljaju kao četnički element, ali se iskupio novom pesmom "molim Tita i Moša Jevreja, da oproste što sam dosad bleja".

Back