Z

Draža zlocinac. Vranic, drugovac, gorazde...
Ех па неће да буде да је Дража злочинац.
Нпр. командант је злочинац, уколико је знао за злочин (да ће бити злочин и не спречава) или није спречио злочин или наредио злочин.
Уколико војник изврши злочин, а да не зна командант или сазна касније командант није злочинац.

Strašno, monasi kače slike vojnika po zidovima sa kontraverznom prošlošću. Sve što ima veze sa ratom ne treba imati veze sa manastirima, pogotovu ne na Hilandaru.
Jesi li čuo za Aleksandra Peresveta? Je li i on banderaš?
Jesu li srpski monasi sa Svete Gore koji su pod vođstvom arhiepiskopa Danila ll branili Hilandar od katalonskih pljačkaša?

2. равногорски корпус на планини Јелици 28. јун 1944.
2. ravnogorski korpus na planini Jelici 28.jun 1944 2.jpg

3. жичка летећа бригада
3 zicka leteca brigada.jpg

Ово на Равној Гори ми највише личи на скрнављење српских униформи, историје...

Кад се задужи униформа у регуларној војсци, војник је спреман живот положити за отаџбину.
Када војник који је задужио униформу и погине у њој се сахрањује, уз војне почасти.
Када се раздужи униформа, нема права више да се носи.

На Равној Гори је тешко брукање и скрнављање српских униформа.
Колико је само војника, официра... оставило живота у тој униформи, и уместо да се према тој униформи односимо достојанствено односимо се некако са не поштовањем.
Неко је у тој униформи крварио, пуштао сузе, знојио се и дође неки дрипац и обуче ту униформу.
Не знам да ли могу да назовем то неким маскенбалом.
Туга и жалост како се скрнави и брука српска историја и униформе.

На Равној Гору мени се чини да углавном доминирају пијанице и некакви "Булајићеви" четници, некаква комунистичка пропаганда.

Не осуђујем, али са људима мора радити, озбиљно образовање и едукација.

За Равну Гору је довољна шајкача, евентуално са кокардом и да будеш пристојно одевен.

На Равну Гору се не иде да лумпујеш и правиш најгоре биртије - већ да одаш почасти Генералу Дражи Михаиловићу и целој тој војсци.

На Равну Гору се не носи ама никакво оружје.

На Равну Гору не долазиш ама у никаквим било каквим униформама - униформу носе они који су задужили од регуларне војске. Тиме што неко облачи вероватно копију било какве униформе тако је скрнавиш и не поштујеш с обзиром на понашањем.
Ово би требало бити кажњиво.

Ово на Равној Гори је обичан сеоски вашар или некакав сабор.

На Равну Гору се иде из части и достојанства.
Да одаш почаст војсци и Ђенералу Дражи.
Да чујеш нешто ново и паметно.
Да запалиш свећу и положиш венац.
Да сиђеш са Равне Горе напојен моралом, чистом водом и ваздухом, да научиш нешто ново и будеш надахнут српском историјом.
Ја кад сам био тамо пре пар година сам ишао знатижеље ради и што су ме ортаци наговорили.
Ништа паметно и ново тамо није било.
Сви који су сишли са Равне Горе су били напојени ракијом и пивом.
Чиста вода и ваздух пуна дима од цигара и смрада неопраног тела, са мирисом повраћке а неки пут и урина.
Певаљке по столовима где им се ставља лова у брус и на другим местима, ганци на труби, 3 различите музике где се не зна ни ко пије ни ко плаћа. Клање стоке од ране зоре да се обрне на ражањ, пијани четници по жбуњу, испод дрвећа и ако се сећам један је одспавао у приколици у којој је дотерао прасице. Онда ловачке приче о силним биткама и како би хтели клати балије, и остале глупости. Оно је срамота, али одличан показатељ праве четничке историје, где пијана и затуцана руља једе, пије, прди и повраћа, и машта и неким ратовима и биткама, а последњи пут су пуцали из пушке кад су можда били у војсци.
Оно је готово слично ко Гуча, жестока трешерана.

Па то треба да се мења.
Туга ме ухвати кад видим да може ко хоће да обуче униформе, и плус с онаквим понашањем је скрнављење историје, јунака...
На Равну Гору не би требало да се иде да се лумпује.
Треба ићи пристројно одевен, а што се тиче тих униформа довољна је шајкача, евентуално са кокардом.
Униформу као што сам писао у некој од предхоних порука требало би носити само војска тј. лице које је задужило униформу.

Оно је као неки сеоски вашар или сабор.
То треба мењати.

На Равну Гору треба да идеш да одаш почаст Ђенералу Михаиловићи и целој тој војсци.
Да чујеш нешто паметно.
Да положиш венац и запалиш свећу.
Да будеш надахнут кад сиђеш с Равне Горе чистим ваздухом и водом и Српском историјом.

Back